Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-17 11:31

Konjunkturinstitutet: Lågkonjunktur 2019 - annars evigt lagom tillväxt

"Först så smakade Guldlock på den stora pappa Björns gröt,
men den var så varm att hon brände sig på tungan.
Sedan smakade hon på den mellanstora mamma Björns gröt,
men den var så kall att hon inte tyckte om den.
Så smakade hon på den lilla, lilla björnens gröt,
och den var precis lagom." - Guldlock och de tre björnarna
Konjunkturinstituets prognosdatabas anger att Sverige går in i en lågkonjunktur 2019. Annars ska Sverige förstås ha en evig lagom Guldlocksekonomi med konstant lagom högkonjunktur precis över 2.0% i BNP-tillväxt. Åtminstone till år 2025.
Svensk faktisk BNP-tillväxt 1951 - 2015 och Konjunkturinstitutets prognoser för 2016 - 2025. Ljus linje är åtta års glidande medelvärde, som visar att vi över en teoretisk åttaårs konjunkturcykel inte når fornstora dagars ekonomiska tillväxt längre.
Nordea tror på 2.2% i ekonomisk tillväxt år 2017, medan Konjunkturinstitutet (KI) gissar på 2.5%. Inte ens 2018 går vi in i lågkonjunktur med under 2.0% i tillväxt enligt KI, utan ligger precis perfekt på 2.0% i tillväxt. 

Fast inte ens KI kan förneka att en lågkonjunktur är på gång, men den ska bli kort och först inträffa år 2019. Därefter är det upp till eller över 2.0% i BNP-tillväxt fram till år 2025, där KI:s prognoser upphör.

Så nu vet vi det. Likt Guldlock och de tre björnarna kommer Sverige ekonomi att vara alldeles lagom de kommande tio åren. Till och med lågkonjunkturens 2019 ska vara alldeles lagom lågkonjunktur.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Fniss.... undrar vem som lägger orden i mun på KI eller finns det någon från MP delat med sig av rökat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det är ingen som lägger orden i mun på KI utan enbart vad indikatorerna pekar på.
   Men du kanske vet bättre och kan tala om för oss vad som kommer att ske framöver?

   Radera
 2. Det bästa för vår ekonomi vore om konjunkturinstitutet lades ner och de som arbetar där gjorde något produktivt istället för att ligga svenskarna till last.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, att friställa 55 personer på FI skulle ju verkligen få Sverige att blomstra.
   Seriöst, kom in i matchen, KI behövs, om man nu inte vill avveckla regering och riksdag och införa anarki så klart.

   Radera
  2. Men konjunkturinstitutets prognoser är väl i bästa fall ika pricksäkra som meteorologernas väderprognoser på SMHI. D.v.s ofta inte stämmer alls. Vad har då regering och riksdag för nytta av dem om det mest består av gissningar?

   Radera
  3. Det är klart det är gissningar, vad skulle det annars vara?
   En exakt vetenskap för att du skulle gilla det hela?
   Utan KI skulle regering och riksdag fatta sämre beslut.

   Radera
  4. Det finns hundratals liknande institut/myndigheter som borde läggas ner till fromma för svenskarna och deras ekonomi.
   Anser S. Östergren inte ser skogen för bara trän...
   Alla förändringar av regering och riksdags beslut är till det bättre.

   Radera
  5. RB. Det är ingen som påstår att det fungerar perfekt här i Sverige, tvärtom.
   Men vad är alternativet?
   Vilka länder tycker du fungerar bättre?
   Det är ju ungefär samma skit här som där.
   Oftast till det sämre så fort du lämnat Arlanda.

   Radera
  6. Stefan Östergren, RB är ett sk "rysstroll" eller "kremlin". Allt han gör är att baktala Sverige på alla sätt han kan, och förespråkar att Putin ska ta över.

   Radera
  7. Underbart att han kryddar med talesätt som "ser inte skogen..." så att man ska bli övertygad om att han absolut inte har ryska som förstaspråk.
   -"What you mean I'm russian spy? I love to eat the baseball and play the apple pie just like you!" :D

   Radera
  8. Största invändningen jag har mot diverse institut likt KI är att de just gissar. Sen verkar det ju bättre att man har 20 välutbildade avlönade anställda som analyserar alla data noggrant, gör prediktiva modeller osv. Än att man anstället en person som på 10 minuter sätter lite konjunkturmarkörer utefter dennes egna tro och världsbild. Problemet är bara att dessa två parter troligtvis är ungefär lika träffsäkra.

   Ungefär som aktieanalytiker som spenderar hundratals timmar med att sätta köprek på fem bolag och säljrek på fem andra. Sen kommer amatören och köper 5 aktier på måfå och uppnår i många fall samma resultat som analytikern.

   Det blir lite oturligt när det faktiskt är så det är och blir.

   Radera