Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-09 15:32

Översättning av Nadja Savchenkos tal till den ryska "domstolen"

Nedan följer en översättning av den kidnappade ukrainska stridspiloten och parlamentsledamoten Nadja Savchenkos sista tal till den ryska "domstol" hon står inför.
Nadja Savchenko. Bild: Podrobytsi News Programming. 25.01.2015, at 57:07/2:07:13 (Creative Commons Attribution) Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Savchenko kidnappades av ryska pro-Kremlmilitanter i Ukraina 2014 och lämnades över till Ryssland, där hon står åtalad för påstådda mord på ryska journalister.
"Jag erkänner ingen skuld, ingen dom, och ingen rysk domstol. Om jag döms kommer jag inte överklaga. Jag vill att hela den demokratiska civiliserade världen skall förstå, att Ryssland - det är ett land i tredje världen med en totalitär regim och en despotisk diktator, ett land där man struntat i mänskliga rättigheter och internationell rätt.

Det är en absurd situation när de som kidnappar folk - torterar dem, och därefter påstår att de har rätt att döma dem i domstol! Vilken rättvis domstol kan det här vara tal om (då)?! I Ryssland finns inget rättsväsende och förundersökningar! Här finns en fars bestående av Kremls marionetter. Och jag anser det helt överflödigt att ägna sin (livs)tid med att delta i den!

Därför kommer inte någon överklagan, utan istället kommer följande (hända): Efter domen kommer jag fortsätta min hungerstrejk i tio dagar till, tills domen träder i kraft, och detta oberoende av om (domen) skall översättas till ukrainska, därför att de är också bra på att dra ut på tiden. Om tio dagar kommer jag börja med en torr hungerstrejk, och då har Ryssland inte mer än 10 dagar för att återlämna mig till Ukraina som de har kidnappat mig från! Och jag bryr mig inte, vilket argument de använder sig av för att göra det! Jag har hört rätt mycket om Petro Poroshenkos rätt bra diplomatiska färdigheter. Jag hoppas att hans diplomatiska färdigheter räcker för att komma överens med en idiot i Ryssland. Han (Poroshenko, övers. anmärkning) lovade min mor, att jag skulle vara hemma redan till majledigheterna 2015.

Under tiden man kommer förhandla (ordagrant: köpslå, övers. anmärkning) kommer livet långsamt lämna mig och Ryssland kommer ändå återlämna mig till Ukraina - levande eller död, men återlämnar!

Och under dessa tio dagar kommer min syster stå utanför häktets portar - och vänta på om jag blir utsläppt eller utburen. Och om ni fängslar henne, kommer min mor och står i hennes ställe, hon är 77 år - kommer ni fängsla henne också? I sådana fall kommer min väninna dit, min vän, och efter dem en ukrainare efter annan! Och kom ihåg - alla kan ni inte få plats med här (i häktet/fängelset, övers. anmärkning)! Och så länge mina landsmän kommer stå och vänta - kommer enkla, ärliga och respektabla ryssar från de närmaste husen komma till dem med hett thé, smörgåsar och varma filtar, därför att varje av dem förstå att imorgon kan deras barn hamna i min plats (alternativt mitt städ? övers. anmärkning) i denna alla folks fängelse som heter Ryssland!

Det är så en Maidan börjar! (Ordagrant: "Så Maidaner börjar!) Behöver ni detta! Ni är ju rädda för dem som för elden! Därför är det bättre att Kreml återlämnar mig till Ukraina snarast och levande!!!För hela världen med demokratiska värderingar är det bättre att i tid förstå historiens lärdomar och komma ihåg, att en gång i tiden var Europa tolerant mot Hitler, USA inte tillräckligt beslutsamt, vilket ledde till andra världskriget. Putin - det är en tyrann med imperiefasoner, med ett Napoleonkomplex och Hitler tillsammans! Och en björn förstår inte människospråk, han förstår bara styrkans språk. Om vi inte blir mer beslutsamma och prioriterar rätt i tid, kommer vi därför snart ha ett tredje världskrig!

Jag kommer, nu som politiker inte att tillmötesgå Ryssland på den politiska arenan.De passar sig inte att tillmötesgå någon som har hållit dig i bojor och ditt folk i kedjor. Men för varje politiskt beslut jag tar kommer jag tänka på vad det kommer leda till för vanligt folk, i Ukraina och i Ryssland. Därför att i Ryssland finns det trots allt många ärliga, goda och respektabla människor."
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. ... nu ska det bli intressant. Jag satsar på total tystnad i kommentatorsfältet.

  Bra tal, många människor kan komma att inspireras av det. Starkt.

  SvaraRadera
 2. Tror inte ryssarna bryr sig ifall hon hungrestrejkar ihjäl sig. Möjligen drar de ut på tiden och låter det utlovade ske för att statuera ett exempel för hur det går när man utmanar Putin.

  SvaraRadera
 3. Hon är alltså åtalad för att krigsreportrar som befunnit sig i stridszonen omkommit då hon som eldledare riktat artilleri vid fronten. Reportrarna i fråga omkom en timme efter att hon togs till fånga. För att komma runt denna besvärande detalj så påstår åklagaren att hon flytt till Ryssland och arresterades i samband med att hon sökte asyl någon dag efter att händelsen inträffade.
  Ca 7000 civila + MH17 har omkommit i striderna, de allra flesta som en följd av Rysslands agerande. Vi får väl se hur många som åtalas på ryska sidan...

  SvaraRadera
 4. Ryska domstolar ger jag inget stöd.
  De är korrupta och dömer folk som de ogillar hårt.
  Frågan är om politikerna inte kan eller vill förbättra förhållanden?
  Jag tror de kan.
  Bra att du uppmärksammar det cornucopia.

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Skojar du? Hon har mer cojones än hela den svenska manliga, kvinnliga och ospefificerade delen av befolkningen. Tillsammans.

   Radera
  2. Skojar du? Hon har mer cojones än hela den svenska manliga, kvinnliga och ospefificerade delen av befolkningen. Tillsammans.

   Radera
  3. Word that Rickard Ohlin.
   Den typ av cojones, heder och mänsklighet.. Skåda, människor, ta intryck.

   Radera
 6. Svar
  1. Inget av detta som är ordagrant texten ovan men detta är vad jag hittade efter en snabb googling:
   Tidigare tal vad jag förstår
   Ett annat tal

   Radera
 7. Brukar man inte ange källa på sådant här?

  SvaraRadera
 8. Källa på att det var kidnappning? Om jag förstår det hela rätt: "En volontär i en kartell-bataljon Aidar, har skjutit ned några ryska reportrar vartefter "Moskva hävdar att hon hamnade i ett ryskt fängelse var av en slump, hon påstås ha gått över gränsen utan dokument, försökte smälta in med flyktingarna, men åkte fast." och nu hungerstrejkar hon och Europa kräver att de släpper henne fri?! Tydligen är det även känt att hon var direkt inblandad i tortyr av fångar med särskild grymhet. Ja, detta var bara lite lite google-översättning från: http://medialeaks.ru/features/pochemu-za-letchicu-nadyu-savchenko-byutsya-v-kieve-i-vashingtone
  Tror knappast de släpper henne om ovan kan bekräftas, vem skulle?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt, så rätt.... och vi kan naturligtvis vara säkra på att när det blir bekräftat så är det av helt, helt pålitliga källor. Jag är iallafall full av tillförsikt till det ryska rättsväsendet.

   Radera
  2. Ja, den där killen på MUST är säkert inblandad på något sätt...

   Radera
  3. Nu är du nog förvirrad, allt dåligt om Ryssland är sant by default och det behövs inga bevis o dylikt.

   Radera
 9. Imponerande tuff tjej!
  Antagligen låter Putin henne dö i fängelset men å andra sidan är det nog värre än döden för kvinnor i ett ryskt fängelse någon längre tid.

  SvaraRadera
 10. Tyvärr gissar jag på psykofarmaka och sondmatning inom kort. Vore intressant att höra hur en rysk domares vardag ser ut. Hur bestäms vad som ska beslutas?

  SvaraRadera
 11. Lyssna till Putins tal till kvinnorna på kvinnodagen som omväxling till cornus propaganda. Tänk er Löfvén tala så till era mödrar, fruar och döttrar. Nej nu är jag dum... Det går inte att tänka sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kim Jong-un höll också ett bra tal.

   Radera
  2. Snacka går ju för Putin men i verkligheten sitter babushka ute i provinserna och svälter sakta ihjäl när hon varken får ut sin pension eller får bränsle till vintern.

   Radera
 12. Lyssna till Putins tal till kvinnorna på kvinnodagen som omväxling till cornus propaganda. Tänk er Löfvén tala så till era mödrar, fruar och döttrar. Nej nu är jag dum... Det går inte att tänka sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du han på MUST som psyopsar som hobby?

   Radera
  2. @RB
   Vad har Putins tal till kvinnor att göra med Nadja Savchenko? Blev det så jobbigt att du var tvungen att avleda med lite varmluft från Putin?

   Radera
 13. Otroligt att Putin tillät det talet i domstolen och lät den fria pressen ta del av det. Det är inte riktigt som här i vårt Sverige där det blir lyckta dörrar för minsta risk för att allmänheten ska så veta något smaskigt. Den politiska polisen.... ja det kanske är lite whatabutism men...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet att du kan begära ut alla handlingar, vittnesmål etc. rörnade ett mål från domstolarna här i Sverige?

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Det är en intressant (utopisk) tanke att faktiskt åtala personer även för det dödande som sker i krig. Om det hade fungerat fullt ut hade nog krig kunnat undvikas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu är det ju fotfolket, soldaterna, som står för dödandet, som som riskerar att bli döda (eller åtalade). Med din logik så kommer fortfarande de som ger order och håller i trådarna undan, så ditt utopia uteblir. Du behöver inte titta längre bort än de krigsbrottsmål som hållits. Ofta åker hantlangarna (rätteligen) dit, medan de som uppmanade och beordrade etniska mord etc går fria eller får en smäll på handleden.

   Radera
  2. Kommer bli svårt att åtala Obama för alla oskyldiga som dödats i hans drönarattacker. Ännu en mördare som går fri.

   Radera
  3. Jag varken sa eller tror att det går att åtala alla som dödar andra i krig. Tror inte heller att krig helt kan undvikas. Men det är en intressant tanke.

   Kanske skulle konstellationer av länder kunna införa lagar i denna riktning, precis som Genéve-konventionen införts i många länder. Om inte annat skulle det bli tydligt att politiker och krigsivrare föreslår lösningar som i så fall skulle vara olagliga.

   Radera
 16. Wow, mäkta imponerad över talet. Väl genomtänkt och hon framstår som väldigt bildad och balanserad. Jättestort plus för sista meningen - för hatet ska inte riktas mot det ryska folket, utan diktatorerna och dess hantlangare.

  SvaraRadera