Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2016-03-26 11:53

Pengarna slut för försvaret - renovering av stridsfordon 90 stoppas

Pengarna är slut för försvaret och en modifiering och uppgradering av stridsfordon 90 stoppas rapporterar Officerstidningen. Konsekvenserna blir att fordonen i förbandsreserven inte kommer åtgärdas alls och övriga fordon får bara det absolut nödvändigaste för att kunna fortsätta rulla.
Gammal stridsfordon 9040A (?)

Officerstidningen skriver:
"Tidigare var en modifiering och uppgradering av cirka 500 stridsfordon 90 planerad. Idag får ungefär hälften av fordonen istället en livstidsförlängande renovering med lägre ambition och resterande fordon lämnas utan åtgärd."
Cirka 500 stridsfordon 90 avser sannolikt samtliga i svensk ägo. Exakt antal stridsfordon 90 i svenska försvaret är inte öppna uppgifter, men i den sk förbandsreserven ska det finnas fordon till cirka fyra mekaniserade bataljoner. Dessa fordon ska enligt uppgift också av och till använts under övningar när andra fordon är på underhåll, eller för att hålla nere körsträckorna på förbandssatta fordon. Förbandsreserven är tänkt att användas om vi någon gång får för oss att återrusta och utöka arméns mekaniserade förband igen - något som redan använts nu när arméns nya organisation tar samtliga stridsvagn 122 i bruk. Alla utom 45 av dessa stod tidigare i förbandsreserven.

Samtliga stridsfordon 90 var tänkta att modifieras och uppgraderas, men Pierre Königsson på FMV säger att pengarna inte räcker efter att offerterna från industrin hamnat på högre siffror än förväntat. Istället genomför man nu bara det som är "absolut nödvändigt för att kunna behålla fordonen i drift", och då endast för de förbandssatta fordonen.

Fordonen i förbands åtgärdas alltså inte alls. Pierre Königsson säger att eftersom det är lednings- och sambandssystemen som måste uppgraderas eftersom de äldre systemen nu saknar reservdelar, så kommer fordonen i förbandsreserven få svårt att samverka med de livstidsförlängda versionerna.

Medan den hårt hållna Försvarsmakten ständigt måste visa vinst och inte får gå över budget, ska nu polisen anställa 700 civila utredare, för att snabbare kunna lägga ner polisanmälningar pga brist på spaningsuppslag eller brott kan ej styrkas, utan att ha pengar till detta. Man tar helt enkelt och vänder sig till Riksgälden och lånar istället. Försvarsmakten är dock så hunsad sedan regeringen Borgs tid att  skjuta över budget inte finns ens i tankevärlden.

Värt att notera är förstås att i den nya försvarspolitiska inriktningen till år 2020 så har politikerna utelämnat detaljsstyrning på sådan här nivå. Istället kommer ett antal gökungar införskaffas, då det ser bra ut försvarspolitiskt, som på så sätt tränger ut nödvändigt underhåll, renoveringar, modifieringar och livstidsförlängningar av befintligt materiel. Enligt uppgifter till mig gäller detta inte bara inom armén, utan inom samtliga försvarsgrenar. Befintlig förmåga riskerar att slås ut därför att politikerna helst vill skaffa nya förmågor utan att anslå pengar till de befintliga. Så kallad plakatpolitik.

Om de strukna renoveringarna av stridsfordon 90 kan ni läsa om på sidan 8 i senaste Officerstidningen. Det anges också att läget är likartat för stridsvagn 122.

Tillägg: Annat som lagts ner är utvecklandet av försvarets sjukvårdstjänst. Istället ska den civila vården ta hand om sårade soldater i krig - som om den civila sjukvården ens skulle klara en större olycka, än mindre krig där även civila kommer drabbas. Återinförandet av fältsjukhusen har stoppats. Å andra sidan finns det ändå inte lastbilar nog för att flytta runt försvarets mobila sjukvårdsenheter - dessa sitter fast i reparationsköer man inte har råd att åtgärda eller ska nyinförskaffas - något som drabbar alla funktionsförband, inklusive de "mobila ledningsplatserna". Mer om sjukvården i ett senare blogginlägg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

45 kommentarer:

 1. Jag misstänker att det är detta som Försvarsminister Hultqvist har haft i åtanke då han varit emot alla utökningar av försvarsbeslutet men samtidigt starkt talat för att beslutet ska verkställas.
  Dvs han kommer försöka få ett tillskott som täcker upp dom ekonomiska hålen.

  Frågan är om han lyckas !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vapenvägraren är styrd av sektledaren Löfven och de behöver pengar till bland annat de 2000 nya skolklasserna och nystart-, lönebidrags-, instegsjobben som ska subventioneras. Att pensionärernas skattesänkningar är en bluff. Att besluten ställer grupper mot varandra gäller bara om SD säger det.

   Radera
 2. Pengar finns det gott om, tydligen, men används på annat håll.

  Minns vad Reinfeldt sa i valrörelsen senast, vi kommer inte att ha råd med något annat. Och det är det som vi nu ser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men pengarna/lånen hjälper inte mot bomber, handgranater, mord, våldtäkter, misshandel, bilbränder, utanförskapsområden, radikalisering och stenkastning. Det får vi leva med för vi har varken mod eller resurser för att förhindra förfallet.

   Radera
  2. Men vår ärade Polischef skiter i om det finns pengar eller inte.
   http://www.svt.se/nyheter/inrikes/tanker-anstalla-trots-att-det-inte-finns-pengar

   Han har nu satt ribban så då kan väl försvaret också köra på kredit?
   Budget är ju bara en teknikalitet i dagens sverige och Maggan säger ju att ladorna nu är fulla tack var regeringens kloka politik.

   Radera
  3. Haha, vilket vansinne! Ska de nyanställda fixa ovanstående? Förmodligen inte, bråka med jägare och sportskyttar, lägga ner utredningar snabbare, böta bruna LO-medlemmar som kör för fort, grilla korv och prata sans med buset... Är det långt kvar till botten?

   Radera
  4. När man inte vill ta en kvinna i hand eller öppna munnen för att att en kvinna är tandläkare puhh

   Radera
 3. "Medan den hårt hållna Försvarsmakten ständigt måste visa vinst ..."

  Hur kan försvarsmakten gå med vinst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På samma sätt som när DN räknar på de nya svenskarna.

   Radera
 4. Japp, det är en 9040A, det ser man på skyddet för dämpcylindern på framkanten på tornet. De som saknar den är antingen 9040 innan A-mod, eller, troligare, 9040B, som då har ett reservsikte i form av en kamera monterad på sidan av eldröret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen moddades samtliga Strf90 upp till minsta A-mod.
   Så det finns inga omoddade kvar saknas dämpcylinder är det en 90B

   Radera
  2. Jo, men det existerar fortfarande fotografier på omoddade vagnar, så även om vagnarna är moddade kan man fortfarande stöta på foton på äldre vagnar än så, därav den kompletta förklaringen.

   Radera
 5. Cornu... hade varit intressant om du hade kunnat få några försvarspolitiker att ställa upp på en "intervju" kring detta spektakel.

  SvaraRadera
 6. @"Pengar finns det gott om, tydligen, men används på annat håll.
  Minns vad Reinfeldt sa i valrörelsen senast, vi kommer inte att ha råd med något annat. Och det är det som vi nu ser."

  Skattesmitning kostar mer än hela försvaret
  http://www.etc.se/inrikes/skattesmitning-kostar-mer-hela-forsvaret

  Rika får mest av statens 30 miljarder i ränteavdrag
  http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag

  Hundra miljarder mindre varje år – arvet från alliansregeringen
  http://www.dagensarena.se/redaktionen/hundra-miljarder-mindre-varje-ar-effekten-av-alliansregeringen/

  Service försvinner men bankerna gör rekordvinster
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=6197675

  Bankerna gör rekordvinst på bolånen
  http://www.dn.se/ekonomi/bankerna-gor-rekordvinst-pa-bolanen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Skattesmitning ska så klart bekämpas som all annan brottslighet, som t ex asylbedrägerier kring identitet och ålder.

   2. Det finns inget stöd i riksdagen för att ta bort ränteavdraget. Tyvärr, eftersom det enbart göder bankerna.

   3. Det är rimligt att skatten på arbete sänks, i ett land med världens högsta skatter. Lön tillhör löntagaren, inte staten.

   4-5. Hela banksystemet med övervinster och låg konkurrens är osmakligt. Att beskatta dem mer vältrar bara över kostnaderna på bankkunderna.

   Radera
  2. Jag argumenterade inte emot dig. Jag bara påpekade att om svennebanan vill ha låg skatt, privatiserad välfärd, tjäna arbetsfria inkomster på statssubvenstionerad fastighetsspekulation och en bankoligarki som styr politiken, så finns inga pengar till ett eget försvar. Så då går vi med i Nato så ryssarna blir paranoida och bombar oss.

   Girighet kan bli dödlig.

   Radera
  3. Inte bara girighet, humanitet i en stormakt som Sverige kan också bli dödlig. Den är redan det till en del.

   Försvaret kommer också bli en privat sak i framtidens Sverige. Än så länge gäller det bara ditt privata försvar.

   Radera
  4. Jag vet inte om det egentligen handlar om humanism, snarare att våra politiker är alldeles för hängivna knähundar till det stora landet i väst. Både när det gäller att springa ärenden åt CIA/NSA och att agera flyktingläger till flyktingar från deras katastrofala militära projekt i Afghanistan, Libyen, Irak och Syrien mfl

   Radera
  5. John

   Men vi har väl fortfarande bland världens högsta skatter, kanske tom den högsta? Då borde vi väl ha råd med lite mer pengar till försvaret kan man tycka? I mina ögon prioriterar man andra områden. Men du kanske vill ha ett skattetryck på åtminstone 60%?

   Radera
  6. Det handlar mer om vem och vad som beskattas.

   Enkelt för välfärdsbolag undvika skatt
   http://www.dn.se/ekonomi/enkelt-for-valfardsbolag-undvika-skatt/

   Blir rika på skattepengar utan att skatta
   Riskkapitalbolag har tjänat miljarder på företag inom vård, skola och omsorg. Samtidigt gör de allt för att undvika att betala skatt.
   http://www.svd.se/blir-rika-pa-skattepengar-utan-att-skatta

   3,5 miljarder i vinst, noll kronor i skatt
   http://www.dagensarena.se/innehall/35-miljarder-i-vinst-noll-kronor-i-skatt/

   Radera
  7. Kommer vi få se http://www.svd.se/flyktingboende-betalar-ingen-skatt-konto-turkiet

   Radera
  8. Flyktingboende, äldreboende mm är business som nolltaxerande bolag tjänar fett på.

   Här är företagen som tjänat mest på asylboenden
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/granskning/article21648913.ab

   Radera
 7. ÖB sa att Sverige ska försvaras till sista man/kvinna. Håller med helt men säger samtidigt som Bagheera i djungelboken - nåja, det lär väl gå ganska fort.

  Väntar på en liknande undersökning som den om invandring som visade att trots medias försök att visa hur lönsamt det är med MENAinvandring så står 70 procent av svenska folket bakom den nya restriktivare politiken. Alltså; frågan - tycker du vi ska ta pengar från migrationshaveriet och ge till polisen och försvaret?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ÖB sa att Sverige ska försvaras till sista man/kvinna.

   Eller så undviker man stödja Natokorståg så vi får en massa terrorism och sluta peta i andra getingbo, som att springa ärenden åt NSA, då behöver vi inte ens oroa oss.

   Radera
  2. Vi får lita på att Trump avvecklar NATO medlemskapet i USA och drar tillbaka alla amerikanska soldater. Kanske har vi en EU-armé till dess?

   Radera
  3. Trump är en narcissistisk psykopat på många sätt, men jag måste motvilligt hålla med om det han säger om Ukraina och Nato.   Radera
 8. Kan inte ÖB/Försvarsmakten göra en Dan Eliasson och bara lova/köpa in saker och ting utan att ha täckning för det hela!?....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte Dan Eliasson bli Överbefälhavare ? Jag menar - han hoppade från framgångsrik tjänstgöring vid Migrationsverket till Polisen. Han kan lätt hoppa till Försvarsmakten och får det dessutom att verka lätt !

   Radera
  2. Glöm inte att han passade på att fördärva Försäkringskassan med sin närvaro också, där han var inblandade i flera härvor och det sista han gjorde inte han lämnade stället var att radera 13.000 mail... undra vad mer för skit han sopade under mattan i och med det...

   Radera
  3. http://www.uvell.se/2014/11/27/punkare-eller-pamp-%C2%A0-24354351

   Radera
 9. Jag tror det finns element i Sverige som av kostnadsskäl tycker det är bättra att sälja ut Sveriges suveränitet och utsorka svensk säkerhetspolitik och territorialförsvarsförmåga till USA/Nato bl.a. via Värdlandsavtalet 2016, varför en uppgradering av Stridsfordon 90 då inte känns högprioriterat, speciellt då finansieringen av den kostsamma, destruktiva massinvandringspolitiken har högsta prioritet av den regerande Sjuklövern.

  Då är det förmodligen bättre enligt dessa, att ökenanpassa svensk militär förmåga för att visa på Sveriges sympatiska hållning inför USA:s/Natos globala, offensiva "ansträngningar".

  Jag tillhör själv inte dessa element. Istället förordar jag ett starkt eget territorialförsvar med ett ordentligt skalskydd, så att vi kan leva upp till Torbjörn Fälldins order – ’Håll gränsen'. Jag är självfallet motståndare till Värdlandsavtalet 2016 och utsorkandet av svensk säkerhetspolitik. Sverige bör prioritera uppgraderingen av Stridsfordon 90 för subarktiska förhållanden och avveckla EU-vurmarnas massinvandringspolitik.

  SvaraRadera
 10. Vad var det som skulle modifieras och uppgraderas i Stridsfordon 90-systemet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Luftkonditionering, sandfilter, signaturanpassning för ökenklimat och kartor för mellanöstern och nordafrika i ledningssystemet.. :-P

   Radera
  2. @ErikG. Seriöst? Om ja, så är det ju bara bra att det inte blir av.

   Radera
 11. Samtidigt finns det uppenbarligen pengar för att husera 80 000 asylsökande på hotell nästa år:

  http://www.svd.se/turism-hotas-nar-migrationsverket-soker-hotell/om/svenskt-flyktingmottagande

  Eftersom hotellens anseende kommer att sjunka som en sten i havet av att husera asylsökande så lär de kräva högre arvode. 1000kr natten per asylsökande är nog en rimlig uppskattning. Det ger en årlig kostnad på runt 14.6 miljarder. Utöver det kommer kostnader för mat, handläggning, personal och sjukvård. På det stora hela antagligen mer än vad hela försvaret kostar på ett år.

  De här pengarna kunde finansiera hur många stridsfordon eller sjukhus i Syrien som helst. Situationen är helt befängt. Det är så upp och ned så det är svårt att veta vad man ska säga.

  Var är slöseriombudsmannen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ensamkommande barnen/ungdomarna/männen kostar bara de 34 miljarder enligt SVT. Men det är bara o kämpa på med inbetalningarna till staten. Inte ett ljud från VPK om vinster i asylmottagandet...

   Radera
  2. Sanslöst. Det går inte att motivera på något sätt.

   Det finns inget statligt slöseri som ens kommer i närheten av det här. Nu när Lars är slöseriombudsman OCH har ett brinnande intresse för försvarsfrågor så borde det verkligen stå på agendan att belysa det här elände (som många andra också börjar få upp ögonen för).

   Radera
 12. lägg ner försvaret och inrätta en folkmilis, dela ut vapen och krut till folket, och några pansarskott. Så vågar nog inte ryssen komma hit.
  Eller så kan politikerna börja lyssna på ÖB och inse att den ryska björnen har börjat vakna ur sin vinterslummer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju helt omöjligt eftersom det första som skulle hända sannolikt är att nuvarande politiska system skulle avvecklas. En stor majoritet inser/anser att på kort sikt är den nuvarande politiken ett större hot mot svenskarna än Ryssland och Putin.

   Radera
 13. Dårarna har tappat all prioritering. Åsidosätter försvaret för annat....samtidigt som kriget kommer allt närmare.

  SvaraRadera
 14. Kollaps i försvar och polis. Om vi ej ska spara på invandring och migration så på vad?
  Skolan, pensionen, sjukvården eller vad? Allt sker ju redan med lånade pengar så hur ska det gå till?

  SvaraRadera
 15. Om det är något som vi ska bekymra oss om så är det vårt försvars nuvarande förmåga. Är det fortfarande ett enveckas försvar? Om så är fallet så kanske nationen Sverige borde fundera på lämpligheten med en bättre relation till Ryssland. Är det någon som tror att Ryssarna kommer att vika sig när det gäller Krim? Mänsklig psykologi har vi gemensamt. Vi kan vara stöddiga mot ryssarna ute på skolgården när vi har stöd av Nato. Men snart så kanske vi står i matsalskön och där kan som bekant mycket hända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte "fortfarande" ett enveckasförsvar, för det har det aldrig varit. De senaste årtiondena har vi haft ett typ entimmesförsvar, och det har vi fortfarande. När ÖB pratade om "enveckasförsvaret" gällde det när den då föreslagna framtida organisationen hade införts, vilket skulle ha krävt budgetökningar som aldrig kom. ÖB gjorde en riktig tabbe där, då stora delar av befolkningen tack vare hans olyckliga uttalande tror att vi har ett enveckasförsvar idag.

   Radera
 16. Detta liknar snart Flashback,spännande med hyfsat fria åsikter.
  Snart dags att stänga kommentarerna då,i sann svenskdemokratisk anda.

  SvaraRadera