Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-03-10 07:57

Landets kommande sex regioner

Så var det klart med hur landets sex nya regioner ska se ut. Utfallet kommer förstås bli helt katastrofalt, och utvecklingen inom t ex Västra Götalandsregionen kommer inte räcka som varnande exempel.
Svärige. Här Nora i Bergslagen.
Lokala förhållanden, både geografiska, demografiska och kulturella, kommer i praktiken bortses från och i princip alla omorganisationer i riktning mot större enheter leder till sämre lokal närvaro och ökad centralisering.

Tittar vi på landstingen, som har hand om i princip sjukvård och kollektivtrafik så kan man titta på Västra Götaland. Lokala sjukhus läggs ner, t ex Lysekil, Uddevalla, Skene, bara för att nämna tre. Istället måste befolkningen resa i timmar till sjukhus, inklusive veckoliga turer för dialyspatienter i norra Bohuslän. Snart kommer det antagligen bara finnas fyra sjukhus i hela Västra Götalandsregionen - Sahlgrenska, NÄL, SÄS och Skövde. Kollektivtrafiken behandlas lika illa, vilket jag personligen fått uppleva när man drar in direktbussar till Göteborg från kommunens expansivaste kommundel. All form av lokalkännedom är som bortblåst.

Man kan förstå att Halland slåss med näbbar och klor mot att assimileras in i den nya Region Väst, som även ska innefatta Värmland, som geografiskt, kulturellt och demografiskt har lika lite med Västgötaslätten eller Halland att göra som Bohuslän har.

Över till länsstyrelserna.

Länsstyrelserna är statens lokala representation och fögderi. Det är här man bland annat hittar krisledning. Det är till och med så att om kontakt tappas med regeringen i en kris (krig?) ska länsstyrelsen axla regeringens ansvar och i praktiken agera regering lokalt.

Krisledning handlar om att samordna - både informationsflöde och kontakter mellan olika parter.

Under höstens migrationskris har detta visat sig vara ohanterligt för Västra Götalands län. Man har nämligen ett 50-tal kommuner i länet, som alla ska samordnas. Ett mer normalt län har ett tiotal kommuner, optimalt ännu färre. Antalet kontakter mellan kommuner och andra organisationer stiger exponentiellt, inte linjärt, med antalet. 

Kort sagt kan inte de nya regionerna hantera en större kris, då de helt enkelt får för många kommuner under sig.

Tillbaka till det där med lokal särart. Enda området som verkar ha någorlunda samstämmig särart är Region Mitt, som omfattar Bergslagen. Fast inte Värmland, där delar tillhör Bergslagen. Här hittar man mycket gemensamt kulturellt och geografiskt, även om dalmasar förstås har sin egen särart. Fast av någon anledning ska Gävleborg också in i Region Mitt, fast man inte tillhör Bergslagen (vilket Uppland gör). Så Gävleborg kommer inte passa in.

För att inte tala om "Norrland". Extremt nedsättande att klumpa ihop hela Norrland under en enda vapensköld.

Förra året genomfördes en annan "reform". Polisreformen. Den har lett till att enligt en enkätundersökning svarar 0% av poliserna att verksamheten förbättrats. Åtta av tio poliser överväger att byta yrke. Allt lokalt och förebyggande arbete har slagits ut, trots snack om "komma närmare medborgarna".

Detta är en ledtråd till hur det kan komma att se ut i våra nya regioner framöver. Fast det kommer förstås kosta lika mycket skattepengar som förut. 

Hur kan man för övrigt i ett Sverige med BNP-tillväxt och växande befolkning lägga ner sjukhus. Med förbättrad ekonomi och större befolkningsunderlag borde det istället byggas fler lokala sjukhus - uppenbarligen klarar inte landstingen av att förvalta sina ansvarsområden och slösar bort pengar i något svart hål. Det kommer inte bli bättre av nya, större, regioner.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Två direktörer hade olika uppfattning. En sa att det var bra med sammanslagning och en sa att det var dåligt. När sammanslagningen var klar behövdes en ny överdirektör. Man valde den som varit positiv. I en alternativt universum blev inte sammanslagningen av. Där behöll båda direktörerna sina jobb. Utom för medborgarna är det alltid rationellt att stödja sådana här idiotförslag.

  SvaraRadera
 2. Dags att börja propagera för Halländsk självständighet med andra ord. Jag funderade igår på hur ett scenario där olika landsdelar till slut får nog av den allt mer verklighetsfrämmande överstatligheten från Stockholm skulle se ut. Hur skulle en självständighetsrörelse i Sverige fungera? Skulle det bli inbördeskrig? Skulle det dyka upp "Hallandspatrioter" med rysk utrustning och väldigt bruten svenska? Hur skulle politikerna i Stockholm reagera? Skulle militären lyda eventuella order om att slå ner ett fredligt uppror?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om bara alla lokala kommunala partier kunde samarbeta för en egen riksdagslista.
   Det borde vara så gott som ett lokalt uppror.

   Radera
  2. Om bara alla lokala kommunala partier kunde samarbeta för en egen riksdagslista.
   Det borde vara så gott som ett lokalt uppror.

   Radera
  3. Själv skulle jag vilja utropa den "Fria bonderepubliken Agnakind"s återuppståndelse.
   Den fanns som en lös politsik konstruktion i Sjuhäradsbygden under medeltiden.
   Ett väl mörkat fenomen då det visade centralmaktens svaghet...
   Som nu!

   Radera
  4. Dags att återuppväcka Hallands befrielsefront(r)!

   Radera
  5. Bah.. "Folkets Befrielsefront i Halland" ska det vara.. alla andra är losers..

   Radera
  6. "Halländska Folkets Befrielsefront" är det! Alla andra posers bör stenas för att gå Roms.... eh Stockholms ärenden!

   Radera
  7. "Halländska Folkets Befrielsefront" är det! Alla andra posers bör stenas för att gå Roms.... eh Stockholms ärenden!

   Radera
 3. Skulle region mitt "hänga ihop" bra? Jag bor i Södermanland (norra) och vet inte ens vilka städer som ligger i regionen och har väl varit i Dalarna någon gång i mitt liv. Jag jobbar i Stockholms län. Nej det här är åt helvete...
  Kanske blir tvungen att flytta närmare Stockholm.

  SvaraRadera
 4. Det enda vi kan vara helt säkra på är att det blir betydligt fler Direktörer.....

  SvaraRadera
 5. Intressant att få veta vilken definition av Bergslagen du använder som inkluderar hela Uppland men ingenting av Gästrikland?

  För övrigt tycker jag det känns som att många av de som den här veckan kritiserar regionindelningsförslaget i förra veckan lika ivrigt kritiserade den ekonomiska ineffektiviteten hos de existerande landstingen. Fast det är klart, man kan ju alltid hävda att fokus borde ligga på att fixa en organisationsform som fungerar snarare än att först bestämma sig för en geografisk indelning. Just det här med vad befolkningen identifierar sig med tycker jag är ointressant i sammanhanget, de allra flesta svenskars regionala identifikation ligger ju på landskapet (vilket är en enbart geografisk indelning) snarare än länet.

  SvaraRadera
 6. Cornu är du ens förvånad att våra kära inkompetenta politiker och likaledes rådgivare lyckas föreslå det sämsta av det sämsta ?

  SvaraRadera
 7. "Resistance is futile. You will be assimilated" - Borg

  SvaraRadera
 8. Undrar varför man inte gör det uppenbara och lägger ned landstingen? Sjukvården borde kunna utföras i statens regi med pengsystem, där man får betalt efter utförda ingrepp. Kollektivtrafiken borde kunna hanteras av kommuner i samverkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kollektivtrafiken jag pendlar med går stundom genom Halland och västra götaland och stundom genom Själland, undantagsvis genom Kronobergs län.

   Skulle man gå på landsting=kollektivtrafik borde vi alltså ha Hovedstadsområdet som inkluderar Skåne,Halland, västra götaland, halva Småland och Blekinge...

   Radera
 9. Eftersom det tydligen blir Länsstyrelserna som skall dirigera dessa regioner så blir resultatet ett byråkratiskt totalitärt system....
  Demokratin kan då skrotas helt.
  Det samhälle vi haft är i upplösning.
  Byråkratin kommer att sätta sig bakom skrivbordet, tillsammans med en dator, och styra samhället med hjälp av angivare... (För hur skall de kunna hitta ute i verkligheten annars)
  Välkommen du nya sköna värld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det länsstyrelsen?
   Ja nu börjar jag bli orolig på riktigt.

   Radera
 10. Dick Erixon har också en klok synpunkt.

  http://erixon.com/blogg/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har uppenbart satt kärran framför hästen.
   Inte titta på uppgifterna vilket borde vara kärnan.

   Radera
 11. Förhoppningsvis så bör det väl reducera antalet skattepengsdiare som huvudlöst/ansvarslöst slösar bort andras pengar. Jag har ju svårt och se att det kan bli sämre än vad det redan är.

  SvaraRadera
 12. Idiotiskt tänkt med regionerna. Framförallt är de byggda utifrån fel utgångspunkt. (regional särart är förövrigt lika dumt det med)
  En region bör vara den "sekundära" arbets/boende marknaden (om den primära är kommunen). Alltså vad behövs göras samordnas för att hantera de utmaningar som finns inom arbets och bostadsmarknad för de som bor inom regionen.
  Som jag skrev tidigare så bör en regionindelning vara de 4 storstadsregionerna (mälardalen[Sthlm, Uppsala, Södermanland, Västmanland], Göteborg-Borås, Skåne samt Jön-Lin-Norrköping) Det är inom dessa man kan samordna och säkerställa bostadsmarknad och fungerande pendlingsmöjligheter.
  Sjukvården bör snarare flyttas helt till statlig nivå för att säkerställa en spridning av sjukhus inom landet med rätt kompetens och förmåga.
  Förövrigt anser jag även att säkerligen hälften av Sveriges kommuner kan avskaffas och slås ihop med grannkommunerna.
  Exempel från Stockholmsområdet är Stockholm, Solna, Sundbyberg, Täby, Lidingö osv som alla ligger i "staden" Stockholm och därmed även har primär arbets och bostadsmarknade i "staden" Stockholm.
  Motsvarande i Göteborg skulle vara exempelvis Göteborg och Mölndal.
  Lokal förankring är endast en omskrivning för fler politiker vid grytorna.

  SvaraRadera
 13. Vill minnas att Centern gjorde reklam för närodlad politik i valrörelsen, hur kan Kent Johansson (C) som ledare för utredningen då föreslå detta? Detta är så långt från närodlad politik man kan komma, rena tramset att försöka få ihop regioner som är lika stora befolkningsmässigt.

  SvaraRadera
 14. Kanon att alla dysfunktionella röda norrländska landsting slås ihop till en enda koloss. Sossarna där får nu både utökad makt och minskad risk för förlorade val - låt galenskaperna börja!

  SvaraRadera
 15. Då får vi se om det blir Dan Eliasson som ska led arbetet.
  Han har så att säga "erfarenheten"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore jävligt bra. Då slipper vi ju rikskräket som RPC.

   Radera
 16. Det måste väl finnas otroliga skalfördelar i den här sortens sammanslagning som borde kunna uppväga nackdelarna. Ex.vis högre servicenivå på fjärr-sjukvård (högre tillgänglighet på telefon/email, bättre e-system och liknande pga centralisering, effektivare schemaläggning/nyttjande av experter och utrustning). Det hjälper ju inte att ha 30min till närmsta sjukhus om tidsbokningen har 2 veckors väntetid på läkare, månader på specialröntgen etc.

  Nästa steg är att slå ihop de 290 kommuner som alla uppfunnit sitt egna hjul för egen kommunalskatt.

  Man får inte glömma att det är ett helt nytt samhälle idag tack vare IT - ex.vis våra bibliotek som är en otrolig kostnad för pappersböcker som ingen kommer läsa om några år (tror jag fick kostnaden till 700-800kr/medborgare och år, vilket ger ganska mycket e-böcker/ljudböcker om man handlar upp medborgaravtal).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är därför man borde ha en nationell sjukvård.

   Man kan tänka sig flera saker som fungerar bättre. T.ex. ett nationell journalsystem, nationell sjukvårdsupplysning och olika nationella specialenheter för viss typ av vård.

   Robotkirurgi blir också vanligare. Man kan då tänka sig en framtid med experter som kör operationsroboten på distans, med assistans av lokala allmänkirurger eller kirurgisjuksköterskor. Då skulle det nog gå alldeles utmärkt att åtminstånde köra tvåskift med dyr utrustning.

   Det borde också kunna upprättas ett nationell e-bibliotek.

   Radera
  2. Ja statlig regi för resten också. Det behöver dock inte betyda att allt skall vara centraliserat. Regioner och så skall vara till för att staten skall finnas tillgänglig lokalt i den omfattning som behövs.

   Vi har ju redan en del statliga myndigheter som har lokal representation. Finns egentligen ingen anledning till att det inte skulle funka för övriga.

   Isht när det är ett statligt beslut på att dessa skall finnas (lokalt).

   Radera
 17. Ja kontrasterna mellan de kulturella särarterna i sverige är verkligen enorma! Ta dalarna kontra västgöta-slätten som exempel, Hemska tanke om dessa två områden skulle ha samma studieplan i matematik t.ex! Eller samma kollektivtrafik så att man faktiskt kan åka mellan ställena på ett vettigt sätt, usch! Nej när vi ändå håller på kan vi väl skapa fler regioner, kanske kan behövas i våra oroliga storstadsförorter inte minst!

  SvaraRadera
 18. Jag ser kulturmarxism överallt också i denna sammanslagning. Man vill utplåna all hembygdskänsla och gemenskap eftersom hembygdskänsla och gemenskap betyder potentiellt sammanhållet motstånd mot kulturmarxisternas planer. I dagens IT-värld kan man argumentera för aktiv decentralisering istället för den statsstyrda centralisering som sker. Socknen försvann, Härdadet försvann, kommuner försvann, län försvann, Sverige försvann, Norden försvann. Kommunala polisen försvann, Försvaret försvann, Svenskarna försvann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du ser ju "kulturmarxism" i en kopp svart kaffe, så det är väl inget nytt.

   Radera
 19. Någon får göra en analys av hur denna nya regionindelning påverkar mandatfördelningen i länsstyrelsena.

  SvaraRadera
 20. Cornu : Var det någon speciell anledning till att du stavade Sverige med ett ä?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Billigt sätt att få en kommentar och därmed en sidvisning till. Duh!

   Radera
 21. Skene lasarett är inte nerlagt. Har själv blivit hänvisad dit då det inte finns tider i Borås.
  Håller inte heller med om att kollektivtrafiken blivit sämre sedan Västra götalandsregionen skapades (generellt sätt). Innan fanns inget gemensamt biljettsystem vilket var väldigt krångligt. Busstrafiken mellan Borås och Göteborg var ett skämt tidigare, men är nu helt ok.

  SvaraRadera
 22. Absurdistan.., detta landet är inte mitt land längre

  SvaraRadera
 23. Värst drabbad av alla nuvarande/gamla regionala "centralorter" torde vara Växjö i Kronobergs Län. För några veckor sedan blev de först snuvade på höghastighetsjärnvägen som istället skall gå över Värnamo. Nu skall Kronoberg dessutom slås ihop med Östergötaland vilket betyder att Linköping (där höghastighetsjärnvägen kommer att passera) är given som ny centralort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Linköping har ju också nästan dubbelt så stor befolkning så kan vara lämpligare att ha eventuell residensstad där av det skälet.

   Radera