Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-10 18:00

Läs Peter Gyllenhammar om hur man blåser upp bolagsvärden via lån

Peter Gyllenhammar, ägare av Peter Gyllenhammar AB, har gjort en suverän betraktelse kring hur man blåser upp ett bolagsvärde genom att belåna och dränera ett börsbolag på kapital. Bolagsvärde är som bekant marknadsvärdet plus eventuella skulder.

Man kan idag "lönsamt" belåna tillgångar i företaget och dela ut som utdelning, vilket t ex staten gör, men även fungerar i börsbolag. Räntan är som bekant låg...


Helst skulle man vilja citera hela reflektionen, men så har vi det där med citaträtt. Så läs det hela och instäm i att "champagnen är uppdrucken [och] kreditkortet är deponerat i baren - nu väntar en morgon med förfärande huvudvärk, ångest och annat obehag."

Poängen är att vi byggt upp en enorm tillgångsbubbla - dubbelt - då man både belånat tillgångar i företag och därtill 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Någon skrev att världens pengamängd har dubblats sedan 2007...
  Kan någon förklara hur det då ställer sig till realvärdens egentliga värde i pengar.
  En fördubbling borde det väl innebära?...
  Alltså, en halvering av penningvärdet....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Världen har fått mycket mer realvärden sedan 2007. I Indien får tre personer sin första kontakt med internet varje sekund. Fler i tredje världen får sin första el från solceller och av dem uppladdade batterier varje dag än via ett traditionellt elnät. Barn som kan läsa läxor på kvällen får dramatiskt förbättrat skolresultat efter ett halvår än de som fortsatt lever i kvällsmörker.

   Realvärdena stiger snabbt i världen. Kunskapen sprids till fler. Livet blir bättre för miljoner.

   08 är det område med näst mest nya miljardföretag per invånare bland världens miljonområden.

   Sverige ligger på tredje plats i Europa när det gäller beviljade patent.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Nåja, ett lån är ett lån, någon får betala det.
   Det är inte så länge sedan Reykavik...

   Radera
  3. Anders du behöver läsa gårdagens SvD där Cervenka har en artikel med rubriken: "I den nya minusvärlden får du en tusenlapp i handen och dessutom en tia för besväret."

   Kommer minusräntorna visa sig vara ett episkt genidrag?

   Och vi kan fortsätta se ekonomin lokalt här i Sverige. Enligt Avanza har bolånetagarna blivit sämre på att pruta.

   Svenska staten får in mer skatt än beräknat och företagen i 08 går på övervarv och har svårt hitta bostäder till nya att anställa så övertiderna blir stora. Flytta ut viktigare verksamhet till Berlin är en lösning.

   Carl Hammer, chefstrateg för valutor på SEB.:"Ju mer man lånar ut desto lägre blir räntan. Det är uppochnervända värden, men det är så det fungerar nu." Citatet är från dagens SvD apropå ECBs åtgärder igår för att stimulera ekonomin.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Jo men lån är pengar man tar från framtiden.
   Vad skiljer oss från Grekland Irland eller island mer än att vi ligger några år efter med vår bubbla?

   Radera
  5. I stort har du rätt. Mycket av de likvider som centralbankerna pumpat ut har dock stannat i bankernas balansräkningar. 08 har visserligen många patent men är även sämst i Europa på att skapa något av dem. Bostadsbristen i 08 är dessutom delvis en myt något cornu visat otaliga gånger.

   Radera
 2. Det ordförande ordet var riktigt bra!

  SvaraRadera
 3. Ja, och så har vi ingen inflation.

  Fast alla dessa pengar som skapats, de finns ju inte heller.
  Litr grått damm så piff o poff.

  SvaraRadera
 4. Det var mycket nyktert om situationen. Tyvärr allt annat än muntert.

  SvaraRadera
 5. Så kan det gå när man blandar hop begreppen och dessutom inte kan räkna. Resultatet blir helt enkelt fel.

  Först och främst så jämför han egna kapitalet med eventuellt marknadsvärde. Med samma PE-tal så innebär en minskning av vinsten från 80 till 60Mkr att marknadsvärdet minskar motsvarande och inte som han antyder att det skulle stiga (dvs jämför päron och apelsiner).

  Sen räknar han på ett PE på 15, men hur han får en vinst på 60Mkr till att betinga ett pris på 1100Mkr set jag inte riktigt. Kanske han använder någon slags ekonommatte, men i min värld blir 15x60=900.

  Bilden blir en annan om man räknar rätt. Det man skulle fått ut av en sådan åtgärd vore att man fått loss egna kapitalet, men i samma veva SÄNKT marknadsvärdet på bolaget. Visserligen skulle ägaren få ut mest på den operationen, men som sagt pengarna kommer inte därifrån han ger sken av.

  Sen att cornu blandar till det ännu mer genom att lägga fram en egensnickrad definition på bolagsvärde. Vilken relevans bolagsvärde (vare sig det riktiga eller cirkus) har glömmer han nämna, kanske för att det i sammanhanget verkar irrelevant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Sen räknar han på ett PE på 15, men hur han får en vinst på 60Mkr till att betinga ett pris på 1100Mkr set jag inte riktigt. Kanske han använder någon slags ekonommatte, men i min värld blir 15x60=900."

   Läs om och läs rätt: I hans ekonomimatte är 15*60=700. Kanske för att han tar hänsyn till finansieringskostnaden. Kanske är förklaringen förkortad för att han vänder sig till en mer insatt läsekrets än Cornus kommentatorer.

   Även om texten raljerar är den jättebra. Att många företag i princip enbart är finansierade med lånade penar och påhittad goodwill kan bli jättefarligt.

   Radera
  2. Ja, man verkar räkna någorlunda rätt. Matematiken stämmer om man tar hänsyn till bolagsskatten.

   Vinst efter skatt, obelånat dotterföretag: 80 * 0,78 = 62,4 MSEK -> P/E 15 ger 936 MSEK i marknadsvärde vid börsnotering
   Vinst efter skatt, belånat dotterföretag: 60 * 0,78 = 46,8 MSEK -> P/E 15 ger 702 MSEK i marknadsvärde vid börsnotering, plus överföring 400 MSEK till moderbolaget = 1100 MSEK

   Skillnaden är att det belånade företaget är otroligt känsligt och saknar eget kapital (minus då om man lyckas göra den tveksamma goodwilluppskrivningen), vilket bör göra att det värderas lägre än P/E 15 på grund av den risken. Hela poängen med inlägget är dock att marknaden struntar i denna risk för tillfället, vilket _bör_ straffa sig den dagen vi går mot mer normala ränteförhållanden.

   Radera
  3. det verkar som han vänder sig till en mer lättlurad läsekrets...

   Även om man köper att han underförstått räknar bort bolagsskatt på 22% så jämför han päron och apelsiner här. Hade han inte gjort övningen med extern finansiering så hade ju bolaget varit 33% mer värt enligt PE-modellen, men bortser från detta.

   Accepterar man hans siffror så är det 933mkr som blir till 1100mkr och vinsten kommer inte i närheten av de 700mkr som antyds.

   Radera
  4. ...dessutom kanske man skall fråga sig hur rimligt det är att lånefinansiera hela företaget? Det skulle ge en soliditet på runt 0%, på ett börsbolag?!

   Radera
  5. Ja, teoretisk "vinst" är 1100 MSEK vs 933 MSEK, med som sagt noll soliditet. Mer rimligt är att företagets värde faktiskt inte beror på om finansieringen sker via eget kapital eller lånat kapital (risken med lågt EK drar ner värdet).

   För övrigt verkar detta inte vara något större problem i näringslivet i stort. Tvärtom har soliditeten ökat senaste åren, från 30% år 2000 till 39% år 2013 (sista året som jag hittade siffror för). Immateriella anläggningstillgångar (tex goodwill) står för en mycket liten del. Så jag är inte helt övertygad om problembilden...

   Radera
 6. PG Gyllenhammar körde väl ett bolag i kk på detta sättet på 80 talet?. Han lär sig väl med tiden?

  Vad jag hört är det väldigt dyrt låna till risk. Preferensaktier till fastigheter med 7% rta krävs för att få låna i bank till 60% av fastigheternas värde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. PG Gyllenhammar och Peter Gyllenhammar är inte samma person. Peter är en hyggligt känd small cap investerare.

   Radera
  2. PG Gyllenhammar och Peter Gyllenhammar är inte samma person. Peter är en hyggligt känd small cap investerare.

   Radera
 7. Finansbloggen Wolfstreet har skrivit en hel del om "financial engineering", se tex:

  http://wolfstreet.com/2015/10/15/wrath-of-financial-engineering-eating-earnings-record-corporate-debt/

  http://wolfstreet.com/2015/11/02/how-wall-street-financial-engineering-vaporized-valeant/

  Dessa metoder verkar blivit vanliga i USA. Min misstanke som nu bekräftas av Gyllenhammar är att det även är vanligt i Sverige. Man kan se att företagens lånenivåer har gått upp rejält de sista åtta åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har de verkligen det? Företagens lånetillväxt har väl snarare växlat ner sedan 2007?

   Radera
  2. Inte i Sverige. Vi sticker ut bland i.länderna, enligt sid 84 i :

   http://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt1509.pdf


   Om amerikanarna har förlorat sig i "financial engineering" så är det troligt att sverige förlorat sig ännu mer med tanke på sveriges större skuldtillväxt inom "corporate debt".

   Radera
  3. Intressant. Dock så har väl svenska företag klarat sig bättre om man ser till tillväxten av eget kapital och tillgångar, jämfört med till exempel krisande spanska företag under samma period (dvs sedan 2007). Svensk skuldtillväxt var större under 2000-2007 än under 2007-2014 oavsett.

   Radera
  4. Vet inte på rak arm hur skuldtillväxten ser ut under 2000-2007, möjligen var den högre. Den dock inte upphört i Sverige utan är fortsatt hög trots stillastående skuldtillväxt/bnp varit mer typiskt för i-länder.

   Det egna kapitalet har säkert växt då det gynnas av kreditexpansion, räntenedgångar och börsuppgångar och förhållandevis god ruljans i ekonomin. Prövningen blir ju dåliga tider, vilket vi hittils har undkommit i sverige. Tveksamt om det egna kapitalet under goda tider säger särskilt mycket om ett företags styrka. Spanska företag hade säkert fina nivåer på eget kapital under 2007. Jag minns tex en artikel från papperstidningen time som jag läste 2007-2008 där spanien hyllades som europas ekonomiska framtid och föredöme. Allt såg fantastiskt ut. Tyskland sågades samtidigt som hopplöst ekonomiskt konservativa. Jag ångrar nu i efterhand att jag inte sparade artikeln. Ödet kan snabbt ändra sin gunst.

   Radera
 8. Hej, jag är Mr Dexter Jones, ett privat lån långivare som ger livstid möjlighet lån. Behöver du ett akut lån för att rensa dina skulder eller om du behöver ett kapitallån för att förbättra ditt företag? Har du fått avslag av banker och andra finansiella myndigheter? Behöver du en konsolidering lån eller amorteringar? Titta inte mer eftersom vi är för alla dina ekonomiska problem i det förflutna här. Vi lånar medel till individer i behov av ekonomiskt stöd, som har en dålig kredit eller i behov av pengar för att betala räkningar, att investera i affärer med en hastighet av 2%. Jag vill använda detta medium för att informera er om att vi gör pålitliga och mottagaren stöd och kommer att vara villiga att erbjuda dig ett lån. Så kontakta oss idag via e-post: ([email protected])

  SvaraRadera
 9. Hej, jag är Mr Dexter Jones, ett privat lån långivare som ger livstid möjlighet lån. Behöver du ett akut lån för att rensa dina skulder eller om du behöver ett kapitallån för att förbättra ditt företag? Har du fått avslag av banker och andra finansiella myndigheter? Behöver du en konsolidering lån eller amorteringar? Titta inte mer eftersom vi är för alla dina ekonomiska problem i det förflutna här. Vi lånar medel till individer i behov av ekonomiskt stöd, som har en dålig kredit eller i behov av pengar för att betala räkningar, att investera i affärer med en hastighet av 2%. Jag vill använda detta medium för att informera er om att vi gör pålitliga och mottagaren stöd och kommer att vara villiga att erbjuda dig ett lån. Så kontakta oss idag via e-post: ([email protected])

  SvaraRadera