Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-03 09:07

Republikansk säkerhetspolitisk totalsågning av The Donald

En lång rad ledande säkerhetspolitiska experter inom det amerikanska republikanska partiet har publicerat ett öppet brev där de totalsågar The Donald och säger att de kommer göra allt i sin makt att hindra honom från att bli president. Läsvärt och insiktsfullt.
'murica, hell yeah! Foto: Erik Gustavsson
Allt är kort och kärnfullt skrivet, så det är svårt att bryta ut enskilda citat. Själva punkterna följer nedan:
"His vision of American influence and power in the world is wildly inconsistent and unmoored in principle. He swings from isolationism to military adventurism within the space of one sentence.
His advocacy for aggressively waging trade wars is a recipe for economic disaster in a globally connected world.
His embrace of the expansive use of torture is inexcusable.
His hateful, anti-Muslim rhetoric undercuts the seriousness of combatting Islamic radicalism by alienating partners in the Islamic world making significant contributions to the effort. Furthermore, it endangers the safety and Constitutionally guaranteed freedoms of American Muslims.
Controlling our border and preventing illegal immigration is a serious issue, but his insistence that Mexico will fund a wall on the southern border inflames unhelpful passions, and rests on an utter misreading of, and contempt for, our southern neighbor.
Similarly, his insistence that close allies such as Japan must pay vast sums for protection is the sentiment of a racketeer, not the leader of the alliances that have served us so well since World War II.
His admiration for foreign dictators such as Vladimir Putin is unacceptable for the leader of the world’s greatest democracy.
He is fundamentally dishonest. Evidence of this includes his attempts to deny positions he has unquestionably taken in the past, including on the 2003 Iraq war and the 2011 Libyan conflict. We accept that views evolve over time, but this is simply misrepresentation.
His equation of business acumen with foreign policy experience is false. Not all lethal conflicts can be resolved as a real estate deal might, and there is no recourse to bankruptcy court in international affairs."
Och ja, om The Donald blir president så är den bästa investeringen man kan göra en kärnvapensäker bunker. The Donald är en säkerhetspolitisk risk och fullständig galning.

Ni hittar det öppna brevet hos War on the rocks.

Man förstår också vad det är för "svenskar" som hyllar The Donald. Det är den typen av människor som inte vill mänskligheten väl.

Bästa kvittot på hur destruktiv och skadlig The Donald har potential att bli är att titta på vilka som hyllar honom t ex i kommentarsfältet. Det är generellt USA-hatande konspirationsteoretiker, "Sverigevänner" och kremliner/putinister, med mycket tveksamsyn på demokrati och mänskliga rättigheter. När personer som hatar USA hyllar The Donald så vet man...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

66 kommentarer:

 1. Om Trump blir president är det slut med amerikansk kolonialism och idiotkrig i Mellanöstern, vilket måste kännas bittert för militärbögar som själva är för fega för att slåss men gärna ser att andra riskerar livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. klokt, insiktsfullt och nyanserat att kalla alla som inte uppskattar Trump för "militärbögar som själva är för fega för att slåss men gärna ser att andra riskerar livet".....

   Radera
  2. Jag fick uppfattningen att han kallar militärpappersvändarna (förväxla inte med soldater) i USA som inte gillar Trumps avsikt att sluta kriga i mellanöstern för militärbögar. Men jag kanske inte kan läsa så jag kan ha fel. Jag har ingen direkt åsikt om honom, jag har hört en del av det han sagt, men av nån mystisk anledning så har jag bara hört andra lägga ord i hans mun vad gäller negativa saker. Jag har dock inte letat aktivt och tror att iaf hälften av de negativa saker han påstås ha sagt är sanna, men jag har iaf hört honom tydligt säga att han varken vill kriga i mellanöstern eller rusta upp och provocera ryssarna.

   Radera
  3. Hans "lösning" på problemet med Daesh är en fullskalig markoffensiv med amerikanska förband i både Irak och Syrien.

   So much for "slut med amerikansk kolonialism och idiotkrig i Mellanöstern".

   Radera
 2. "Läsvärt och insiktsfullt", pytt!, ser bara en massa varm luft utan lösningar paa omraaden där avsändaren misslyckats fatalt under tidigare mandatperioder.

  "kommer göra allt i sin makt att hindra honom från att bli president", det är här skon klämmer, parti- och mediaeliten kan inte kontrollera Donald som dom är vana, därav denna bredsida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att han vinner, inte nödvändigtvis för att se världen brinna, utan för njutningen av se etablissemanget kverulera.

   Jag drar en parallell till SDs framgångar i valet då media bestämt förklarade för de stackars väljarna att nog inte så många skulle rösta på Rasisterna™. Chocken var obetalbar. Ingen kunde något aaaana, "vi har visst inte snappat upp vad som är viktigt för väljarna". You don't say?

   Radera
  2. Så du menar alltså, att för ditt nöje att se personerna du föraktar, framstå som idioter, så är du beredd att låta "världen brinna", dvs oräkneligt antal människoliv slås i spillror.
   Vilken förtröfflig person du är då. En sån som alla skulle lämna att dö om båten sjönk och man måste välja vem som ska få plats i livbåten.

   Radera
  3. Vilka förträffliga personer som lämnar andra utanför båten helt godtyckligt.

   Radera
 3. The Donald nominated for the Nobel Peace Prize...
  The Donald's rådgivare redogör för den utrikespolitiska policyn:
  http://nymag.com/daily/intelligencer/2016/02/donald-trump-candidate-of-peace.html
  Ganska väsensskild från etablissemangets farhågor..
  " Trump has shown no inclination to kick off a second Cold War."

  SvaraRadera
 4. Det är inte konstigt att Putin o Trump hyllar varandra och svenska nyttiga idioter tycker det är bra att Trump finns, de är ju betalda (om de inte är fullblodsidioter) av Ryssland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utveckla istället för att skriva en massa trams. Obamas veliga politik har definitivt stärkt Rysslands position i Mellanöstern, hur kan Trump förvärra detta?

   Radera
  2. Genom att starta handelskrig. Otroligt destruktivt.

   Nulli secundus

   Radera
  3. Saa genom att starta handelskrig med Ryssland saa stödjer Trump Ryssland? Sitter och klipper till en lite större foliehatt för tillfället.

   Radera
  4. Anonymus: Du menar som EU gjort mot Ryssland?

   Radera
 5. Att partieliten i GOP hatar Trump är väl knappast någon nyhet. Vad som däremot är en nyhet är det höga valdeltagandet på den republikanska sidan i primärvalen, http://www.washingtontimes.com/news/2016/mar/1/donald-trump-drives-republican-turnout-to-record-d/. Följaktligen rapporterar svenska media enbart om den första, icke-nyheten.

  SvaraRadera
 6. Problemet med rösträtt är ju att det inte är förenat med några som helst krav på att veta någonting över huvud taget om det man påverkar genom sin röst. Det är ju samma här som där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det kanske hänger ihop med USA:s misslyckade skolpolitik. Det är exemepelvis väl känt att de inte klarar av att producera vetenskapare och högutbildade motsvarande sin folkmängd. I stället importeras dessa. Så förmodligen ligger det grundläggande felet långt ner i utbildningen, vilket även producerar massor med ignoranta lättledda medborgare. Blir Trump president kan man säga att USA till slut sköt sig i foten.

   Radera
 7. Bra om Trump blir vald, vill amerikanska folket välja en idiot så förtjänar de den. En nationell katastrof är kanske vad de behöver för att ta val på allvar och fråga sig vad kandidaterna faktiskt står för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har MP som sitter i regeringen samtidigt som vi kritiserar amerikanerna för att vara idioter....

   Radera
  2. Tyvärr kan det ju även bli en global katastrof med en så lynnig person som Trump som president. Jag är inte jätteimponerad av Hillary Clinton, men jag tror inte att hon kommer att orsaka någon katastrof om hon blir president, därför hoppas jag på henne.

   Har ni tänkt på att Trump är Amerikas motsvarighet till Juholt. Båda är mycket skickliga i talarstolen och båda hasplar ur sig de mest märkvärdiga grodor i en aldrig sinande ström. Jag ser fram emot att se vem som blir USA's motsvarighet till Löfvén om fyra år, om trenden håller i sig;-)

   Radera
  3. Alex: Vad har miljöpartiet med Trump att göra?

   Radera
 8. Trump är väl USAs version av SD. Väljarna hatar de korrupta yrkespolitikerna och röstar på en outsider.
  Kan inte säga att jag klandrar dom, även om han är en idiot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer i allt utom det sistnämnda.
   Jag tycker det är befriande att se Trump värna om sitt folk ...
   det hade vi svenskar behövt se lite mera av.

   Radera
  2. Ja politiker ska se till sitt eget folks bästa om de vill ha folket på sin sida men det verkar inte de Svenska politikerna fattat.

   Radera
  3. Öh, politikerna gör ju det, nästan, stryk "folks" i din mening så liknar det deras maxim.

   Radera
 9. Det roligaste är trots allt att kolla på SVTs reportage om Trump, där alla reportrar och nyhetsuppläsare ser ut som om dom just käkat 3 citroner. Opartiska eller ?

  SvaraRadera
 10. Något liknande skrev Hallenberg? i en artikel i SVD i går.
  Men han avslutade med att det finns regulatorer i det demokratiska systemet som kan minska Trumps inflytande. (Det är väl dessa som nu skriver av sig)
  Vi får väl hoppas på detta.
  Men USAs system är befängt-först fånga hela höger registret av åsikter för att bli kandidat-sen fånga vänster registret för att bli vald president. Trump är bra på att vara befängd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, helt befängt att försöka ena landet efter en valvinst och skapa en politik de flesta kan acceptera. Bättre som i Sverige att 51% helt kör över de förlorande 49% (eller 13%).

   Radera
  2. Madelaine Levy skrev en mycket intressant krönika om den filosofiska bakgrunden i gårdagens SvD sidan 21 Kultur.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 11. Alla är emot Trump förutom en stor del av folket. Inget nytt. Senast igår kväll sa Micke Huckabee på FOX att det är en oblodig revolution som pågår i USA. Det är mycket som står på spel och Trump har hintat om saker som gör styrande regim verkligen livrädd. Sedan är det många som tror att alla andra är foliehattar och alla andra är nyttiga idioter men det går inte att bara följa msm-media och sedan tro att man vet något öht, man måste måste ta in information brett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Trumps plan är att föra hem produktionen till USA igen. Jag tror stenhårt på det, USA kommer blomstra. Och det genomförs med samma tullar mot Kina som Kina har mot USA.

   Radera
  3. Och hur skulle det gå till? Får se om du tänkt igenom det här. Det är fanimej alldeles för lätt att bara tycka lite och sedan förväntas bli tagen på allvar.

   Nulli secundus

   Radera
  4. Gå till? Tänkt igenom? Är nått oklart?

   Radera
 12. Det förefaller som att republikanerna lämnar walk over. Om den republikanska presidentkandidaten blir intensivt motarbetad av sina egna så vinner Hillary nog hur lätt som helst. Vad tror Cornu om Hillary som ÖB för världens supermakt? Hon låter som en miljöpartist när hon säger att det behövs mer kärlek. Eller som Reinfeldt. Öppna era hjärtan! Eller skit i det, för vi skär dem i alla fall ur era kroppar!

  SvaraRadera
 13. Jag ber alla "experter" som kommenterat här att förklara varför Trump är en "idiot,"SD","vansinnig" etc. Skummade Trumps partiprogram och ser sänkta skatter, mindre immigration, moderat i abortfraagan, vettig finanspolitik, drogerliberal, klimathotsskeptiker, pro-gun, etc. Var är vansinnet? Kan det vara saa att ni är de nyttiga idioterna som utnyttjas av den svenska aasiktseliten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han använder i princip uteslutande känsloargument och amerikanske white trash-väljare älskar sånt.

   Radera
  2. Uffe glömde obligatorisk sjukförsäkring. En anledning till att nuvarande partiledning hatar honom.

   Radera
  3. "Han använder i princip uteslutande känsloargument"
   Jaha, saa han använder samma taktik som vänstern använder, laater smart enligt mig.
   Min poäng är att jag undrar vad i hans POLITIK som är vansinningt? (inte hans frisyr)

   Radera
  4. Tja, för mig räcker hans kommentar om att "det kom blod ur hennes... ja ni vet vad" för att avfärda honom som en riktig idiot. De som röstar på honom är antingen tokiga, eller både blinda och döva. Trump är ingen statsman och kommer antagligen aldrig att bli det. En sån ska man hålla långt från maktens korridorer. Det var allt jag hade att säga om den saken.

   Radera
  5. "You could see there was blood coming out of her eyes. Blood coming out of her wherever,” Det kom blod ur hennes ögon?, ja fy det var grovt! (eller nja, mest konstigt) Tacka vet jag Sverige där vi bara kallar meningsmotstaandare fascister och idioter och allmänt haaller en god ton.

   Radera
 14. Om Trump inte blir lönnmördad innan han väljs till president kanske han kan få Nobels fredspris för sin frisyr, liksom Obama fick det för sin melaninhalt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Obama är den enda fredspristagare som bombat en annan fredspristagare.

   Radera
 15. Donald Trump är populist ut i fingerspetsarna. Han säljer sitt varumärke, han är excentrisk och cirkus Trump rullar på.

  OM han blir President. Kommer kongressen stoppa allt han tar sig för. Landet kommer fortsätta att vara i Limbo och efter fyra år kommer nästa clown.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska vi spekulera mera så finns ju alltid risken att Trump får kongressen med sig. Samma människor som röstar på Trump kommer säkerligen rösta på senatorer som ligger nära hans politik. I långa loppet riskerar väl "världens största demokrati" att splittras upp i flera mindre nationer. Delstaterna kan redan nu bestämma en hel del själva och med tanke på att sprickan mellan dom olika grupperingarna i USA redan är enorm så tror jag att framtidens USA mer kommer påminna om Europas Schengensamarbete.

   USA är redan nu för stort för att fungera som demokrati, alla stora nationer/imperium kräver en despot/diktator för att överleva. EU är ett väldigt bra exempel på "bara gräset är grönt på min tomt så skiter jag i om det är torka hos grannen"-mentaliteten som råder i västvärlden idag.

   Radera
 16. Ja -till att skapa fler "failed states" likt Irak, Libyen, Syrien etc. Ja -till den Saudiska demokratin. Nej till Trump....

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Alla som hellre vill ha den här sinnessjuka häxan som "ledare för den fria världen" kan ju räcka upp en hand...

  https://www.youtube.com/watch?v=6DXDU48RHLU

  SvaraRadera
 19. De som skrivit den analysen har medvetet missuppfattat allt han säger och står för.

  Trologtvis får de riktigt jävla bra betalt för det också.

  SvaraRadera
 20. Trump ar val mest symptom pa sjukdomen, ett politikerskra som inte gor vad som ar bast for landet.

  Det blir lite samma som med SD, det diskuteras aldrig varfor dom ar populara bara att dom maste motarbetas.

  Ett litet exempel ar det australiska nyhetsteam som akte pa pisk i Rinkeby, en del svenska journalister twittrade om varfor dom pratat med avpixlat (rasistsajt) men egentligen ingenting om att dom fatt stryk i rinkeby.

  Det finns nog en reell risk i manga vastlander att populistiska partier gar starkt framat, varje forsok fran sansade politiker att stavja detta misslyckas for dom gor inte vad som ar bast for landet.

  Jag sjalv skulle nog helst vilja se en sansad mittenpolitik, lite blandning av M och S, dar man gor vad som ar bast for landet pa alla omraden men det verkar vara lite for mycket begart tydligen.

  SvaraRadera
 21. De som skrivit den analysen har medvetet missuppfattat allt han säger och står för.

  Trologtvis får de riktigt jävla bra betalt för det också.

  SvaraRadera
 22. Trumps "misstag" är väl att han gick ut med att han skulle krossa militärindustrins makt över försvaret och att han skulle säga upp kontraktet med FED som USA's centralbank.

  SvaraRadera
 23. Lars Bern har skrivit om det som händer, hur människor får upp ögonen för verkligheten och tappar förtroendet för etablerade politiker.

  http://antropocene.se/2016/january/det-sovande-folket-vaknar.html

  Han har också skrivit en läsvärd serie artiklar om hur vi har kommit hit kallat "Drömmen om världsherravälde".

  SvaraRadera
 24. Trump är helt enkelt bara den verbalt skickligaste kandidaten någonsin. Läs och lär:

  http://blog.dilbert.com/post/126589300371/clown-genius

  SvaraRadera
 25. Nu var jag väldigt liten 1979/1980 men var inte Reagan också starkt ifrågasatt?
  Skådespelarpajas, hot mot världsfreden, ultrakonservativ mm.
  I mitt tycke den bästa president USA haft, han tog inte skit från någon och särskilt inte från kommunisterna.

  //Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bästa kvittot på hur destruktiv och skadlig The Donald har potential att bli är att titta på vilka som hyllar honom t ex i kommentarsfältet"
   Trams Cornu. Anledningen till artikeln är att det råder fullt inbördeskrig inom GOP. Att Trump vet vilka strängar han ska spela på i den amerikanska inrikespolitiken innebär inte att han är en idiot.

   Radera
  2. Reagan, liksom alla andra republikanska politiker beskrivs alltid som rasistiska skjutgalna krigshetsare av svenska media sedan cirka 1968. Kan det vara ett examenskrav på Journalisthögskolan tro?

   Radera
  3. Om man ogillar de senaste 25 årens utveckling i USA där Washington kapats av ett gäng neocons som bevisligen inte vill mänskligheten väl genom att starta det ena anfallskriget efter det andra, då är man USA-hatare enligt rysshataren Cornu. Ack ja...

   Snälla, lämna geopolitiken och ägna dig åt det du begriper!

   Radera
  4. "The nine most terrifying words in the English language are; I´m from the government and I´m here to help"
   Ronald Reagan

   Radera
  5. Ytterligare en fullträff av Reagan:

   "Government is not the solution to our problem, government IS the problem!"

   Radera
  6. Helt rätt jonas.

   Ronald Reagan blev även han endorsad av dåvarande KKK-ledaren. Precis som Ron Paul 2008 och 2012. Precis som Trump 2016.

   Konstigt att det alltid är antietablissemang-kandidaten som bär det oket. ..

   Copy paste vad gäller deras oärliga taktik för att lura de mindre bemedlade...

   Radera
 26. Vad gäller Trump, är det ju bara att dra sig till minnes Platons invändningar mot demokratins svagheter...eller oj...det har ni ju inte läst.

  Men, Mr D skulle inte ha existerat om USA's politiska elit velat/kunnat kommunicera sin politik till de mindre bemedlade. Samma sak i Sverige: Om det politiska etablissemanget inte hade varit faktaresistent utan agerat på faktagrund och kommunicerat sin politik, så skulle inte SD funnits.

  Naturligtvis ger dagens digitala medier fördelar för propaganda gentemot faktabaserad information, men kan en medborgare i detta land tycka att ngt av de två blocken sedan förra valet visat politiskt ledarskap?

  SvaraRadera