Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-09 07:49

OMXS30 vid motstånd - osäker börsöppning

Upprekylen i OMXS30 har fortsatt och index har befunnit sig vid ett motstånd hela veckan. Samtidigt är börsöppningen osäker och kan gå hur som helst.
Dagschart OMXS30
Motståndsområdet är som bekant 1400-nivån och fredag - tisdag har index inte lyckats ta sig igenom detta.

I övrigt har inget ändrats. Konjunkturen är på toppen och av den anledningen är det hyfsat god timing att gå ur om man inte gick ur på dödskorset redan i slutet av augusti.

Amerikanska S&P-500 stängde oförändrat mot europeisk stängning efter att ha fallit tillbaka under kvällen, men indexets termin pekar uppåt. Samtidigt är det nedåt som gäller i Asien, med -0.84% på Nikkei, -0.50% för Hang Seng, -2.09% för SSE Composite men +0.89% för All Ordinaries i Australien.

OMXS30 är nu bara ner 3.89% från årsskiftet, där först handelsdagen på året står för i princip hela den nedgången. Guldpriset är upp 19.09% från årsskiftet mätt i svenska kronor per gram.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Jo börsen går ner som inledning och det beror på solförmörkelsen. Många blir oroliga och säljer alternativt väntar med köp.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Nyfiken på en sak. När du hävdar gå ur börsen, syftar du då på allt? Du rekommenderar då även att gå ur de aktier man har som ger god årlig avkastning och som man bara har för avkastningens skull?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk gör som de vill. Jag kör binärt. All in eller all out. Även aktier med "god årlig avkastning" kommer falla i kurs och utdelningen kommer inte kompensera för att ligga likvid. Däremot finns det aktier som inte är konjunkturkänsliga även om kursen kommer falla, t ex Axfood och ICA. Använder man utdelningarna till att öka i dem så kommer man gjort en bra affär till nästa konjunkturtopp, då folk alltid behöver äta.

   Radera
  2. Ja, Axfood har varit en fantastiskt bra investering. Tidigare kunde man köpa Axfood och få 5% direktavkastning + stigande utdelningar, ett riktigt drömläge. Nu har Axfoods värdering stigit rejält så det är inte lika lockande att öka där.

   Radera
 4. Som väntat har cornu slutat att ha med utdelning i sina skrivelser om börsens utveckling. Det lät sig tydligen göras i början av året innan några bolag lämnat utdelning, men när det började komma utdelningar så var det slup på att ange OMX inklusive utdelningar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haverist, much?

   Jag skrev inte utdelningar för jag hade inte tid att kolla upp det vid tillfället. Men det är korrekt att jag inte skrev "inklusive utdelningar" just därför att jag inte hade det datat tillgängligt. Ändrar inget i sak.

   Radera
  2. Sur för att jag presenterade detta?

   Radera
  3. Vad är det med folk och sina jävla utdelningar?? Om en aktie ger 4% utdelning men faller 25% så är det en torsk på 21%!!! spelar väl för fan ingen roll om den ger 20%, det är förlust!!

   Trött på dessa människor som är kära i sina aktier för de haft dem länge. Släpp skiten och gå vidare. Det är bara namn och siffror, inget mer! :)

   Radera
  4. Problemet uppstår förstås för att om aktierna faller med 2% och man under tiden fått 4% utdelning så är man inte alls så mycket torsk som man skulle tro av att titta på utvecklingen exkl utdelningar. Det är också relevant för de strategier som ibland föreslås. det är ofta så att strategierna get en ganska blygsam och tveksamt signifikant fördel, då är det ju intressant att notera att utdelningar kan göra betydande skillnad.

   Det är ett otyg att man framställer bilden av att kursutvecklingen är så viktig och utdelningar så oviktig. Det bidrar till en del grovt felaktiga uppfattningar. En är illusionen av fondförvaltare som lyckas slå index (när det enda de lyckas med är att åter investera utdelningar). En annan är att aktiehandel skulle vara ett nollsummespel och att därmed enda sättet att vinna på aktier skulle vara att det måste finnas någon looser som blir sittande med svarte Petter. En tredje är att aktie vinster är beroende på tillväxten.

   Radera
 5. Du talar om att "gå ur börsen". Att du kör "All in eller all out". Hur kommer det sig att du inte blankar?

  Mvh Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att jag av erfarenhet har lärt mig att jag inte klarar mig i negativa positioner. Dessutom fungerar inte mina modeller med negativa positioner.

   Negativa marknader är volatila och jag handlar inte aktier med belåning ens i uppgång. Blankning är belåning och man kan därmed i teorin förlora oändligt med pengar.

   Radera
  2. Att ta negativa positioner kräver mkt aktivare bevakning av marknaderna än jag har tid med.

   Radera