Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-16 13:36

Nordea: BNP-tillväxten halveras 2017

Nordea har publicerat sin Economic Outlook och levererar realistiska förväntningar, nämligen att högkonjunkturen kommer toppa ur på 3.8% i BNP-tillväxt 2015 och 2016 och nästan halveras till 2.2% nästa år.

Ovanstående siffror avser kalenderkorrigerad BNP-tillväxt.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth sammanfattar det hela i en video nedan.

Man hittar Nordea Economic Outlook här. Nordea ansluter sig alltså till realisterna, som inte tramsar om "superkonjunktur" och att ekonomin ska förbli evigt stark, även om 2.2% i BNP-tillväxt fortfarande är över gränsen till lågkonjunktur, som enligt svensk klassisk definition sägs vara 2.0% eller lägre i tillväxt.

Sedan nämner man inte 2018, men vi kan förvänta oss ännu sämre tillväxt till dess. Mitt huvudscenario kvarstår med en svensk ekonomisk kris valår 2018 och Nordeas nästan halverade ekonomiska tillväxt för 2017 motsäger inte detta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Blir det slut på tramsandet är det ju bra. Men det blir väl en frånskyllningsfas som skall hinnas med någonstans också.

  SvaraRadera

 2. Backtracking ger Nordeas träffsäkerhet underkänt
  http://cornucopia.cornubot.se/2013/12/ny-definition-av-hogkonjunktur-fran.html

  Yada Yada.

  BNP data: http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/BNP---Sverige/

  https://www.youtube.com/watch?v=O6kRqnfsBEc

  SvaraRadera
 3. Ledarsidorna.se skriver idag att flyktingkostnaderna bara under 2016 kommer att uppgå till planerade 90 Mdr. Det är 10% av statsbudgeten. Tänk er att konjunkturen börjar falla i år eller nästa. Euro-länderna får förnyade(olösta) skuldproblem. Tänk om inflationen börjar stiga även med fallande tillväxt, stagflation! Ovanpå detta kan det bli fråga om att bobubblan spricker. Skulle ovannämnda ske under "lagom" former skulle det vara illa nog. Men det kan i värsta fall handla om "a perfect storm".

  "Stability breads instability" (Minski).

  Det är inte fråga om pessimism här utan om hur förutsättningarna ser ut. Budgetunderskott är inga problem(MMT) men bolåneskulder finansierade med utländsk valuta är inte bra. Även om det handlar om euro som lär falla så ökar riskpremien mot Sverige, dvs räntan och den kan spilla över på statspapper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, valåret (2018) har potential till att kunna bli riktigt intressant. Finns även en stor risk för låsningar i riksdagen som och försvårar reformer/politik för att ta Sv. ut ur krisen. Vem ska leda och med vem? KD åker kanske ut så inte mkt kvar av alliansen. M & SD har ju helt olika syn på frågor kring bidrag, etc. Inte obetydlig risk att SD landar på ~25% och fyller ut platserna med diverse oerfarna stolpskott.

   Radera
  2. Enligt KI så får vi negativ tillväxt under valåret 2018. Spännande.

   Dessutom lär vi gå in i nästa lågkonjunktur med e redan negativ repa!

   Radera
  3. Martin

   Glöm inte att det är erfarna stolpskott som har försatt oss i denna situation med bobubbla och migrantkaos osv.

   Det är uppenbart att Allianssamarbetet nu knakar i fogarna, men stalltipset är att de tar över makten 2018, och får sota för politiken de förde 2010-14 med kommande kraftiga nedskärningar och skattehöjningar.

   Radera
 4. Vadå.superkonjunktur?

  Allt bygger på lånade pengar. Antingen till bolån eller löpande kostnader för myndighetsutövning som ej ryms inom normal budget. Ev vinsthem tagningar iform av belåning på statliga bolag måste finansieras någon gång.

  Där har Calmfors rätt, höj skatterna för att finansiera , annars har vi ett demokratiproblem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att vi redan har så höga skatter. När inte en av världens högsta skatter räcket så är det kanske läge att se över kostnaderna istället?

   Att vi har ett demokrati problem kan jag nog hålla med om, men att de skulle lösas genom att bara höja skatterna ställer jag mig tveksam till.

   Radera
 5. Men är inte där hon som inte visste var pengar kom ifrån...

  SvaraRadera
 6. Nu ser även Moodys de mörka molnen torna upp sig på den humanitära stormaktens himmel. Tjoller enligt Steffe... vi klarar det här.

  SvaraRadera
 7. Passande namn hon hade! Och titeln Chefekonom som Cornu stavar Chefsekonom (bra!).
  Har Cornu tidigare sagt att han tror på en kris 2018? Jag har nog missat det i så fall bara.

  SvaraRadera
 8. Någon som sysslar med uppföljning av olika personers och organisationers förutsägelser? Hade varit intressant att se om någon alls är duktig på det, och hur många som har noll koll. Även Cornu hade jag gärna sett en undersökning på :)

  SvaraRadera