Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-15 11:06

Putin och Kreml erkänner - målet i Syrien var aldrig IS

Kreml och Putin har nu gett det besked som alla väntat på - den tidsbegränsade insatsen med bombmattor mot civilbefolkningen i Syrien ska nu avblåsas. Därmed erkänner man också öppet att målet aldrig var IS, eftersom IS på inget sätt har tappat mark till Ryssland och Assadregimen, utan tvärt om ökat sitt territorium i västra Syrien på bekostnad av FSA och annan moderatare opposition.

Den ryska insatsen mot icke IS-rebellerna och civilbefolkningen i västra Syrien sägs nu vara över. Man ska förstås komma ihåg att Kreml är mästare på maskirovka och det hela kan naturligtvis vara en gigantisk skenmanöver och vilseledning. 

Eftersom Kreml och Putin bevisligen hela tiden ljugit om att man skulle gett sig in i Syrien för att anfalla IS, så finns det ingen anledning att tro att man far med sanning nu heller.

Dock har man fått bort moderatare opposition än IS (Syrian Democratic Forces (SDF) och Free Syrian Army (FSA)) från en del mindre områden, och framför allt har man genom sina bombmattor mot den syriska civilbefolkningen ordnat fler och större flyktingströmmar, som kommer söka sig mot Europa. 

Vi vet nu i alla fall svart på vitt att Kremls och Putin aldrig hade för avsikt att nedkämpa IS. Det måste kännas surt för alla kremliner som hävdat motsatsen. För IS är i allra högsta grad kvar. De områden som IS tappat det senaste halvåret hittas i öster, där den västerländska demokratiska koalitionen precisionsbombar och understöder de kurdiska styrkornas framgångar.

Alla troll och kremliner, som hela tiden hävdat att Puti-Put är frihetens förkämpe och IS fruktade fiende, har nu bevisligen bränt bort sig med att de helt saknar verklighetsuppfattning och bara ljuger och ägnar sig åt propaganda. Om nu någon trodde något annat.

Vad Kreml gjort är att räddat Assadregimen från sammanbrott. Och det är Assadregimens härjningar mot civilbefolkning, det senaste halvåret även förstärkta av Rysslands bombmattor,  som ligger bakom de stora flyktingströmmarna från det tätbefolkade västra Syrien. IS hittas i det glest befolkade östra Syrien och deras härjningar står för en mycket liten del av flyktingströmmarna.

Man kan också fundera på om Ryssland behöver sin logistik och trupper till något annat, nu när vädret börjar nå nivåer där en klassisk rysk våroffensiv kan vara på sin plats. I t ex Ukraina...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

40 kommentarer:

 1. Men 13/3 1040 upphörde ju den fredlige grannen tillfälligt ett tag med sitt angrepp på Finland.
  Tycks vara något med mars.
  Minns Julius Ceasar och GIII.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mars är ju krigets gud, så mars är väl annars den månad man ska hedra honom genom att sända honom så många själar som möjligt?

   Radera
  2. År 1040 skepparn. Oslos grundare Harald Hårdråde lyckades vinna över ziriderna och befria Cicilien när han blivit värvad av bysans på väg hem efter sin pilgrimsresa till Jerusalem. Kan ha varit på pidagen.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Har ju läst Heimskringla
   Var några år sedan.
   Jobbade passande nog i "Ormen Långe" i Vårby när jag läste skriften.
   Norsk anknytning i alla fall.
   Men H´s insats på Sicilien missade jag!

   Radera
 2. Erkänner och erkänner, RF sägerväl vad de tror passar dem bäst just nu. (Eurasia är fienden, och har alltid varit fienden)

  SvaraRadera
 3. Det är ingen större skillnad mellan IS och de andra rebellgrupperna. Islamister, västhatare och halshuggare är dom hela bunten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, de flesta har stridit mot lön och försöker nu ta sig in till Turkiet. Möjligen är det anledningen till att EU svänger rejält och inte vill ha in mer eftersom nu kommer vågen av flyende IS soldater

   Radera
 4. Putte har kvar den nya flygbasen, och den gamla marinbasen, plus tillräckligt med styrkor för ett kraftigt "självförsvar". Förmodligen inkluderar det både S-400 luftvärn, T-90 stridsvagnar och Mi-35 attackhelikoptrar samt vissa flygplan. Alltså kan man fortsätta stödja Assad men dock i mindre omfattning.

  Tror inte det kommer gå så bra för Assad nu. Iran har dragit tillbaka sina trupper (bortsätt från "rådgivare), nu skalar Ryssland ner sitt bidrag och gissningsvis är inte Hezbollah så sugna att fortsätta som shocktrupper heller. Då har han bara sin egen armé/milis kvar och dom har inte varit så lysande hittills även om moralen är hög just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog vara så att man stabiliserat Assad tillräckligt för att han inte ska falla, men samtidigt inte stark nog för att kunna agera självständigt utan hjälp utifrån. Sen som du säger, om infrastrukturen är kvar så kan de ju snabbt skala upp insatsen om de skulle vilja göra det.

   Radera
  2. Ryssland kan naturligtvis mycket snabbt starta en ny insats i Syrien med den erfarenhet man har idag. Putin sa också att "I consider the objectives that have been set for the Defense Ministry to be generally accomplished" Det innebär att målen för den ryska operationen uppnåddes bra om än inte perfekt.
   Putin i oktober: "Our objective is to stabilize the legitimate authority and create conditions for a political compromise".
   Rysslands långsiktiga huvudbry med situationen är gissningsvis den aggressiva islamismen vilken riskerar att sprida sig in i Ryssland. Tjetetjeninenkriget där mängder av utländska islamister deltog på separatisternas sida var kanske väckarklockan.


   Radera
  3. Att stötta Assad var nödvändigt för bilden av Ryssland i hela den muslimska världen. Att avbryta när man är på topp är också klokt...
   Sedan ligger bollen hos syrierna...
   Annars hamnar man i samma läge som amerikanarna i Irak...
   Eller som ryssarna gjorde i Afganistan...
   Då blir det att lämna banan med svansen mellan benen...
   Nu går man av banan med hög svansföring.
   Ingen vet egentligen hur mycket ryssarna klarar för det avslöjas inte nu...

   Radera
  4. Ryssarna klarar nog inte så mycket till. 3 miljoner dollar om dagen för ett meningslös krig som bara går ut på att visa muskler. Gazprom lånar nu pengar av Kina för att överleva. När kraschen kommer så blir det tillbaka till 1991 igen för Ryssland.

   Radera
 5. Känns det svårt att glädja sig över fredssamtal i Syrien?
  Putin gick in på Assads sida -inbjuden.
  Väst har i fem års tid ägnat sig åt att stötta moderata rebeller. De hittade fem?
  Vapnen de levererat vändes rätt snart åt alla möjliga håll.

  Putin har gjort fredssamtalen möjliga.
  Nu lämnar de landet för fredssamtal som inte innehåller den kraft som en överlägsen slagstyrka medför. Fred kanske är lättare då?

  Noterar alla sura kommentarer-bla från vår utrikesminister. 50% risk att det spricker säger hon-den som satsade på fel kraft!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen kan man ju fråga sig hur och av vem IS bäst bekämpas?
   IS är ju en samling från alla världens hörn under en islamsk flagg.
   Jag gissar att bomber bara förvillar fler. Låt de vilsna själarna förgöras innifrån.
   Ryssarna bombade bara Assads fiender-som fått vapen av USA-så det kan bli!

   Radera
 6. Ni som tror på vad Cornu skriver om Ryssland och Putin bör göra lite analys.

  I oktober 2015 berättade Putin om Rysslands mål med operationen i Syrien:
  "Our objective is to stabilize the legitimate authority and create conditions for a political compromise".

  Exakt det är vad Ryssland åstadkommit. Succé för hela slanten!!

  Cornu är så dålig när det gäller politisk analys när Ryssland är inblandat att jag tror att han hela tiden kört en USA-stödd agenda där sanning och analys inte är intressant. Nu väntar jag med popcornpåsen på nästa misslyckande för USA och EU, nämligen den aggressiva konfrontations och sanktionspolitiken vad gäller Ukraina.
  Fallet för USA/EU kan nog bli värre i Ukraina än i Georgien. Skall bli spännande att läsa Cornus förvridna förklaringar om att Rysslands politik misslyckats trots succé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte på Ryska insatser i bla Tjetjenien när jag funderade över hur de tänker.
   I en smutsig verklighet låter Ryssarna någon som inte är salongsfäig sköta jobbet. Grymt men effektivt.
   Man får komma ihåg att det är mäktiga och många intressenter i Syrien och att de inte är demokratier och har inga demokratiska ambitioner. Tvärt om-Turkarna och Saudi har väldigt strikta önskemål om makt och religion.
   Assad har i alla fall styrt landet utan att se på religionen när han förtrycker!

   Radera
  2. RB Ryssland spelar på många olika nivåer. Att öka flyktingströmmen ger dem bättre position mot EU, så som vanligt hänsynslösa med människors liv så gör de det utan att tveka. Dags att lära dem äta potatis igen anser jag.

   Radera
  3. När det gäller Ukraina så är min tolkning att Ukrainas ungdom vill studera i Berlin och Paris, inte St Petersburg, Moskva och Novosibirsk. Därför vill de bli fria från Ryskt inflytande.

   Radera
  4. Fast å andra sidan så kan målet vara bra. Vi har ju facit av vad USA inblandning i avsättande av Saddam lett till. Det i kombination med den "ordning" som råder i Libyen. Libyen är nu afrikas öppna sår som "läcker" båtflyktingar till EU.

   Radera
  5. RB, det är mer intressant att titta på vad Ry sa när operationen startade och då var det bara ISIS för hela slanten - inte ett pip om att man var där för att stötta Assad, även om alla (utom journalister) förstod det verkliga skälet.

   Och om du på allvar tycker att "succé" är att Assad är kvar vid makten fast kriget är i full gång och blodigare än någonsin så är du en ytterst cynisk människa.

   Radera
 7. Är det ingen som använder sin fantasi här ? En viktig komponent som Ryssland insåg var att "weaponized refugees" som väller in i Turkiet och EU skapar oro i alla områden de anländer till. Oro skapar högerpopulismen. Högerpopulismen driver isär EUs samarbete. Inte minst när det gäller sanktioner mot Ryssland. Det är helt enkelt ett svar på EUs svar på sanktionerna som skadade Ryssland när de gick in i Ukraina. Dessutom - om Ryssland kommer ha ca 50 moderna Brigader i mitten på 2020-talet så kan de inte ockupera länder med den lilla styrkan. De måste använda hybridkrigföring och styra länder genom att få tillgång till de monopoliserade våldet, dvs polismakten. Dvs Ryska krigsmakten kan bråka lite så att en regering tvingas avgå, sen blir Rysslands mål att ordna så att de har inflytande på den regering som kommer till makten. Typ Ukraina för några år sedan. Beviset var att ledningen och majoriteten av Berkut flydde till Ryssland. Sluta dalta med Ryssen. Dags för massiva sanktioner, utvisning av diplomater och affärsmän. Nu skall det kosta dem skjortan att bråka med EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssarnas nationalism präglar hela politiken. Och syns mest i handelspolitiken. Oligarkernas nationella solidaritet som krävs av Putin sedan han tog över och som inte alla accepterade är just det faktum som styrt Ryssland under Putin...

   Radera
 8. Har inte IS tappat mark i Syrien? Lite godag yxskaft på den då de flyr hals över huvud.

  De som vill in i Turkiet nu, där är en stor del IS folk som inte kan vara kvar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom har tappat i öster, till kurderna, inte i väster där Assad finns.

   Radera
  2. Vilket står i blogginlägget.

   Radera
  3. Goda demokratiska bomber alltså som bara träffar den lede fi.

   Turkarna hade problem med Ryskt flyg som bombade IS oljeleveranser-en transportkedja som tydligen förde olja till Turkiet och pengar till IS.
   Varför fick detta pågå tills Ryssarna kom dit?

   Radera
  4. SVD har en ledare där de kritiserar Ryska insatsen idag.
   De glömmer, likt denna bloggare att Ryssarna effektivt ströp pengaflödet till IS genom att bomba den uppenbara oljetransporten som pågick.
   (Turkiet svarade med att skjuta ner ett Ryskt plan.-Nato kunde bara gapande se på och hoppas att Turkarna lugnade sina upprörda känslor)

   Radera
  5. @Oppti
   Sluta skriva strunt. Att det skulle finnas olje leveranser från IS till Turkiet är skitsnack. Vart får Assad sin olja ifrån ? Från IS. Det drällde in olja från Syrien fram till 2014 med mulor och traktorer , kurder som ville tjäna en hacka som vanligt. De har smuggling på monopol och finns på båda sidor om gränsen. Turkiet har stödköpt Barzani olja , allt för att inte pesmergha skall mutera för uteblivna löner. Iran och shia Irakier har inte varit nöjda med KRG's och Turkiet's handel därför skapat ryktena om IS olja.
   Enda drönarbilderna som visats upp på tanker bilar är de från KRG.
   http://www.themoscowtimes.com/news/article/kurds-deny-russian-claims-that-turkey-buys-is-oil/551797.html

   Radera
 9. >bombmattor mot civilbefolkningen


  *Citation needed (från trovärdiga källor (och nej USAs utrikesdepartement är inte trovärdigt))

  SvaraRadera
 10. "Ja Gud bevars" som min mor alltid sade när nåt blev tokot.

  SvaraRadera
 11. Intressant, ja nu blir det jobbigt för kommunister/vänsterpartister/miljöpartister/sverigedemokrater/psyops :) Btw, har du någon uppfattning om vem/vilka som är "the lesser evils" i Syrienkriget? Baserat på allt jag läst hittills verkar det bara finnas tokdårar att "välja" på.

  SvaraRadera
 12. Putte vet att USA Turkiet och Saudi inte tillåter att den Syriska regimen vinner över IS så länge Assad sitter kvar. Så nu tycker Putte att det är dags för Assad att planera sin avgång. När det är klart med ett nytt styre i Syrien kommer USA och Putte krossa IS hur lätt som helst med hjälp av Syriska marktrupper. Undrar vad saudierna kommer att tycka om ett sekulärt demokratiskt Syrien. Risken är att den saudiska befolkningen också gör uppror och halshugger sin kung och alla prinsar.

  SvaraRadera
 13. Ja Cornu, det måste kännas tungt när man satsar på fel häst och förlorar allt.
  Putin kom, såg och segrade och gjorde fred möjlig, något som väst inte lyckats åstadkomma sedan de startade krigen i Mellanöstern på 90-talet.
  Krigspitt som du är förstår jag att du vill ha mera blod, men sansade människor har äntligen satt stopp för detta vansinne, åtminstone tillfälligt.

  SvaraRadera
 14. Jag börjar tro att Cornu är en sunnimuslim. Han hyser ett hat, som antar religiösa proportioner, mot Levantens kristenhetsgarant – Bashar al-Assad - och hans allierade. Det råder således inga som helst tvivel på vilken sida Cornu står i USA:s och Saudiarabiens utrotningskrig av de kristna i Arabvärlden.

  SvaraRadera
 15. ”Eftersom Kreml och Putin bevisligen hela tiden ljugit om att man skulle gett sig in i Syrien för att anfalla IS, så finns det ingen anledning att tro att man far med sanning nu heller.”

  Vilken pålitlig källa har du till ovanstående citat?

  I frånvaro av adekvat källhänvisning är det du som ljuger eller så är du gravt hjärntvättad av västerländsk MSM då du hela tiden refererar till en vandringssägen som valsar runt i västerländsk MSM och i bloggosfären!

  Hur svårt ska det vara att fatta att Putin gick in med militär i Syrien för att hjälpa den legitima regeringen i Syrien i dess kamp mot terrorister. Detta säger Putin i en intervju utförd av ”60 Minutes” 2015-09-27 ca tre minuter in i detta videoklipp.
  https://www.youtube.com/watch?v=Kl2JUxp81V8

  I en artikel i RT 2015-09-30 säger Sergej Ivanov stabschef i Kreml:

  ” Ivanov stressed that no ground operations are planned in Syria. Russia would use its warplanes to hit terrorist targets when requested by the Syrian government. He stressed that unlike the US-led coalition of countries that bombs militant troops in Syria, Russia was invited to do so by the legal authorities of Syria and thus follows international law.
  “The military goal of the operation is strictly to provide air support for the [Syrian] government forces in their fight against Islamic State,” he said. ”
  https://www.rt.com/news/317013-parliament-authorization-troops-abroad/

  Till skillnad Ryssland är det således det krigshetsande USA och dess allierade som bombar i Syrien utan mandat eller inbjudan.

  SvaraRadera
 16. Gruelse och RB.
  Era inlägg överensstämmer helt med mina åsikter.📢

  SvaraRadera
 17. RT har idag en intressant betraktelse över Ryska insatserna i Syrien:
  https://www.rt.com/shows/crosstalk/335751-military-assets-syria-russia/

  Knorren på slutet var lite långsökt däremot. Perfekt uppförande i Syrien skall ge Putin absolution för Ukraina. Eller varför inte?

  SvaraRadera
 18. Artikeln påstår att Ryssland inte hade IS som måltavla. Det är fel och troligen medveten lögn. IS stal det syriska folkets olja och körde i tusentals tankbilar dygnet runt till Skurkstaten Turkiet. Den oljan hjälpte att finansiera IS. Det var Ryssland som gjorde nåt åt det här. USA och NATO lät stölden ske, så det finns ingen trovärdighet för denna globala maffia längre.

  SvaraRadera
 19. Här kan ni se några av de moderata rebellerna i Aleppo i aktion:

  https://www.almasdarnews.com/article/aleppo-rebels-behead-a-child/

  Dessutom: det är lustigt att se hur Lars gör stor affär över hur ryssarna tvingats överge material till ISIS men inte har en endaste liten kommentar kring hur den irakiska armén som trots gedigen amerikansk utbildning och massivt amerikanskt stöd flydde utan att avlossa ett endaste skott när ISIS gick till offensiv varigenom b.la Mosul erövrades.

  Ännu lustigare är att Cornu inte kommenterat den irakiska offensiven mot Mosul som trots amerikanskt flygunderstöd och deltagande av amerikanska specialförband (enligt uppgift skall amerikansk trupp uppgå till ca 5000 man) inte har lyckats återerövra speciellt mycket av den ISIS-kontrollerade staden utan tvärtom tycks ha fastnat i ett ställningskrig.



  SvaraRadera