Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2016-03-02 15:30

Migrationsverket begär 100 miljarder kronor i ytterligare anslag

Migrationsverket begär minst 60 miljarder kronor i ytterligare anslag. Återstår att se om myndigheten får samma svar som Polismyndigheten, Försvarsmakten eller vilken annan myndighet som helst, som begär mer pengar.
Medialt hypad anläggning som fortfarande inte tagit emot en enda asylsökande.
Det tillskott myndigheten behöver utöver budget de kommande fyra åren är:
"Bedömningen av resursbehovet grundar sig på den – mycket osäkra – prognos som Migrationsverket lämnade till regeringen den 4 februari 2016. I den beräkningen utgår myndigheten ifrån att det på förvaltningsanslaget behövs ett tillskott på mellan 2 och drygt 3 miljarder kronor per år. När det gäller ersättningar och bostadskostnader för asylsökande behövs ytterligare 28,4 miljarder kronor i år, cirka 32 miljarder nästa år och därefter en förstärkning med mellan 20 och knappt 10 miljarder kronor per år. Därtill kommer bland annat ökade kostnader för ersättningar till kommuner för mottagande av nyanlända."
Jag får detta till 4*2.5+28.4+32+15+15=100.4 miljarder om man lägger "mellan 20 och knappt 10 miljarder" på 15 och "mellan 2 och drygt 3 miljarder" på 2.5 miljarder. Detta är oräknat ersättningar till kommuner.

Myndigheten baserar detta på kostnaderna för att hantera strömmarna av asylsökande till dess att två år har gått och de kan dumpas över på de kommunala budgetarna i sin helhet och inte längre är Migrationsverkets problem. Initialt ska ju Migrationsverket betala pengar till kommunerna, men efter två år upphör detta, då alla asylsökande förväntas vara självförsörjande efter två år.

I verkligheten har dock bara en bråkdel jobb ens efter åtta år, så det blir kommunernas socialbudgetar som får fylla upp mellanrummet. Men det är varken regeringens eller Migrationsverkets problem. Utan kommunernas. Kanske är definitionen av självförsörjande att man har kontaktnät att fylla i ansökan om försörjningsstöd ("socialbidrag").

Annars kan man reflektera över att när myndigheter som Polismyndigheten eller Försvarsmakten begär mer pengar för att kunna sköta den verksamhet de är ålagda av riksdag och regering att göra, så får de inga mer pengar.

Förslagsvis gör man det samma med Migrationsverket, som får lösa uppgiften inom ram. Därmed behövs ingen extra finansiering av dessa 100 miljarder, utan de får Migrationsverket spara fram som alla andra myndigheter som visar underskott mot budget.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

67 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Men allt handlar ju om att "öppna hjärtat", definitionen av när hjärtat är öppet är väl inte fastställd. Som jag förstått det är detta konsekvensen av vad 87% av folket vill och förd politik är i symbios med den humanitära stormakten.

  Att prognosen är osäker för i år är ju också sant. Förra året hade MV väldigt fel i sin prognos så rimligt är ju att anta att de har fel även i år.

  Enligt Reinfeldt så tillhör ju landet inte de som bott här i generationer utan de som invandrar hit, så agendan med folkutbytet är också i linje med det som beslutats.

  Frågan är dock varför så många anser det spännande och ekonomiskt försvarbart att göra Sverige till ett arabland? Hur tänker ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett öppet hjärta borde vara ett hjärta som blöder. Och blöder det så menar man att det läcker pengar. Sverige från snart alla kroppsöppningar och alltså inte bara hjärtat, likt Ebola.
   Var det så Reinfeldt menade?

   Radera
  2. Som jag kommer ihåg det från förra året och dessförinnan så var den officiella trosbekännelsen i MSM att alla migranter var fruktansvärt lönsamma för Sverige och Sandvikens kommun tjänade tex massor med pengar på dem. Dessutom så var förra året de flesta flyktingar syriska läkare och civilingenjörer. Och att det var bara basister (tror jag det hette, hör dåligt) som inte trodde det. Tänk så det kan gå.

   Radera
 3. Inga problem. Jag kan fortfarande köpa rödvin. Och pizza samt Netflix har jag slutat med sedan länge. Jag vill leva jag vill dö... på Mars.

  SvaraRadera
 4. Hade detta lett till att alla var nöjda och glada och livet för alla nyanlända blev ett liv som var bättre och mer lyckligt än det hade varit utan våra insatser-då hade det varit en sak.
  Men livet i Sverige för nyanlända verkar knappast bli så lyckligt som denna enorma insats pekar på.
  Alternativet är ju att bistå med pengar till andra på plats.
  Fler får del av det i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faller det dig någon gång in att tänka de negativa konsekvenserna som massinvandringen innebär för många svenskar?

   Radera
 5. Det är väl bara att invänta att Polismyndigheten och Försvarsmakten brakar ihop så lär man ju inte behöva betala någon skatt öht, vad skall de då hota med? Upprörda facebookinlägg, arga tweets och dryga inlägg på DN-debatt, tillåt mig hånle!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är ju att det är kronofogden man hotar med. Att statens organ för att driva in skatter skulle kollapsa är nog bland det sista man kan räkna med.

   Radera
  2. "In this world nothing can be said to be certain, except death and taxes." - Benjamin Franklin

   Radera
 6. Detta är väl inte främst pengar till asylsökanden, utan till svenska bolag som hyr ut lokaler med tillhörande personal. Med mindre pengar kanske det blir lägre priser och samma kvalitet. Konstigare saker har hänt tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm för all del att inte ställa grupper mot varandra. Det är viktigt att komma ihåg. Mycket viktigt. Viktigt...

   Radera
  2. Märkligt, oavsett vart pengarna går så är det ju antalet asylsökanden som påverkar beloppet. Iblandekonomi, passande namn.

   Radera
 7. Det är viktigt att komma ihåg att 87% står bakonöm dessa kostnader.

  SvaraRadera
 8. Jag röstar på avslag på den ansökan.
  Tycker Migrationsverket delvis själv satt Sverige i den situationen som vi är i idag. Undanhållit information och delar ut pengar till höger och vänster till Bert Karlsson och co.
  De har fått en budget, håll den! Banta/kapa/avskeda om de inte kan hålla den som vilket annat företag/-verk.

  Politik kan inte bara baseras på känslor, lite logik och långsiktig framtidsplanering efterfrågas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid krig får nog försvaret ökad tilldelning även om budgeten sprängs!
   Förra årets olyckliga insläppningar behöver inte upprepas. EU kan kanske åtlydas och reglerna kan komma att tillämpas.
   Det kan ju tom bli så att kriget avtar och strömmen av flyktingar vänds.
   PUT är avskaffat vilket gör att vår attraktionskraft avtagit.

   Radera
  2. Pengar är det sista som behövs i ett krig.

   PUT är bara avskaffat i teorin , i praktiken sker nästan inga avvisningar. och migranten kan leva öppet illegalt i två år och sedan dra samma visa om igen tills han uppnått "väsentlig anknytning" då han får PUT. Sverige har tex inget avtal med Afghansistan (som Tyskland och Danmark) trots att vi skickar massor med uhjälp dit, så de tar inte emot någon där. .

   Radera
 9. Helt otroligt att endast 25,5%
  (enl sentio sista undersökning) är emot denna idioti.
  Hur fan är folk funtade

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan vara emot idiotin utan att vara för SD. Svårt att förstå kanske. Eller har Sentio haft en undersökning där de specifikt frågat om folk är för eller emot "denna idioti"?

   Radera
  2. Jag har jävligt svårt att förstå att när folk som Röstar på partier som förespråkar massinvandring vill ha minskad invandring! Eller jag kanske gjorde fel när jag röstade på SD då jag vill ha minskad invandring ? Ska man rösta på Batra och Annie Löv nästa val

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. @nyfiken
   "Jag har jävligt svårt att förstå att när folk som Röstar på partier som förespråkar massinvandring vill ha minskad invandring!"
   Det kan kanske bero på att det finns fler frågor än invandring. Eller vad tror du?

   Radera
  5. Jag är för miljövänliga grejer men skulle aldrig rösta på MP. Hur fan är jag funtad??? ;)

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. @nyfiken Om man är mot EU, för invandring, vill ha en grön men liberal politik. Vem ska man rösta på?

   Om du tror att invandringsfrågan är det ENDA som avgör hur folk röstar kan du nog fundera på hur du är funtad.

   Radera
  8. connyt:

   "Det kan kanske bero på att det finns fler frågor än invandring. Eller vad tror du?"

   Det gör det väl egentligen inte, så länge invandringen är på den nivå den varit under de senaste åren och särskilt under 2015, vilket övriga sju partier vill fortsätta med.

   Radera
 10. Jag hörde Maggan på radion i em: "Detta kommer inte som en överraskning, utrymme finns i budgeten och vi kommer kunna hålla underskottet på < 1%." Så de får nog pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läsvärt

   http://ledarsidorna.se/2016/02/hungriga-vargar-jagar-bast/

   Radera
  2. Maggan är magiskt vilseledande när det gäller skattemedel. Hon är fd chef på skatteverket, så hon har gått i en bra skola.

   Radera
  3. Aha det förklarar saken

   Radera
  4. Aha det förklarar saken

   Radera
 11. Helt otroligt att endast 25,5%
  (enl sentio sista undersökning) är emot denna idioti.
  Hur fan är folk funtade

  SvaraRadera
 12. Man brukar ju säga att det är "de goda avsikterna som skapar de största av katastrofer"

  SvaraRadera
 13. Häpnadsväckande.

  Sveriges initiala kostnader (med dessa extra behov inräknade) för asylmottagande landar nu årligen på ca 80-90 miljarder svenska kronor de närmaste åren.

  I jämförelse är UNCHR:s samlade budget 5,3 miljarder US dollar (ca 43 miljarder SEK). En budget som bedriver hela FN:s globala flyktingarbete, som bl a innefattar finansiering och drift av flyktinglägren i Turkiet, Libanon och Jordanien.

  Migrationsverkets initiala kostnader för Sveriges asylmottagande är alltså dubbelt så höga som UNCHR:s samlade årsbudget.

  http://www.unhcr.org/pages/49c3646c1a.html (UNCHR financial figures)

  Utöver detta, och kanske ännu mer häpnadsväckande är att Sverige även är en av de största givarna till UNCHR.

  Hur stor den totala kostnaden blir när ansvaret senare läggs ut till kommunerna måste nog betraktas som astronomiskt.

  SvaraRadera
 14. Vänligen räkna om till Netflix-abonnemang och antal pizzor så vi dödliga också förstår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cirka 25GSEK falafflar och 33,3GSEK barnvagnar samt lite växel

   Radera
  2. Två miljarder dagens på valfri thairestaurang, kan du säga till Schyffert.

   Radera
  3. 100 miljarder kr räcker till ca 100 miljoner år netflixtittande, eller 2-3 miljarder pizzor, eller stöl, eller drygt 1 miljarder måltider om man köper både pizza och öl... Eller 300 000 årsinkomster före skatt.

   Radera
  4. Räknat på 5M skattebetalare så blir det 20tkr per skattebetalare, ungefär tusen kronor i månaden. Siffran blir nog mer begriplig så, var och en kan nog relatera till detta, hur mycket netflix, pizzor och öl det rör sig om (eller om det är något viktigare som får stryka på foten)

   Radera
  5. Anonym, Nu handlar det väl om detta samt nästa år, dvs 2 år och du får därmed halvera månadskostnaden.

   Radera
  6. Kent, vad tycker du att 20tkr fördelat på 2år ger för månadsbelopp? För enkelhetens skull delade jag med 20 månader (kanske något kort, men med tanke på att två månader redan gått och kanske någon till innan anslaget är taget så är det kanske inte så fel).

   Radera
 15. Grattis till alla LO-medlemmar som via a-kassan får betala de nyas instegsjobb och allt vad de kallas. Alla som kan kommer få jobba så de kvalificerar sig och vips kommer inte staten/kommunen stå för fiolerna. Hahaha...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staten betalar det mesta av A-kassans utgifter. men det är inte mycket risk eftersom efter 8 år så är det bara 25 % som har ett riktigt jobb och kan få A-kassa.

   Radera
  2. Mmm, det är därför som kommunerna hjälper både EU-migranter och nya svenskar med låtsasjobb. Låtsasjobb ger också a-kassa och du kan ge dig på att det nyttjas till max.

   Radera
 16. Oavsett åsikter om migration så var inte vinster i välfärden en stor valfråga för S/MP/V? Med fri budget så låter man diverse lycksökare sko sig hejdlöst. Ansökan avslås ( direkt demokrati ), gör om, gör rätt!

  SvaraRadera
 17. Är det inte självinducerad storm i kommentarsfälten? Ingen av de större rikstäckande nyhetssajterna har denna nyhet på en framträdande position, ha förtroende för våra politiska kommentatorer och chefsredaktörer samt finansminister. "Det löser sig".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avsmiskat och Friskatider verkar vara på iaf.

   Radera
  2. Di har nyheten på första sidan och de brukar inte göra några artiklar sticky utan låta dem falla i takt med att det publiceras fler artiklar.

   Dock så har deras kommentarsfält dött på samtliga artiklar utan att de sagt något om det. För någon vecka sedan hade de ne blänkare om att de hade problem med kommentars-funktionen och sen dess har du inte kunnat skriva kommentarer. Blänkaren är borta och jag har inte sett röken av någon förklaring. Dock skriver jag aldrig kommentarer, det är lite som dårarnas paradis i kommentarsfälten oavsett så det är inget direkt förlust.

   Radera
 18. Haha,snart kommer kommentarsfältet stängas i sedvanlig svensk anda.
  Någon som kommer ihåg Orwells ord,typ den som säger sanningen...
  :-D

  SvaraRadera
 19. Preppertips:

  Ha ej alla tillgångar i bostaden utan se till att ha likvida medel som t ex guld, olika valutor och aktier.

  Om/när medelklassen blir trött på ständigt höjda skatter, ökad brottslighet, skolor och sjukvård i förfall och börjar lämna landet i stora skaror så finns det inga köpare av de överrenoverade bostäderna.

  Se dessutom till att ha en internationellt gångbar examen.

  SvaraRadera
 20. I alla budgetar så överskattas intäkterna och kostnader underskattas. Intäkter har en viss sannolikhet för att inträffa men kostnaderna kommer alltid.

  Magdalena Andersson säger på DI
  "För henne och regeringen har det varit viktigt att klara utgiftstaken och ett intensivt arbete har pågått på departementet för att skära i olika kostnader."
  Synd att det inte finns någon hungrig journalist som vågar syna detta påstående.
  Finns väl inte så mycket mer att välja på en än att höja skatterna nu när alla statliga bolag redan plundrades under hösten 2015, bolagen lär knappast få låna upp mer.

  SvaraRadera
 21. Jag har full förståelse för alla självutnämnda goda vill vara "humana" och hjälpa alla som kommit hit, även om dom bortser från att de är endast de som hade råd som har tagit sig hit.
  Däremot har jag svårt att förstå varför det är alla andra, de som inte är självutnämnda goda, som i första hand är de som står för kostnaderna.
  Folk kan tycka precis som de vill, men jag _tror_ det är fakta att dagens invandring skapar splittring i samhället. Det blir precis de våra politiker säger att de vill ha bort, ett "vi och dom".

  SvaraRadera
  Svar
  1. " dagens invandring skapar splittring i samhället."

   Den skapar 'dålig stämning'.

   Radera
 22. Migrationsverket får väl smälla upp ett gäng baracker på ett antal gärden och säga upp dyra avtal med flyktingförläggningsentreprenörer. Stor besparingspotential att ha verksamheten i egen regi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När Migrationsverket räknade sina kostnader för att inhysa asylsökande + mat så fixade dom detta för ca 600:- per person och dygn.
   Bert Karlsson gör samma grej för 350:- och får bra med pengar över.
   Allt som statliga myndigheter gör är dyrt och ineffektivt.
   Bättre då lägga ut själva asylprocessen på entreprenad också. Med privata entreprenörer där skulle handläggningstiderna förkortas avsevärt och man skulle spara mycket pengar och lidande

   Radera
  2. En del har så svårt att fatta att det behövs entreprenörer, dom tror att kommunismen är effektiv och rättvis.

   Radera
  3. @Alex: Åtminstone mer rättvis än marknadsdiktatur och entreprenadkleptokatri.

   Radera
 23. Wow...100 miljarder i ytterligare anslag! Här har vi det verkliga Klondike av idag. Fri tillgång till statskassan! Detta måste vara varje lycksökares dröm (och skattebetalares mardröm).

  SvaraRadera
 24. Jag undrar hur man kan ordna så en enda procent av de 100 miljarderna hamnar i just mitt bolag som gör så fina saker för Migrationsverket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du tillgång till minst 30 sängplatser nyckelfärdigt så har du goda möjligheter att få del av pengarna. Notera att summan som nämns är de extra anslagen, inte totalen.

   Radera
 25. Då är det läge att komma ihåg att 2014 begärde de 48 miljarder extra för att klara av perioden 2015-2019...

  http://cornucopia.cornubot.se/2014/08/svd-migrationsverket-behover-48.html

  SvaraRadera
 26. Det svenska flyktinggeschäftet är lukrativt för skrupelfria lycksökare, som har kunnat kapitalisera Löfvens brandtal ”Refugees Welcome” på Medborgarplatsen i Stockholm i september 2015.

  Migrationsverket fann sig nödsakat att sluta ett avtal med bl.a. företaget Carewell omsorg AB för ett asylboende för 600 personer i fastigheten Signalisten på Hässlö i Västerås 2015-10-03.

  Carewell Omsorg AB, BOX 39 , 101 20 STOCKHOLM, bildades 2015-06-01 och registrerades 2015-06-18 av firmatecknarna David Daoud Malki, 34 år och Daniel Marc George Stempa Tocca, 35 år.

  Statusen på detta bolag är i dagsläget: Konkursansökan.
  http://www.ratsit.se/5590178009-Carewell_Omsorg_AB

  En utförlig rapport om hur detta asylboende fungerar inifrån ges av:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3425640/The-lawless-asylum-centre-migrants-rule-Inside-squalid-shelter-ten-year-old-boy-raped-police-not-enter-just-TWO-staff-duty-600-refugees.html

  God natt Moder Svea!

  SvaraRadera
 27. Äsch, det är bara att dra in på föräldraförsäkring och allt jox med konstgjord befruktning. Asyl är en mänsklig rättighet, att föda barn är det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad 75% av sveriges befolkning tycker,så javisst!

   Radera
 28. Det här är en organiserad kollaps av allt vad välfärdssamhälle heter. Jag ser ingen annan förklaring. Vore det annorlunda så har inkompetensen inga som helst gränser. Inte ens MP kan vara så urbota idiotiska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir så hhär när man för politik med sitt "hjärta" och använder medicin för att bedöva sin hjärna. Den narkosgas som sprutats ut i hela vårt samhälle i form av förtryck genom att anklaga folk för rasister, facister, främlingsfientliga med mera håller på att tappa sin verkan.

   Radera
 29. Här har ni polacker som protesterar mot Aftonbladet angående den smutskastningskampanj som AB fört mot dom. När kommer du som etnisk svensk att ta efter!?

  Efter svenska talet kommer polsk översättning då dom flesta polacker som kommit hit för att jobba och inte leva på bidrag inte får personliga tolkar eller någon betald svenska undervisning.

  https://www.youtube.com/watch?v=OTgO01RIgYo

  https://www.youtube.com/watch?v=sVgGusyJTi4

  SvaraRadera