Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-04 16:45

Naturskyddsföreningen uppmärksammar lögnerna i Cowspiracy

Svenska Naturskyddsföreningen har granskat lögnerna i den hypade "dokumentären" Cowspiracy. Man skriver om en del av felaktigheterna i sin tidning Sveriges Natur.
Svensk köttindustri.
Modern amerikansk "dokumentärfilm", likt den på sin tid nyskapande pionjären Michael Moores filmer handlar om ren underhållning och att få så många tittare som möjligt, inte om att skildra verkligheten och sanningen. Likt jag gör inom fiktionen så utgår man från en verklig företeelse, plockar in en del fakta och blandar sedan denna med rena lögner och påhitt för att skapa en underhållande historia.

Dessvärre misstar en del dessa amerikanska "dokumentärfilmer" för att vara dokumentärer och inte underhållningsfilm. Kort sagt tar man dem på allvar.


Man slår ner på vattenförbrukningen, som i själva verket mestadels handlar om just regnvatten till det foder ("gräs") som korna äter. Se tidigare artikel om dessa felaktigheter.

Det är också fel att Amazonas skövlas - expansionen av köttindustrin i Amazonas har avstannat och skövling av regnskog idag handlar om plantager av oljepalmer, vilket går till "miljövänliga" klimatsmarta" biobränslen och vegankost

Sedan påtalar man också att i vissa delar av världen fungerar inte något annat än boskapsskötsel, t ex i Mongoliet. 

I Sverige duger stora delar av vår jordbruskmark som bekant bara till vallodling ("gräs") eller betesmark, på grund av vårt klimat. Därtill är vall en del av den naturliga växtföljd som krävs för et hållbart jordbruk, och definitivt för giftfritt ekologiskt jordbruk.

Därtill är kornas CO2-utsläpp och metanutsläpp en del av kretsloppet och ökar alltså inte växthusgashalterna i atmosfären. Jag har skrivit det förut. Om kors utsläpp av förbrukad biomassa är ett klimathot så är även alla biobränslen det. Istället handlar det om ett naturligt kretslopp.

Dessutom har alla andra utsläpp viktats på hundra års cykel, medan kornas utsläpp femfaldigats genom att bara få 20 års cykel av någon outgrundlig anledning.

Men sanningen är inte syftet med Cowspiracy. Syftet är att få så många tittare som möjligt och tjäna så mycket pengar som möjligt. Alltså underhållningsindustri. Något man kan klara sig utan, till skillnad mot mat.

Naturskyddsföreningen rekommenderar att man äter mindre kött och att man bara äter svenskt kött. Vilket är en rimlig rekommendation till skillnad mot Cowspiracys lögner. Ät mer kött av rätt sort, som binder CO2 i våra naturbetesmarker.

Cowspiracy är för övrigt en passande titel, då man använder samma metodik som populära konspirationsfilmer, likt Michael Moores filmer eller Loose Change. Ta lite fakta och bland ihop med en massa lögner och påhitt och sälj till en lättlurad okritisk publik. Och så påstås det att svenska skolan lär ut kritiskt tänkande och källkritik...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. För att inte tala om Al Gores film om klimatet:
  https://en.wikipedia.org/wiki/An_Inconvenient_Truth
  https://www.newscientist.com/blog/environment/2007/10/al-gores-inconvenient-truth.html

  Icke desto mindre fick han Nobels fredspris och Oscarsstatuetter.
  Mannen som lever väldigt flott långt från det han vill att andra skall leva.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. "Ta lite fakta och bland ihop med en massa lögner och påhitt och sälj till en lättlurad okritisk publik."

  Ungefär som effektbrist och roterande bortkoppling då.

  SvaraRadera
 4. Fundera även på ludtgasen och de lögnerna om det...
  Så är syndabocken hittad igen... Vår inhemska livsmedelsproduktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Humhpry Davy 1800 förslag som bedövning
   Mycket senare 1845(?) Horace Wells i praktiken.
   Med dagens internet borde det varit spritt och använt inom högst ett år...

   Radera
 5. De flesta veganer jag känner är tyvärr ideologiskt (läs:religiöst) övertygade om att kött är Satans påfund. Fakta biter tyvärr inte på troende primater.

  SvaraRadera
 6. "oljepalmer, vilket går till "miljövänliga" klimatsmarta" biobränslen och vegankost."

  Vad baserar du detta uttalande på? Jag kan inte dra den slutsatsen av att läsa Naturskyddsföreningens artikel. Har du mer läsning om det någon annanstans att länka?

  SvaraRadera
 7. Hur trovärdig är Naturskyddsföreningen egentligen? Har inte Rebecca Weidmo Uvell dragit ner brallorna på dem & visat på ännu en av alla bidragsdiande propagandamaskiner: http://www.uvell.se/2015/09/21/klona-dig-sj%C3%A4lv-maximera-p%C3%A5verkan-28457205

  SvaraRadera
 8. En av dina fördelar är ju att du ändrar dig när du bevisat har fel. Är det inte dags att uppdatera den här artikeln och din syn på veganism över huvud taget med tanke på den aktuella situationen vad gäller torka i Sverige t ex?

  Är det verkligen rationellt att producera bröstmjölk till människor, vilket förbrukar minst 600l vatten per liter när det råder torka till och med i Sverige?

  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/betesbrist-efter-torkan-mjolkkor-riskerar-slakt
  http://www.svt.se/opinion/korna-orsakar-vattenbristen-pa-gotland
  http://supermiljobloggen.se/nyheter/2016/07/torka-pa-oland-och-gotland-kommer-att-bli-vanligare-nar-klimatet-forandras
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=6372386
  http://www.ja.se/artikel/50735/torka-pa-oland-grundvattennivaerna-i-omradet-ar-rekordlaga.html


  SvaraRadera