Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Största prisraset för lägenheter i april någonsin

Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik för lägenheter visar på det största raset för lägenhetspriser någonsin, oavsett om det är lande...

2016-03-28 10:35

Livsmedelsverket: Sverige klarar inte maten vid krig

Föga överraskande berättar nu Livsmedelsverket att Sverige inte klarar matförsörjningen vid krig, eftersom vi är ett av länderna i världen med lägst självförsörjningsgrad på livsmedel. Det positiva är att man går ut med detta via Sveriges Radio, så allmänheten kanske lär sig att om de inte vill svälta vid krig måste de lägga upp lager.

Sveriges exakta självförsörjningsgrad är inte helt lätt att fastställa. Siffror runt 50% förekommer, men vi är självförsörjande på enskilda råvaror. Samtidigt är även den självförsörjningen helt beroende av import av insatsråvaror, som t ex konstgödsel, diesel (olja), bil(traktor)batterier med mera.

Artikeln hos Sveriges radio är utmärkt att läsa i sin helhet och det ser ut som att vi även fortsättningsvis ska förlita oss på fungerande världshandel och import. Detta trots att vi inte längre har en flotta stor nog att kunna hålla våra importhamnar rena från minor.
"Om vi ändå kan upprätthålla en bra livsmedelsförsörjning, då finns det naturligtvis ingen mening att ställa ytterligare krav"
Konflikterna i Europa de senaste 25 åren har varit regionala (ex-Jugoslavien, Ukraina), så grannländer har kunnat användas för transit av nödförsörjning i t ex FN:s regi. Annars är ju Ukraina en mycket stor jordbruksnation och nettoexportör, och klarar förstås maten själva, och hela landet är inte drabbat av kriget.

Ett krig, som drar in Sverige, kommer inte enbart drabba Sverige. Våra grannländer kommer också dras in, rent av hela EU. Det är mycket tveksamt att logistiken och importen kommer kunna fortsätta. Oavsett har krig en tendens att krascha länders valutor, och den importerade maten kan förväntas bli skyhögt mycket dyrare i den mån den går att få in till Sverige.

Det tål att uppreas - ansvarsprincipen gäller. Du är ansvarig för din livsmedelsförsörjning till vardags, och är det även i krig. Du måste i god tid se till att säkra upp den försörjningen för åtminstone ett antal månader.

Livsmedelsverkets Therese Frisell säger också detta, även om hennes definition av "några dagar" är väl snäll.
"Man ska inte tro att det står någon myndighet med en kasse med mat utanför dörren om det händer någonting, utan friska individer får ta ansvar för sig själva några dagar, säger Therese Frisell som är beredskapsansvarig på Livsmedelsverket."
Verkligheten är att "några dagar" är "tills vidare". I själva verket kommer samhällets civila resurser gå åt till att se till att militären får mat. Försvarsmakten klarar 7 - 10 dagar. Därefter måste det civila samhället ordna mat åt försvaret. Att det ska komma någon med en kasse med mat till privata hushåll i det läget kommer inte ske. Tvärt om kommer förfogandelagen tas i bruk.

Dyker det upp någon med en kasse vid din dörr, så är det en person i mörkblå eller gröna kläder och den kassen är tom. Sedan stoppas din mat i den kassen och du får ett kvitto och ett tack från staten. Gillar du inte läget kan du överklaga till en nämnd och säkerligen få ärendet prövat inom ett halvår.

Sådan är verkligheten i Sverige i krig idag.

Det positiva är att Sveriges myndigheter har återupptagit krigsplanering, och därmed åtminstone kommer vara medvetna om bristerna. Se fram emot att det kommer enkäter där du får ange hur mycket mat du har lagrat hemma, så man vet vart försvaret ska vända sig för att få sin mat efter 7 - 10 dagar. Inventering av resurser lämpliga att förfoga över kommer ingå i krigsplaneringen. I första hand förstås från företag, men även privata hushåll kan bli aktuella.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Bra för Skaraborg, bra för Sverige, och bra för ditt BMI.

  Från regeringsplanet ser man stora ytor som kan användas för odling. Vad är problemet?

  SvaraRadera
 2. Ytor att odla på finns det i överflöd. Det finns också massvis med insjöar som kan förse oss med protein. Äter man annat än rovfisk är halterna av kvicksilver mm inte något större problem.

  Visst skulle det bli lite trist med potatis, gröt och inkokt braxen varje dag men vi skulle inte behöva svälta ihjäl.

  Det största felet katastrofister gör är att de utgår ifrån att människor bara sitter på sina händer när krisen inträffar. Empiriskt vet vi att vi anpassar oss jäkligt snabbt till nya omständigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när maten är slut är det lätt att börja svälta.

   Merparten av befolkningen bor i tätorter och därför blir det rätt illa snabbt. Vad skall du med bil och villa, när det går sä jävla illa?

   Radera
  2. Ja, när maten är slut är det lätt att börja svälta.

   Merparten av befolkningen bor i tätorter och därför blir det rätt illa snabbt. Vad skall du med bil och villa, när det går sä jävla illa?

   Radera
  3. Det kallas samarbete. Kanske behöver vi en ordentlig kris för att återupptäcka detta begrepp.

   Radera
  4. Inte lika enkelt om det är vinter när kriget/konflikten startar. Vi får hoppas att det blir en mild vinter så de redan hungrande inte fryser ihjäl....

   Radera
  5. Större städer kollapsar snabbt när någon vital resurs försvinner, såsom Rom slutligen kollapsade vid belägringen 537 när akvedukterna förstördes. 90% av befolkningen försvann.

   Radera
  6. Man kan inte heller förlita sig på vilt och fisk. Det gick otroligt fort för en svältande befolkning att rensa skogen på vilt och fiska ur sjöarna under depressionen i Usa på 30-talet.

   Radera
  7. Som Kirderf 76 skrev, det går fort att rensa skogar och sjöar. Att odla går inte heller att ordna utan förberedelser och kunskap. Det tar flera år att komma dit.

   Skulle vi råka ut för ett krig kommer folk att börja svälta inom några dagar. Sverige är ett av dom länderna i världen som är sämst förberedda på en kris, detta oavsett vad det handlar om.

   Radera
  8. Även om det går att odla mer mat så blir det stora problem med distributionen utan import av bensin och diesel.

   Radera
 3. Fanns ens mat till de som bekämpade skogsbranden för ett par år sedan?
  Inte ens det klarade l´ìnfame svea av.

  SvaraRadera
 4. Jordbrukskolshosen EU motverkar svensk krisberedskap.

  Sverige ut ur jordbrukskolshosen EU som vi betalar ca 43 GSEK per år för!

  EU-import ger också svenska konsumenter sämre föda. Tänk hästkött! Tänk salmonella! Tänk antibiotika! Tänk Creutzfeldt-Jakobs sjukdom!

  Vid ett EU-utträde kan vi öka vår pådyvlat låga självförsörjningsgrad på livsmedel, som nu är bland EU:s lägsta, och därigenom få en bättre krisberedskap.

  Likt Holland med sina fossilgasuppvärmnda växthus, kan Sverige med sin relativt goda tillgång på energi, driva växthus för grönsaksodling.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3507016

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fossilgasen ger dubbel effekt då man använder CO2 för att gödsla grödan. Exempelvis deras flaggskepp tomater trivs bäst vid 800-1000ppm. Och det finns på sina håll gott om gas även i Sverige så det borde vara en möjlig affärsidé att odla tomater i stor skala i Sverige, om inte miljömaffian sätter stopp förstås.

   Radera
  2. Enligt socialstyrelsen har det inte förekommit några fall av s k överförd CJD i Sverige så det vore kul att höra vad för ont EU förorsakat svenska konsumenter där.

   Radera
  3. @Hen Dover 15:02
   Om nu inte någon svensk konsument har fått CJD, fan tro't, så föreligger eller har förelegat en förhöjd risk att få CJD via EU-importerade, kadavermjölutfodrade köttprodukter. Sverige har ju som bekant en stor köttimport från EU.

   Sverige var det enda landet i EU som inte tillät kadavermjölutfodring till svenska nötkreatursbesättningar.

   Radera
  4. Det kan du debattera med Socialstyrelsen. Men du sa tidigare att svenska konsumenter fått sämre produkter? Återstår fortfarande för dig att förklara hur.

   Radera
  5. Antalet fall av salmonella har dessutom halverats sen vi gick med i EU.

   Radera
  6. @Hen Dover 16:53
   Du ställs inför två val på en restaurang när du beställer menyns oxkött. Antingen väljer du oxkött A eller oxkött B.

   Du får veta att A har kommit från en kossa som har blivit uppfödd på gräs och hö. Om B får du veta att det kommer från en kossa som har blivit upppfödd på gräs, hö och kokadavermjöl (dvs det växtätande djuret har tvingats bli kannibal).

   Vilket väljer du då, A eller B? Motivera!

   Intressant att du insinuerar att nötköttsetiketterat hästkött, salmonellasmittat kött och antibiotikaimpregnerat kött är bra föda åt svenska konsumenter. Är du möjligen en EU-apparatjik?

   @Hen Dover 17:59
   Källa, tack!

   Radera
  7. Nej, nu gällde det ditt faktiska påstående om att konsumenten fått en sämre produkt avseende några saker du räknade upp, bl a smittsamma sjukdomar. Det kan du inte backa upp med en massa svamliga, teoretiska motfrågor utan du får framlägga fakta som understödjer det påståendet.

   Äter du ägg, förresten? Det måste ju vara dålig föda eftersom det kommit ur en röv.

   När det gäller vad jag insinuerar och inte så verkar din insinuationsradar vara trasig. Jag insinuerar ingenting förutom att du är en jävla lallare som kommer med o-underbyggda påståenden.

   Enligt statens veterinärmedicinska anstalt rapporterades årligen runt 1990 a 5000 fall om salmonellainfektion hos människor. 2013 var det ca 2800. Sammanlagt med befolkningsökningen torde det utgöra ungefär en halvering. 85% av infektionerna överförs dessutom utomlands och inte i Sverige.

   Intressant att du inte verkar ha täckning för nånting du säger överhuvudtaget. Ytterligare en indikation på att du verkligen ÄR Mehmet Kaplan.

   Radera
  8. Rättelse: År 1990 var antalet salmonellainfektioner närmare 6000 i Sverige.

   Radera
  9. @Hen Dover 20:10
   Frågan gällde:
   ” EU-import ger också svenska konsumenter sämre föda. Tänk hästkött! Tänk salmonella! Tänk antibiotika! Tänk Creutzfeldt-Jakobs sjukdom!”
   som du invände mot. Frågan gällde livsmedel/produkter, inte primärt hur många som har insjuknat.

   Jag, och många med mig inklusive berörda myndigheter som förbjöd kadavermjöl 1986, väljer A-alternativet pga av att B är sämre föda. B-kött är förbjudet Sverige, men var tillåtet i övriga EU åtminstone på 1990-talet.

   Här är mer ”kött på benen”, som underbygger mitt påstående om salmonellasmittade animalieprodukter:

   ”Salmonella i importerad kyckling
   I samband med EU-medlemskapet fick Sverige rätt att ha kvar sitt krav på salmonellafrihet. Men tyvärr har importörer hittat ett kryphål i överenskommelsen som innebär att så kallade köttberedningar undantas. Det innebär att man kan injiciera saltlake i en kycklingfilé som då klassas som köttberedning. Filén säljs sedan i svenska butiker till konsumenter som utgår ifrån att köttet är fritt från salmonella, vilket stickprovskontroller påvisat att så inte är fallet.”
   …..
   ”4. Är all kyckling som säljs i Sverige salmonellafri?
   Tyvärr inte. Genom ett kryphål i våra salmonellagarantier förs det in billigt importerat fågelkött och tidigare undersökningar genomförd av Livsmedelsverket visade att vart fjärde parti var smittat med salmonella.”
   http://www.svenskfagel.se/?p=2882

   (När jag på nyheterna hör att ett parti köttfärs har återkallats pga av salmonellasmitta, är det i majoriteten av fallen kött från EU-landet Irland. Har dock inga exakta procentsiffror.)

   Radera
  10. Nu var det ju knappast stridigt om huruvida det finns kvalitetsbrister i importerade födoämnen. Det finns det, precis som i alla andra produkter som importeras eller för den delen tillverkas i Sverige. Ca 400 personer smittas med salmonella varje år inom landet, en del av dessa smittas säkert av importerat kött och en del av inhemskt.

   Men Volvobilar blir inte bättre av att folk kraschar och dör i Toyotabilar, ser du. Man bevisar inte heller att Volvobilar håller hög kvalitet genom att dra upp det faktum att folk dör i Toyotabilar.

   Det du påstår är att svensk konsument fått sämre produkter. Det innebär i så fall att du måste bevisa att svenska produkter höll högre kvalitet innan EU-inträdet. Det gör du inte, och underbygger därmed ändå inte ditt påstående. I själva verket kan man tro att de inte alls höll bättre kvalitet eftersom 5-6000 om året insjuknade i salmonella innan vi gick med i EU och nu med EU-importen endast hälften. Men du vill av uppenbara skäl inte diskutera hur många som har insjuknat utan enbart kvalitén. Detta gör du som sagt inte heller eftersom brister i en en produkt inte säger nånting om kvalitén i en annan. Slutsatsen måste då bli att du helt enkelt svamlar, Mehmet.

   Radera
  11. @Hen Dover 20:10
   ”Det du påstår är att svensk konsument fått sämre produkter”.

   Idoit! Det har jag inte påstått. Jag skrev i presens. Därför blir ditt resonemang uppåt väggarna. Om du inte kan skilja på tempus, eller på synkront och diakront, borde du fortsätta med att leka med lego.

   Och att jämföra hur många människor som har insjuknat i salmonella mellan två olika tidpunkter, före 1995 och nu, är ingen bra värdemätare på förekomsten av salmonella i EU-importerat och svenskproducerat kött. Glöm det!

   Man kan hela tiden leva på salmonellasmittat kött utan att få salmonellasymptom, bara man ser till att äta det salmonellasmittade köttet upphettat. Salmonellabakterien dör vid ca 60 – 70 grader. Den inställningen råder bland europeiska matkonsumenter i mycket hög grad. De vet om att köttet relativt ofta är salmonellasmittat. Kontinentaleuropeiska djurbesättningar har jämför med svenska dito generellt sett avsevärt sämre hygienisk standard och avsevärt högre användning av sjukdomsförebyggande antibiotikautfodring.

   Svenska konsumenter har sedan 1995 med stor sannolikhet blivit mer noggranna och hygieniska vid hanteringen och matlagningen av t.ex. kyckling, bl.a. tack vare information om riskerna med salmonella, som sammanhänger med köttimporten.

   En del salmonellasmittade personer vet heller inte om att de har blivit salmonellasmittade.

   Kött från svenska djur är i princip salmonellafritt, långt mindre än 1 %, enligt branschen ”Svenskt kött” tack vare ett rigoröst kontrollprogram i hela produktionen, som är unikt i hela EU med möjligen undantag av Finland. Syftet är att inget salmonellasmittat kött ska nå konsumenterna.

   Livsmedelsverket gjorde, enligt Testfakta, 2013 en stickprovskontroll på 33 av 131 sändningar EU-importkött. Två av dessa var salmonellasmittat. Detta indikerar att ca 6 % EU-importköttet var salmonellasmittat. Bland de 131 sändningarna saknade var tjugonde laboratorieintyg eller analysresultat och var sjätte var inte kontrollerat enligt gällande lagstiftning. Det är ju producenten som ska garantera att köttet är fritt från salmonella.

   Eftersom matematik och analytisk slutledningsförmåga inte är dina starka sidor, föreslår jag att du gurglar på nätet på salmonellasmittat kött och lägger märke till hur ofta köttet kommer från Sverige och från övriga EU.

   Min slutreplik i denna tråd blir, citerande en hög amerikansk diplomat, från ett autentiskt telefonsamtal gällande det USA-orkestrerade regimskiftet i Kiev 2014:

   ”FUCK THE EU!”

   Radera
  12. Din smutsiga, lögnaktiga liggkissare.

   "bla bla bla tempus, leka med Lego":

   Så här skrev du innan:

   "Om nu inte någon svensk konsument har fått CJD, fan tro't, så föreligger eller har förelegat en förhöjd risk att få CJD via EU-importerade, kadavermjölutfodrade köttprodukter. Sverige har ju som bekant en stor köttimport från EU."

   Här var det då inga som helst problem med att diskutera imperfekt, men nu helt plötsligt ska det bara vara presens. Det är jävligt uppenbart att du inte har ett piss att grunda dina argument på och flyttar målstolparna i nåt debilt försök att rädda de sista stinkande resterna av inläggen du totar ihop mellan arbetspassen på nån offentlig toalett omkring Möllevången, men det funkar inte.

   Ska vi diskutera presens kan vi ju gå tillbaka till hur fan du får in CJD i den ekvationen? Ingen har nånsin drabbats i Sverige och idag (presens) är ju problemet i princip löst. Berätta för oss hur det försämrar födoämneskvaliten i dagsläget? Eller ska du komma med några finurligt debila motfrågor som cp-argument igen?

   Livsmedelsverket gjorde, enligt Testfakta, 2013 en stickprovskontroll. Har jag för övrigt nämnt att jag, Gruelse, gillar småpojkar?

   Jaha? Det var ju 3 år sen? det är presens som gäller, det sa du ju själv?

   Berätta nu hur mycket CJD-kött som importeras till Sverige idag, annars kan du gå tillbaka och leka med din egen avföring, kronvrak.

   Radera
  13. Med det nya som har framkommit i kommentar 06:58, så är det numera officiellt:
   Förmodligen ensidigt livnärande sig på importerade kattkonserver från Storbritannien innehållande nermalda djurkadaver, medan hen har ägnat sig åt byxlöst stillasittande legobyggande på köksgolvet, finns det starka indikationer på att Hen Dover har drabbats av CJD.


   För er andra som fortfarande håller ut i den här urspårade tråden:
   Min kommentar 02:10 polemiserade mot kommentar 20:10 och 08:06, och handlade om salmonellaförekomst i EU-importerat kontra svenskproducerat kött. Den handlade inte om oxköttsmärkt hästkött, antibiotikaimpregnerat kött eller CJD. Jag polemiserade mot och förkastade med trepunktsmotivering också den befängda tesen att köttkvaliteten med avseende på salmonellafrekvens bäst förstås av att jämföra antalet inrapporterade salmonellasmittade människor i Sverige före EU-inträdet och i närtid. Det är också hela tiden underförstått att salmonellasmittat kött är sämre föda än salmonellafritt kött.

   När jag poängterade att jag skrev i presens så var det i referens till ”ger” i trådens begynnelsekommentar:
   ”EU-import ger också svenska konsumenter sämre föda. Tänk hästkött! Tänk salmonella! Tänk antibiotika! Tänk Creutzfeldt-Jakobs sjukdom!”

   Ovanstående citat är en utsaga om en samtida (=synkron) jämförelse mellan EU-importerade och svenskproducerade animalieprodukter efter att Sverige har blivit EU-medlem, inte en jämförande förändring över tid, vilket uppenbarligen Hen Dover i sitt nuvarande tillstånd inte är kapabel att ta in.

   När jag skrev ”Tänk Creutzfeldt-Jakobs sjukdom!” så menade jag att det finns en koppling mellan CJD och kokadaverutfodrat nötkött. Svenska konsumenter har åtminstone i närtid blivit utsatta för legitimt kokadaverutfodrat, EU-importerat nötkött, vilket ska ses i kontrast till det samtida svenska kokadaverutfodringsförbudet hos svenska nötkreatur.

   Radera
 5. Man riskerar alltså inte bara att rånas av rövargäng, utan av staten själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staten är väl inte någon nyhet?

   Radera
  2. Precis, jag blir redan rånad av staten på mer än hälften av det jag tjänar varje månad.

   Radera
  3. Staten är ett rövargäng..

   Radera
 6. "sedan i december"
  Har "flera" myndigheter etc.
  Vad ytterligt imponerad man blir!
  Någon som vet hur Finland planerar?
  Själv tar jag det för självklart att de har en helt annan inställning till dylika frågor.
  Har därför ej ens frågat.
  Skall sondera i sommar.

  SvaraRadera
 7. Har för mig att Finland jobbar aktivt för att hålla en ganska hög ( med svenska mått mätt) självförsörjningsgrad på de livsmedel man kan producera själv. Har hört siffror på 80-90 % men kan inte hitta nåt som bekräftar eller motsäger detta.
  Men ska man ha mat i krig måste man ordna förutsättningarna i fredstid. I finland gör man detta.Har även för mig att man i Finland har kvar beredskapslager med bränsle och gödning till jordbruket.
  I Sverige anser "ansvariga" politiker att livsmedelsförsörjningen i kristider skall skötas av EU och att alla medlemsländer ska hjälpas åt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ansvariga politiker men det finns inte politiker som tar ansvar. Tror dock ingen behöver oroa sig över att försvaret norpar din preppermat, är det Ivan som säger privet tovarisch så är det över lika snabbt som det började. Behövs inga överdrivna resurser för att expediera det försvar vi har. Det som finns det finns. Jag ser inga som helst möjligheter (jag har gärna fel) att inskaffa materiel som behövs för att ersätta förluster. I synnerhet inte när sannolikt hela Europa brinner, då ska vi nog få se att man alltid är sig själv närmast när det gäller förnödenheter och krigsmateriel så något snabbsnyltande blir det inte tal om. Folk finns det gott om. Men jag har svårt att se att inkallade på kort notis, beväpnade med AK4, pansarskott och räsersnabb utbildning av hemvärnsbefäl, har något att sätta emot VDV och marininfanteri med luftherravälde och artilleri in absurdum. Fast okej, vi har faktiskt fyra haubitsar vi med.

   Fast nu behöver vi nog inte måla Putin på väggen i onödan. Ryssen vet mycket väl att dom inte behöver slösa dyra resurser i form av invansionsföretag och kryssningsmissiler på oss. Det räcker med att släcka internet och ström/vattenförsörjning så kliver vi nog själva in i anarkin.

   Radera
  2. Finland har mat och andra resurser för att klara total avspärrning i flera månader.

   Radera
 8. Även om man har ett baslager för 10-20 dagar hemma så är man helt beroende av att handeln kommer igång. Gissar det tar ett drygt år för Sverige att bli hjälpligt självförsörjande på basvaror som potatis och lök.
  Hur ska man klara det året?
  Och om man nu la upp ett skapligt lager,är inte risken stor att någon utan mat gör anspråk på det man lagt undan? Tror vi alla tänjer en hel del på lagen om vi eller än värre våra barn är hungriga eller
  är det underförstått som prepper att man ska ha lika mycket ammunition som mat hemma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På din sista fråga är svaret JA! Det finns en bra artikel (nån kanske har en länk?) med råd från en man som överlevde kriget någonstans i det forna Jugoslavien. Hans råd var att det absolut viktigaste är att ha vapen och ammunition hemma, och tillräckligt många personer som kan använda dem. Allt annat kan man fixa med byteshandel.

   Radera
 9. Jag ångrar att jag inte redan på nittiotalet ordnade en organisation med namnet Medborgare mot massinvandring, överbefolkning och socialt krig (MMMÖSK). Det kunde besparat oss väldigt mycket elände.

  SvaraRadera
 10. Sverige skulle inte ha några som helst problem att vara självförsörjande på livsmedel om jordbrukspolitiken var inställd på det. Visst kan man lägga upp ett livsmedelslager, för en begränsad tid. Men sen då?
  Det finns mycket mark som inte används optimalt eller inte alls för att det inte är lönsamt eller som "slöbrukas" bara för att få EU bidrag...
  Problemet är politiken, inget annat.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Vad som ororar mig mest är två saker. Första är att vid samtliga stora sentida nationella katastrofer (Palmemordet, Estonia, tsunamin, skogsbranden ) har rikets ledning uppvisat fullständig inkompetens. Det andra är att stadsbefolkningen i hög grad verkar sakna praktisk kompetens, som att rensa fisk, hugga ved, odla, laga en cykelpunktering, klä sig för kyla och väta et c.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men stockholmare är ju smartare än lantisar ;) vi får väl se vart krisen blir som störst. I småbyar med god sammanhållning och naturresurser runt omkring sig eller i Stockholm där det garanterat blir var man för sig. Ni vet vad som inträffade när strömmen gick i ett utanförskapsområde. Ponera hur det blir om det drabbade hela Stockholm samtidigt som mobilnät, internet och vattenrening.

   Radera
 13. Cirka fem procent av befolkningen, åtminstone på landsbygd, har daglig hemtjänst. Det vill säga är beroende av andra inte bara för matleverans utan även för medicinerutdelning, påklädning och hjälp med resa till t.ex dialys flera gånger i veckan. Räkna med att uppåt 500'000 äldre stryker med inom några månader ÄVEN om matdistributionen fungerar om istället medicinproduktion, sjukvård och daglig tillsyn upphör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt så många dör inte om hemtjänsten får problem även om kommunen är seg med att ta över ansvaret. Jag hade stort behov av hemtjänst för några år sedan för min fru orkade inte själv ta hand om mig när jag kom hem i rullstol. Hade hemtjänsten upphört hade vår dotter inte kunnat fortsätta som lärare varvid hennes elever (mellanstadiet) behövt någon ersättning eller föräldrar som eventuellt måste sluta sitt jobb tidigare. Gissar att kommunen skulle tagit över från de ej fungerande privata hemtjänstföretagen efter en tid.

   Upphör vattenförsörjningen till "alla" höghus blir det svår kris efter några dagar om man inte lyckas organisera toalettbesök utomhus. Det räcker inte med lite dricksvatten i tankbilar.

   Ett nytt modernt civilförsvar måste organiseras. Det behövs även för många andra fall av omfattande problem än just de Putin kan orsaka.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Du får se dig som jobbskapare och inte krympling, helt enkelt.

   Radera
  3. Rätt Ben men numer är det jobb i egen regi. När jag följer en del teknologisk utveckling och funderar på dessas konsekvenser samt sköter aktier och egna växthuset. Vid matkris ska jag försöka lära grannarna lite egen odling.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. @ Nanotec

   Du tror alltså att hemtjänstpersonalen kommer att fortsätta gå till jobbet som vanligt? Varför skulle de göra det när de inte ens själva kan få tag på någon mat åt den egna familjen när hyllorna gapar tomma på ICA och COOP?

   Radera
  5. Det var därför man hade många barn för... fler som kunde ta hand om en när man blev gammal

   Radera
  6. Men en hoper som skulle tagas om hand till dess...
   Det är då kvinnorna behövs.
   Ja, alltid, givetvis.

   Radera
  7. Peter det var med ditt ÄVEN jag förmodade att kommunen tar över från de privata företagen efter en tid. Personal finns säkert att få tag i även om det är brister i medicin mm.

   Sannolikheten att all mat tar slut är låg. Svårast är förmodligen om det blir stor brist på drivmedel.

   Jag tror kommunerna vill hålla igång skolor hjälpligt längst möjligt för annars blir det problem med viktig kompetens som då givetvis prioriterar sina barn.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 14. Zombies är nog allvarligt talat DET vi ska känna rädsla för här i sverige,jänkarna vet nog mer om detta än vad dom vill berätta.
  Stefan Löfven har själv sagt att detta med zombies är något han själv fruktar något våldsamt.
  Han har enligt ryktet svetsat en zombiesafecage,men han vill ej tala om var och hur.

  SvaraRadera
 15. Dags gå full panik? Nej. Det rimliga scenariot vid kris/krig är att ingen har tänkt svälta ihjäl befolkningen? Det vill säga inom relativt kort tid ska matlogistiken fungera, men under kanske helt nya förutsättningar, eventuellt också mycket mer "gröt och ris"-recept.

  Så ett lager för en kortare tid, för omställningar eller kortare tvärstopp (pga datahaverier etc) är väl fullt tillräckligt. Säg då 10 dagar? Blir det värre än så har vi förmodligen många andra långt värre problem ändå?

  SvaraRadera
 16. Vaaaa? Kommer ägg ur en röv.. Jag trodde de kom från någon form av snippa...

  SvaraRadera