Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-03 10:37

Mansförklaringar

Kvinnor blir tydligen kränkta av att nördiga män engagerat berättar om saker som intresserar dem, sk mansförklaringar (eng mansplaining). Härmed uppmanas alla nördar att helt enkelt sluta prata med kvinnor, hålla käften och sköta disken istället. Det blir så mycket trevligare då.
Varning, vistas inte i offentliga rum. Någon kan börja prata med dig. Se till att titta på din telefon och ha hörlurar på.
En nörd är någon som snöar in på ett eller flera mer eller mindre obskyra ämnesområden. Om man tilltalar en nörd och visar minsta intresse för nörden, så kommer nörden börja prata, babbla och svamla om sina ämnen. När en man gör detta kallas det för mansförklaringar och detta är tydligen kränkande för kvinnor.

Män ser det lite annorlunda - när en kvinnlig nörd går loss lyssnar mannen intresserad på, med stor respekt för att här är en intelligent kvinna med djup, kunskaper, åsikter och intressen. 

Fast kanske ser även en del kvinnor på det annorlunda. Om de också är nördar. Då blir det het nörd-på-nörd-action och stårdåd kan utföras, världsproblem lösas, det kan vara trevligt och världen blir helt enkelt en bättre plats. Man kan helt enkelt dra slutsatsen att en kvinna som blir kränkt av att någon pratar om sådant som intresserar dem inte själv är en nörd, utan ytlig, ointresserad av kunskaper eller sin omgivning och helt enkelt inte värd att prata med.

Alltså är generellt rådet till nördiga män - håll käften och prata inte med kvinnor. Behandla dem inte som varelser intresserade av något, utan använd istället nedanstående enkla repliker, innan du vänder dig bort och pratar med en man istället.
"Vacker väder idag."
"Vad jobbar du med?"
"Titta en så söt kattunge jag hittade på Internet." 
Därmed slipper kvinnor bli kränkta, även om de på köpet inte behandlas som tänkande intelligenta tänkande varelser intresserade av kunskaper och sin omgivning. För en intelligent tänkande varelse skulle säga "tack, men det här ämnet intresserar mig inte" om det nu var så.

De flesta nördar vet förstås om ovanstående, men den mest erfarne nörd kan ibland råka glömma bort sig när någon visar den uppmärksamhet och börja babbla.

Nej, det enklaste är helt enkelt att både män och kvinnor slutar prata med varandra, så behöver ingen bli kränkt av att den andre pratar om saker som intresserar vederbörande. Enklaste sättet är att aldrig möta någons blick, aldrig fråga någon något, ständigt titta på sin smartphone och ha hörlurar i öronen.

Sedan är det förstås ett oskick när folk inte kan använda en svensk term för fenomenet att nördar gillar att tala om sådant som intresserar dem istället för vädret. Mansförklaringar, inte mansplaining. När en kvinna gör det samma är termen "intressant kvinna".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

66 kommentarer:

 1. Oj vad jag skulle vilja veta vad som ligger bakom detta inlägg... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske den inledande länken till Etc?

   Radera
  2. Hahahahaha.. Den i berömda kvinnliga skribenten anser sig uppenbarligen befinna sig på samma intellektuella nivå som Horace... Hahahahaha

   Radera
  3. När stod det något vettigt i ETC senast?

   Det är väl bara en publikation till för att läsaren skall känna sig intelligent, för ingen kan väl på allvar ha de åsikter som framförs där?

   Radera
  4. Är inte det här egentligen ett utslag av det gamla vanliga behovet av den obildade att mobba någon som faktiskt är bildad på riktigt? Anar man inte ett öppet hån mot personen som lägger en blomma på JC Bachs grav? Ärligt talat, i vilket europeiskt kulturland skulle en sådan handling framstå som löjeväckande? Jag bara frågar.

   Nulli secundus

   Radera
  5. I europeiska kulturländer skulle man andäktigt lyssna på Horace och undra vad Sveland är för obildad kuf. (Finns det fortfarande folk som läser ETC :-o)

   Radera
 2. Fråga inte om jobbet, det kan fullständigt spåra ur. Män tjänar mer, män får alla bra jobb, för lite feminism på jobbet etc

  SvaraRadera
 3. Jag tror iofs inte att Maria Sveland är representativ för "kvinnor" i allmänhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag heller, men det stora problemet med jämställdhetsdebatten idag är att kvinnor som Maria får på tok för mycket uppmärksamhet i media. Det är ytterst sällan man ser de riktiga feministerna (de som är ute efter jämställdhet) som vet vad det handlar om och som inte bara spyr hat och galla över generaliseringen Män.

   Radera
 4. Kunde hon inte sagt åt Horace att vara tyst för att hon ville läsa sin bok? Vad tror hon hade hänt? Eller deltagit i konversationen genom att själv babbla på? Vem vet, de kanske hade haft en riktigt trevlig konversation ihop? Eller så är Horace en arrogant bastard, men det gör ju inte alla till arroganta bastarder, vad vet jag? Själv lyssnar jag gärna till utläggningar om ridsport, biodling eller vad det nu kan vara om det innebär en stunds trevligt sällskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast du är ju nörd, så det är ju klart du gärna lyssnar på andra nördar breda på, även kvinnor.

   Radera
  2. Precis, och stolt sådan. Det kanske bara handlar om sociala färdigheter. Förmågan att fånga upp signalerna om huruvida motparten är intresserad eller ej. Att någon läser en bok innebär ju oftast att vederbörande, oavsett kön, inte är intresserad av konversation t.ex. (Beroende på bok givetvis, är det en kass bok så kan man ju göra människan en tjänst och avslöja slutet.. he he he )

   Så frågan är väl kanske om Horace är en skitstövel eller bara socialt inkompetent? Men är man så artig eller feg att man inte kan tala om att man inte är intresserad av att lyssna får man faktiskt skylla sig själv tycker jag. Att skriva en artikel om det efteråt är ju bara fegt.

   Jag har själv oombett fått höra detaljerade utläggningar om Israeliska M60-stridsvagnar och liknande från nördar med avsaknad av sociala färdigheter, men antingen låter man personen prata, för att man vet att det gör denne glad, eller så drar man fram en artig ursäkt för att slippa. Hur svårt kan det vara.

   Radera
  3. Hmmm, män tenderar ju att vara mer självsäkra och den ursprungliga meningen på ordet kom välfrån en kvinna, mycket väl renommerad inom sitt område, som fick sitt område förklarat av sig av män med sämre förmåga, dvs en beskrivning av män med kanske något för gott självförtroende som gör sig själv till åtlöje (Vilket jag tror att inte är så kontroversiellt). Den här termen har väl senare kommit att användas av vissa som ett vapen för män som ej håller med kvinnor i debatter för att få dem att hålla tyst och insinuera okunskap/härskarteknik. Sånu har jag mansplainat det för dig Erik. Har du förresten sett Ben nyligt?

   Radera
  4. Det var min första tanke. Om man hamanr bredvid någon som pratar på, intressant eller inte, och man inte vill lyssna.

   Varför säger man inte
   "du, jag har haft en tuff dag och vill bara sjunka i min bok" (Det snälla sättet) "Inte intresserad, vill läsa min bok, tack" (lite mer otrevligt)
   "Kan du sluta prata, jag är inte intresserad" (mer otrevligt)

   När slutade vi prata/säga ifrån och bara börja anta att alla ska veta hur precis lilla jag vill ha det?

   Radera
  5. Hur f-n kan detta vara ett problem?
   Inte ens jag har ju haft besvär med den delen av mänskligheten.
   Ganska underligt, faktiskt.
   Men om jag är nörd beror det säkert på att nördismen berör kvinnor.
   Själv tycker jag att det är synnerligen sunt.
   Tur det för övrigt.
   Skulle inte klarat mig ens en dag i ena yrket utan hjälp.
   Härligt att kunna erkänna sina begränsningar.
   Detta under alla mina 29+ år på jorden!

   Radera
  6. Det är ett problem om män inte lyssnar på kvinnor, speciellt när de är mer kvalificerade i ämnet i fråga (Ursprungliga meningen av ordet)

   Det är också ett problem när ordet i sin ändrade mening används för att försöka trycka ner män i skoskaften som inte håller med.

   Radera
  7. Numera används i princip aldrig ordet i sin ursprungliga innebörd (där det för övrigt även finns kvinnor som tror sig veta bättre än högre kvalificerade män, men män har inte slagits av tanken att skapa ett ord för detta). Istället används det för att tukta män att inte prata med kvinnor.

   Radera
  8. Tack för din förklaring, gbd crvx, du ska veta att jag låtsades lyssna intresserat hela tiden.
   Men nu när du säger det, det var länge sedan man såg Ben.

   Radera
  9. Tror du inte att "Ben" = Efraim Alexander?
   Tyvärr, faktiskt...

   Radera
  10. Det är K Erik, jag vet att det är svårt för dig at få in i ditt söta lilla huvud, men be en riktig man att hjälpa dig om det blir för svårt :-)

   Radera
  11. Men lilla vän, jag kan förstå att du som vit heterosexuell man kan ha svårt att uppbringa den empati som krävs för att inse problemet. Men det är ju egentligen inte ditt fel, utan den patriarkala struktur av vilken du är formad och finner så stort behov att konformera dig mot.
   Tangentbordet, med dess hårda knappar av plast vilka du skriver på är som en phallus på vilken du tar för att bekräfta din manlighet. Med din förklaring försöker du skapa en slags virtuell penetration i hopp om att med textorgasmen plantera din tankes säd. Så typiskt manligt.

   Radera
  12. och nu hånar Skepparn mitt östgötska ursprung också.. bara härskartekniker överallt idag..

   *superkränkt*

   Radera
  13. Är du östgöte, då ber du praktiskt taget om att bli hånad

   Radera
  14. Horace kunde ha blivit kränkt om hon hade sagt till honom. Därför måste man lösa problemet proaktivt och genom media uppfostra ALLA män att inte bete sig så att kvinnan riskerar att förnedra sig att kränka dem.

   Radera
  15. Varför?
   Farfar var från Linköping.
   Gick ju skapligt ( trots detta...)

   Radera
 5. Det är min erfarenhet att detta är ett ganska vanligt fenomen. Gigantiskt antal anekdotiska bevis på män som ställer sig och orerar om allehanda ting och inte låter kvinnan de talar med (till) få en syl i vädret. Sedan om de väl får det börjar personen omedelbart titta upp i taket, sucka och bara visa allmänt ointresse.

  Har sett detta på jobbet och i en hel del andra forum. Det har knappast handlat om nördar utan snarare dryga jävla personer.

  Största skillnaden som jag ser det är att jag som man inte står kvar och nickar glatt och sedan bloggar surt om mansplaining vilket kvinnor tenderar att göra. Har hänt ett flertal gånger att jag klappat personen i fråga på axeln och sagt "Du jag går hit bort och lyssnar en stund". Sen brukar jag bara gå. Helt värdelöst att stå och lyssna på en självupptagen monolog från en självgod idiot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Närmare bestämt 151 stycken.

   Radera
 6. Annars beundrar jag dem som kan sitta och tala i timmar i sträck om just ingenting. Eller som idag-en ny prins!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tippar på att killen får Folke till namn
   Efter Sternligans offer.

   Radera
  2. Här ett ny artikel som kan användas för flörten på tågresan Cornucopia:
   http://www.svd.se/rysslands-nya-stridsvagn#sida-1

   Radera
  3. Typ filibustrar...

   Radera
 7. Intressant är ju som sagt att hon inte klarar av att hantera situationen på någon annat sätt än att gnälla, i efterhand. Om hon inte förstått det ännu är den enda person hon kan påverka henne själv.

  SvaraRadera
 8. Vilken tur att "nördar" ibland träffar rätt "intressanta kvinna" :-)

  SvaraRadera
 9. Den typ av vänsterextrema vulgärfeminism som Sveland representerar och kräks ut över det annars så utmärkta internet, aktualiserar frågan om att det nu är dags att börja censurera det fria ordet. Yttrandefrihet till varje pris, för att marginaliserade tokstollar som Sveland obehindrat ska få vädra sitt onyanserade manshat, är förlegat. Att Sveland utan någon som helst kunskap, självinsikt och eftertanke rapar upp litervis av sura uppstötningar samt kablar ut sitt manshat på brun metervara via ändtarmen, det känns ba' typ så jävla 1930-tal ass'å! Som den kvinna och manshatare hon är, måste dock den första rekommendationen till henne inte bli någon annan, än att snarast polera bort sin manhaftiga utseendemässiga och verbala framtoning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske ska prata och ställa sig in med ämnen som intresserar. Typ mello, Svenska Hollywood fruar, inredning och mode. Dvs viktiga ämnen!

   Radera
 10. För varje ETC prenumeration har vi skattebetalare betalat 956 kronor...

  http://www.uvell.se/2015/08/14/bidragsentrepren%C3%B6r-etc-27958064

  "Varje år får han 23 miljoner i presstöd, hittills. Nu har han startat tidning i Sundsvall och får garanterat presstöd även här. Snart är han uppe i över 25 miljoner i bidrag, per år. Allt i skatt"

  SvaraRadera
 11. Nu kan man ju ha ett djupt ("nördigt") intresse av väder. Jag blir ofta jävligt kränkt av ett sådant här väderointressenormativt resonemang.

  SvaraRadera
 12. Den som inte har förstått att kunskap och studier är skällsord för de mest extremt rödgröna får skylla sig själv - kan någon t.ex ha undgått att de vill förbjuda läxläsning!

  Det behövs en ny sexigare term - vad sägs om "faktoidprepping"?

  -Jag är faktoidpreppare!
  -Intressant, vad betyder det?

  *Mansförklaring påbörjas* :-)

  SvaraRadera
 13. En intressant sak är att på min arbetsplats, central administration på en kommun, är det faktiskt tvärt om. Jag som yngre (28-32) får ofta sitta fint och lyssna på äldre "starka" kvinnor som "nu ska jag minsann förklara för dig hur det funkar här" eller "Nej lille vän, så arbetar vi inte här utan det fungerar ...".

  Sedan att det går helt mot de policy's man beslutat om, eller att man inte alls arbetar så eller det är så man arbetade 1970, nu är det 2016 och vi måste anpassa oss till detta fina fenomen kallat "data och sånt".

  Jaja. Jag sitter fint och tyst, äter lite kaka och ser lönen trillar in. Slutar ändå alltid med att jag får genomföra det jag vill då, då det sakta smyger fram hur dåligt det faktiskt är.

  SvaraRadera
 14. En psykolog gästade Morgonpasset i P3 den 22 Februari där temat var hur man ska hantera mansplaining. Rolig lyssning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer att tanka pa nar Hanna tande vedspisen i ugnen i hennes tv serie. Jaja... bast att inte mainsplaina hur saker ligger till.

   Radera
 15. Det är omtvistligt att mansplaining förekommer i rikliga mängder. Det är så vanligt även när det gäller det andra könet att det förekommit förslag på att byta det könsbundna begreppet.

  Jag tycker det är mest schysst att flagga upp tidigt att man är införstådd med ämnet, istället för att sitta tyst och lyssna.

  SvaraRadera
 16. Det beror sig på hur man paketerar det och levererar. Tjejer gillar enligt min erfarenhet när man glänser, när man är bra på något och även när man visar att man en passion för något, bara man inte gör det på ett självupptaget och exkluderande sätt, stereotypa nördar, kan ibland också vara mindre socialt kompetenta och har då problem med hur de framföra sin information och framstår då mer som besserwissers, istället för att på ett smidigt sätt inkludera bruden i samtalet.

  SvaraRadera
 17. Tror fenomenet är vanligare för män men inte på ngt sätt könsbundet. Kommer tex ihåg den unga och mycket vackra kvinnan X som hux flux fick en toppenposition inom en verksamhet hon hyfsat behärskade. Emellertid, pga position och utseende, var där många som andlöst lyssande på hennes alltmer omfångsrika förklaringar och teorier som någorlunda kunde tolereras så länge de höll sig till hennes eget område men som blev helt olidliga när hon mer och mer började förklara för alla oss andra hur saker och ting låg till inom i princip alla tänkbara ämnesområden.

  Haroce Engdahl

  SvaraRadera
 18. Vilken tur att "nördar" ibland träffar rätt "intressanta kvinna" :-)

  SvaraRadera
 19. Sedan gillar egentligen ingen att framstå som en okunnig idiot, vissa reagerar defensivt(levererar man det snyggt och inkluderande, är risken mindre att det går åt helvete), t ex genom att bli passivt aggressiva, istället för att ta det som en möjlighet att lära sig något nytt och vara frågvis. Detta är inte något som är exklusivt för tjejer, det gäller ju snubbar med.

  SvaraRadera
 20. Jag trodde att mansplaining handlade om att män förklarar för en kvinna hur det är att ha mens, eller hur en bilmekaniker till man går in och förklarar för en litteraturvetare/mikrobiolog/jurist/matematiker hur hon ska sköta sitt yrke?

  Själv tycker jag lite synd om Horace. Först Ebba och nu Sveland. Den förra har åtminstone någon rätt att hacka på honom, eftersom hon ju faktiskt har legat med honom, även om jag personligen tycker att det ser illa ut att gnälla på gamla älskare. Men Horace har väl aldrig satt på Sveland? Kan ju vara det som är felet förstås. Nästa gång han träffar henne får han väl, istället för att prata om Bach, bara säga "sug kuk eller stick" så behöver hon inte skriva om honom i tidningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar lite som kulturarbetare förklarar för försvarspolitiker och militärer hur de ska göra sina jobb?

   Radera
  2. Jepp! Det är ett jävla oskick.

   Radera
  3. En kulturarbetare kan allt.

   Radera
  4. Ja, eller som när vissa militärt intresserade förklarar för den som har helhetsansvaret för säkerhetspolitiken.

   Radera
  5. Det är tjejers definition av när en snubbe mansplainar ja. Mansplaning omfattar ju dock ibland även situationer när man konstaterar relevant fakta, eller påpekar en tydlig trend, som de kanske inte håller med om. Då kan det vara så att man mansplainar, enligt dom, för då står man och "raljerar" om saker de inte är intresserade av att veta, man kan väl säga att uttrycket har en tvetydig betydelse beroende på vems perspektiv man tar, så man kan summera uttrycket på flera olika sätt, bla då när man håller hov om saker som de inte är intresserade av och när man babblar om saker man inte har en aning om, och skall in och peta i saker som man inte har koll på.

   Radera
  6. Anledningen till att det har blivit så, är väl pga att uttrycket har använts på ett komiskt sätt X antal gånger, dvs de tycker att man inte har koll, när man faktiskt har koll, hence, man mainsplainar när man både har och ej har kunskap om något.

   Det är ju bara att göra ordet till sitt eget, ungefär som när bögar etc tog Queer till sitt hjärta, och omvandlade det från en förolämpning till ett ord som är till stor del acceptabelt idag, ingen tar illa upp om jag som hetrosnubbe säger Queer, för ordets negativa värdeladdning är till stor del utraderad.

   Radera
 21. Femalande: fenomenet att kvinnor pratar länge och engagerat utan att närvarande män får en syl i vädret har jag varit med om flera gånger särskilt föräldramöten....

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Womplaining" - enbart en liten bokstav som skenbart skiljer det från "gnäll"...

   Radera
 22. Hittills verkar ingen föreslagit den mer inkluderande termen hensplaining så jag tänkte bli först i det här forumet att göra detta. Jag tror att detta på ett bättre sätt fångar hela viden av problemet.

  SvaraRadera
 23. Om man nu nödvändigtvis skall mynta ett svenskt ord för denna märkliga företeelse så föreslår jag "förkarlning" och att "förkarla" något. Det har i alla fall lite mer schvung än det otympliga "mansförklaring".

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Förkarling" menade jag förstås, och inte "förkarlning". Men det begrep ni ju!

   Radera
  2. Rädd du drabbats av förkalkning...

   Radera
 24. Jag får ont i magen av ETC, räcker det som motargument? #safespace

  SvaraRadera
 25. Sveland lyckas ju alltid provocera med sina idiotiska inlägg, vi normala sväljer ju betet varje gång. Renodlat clickbait. Mitt tips: nonchalera denna galna människa och hennes störda åsikter och teorier.

  SvaraRadera
 26. Det finns ju en anledning till att vi har den gamla goda stereotypen om den "tyste starke mannen." (^-^)

  SvaraRadera
 27. ETC...? Finns det någon värre skitblaska att skriva något om överhuvudtaget? Till och med Metro framstår ju som vettig vid en jämförelse..

  SvaraRadera