Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-25 09:48

Prioriteringar - påskhelg och lönehelg?

Så var det långfredag och vi ska plågas och lida över att Jesus dog på korset för våra synder. Samtidigt är det den 25:e mars och lönehelg. Vad gäller för prioriteringar då, tro?
Nåja, det är ju ändå vår.
Kommer folk sitta hemma och lida fram till annandag påsk, då Jesus på tredje dagen återuppstod som zombiegud (för att senare vid Kristi Flygare hämtas upp av utomjordingar i ett rymdskepp), eller ska de hedra Jesus korsfästelse och död, som svensken bara vet hur - genom att shoppa loss över lönehelgen?

Konsulterade snabbt mitt eget konsumismtempel Kungsmässans öppettider och de har öppet som en vanlig lördag hela helgen 10 - 18. Man öppnar alltså för högmässa på redan om 15 minuter.

Hur gör du själv? Tagelskjorta och törnekrona, eller konsumism? Eller bara du njuter av att Jesus dog för din ledighets skulle?
Tranparet som varje år häckar i min sjö intill gårdscentrum är tillbaka. En av dem inringad, fångad på kamera.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. Varken eller. Har inte råd att shoppa och har inte tid att bära tagelskjorta. Blir att ta på arbetshandskar.

  SvaraRadera
 2. FSM pastafrianerna firar med köttbullar och spagetti i vänners lag. Tyvärr är religionen diskriminerad i Sverige och får inget utrymme alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är märkligt att Sverige som världens mest sekulariserade land efter möjligen Nordkorea har officiella helgdagar för en viss religion. Naturligtvis borde man få förfoga över sina helgdagar själv och ta ut dem när ens egen religion så påbjuder, eller helt sekulära helgdagar som man vill fira, t.ex. kanelbullens dag.

   Radera
  2. Ja, men det kan finnas anledning för vissa arbetsgivare att samordna ledigheten och hålla stängt vissa dagar. Jag skulle gissa att ledigdagarna hade fördelats ungefär lika som idag.

   I den mån det avgörs individuellt så har man dessutom problemet med vad man skall göra med helgtillägg och liknande. Men det kanske är vägen att gå - att de anställda får meddela arbetsgivaren vilka dagar som man tycker är helger och vilka som är storhelger, vilka dagar som är veckans vilodagar osv (och ob-tillägg baseras på det), sen lägger arbetsgivaren schema efter detta (men utan anpassning av lönen kommer detta slå på yrken där ob-tillägg är betydande del av lönen).

   Helt sekulära allmänna helgdagar är bara ett annat namn för att på halvreligösa grunder välja ut helgdagar. Det spelar inte någon praktisk roll ifall vi kallar denna dag för långfredag eller något annat (tillsammans med någon annan hittepåanledning till att ha den som helgdag).

   Radera
  3. @enannan 10:55
   Det fungerar inte jobbmässigt i Sverige eller västvärlden om du ska vara ledig på fredagar.

   Den kyrka som vi svenskar har haft i hundratals år, har inte bara en andlig dimension, utan också en ickeandlig dimension. Rollen som kulturbärare, traditionsbevarare, språknormerare, nationalstatsbyggare, ankults- och släktforskningsstödjare samt utbildningsnivåhöjare ingår alla i den ickeandliga dimensionen, vilket också rabiata ateister tycks förtränga.

   Ett långsiktigt starkt land och folk har många och starka traditioner. Se på Kina, Japan etc. Med traditioner fås den nödvändiga respekten för såväl tidigare som kommande generationer. Sverige har tidigare utmärkt sig för att ha relativt starka traditioner. Sverige har också varit starkt. T.ex. var Sverige på 1600-talet en europeisk stormakt och på 1700-talet en framstående naturvetenskaplig nation.

   Om Sverige ska ha ambitionen att vara starkt, så ska vi hålla fast vid traditionerna. Många av våra svenska traditioner är intimt knutna till kristna helgdagar. Försvinner dessa helgdagar, riskerar också medföljande traditioner att försvinna, med allt vad det innebär.

   Därför är det kontraproduktivt för nationen Sverige, om helgdagarna försvinner. Men det är det du kanske vill?

   Radera
  4. Kina utrotade rätt många traditioner med kulturrevolutionen. Taiwan mm är betydligt mer traditionellt. Dessutom anammar kineserna kristendom en masse, vilket ju knappast är traditionellt för dem.

   Radera
  5. Nja, de försökte utrota traditioner. Mycket blev kvar och har kommit tillbaks ganska starkt.

   Radera
  6. Tio dagar om året när staten ger (de flesta) medborgare ledigt och därmed frivilligt minskar sina egna skatteinkomster både i form av löneskatter och moms!

   Det är väl värt att fira även om man inte själv har osynliga låtsaskompisar i himlen?

   Radera
  7. "...trots att de därmed minskar..." menade jag förstås! :-P

   Radera
 3. Nej, inte alls, som bekant...
  Inte alla religioner.

  SvaraRadera
 4. Hade inte tänkt gå till kungsmässan, men om du behöver shoppingsällskap och smakråd så kan jag väl ställa upp. Ska vi ses på Kicks, vid mascaran som vanligt eller? :-P

  SvaraRadera
 5. Äsch, det är ju ett firande av vårens ankomst, som sedan approprierats av de monoteistiska fanatikerna. Hinduer firar också våren nu förresten. Ut med er i naturen och beundra dess skönhet. Tussilago, fasaner och allt möjligt krimskrams. Naturen är vacker och grym, precis som människan.

  SvaraRadera
 6. Jesus dog på långfredagen och återuppstod på påskdagen, han var alltså död i två dagar, inte i tre.

  SvaraRadera
 7. Det går att kombinera. Lufsa efter sin bättre hälft genom ett antal köptempel och snart känns en törnekrona som ett ganska ok alternativ.

  SvaraRadera
 8. Angående den försvinnande lilla tranan. Exempelvis Amazon säljer "binocular adapter" till smartfånar från ca $15 så kan man okularmontera sin fån på en vanlig kikare och få en grym tele. Knåpade ihop en själv med ett gammalt skal och en bit avloppsrör med gummitätning som adapter. Funkade klockrent.

  SvaraRadera
 9. Det blir nog närmast det tredje alternativet: njuter av min ledighet. Det som står i bibeln betraktar jag mest som en skröna (och de belägg man hittat för skrönorna betraktar jag i mycket som bara önsketänkande och cherrypicking).

  Vad har vårt firande av högtider egentligen med dessa skrönor att göra öht? Står mig veterligen inget i bibeln om att äta sill och dricka snaps iaf...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väljer bort lönehelghysterin eftersom det bara är ett tecken på dålig planering. Planerar man sin ekonomi så kan man lika gärna shoppa före lönehelgen - då slipper man dessutom trängas med alla som saknar planeringsförmåga...

   Radera
  2. Exakt. Har inte brytt mig om vilken dag det är när jag köper nått de senaste 10 åren (då jag slutade vara student)

   Eller jo förresten. Vid senaste projektorköpet på 25k fick jag lägga efter lön.

   Radera
  3. Varje hushåll bör ha en buffert på minst 100kkr.

   Radera
  4. Mycket av mitt normala buffertbehov täcks av att jag använder kreditkort för att handla, kombinerat med att jag har visst överskott varje månad. Detta är dock två faktorer som kräver viss planering för att klara ut.

   Men det där med hur stort buffert-behovet är kan man ju först ta och kolla hur stor variationerna månad till månad är. När januari är den fattigaste månaden beror det ju på att folk inte haft buffert för FÖRUTSEDDA utgifter (istället sparar de tydligen ihop underskottet under januari-februari istället för att spara ihop behövlig buffert). Där är ett ställe att börja på, det handlar då bara om planering - att man skaffar sig utrymme för just förutsedda utgifter.

   Helst skall man ha en buffert för oförutsedda utgifter också och hur stor denna är beror ju på ifall man har bil, hus och/eller något annat som kan komma att behöva. Noterar att "oförutsedda" utgifter är egentligen inte oförudsedda som utgifter utan bara oförudsedda vad gäller tidpunkt.

   Så i mycket handlar planeringen om att kunna hantera framtida kända utgifter...

   Radera
  5. Eller också så är inte januari särskilt fattig, utan det hela kommer från en kvällstidningsartikel som kopieras in varje år, 'så får du pengarna att räcka till i januari', sponsrad av en bank som inte har något emot att torgföra samma idiotier varje år.

   Radera
  6. Exakt hur fattig januari är kan ju diskuteras, men det är ju så att vissa brancher faktiskt känner av januari-effekten (krogbranchen för att nämna en iaf). Även lönehelgeffekten är klart observerbar.

   Bägge effekter kan ju knappast förklaras av att man har mindre (egentligt) behov av vissa varor och tjänster i januare eller att man har större (egentligt) behov av vissa varor och tjänster just under lönehelgen. Det återstår egentligen bara förklaringen att det är folks oförmåga att planera som ger upphov till denna effekten.

   Sen kan man ju fråga varför denna kvällstidningsartikel skulle dyka upp varje år? Om det nu är någon bank som vill lägga pengar på att sponsra den så är det nog för att de bedömmer att man kan profitera på folk som har detta planeringsproblem - den möjligheten skulle ju knappast föreligga ifall inte januari var en fattig månad, iaf för en tillräcklig stor kundgrupp.

   Radera
  7. "Bägge effekter kan ju knappast förklaras av att man har mindre (egentligt) behov av vissa varor och tjänster i januare"
   Jo.

   Radera
 10. Det som trendar mest just idag är #CruzSexScandal

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lying Ted använde nakenbild på Trumps fru i sin "negative campaigning". Slog väl ut i mormonernas stat Utah. Hela 67 miljoner usd i negative ads nu.

   Men nu kommer kontringen. Och KK för tidningen om det är fel.

   Radera
 11. Här är det arbetsdag idag. Katoliker bryr sig uppenbart inte så mycket om lidandet på korset och allt det där.
  Lustigt annars att vi firar påsk till minnet av Jesus död och återuppståndelse, när han kom till Jerusalem för att fira påsk också. Om kändispräster och sektledare väljer helger till att bråka och ställas inför rätta, kan vi alltså uppdatera helgernas innebörd.

  SvaraRadera
 12. Jesus uppstod på Påskdagen (tredje dagen) inte "efter tre dagar".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, hände det här på riktigt? Vilket datum var det här?

   Radera
 13. På sjön har vi inte tid med högtider. Här är det måndag hela veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, just det!
   Rollin home every day, liksom.
   Enligt rykte skall de japanska körsbärsträden blomma nu i Belgien.
   Bombdåd till trots.
   Leve våren!

   Radera
  2. Rasist! Det är belgiska körsbärsträd.

   Radera
  3. Körsbär är ju för övrigt guds sätt att sortera upp alla varelser i två grupper: skator, kråkor och svagsinnade som förförs av den där otroligt billiga smaken, och vi andra som inte äter de där vidriga bären.
   Eftersom jag inte firar den gamle sektledarens tillkortakommanden och det påföljande brottet mot griftefriden och likskändningen, utförd av några gamla nuckor, och heller inte de äckliga bären, firar jag vårens ankomst, effektfullt annonserad av en totalt blygrå himmel.

   Radera
  4. Verkar som dina rönnbär redan mognat, kungen...

   Radera
  5. Någon kvällstidning utnämnde tydligen långfredagen till årets tråkigaste dag, så här ska vi jävlarimig inte vara positiva.
   Istället för fredagsmys borde vi rada upp allt som vi inte gillar, och riktigt gotta oss åt eländet.

   Här det grått och regnigt, det är skatt på skatt och moms och jag tror jag har åkt på fotsvamp.

   Radera
  6. Aha!
   Rasist!?
   Nu har vi vandrat vidare på den stigen.
   Spanska jordgubbar inköpta i Belgien.
   Rätt hyfsade trots datum för inköpet.
   Avstod dock från Perus sparris.
   Man kan väl prisa stepmothern lik förb-at, liksom.
   Litterär referens där.
   Läser annat än egen loggbok ibland.
   Picpoul de Pinet är rätt ok.
   Speciellt med avseende på priset.

   Radera
 14. Finns det inte en "alkoholendom" också att tillbedja? Är alkoholintagande accepterat inom konsumismen (att tillbedja konsum?) för man missar ju lördags- och kanske söndagsshoppingen?

  Visste ni att "Glad Påsk" baklänges blir "Skål tamejfan"!
  http://mariiiha.blogg.se/images/2011/alkohol_1201865380_974596_136495535.jpg

  SvaraRadera
 15. Sist jag kollade dog ingen för mina lediga dagar. Att en mängd vuxna människor däremot har vanföreställningar att en "fiction-bok" är sann och därefter anstiftar lagar utefter dessa vanföreställningar påverkar ingenting i sig. Men som svar till inlägget. Ingen konsumtion utöver den lilla mängd bensin jag eventuellt använder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man gillar ju inte Darwins syn på världen heller.
   Mot dumheten kämpar till och med Gudarna förgäves...

   Radera
 16. Hej

  Eftersom inte alla har med korset att göra och med tanke på Lars´ bild så finns ett alternativ att tillgå: i dag är det även (i alla fall i mina trakter) "Trandagen"!

  Glada tranor önskas

  Manfred

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Trandagen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde det inte,apropå trakter, finnas en flygfiskens dag?

   Radera
 17. Alla fredagar kan vara en långfredag - om dagis är stängt!

  (Något jag hörde häromdagen) :-)

  SvaraRadera