Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-09 09:44

Kultur/ledar-holmgång 2016: Engström vs Perlenberg

Fram med popcornen. 2016 års första ordentliga holmgång mellan kultur- och ledarsidor har gått av stapeln. Det handlar om författarkollegan Thomas Engström vs ledarkrönikören Csaba Bene Perlenberg, bägge hos Bonnier/Expressen.
Thomas Engström.
Det hela tar sin början i en kulturkrönika från Thomas Engström hos Bonnier/Expressen, som handlar om hur hans boendeland Georgien i mycket påminner om USA, snarare än ett stagnerande och allt mer låst Europa.
"Georgien har stått emot det persiska förtrycket, det ottomanska, det sovjetiska och nu det nyfascistryska. Friheten är här ingen beståndsdel i en effektivitetskalkyl, den är ett heligt stridsrop. Att få leva sitt liv efter eget huvud är en dyrköpt utgångspunkt för allt som sker, allt som försiggår i det oöverskådliga, ogenomträngliga och inte minst oövervakningsbara myllret. Det är smärtsamt att se hur intelligenta georgier hoppas att EU ska göra allt bättre. (Inte ett medlemskap, nödvändigtvis, det vågar ingen hoppas på; men själva tillnärmningsprocessen.) Min farhåga är att direktiv efter direktiv från Bryssels välkammade, närsynta byråkrathorder kommer att krossa just den frihet som är så ömtålig, den frihet vi successivt lät förtvina i väst under tyngden av det vi kallade välfärd."
Denna krönika har fått ledarkrönikören Csaba Bene Perlenberg, också hos Bonnier/Expressen att gå i taket och går till frontalangrepp:
"Så länge Thomas Engström kan leva lyxliv på sina svenska textgager är hans koloniala romantisering av ett u-land viktigare än georgiernas längtan till en europeisk modernisering."
Expressen publicerar dock en replik från Engström i marginalen till Perlenbergs angrepp. Tillägg: Repliken finns nu som separat sida under rubriken "Sverige var svindyrt och pisstråkigt":
"Georgien är, vill jag för övrigt inskärpa, på inget sätt något "u-land" (så som Bene Perlenberg påstår). Det är en fantastisk nation som gjort mängder av framsteg och som fortsätter att göra det, för egen maskin och med egna målsättningar."
I övrigt eskalerar det hela till vad som verkar utvecklas till en ordentlig ad hominem-holmgång (läs Engströms replik...) och popcornförrådet kommer behöva fyllas på om detta eskalerar vidare.

Våren ligger i luften och ett ordentligt kultur/ledarbråk gör att fåglarnas allt mer desperata kvitter bådar gott.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Engström ser väldigt beroende ut, med både alkohol, tobak, mobil och eventuellt en elektronisk cigarett på bilden. Inte så fri alltså!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Han är nog också (direkt eller indirekt) bidragsberoende...

   Radera
 2. Kulturkrönikörer. Fästingar.

  Vad har de för ekologisk funktion?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så ekologi fungerar, "funktion" är en efterhandskonstruktion. Organismerna gör vad de gör för att de kan...

   Radera
 3. Ah, ett ordentligt kultutbråk. Fem Strindbergs av fem möjliga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, detta får väl mogna lite innan vi lyfter den till en femma.

   F.ö. så satte väl Horace Engdahl och Björn Ranelid lite av standarden hur ett kulturbråk ska utföras, och deras bråk är väl inte över än :D. Tycker inte detta nått upp till den klassen än.

   Radera
 4. Måste säga att jag reagerade lite som Perlenberg när jag skummade Engströms krönika. Lätt att romantisera "myllret" när man slipper vara en del av det.

  SvaraRadera
 5. Resten av kultursverige är väl avundsjuka eftersom de inser att de satsat fel på att bo vid t ex Möllan i Malmö för att få billiga svarta pigor, fyndpriser på krogar, hårvård för 50 kronor och Nordens lägsta haschpris, allt levererat av svart slavarbete av den välfungerande organiserade brottsligheten. Allt detta är ännu billigare i Georgien och lägenhetspriserna MYCKET lägre. Tro fan att svenska kulturknuttar känner sig blåsta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med en sådan lokalkunskap är denna tjänst som källdrivare klippt och skuren.
   http://www.sakerhetspolisen.se/om-sakerhetspolisen/jobba-hos-oss/lediga-jobb/2016-02-25-kalldrivare-malmo.html

   Radera
  2. Menar du verkligen att hasch-priserna i Malmö är lägre än i Köpenhamn? För likvärdig kvalitet? Har jag svårt att tro.

   Radera
 6. Georgien är inte det ett land som lyder under Rysk terror?
  Har för mig att Ryssarna invaderade Georgien nyligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Georgien gick med Israeliska vapen understödda av pengar och politisk propaganda från USA (vars agenda var att Georgien skulle bli medlem i Nato) till angrepp på de regioner i Georgien, befolkade av etniska ryssar som gjort sig mer eller mindre självstyrda. Mycket likt det som hände i Ukraina med skillnaden att de östra regionerna i Ukraina inte var självstyrda på något vis och att USA iscensatte en regelrätt statskupp i Ukraina. Ryssland tillrättavisade Georgien och hade med lätthet kunnat erövra Georgien men det var ju inte syftet. Ryssland har trots vad svensk media försöker att insinuera inga ambitioner att erövra Ukraina utan vill säkerställa att Ukraina inte blir ett Natoland med trupper mindre än 40 mil från Moskva. Detta är självklart för en objektivt studerande människa men för Cornu och andra som går USAs ärenden är allt rysk aggression för att återupprätta det gamla Sovjetunionen.
   Georgiens dåraktige president Sakasvili som inledde anfallet mot de självstyrande regionerna är numer en högt uppsatt person i Ukraina!!!

   Radera
  2. Tack för den rekapituleringen.

   Kulturskribenterna som tuggar med varandra tycks vara frilansare bägge.
   Så tugget ger föda till dem. Den ena ondgör sig dock på lyxliv som endast kan levas långt bort från Söder.

   Radera
  3. anonymous
   Kan du säga det du vill lite tydligare för oss som inte är så insatta.
   Annars förefaller din kommentar något clownlik!

   Radera
  4. @RB " utan vill säkerställa att Ukraina inte blir ett Natoland med trupper mindre än 40 mil från Moskva."

   Ryssland har inget som helst rätt att bestämma om Ukraina ska vara med i NATO eller ej.

   Radera
 7. RB så enkelt var det inte. I de regioner som bröt sig ur bodde rätt mycket georgier vilket syns idag genom stora flyktingläger runt om i landet då de flesta georgier var tvugna att fly.

  SvaraRadera
 8. Ja men det är klart, för en oerfaren svensk är ju typ alla andra länder u-länder där människor mest bara sover när de inte försöker äta. Förutom USA och Ryssland, men där måste man istället tro att Amerikaner är mindre kognitivt utvecklade och att ryssar har objektivt fel åsikter.

  SvaraRadera
 9. Det var väl samma Perlenberg som jämförde Daily Mail med Avpixlat (och fick ett tack för komplimangen av Avpixlat)?

  Men det är ju givet att man får höra en vänsterkolumnist som Perlenberg kalla Georgien för ett u-land. Det är ju tragikomiskt att alla länder som inte har svenska pizzor, svenska vårdköer och svensk vänstermedia ses som u-länder av dessa ... übermensch... som samtidigt visar upp sin egen högst personliga överlägsna och fullt politiskt korrekta rasism.

  SvaraRadera