Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-19 09:40

Justerat för ensamstående tar män ut mer VAB än kvinnor

"Inte alla män..."
Konsten att göra svenska män förbannade är att påstå att de inte tar ut sin andel av vård av sjuka barn. Justerar man för att kvinnor oftare har vårdnaden om barn med separerade föräldrar tar i själva verket män ut marginellt mer VAB än kvinnor. Detta visar tydligt statistik från SCB. Tillägg: En korrektare beräkning hittas i senare inlägg, men slutsatsen kvarstår att stadsrådet Annika Strandhäll inte vet vad hon pratar om och är inkompetent.

SCB:s statistik över VAB finns per månad, och tittar vi på den senaste rapporterade månaden, november 2015, så tog kvinnor ut 61.6% av de 555 090 VAB-dagarna i november. Män tog ut 38.4%. Dock är det så att 16.2% av alla barn i åldern 0 - 17 år bor med en ensamstående mor, mot 4.2% med en ensamstående far. Detta då rätten oftare ger kvinnorna vårdnad, eftersom män inte anses vara lämpliga att ta hand om barn, samt att det med vissa uttalanden eller metoder enkelt går att få ett sådant domslut.

SCB:s statistik över barn med ensamstående far eller mor är senast från 2014, men det finns få anledningar att tro att dessa siffror ändrats nämnvärt sedan dess.

Justerar man kvinnornas VAB om 61.6% med 16.2% och 4.2% landar man på 61.6-16.2+4.2=49.6%. Nästan perfekt jämlikhet inom VAB råder, med marginellt mer män som tar ut VAB utifrån ensamståendesituationen.
Kvinnors andel av VAB per kommun i november 2015, justerat för ensamstående män och kvinnor 2014. Data: SCB

Förhållandena varierar också stort över landet. I Övertorneå tar kvinnorna bara ut 28.0% av all VAB, justerat för ensamstående medan kvinnor på gräddhyllan Vellinge söder om Malmö tar ut 65.2% av all VAB.

Överlag är män bättre på att ta ut VAB på fattigare landsortskommuner, och sämre i storstadsområdena, speciellt gräddhyllorna.

Bland de 20 sämsta kommunerna hittar man som sagt gräddhyllorna Vellinge, Danderyd, Lomma, Vaxholm och Ekerö. Överlag verkar män vara i toppklass på att VAB:a i Bergslagens kommuner, inklusive Dalarna.

Det är inte så konstigt om män blir förbannade när de anklagas för att inte ta ut VAB. De tar ut VAB. Problemet är att de inte får vårdnaden vid skilsmässa eller samboseparation. Åtgärdas det kommer män i lika stor utsträckning som kvinnor ta ut VAB.

Själv har jag (i princip) tagit ut noll dagar VAB sedan 2009. Det beror på att jag jobbar hemma och alltså inte tar ledigt utan torkar vinterkräkspyor medan jag jobbar. Dessutom har jag tidigare haft så låga inkomster att det inte varit värt att ansöka om VAB, t ex 20:- SEK om dagen i ersättning från Försäkringskassan vid vård av sjukt barn. Så nej, här har inte den delen av föräldraförsäkringen nyttjats. För övrigt var jag föräldraledig i 19 (eller 21 - minns inte) månader på raken med mitt senaste barn och jobbade därefter deltid till skolåldern för att maximera barnens tid med föräldrarna. Vilket bara är ännu ett anekdotiskt exempel på att normalbegåvade politiker som Annika Strandhäll inte har en aning om vad de talar om.

Svenska män gör sin plikt när det gäller VAB, även om alla familjeförhållanden är unika och generaliseringar sällan stämmer på individen. 

Att klumpa ihop och skuldbelägga svenska män som kollektiv, där alla i själva verket är individer, är vidrigt. Vilken annan grupp får pekas ut och kollektivt skuldbeläggas i Sverige? Att dessutom ha fel när man gör det är inte bara vidrigt, utan även inkompetent och Annika Strandhäll förpassas lämpligen till någon garderob på regeringskansliet. Och det är inte för att hon är kvinna, om någon undrade, utan för att hon är inkompetent.

Dags för kvotering av vårdnaden om barn, kanske? Eller ska män i parförhållanden ta ut mer än 50% av VAB för att kompensera för ensamstående mödrar?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Bra skrivet.
  Jag är 100% med dig angående resonemanget kring vårdnad (samt dess giltighet och vidriga i det) men tror inte hela skillnaden står att finna där.

  En liten andel genetisk skillnad med olika grad risktagande (och annat) t.ex. skulle nog kunna skönjas som ett par punkter i den skillnaden.

  SvaraRadera
 2. ”En kvotering kommer inte på fråga” - Statsminister med självbevarelsedrift.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han överraskar något. Vår feministsiske statsminister.
   Han kanske börjar tänka mer som sin företrädare i LO.....?

   Radera
  2. Sunt förnuft uppskattas alltid av folket, tyvärr har han redan förbrukat sitt förtroende. skulle behöva byta ut merparten av toppolitikerna så det blir nån ordning och reda i Sverige.

   Radera
 3. Kan vi inte kvotera in så vi får 50% kompetenta politiker, som det är nu har vi 90-95% knasbollar, virrpannor och sinnesslöa.

  SvaraRadera
 4. Men snälla rara!
  Det är ju för att hon är inkompetent hon har den plats i gänget hon nu har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte för att hon är ung kvinna?

   Att vara inkompetent i nuvarande regering sticker inte precis ut, hon måste ha haft något mer att komma med för att ha fått jobbet.

   Radera
  2. Man får tänka på vilket förbund hon kommer ifrån. På en punkt måste jag ge henne rätt. Har själv jobbat i landsbygdskommun ihop med ett stort antal kvinnor som varit medlemmar i Vision - i samtliga fall utom ett har det alltid varit kvinnan som vabbat de första dagarna när ett barn blivit sjukt, inklusive varit den som fått avbryta jobbet för dagen och hämta på dagis när ungen blivit sjuk där. Vision på landsbygd har med 99% säkerhet sämre jämställdhet på vischan än i Fjollträsk.

   Radera
 5. Borde inte uträkningen se ut så här om man vill rensa bort de ensamstående?

  Andel VAB sammanboende mödrar: 61,6-16,2 = 45,4
  Andel VAB sammanboende män: 38,4-4,2 = 34,3
  Totalt VAB sammanboende: 79,6

  Kvinnornas andel av VAB bland sammanboende: 45,4/79,6 = 57%
  Kvinnornas andel av VAB bland sammanboende: 34,3/79,6 = 43%

  (Sammanboende var nog lite slarvigt uttryck i och för sig, kan också innebära föräldrar med gemensam vårdnad och växelvis boende)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Männens andel 43% ska det självklart stå.

   Radera
  2. Jo, jag får samma resultat.

   Sen är det iofs vissa antagande man gör här som kan ställa till det. Det är inte säkert att t.ex. ensamstående mödrar vabbar - vab är inte förbehållet (biologiska) föräldrarna utan kan utföras av någon annan. Det antas också att vabuttaget är lika stort för sammanboende som hos ensamstående, samma om man bor hos ensamstående mamma eller pappa. Osv.

   Radera
  3. Din uträkning är sannolikt lite mer korrekt, men det finns fortfarande problem med den. Till exempel så utgår du från att 1. Barn med en vårdnadshavare är sjuka lika ofta som de med två. 2. Ensamstående föräldrar är lika benägna att ta ut VAB-dagar som sammanboende. 3. Det finns inga barn med två vårdnadshavare som har samma kön. Osv.

   Radera
  4. @ Erik

   Good point. Det kan bli lite svårt att kvotvabba sammanboende gifta lesbiska kvinnors män - men man kanske kan kvotvabba spermadonatorer?

   Radera
  5. Anonym/Erik. Jo jag är medveten om att det blir en hel del antaganden. Tillräcklig information saknas helt enkelt för att göra det mer korrekt.

   Radera
 6. Idéer om orsaken till siffrorna från Övertorneå?
  Männen jobbar svart och kvinnorna har skattediarjobb med högre lön än männens inkomster?

  SvaraRadera
 7. Dessutom är fler män än kvinnor egenföretagare av den typen som inte kan ta stänga igen "butiken" och ta ut VAB överhuvudtaget. Hantverkare. Lantbrukare. Långtradarchaufförer. Etc.

  Sedan har vi militärer på utlandsuppdrag, "kom hem och vabba, lillan är sjuk funkar liksom inte i Mali eller Afghanistan".

  Sjuksköterskor som veckopendlar till Norge p.g.a de låga lönerna i Sverige kan dock möjligen försämra genusstatistiken åt andra hållet och förbättra de manliga siffrorna ytterligare! :-P

  SvaraRadera
 8. Som Mr F skriver är beräkningen helt felaktig! Du kan självklart justera för ensamstående, men inte genom enkel subtraktion av procentenheter.

  Om vi antar att ensamståendes barn blir sjuka i samma utsträckning som familjers barn så får du sedan att kvinnor tog ut 58,4% av familje vab-dagarna, och männen 41,6%.

  Att du kallar Annika Strandhäll för inkompetent blir något ironiskt...

  SvaraRadera
 9. Som sagt, jag får det förvisso till 57% kvinnorna som vabbar när valmöjligheten finns, men förslaget visar ändå att man silar mygg och sväljer kameler.

  Man ser en ojämlikhet i att 65% av vabdagarna tas ut av kvinnor, som visade sig vara 62% (kan bero på vilken period man tittar på) och som visar sig vara 57% när man korrigerar för att det i många fall tydligen knappast finns något val.

  Samtidigt så sväljer man kameler när man låter ett uttag på 90% av föräldraförsäkringen görs av kvinnor, 75% av föräldraledigheten. Och enligt ovanstående siffror så verkar kvinnor i 79% av fallen lyckas med att få vårdnaden om barnet (och det är ofta så att det sker mot mannens vilja).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske läge att först börja med att kvotera domstolsutslag i vårdnadsärenden - varannan vårdnad till kvinna, varannan vårdnad till man! :-P

   Radera
  2. Hehe

   Kanske inte kvotera, men det ställer ju frågan om domstolarna verkligen gör en rättvis bedömning eller om det faktiskt är så att kvinnor generellt sett är bättre vårdnadshavare än män (i vilket fall domstolens bedömning ju är korrekt och rättvis).

   Det sistnämnda scenario skulle ju ställa kraven på kvotering i ett annat ljus: ifall kvinnor nu vore bättre så varför skall man då kvotera män till att ta hand om barnen?

   Radera
 10. 16.2%+4.2%=20.4% av 0-17 åringar bor med en ensamstående föräldrer.

  Man kan då anta att 20,4% av vab timamarna tas av ensamstående föräldrar.
  med en fördelning av 16,2/20,4 = 0,794 av dessa är kvinnors uttag

  555 090 * 0,204 * 0,794 = 89911,3 timmar är ensamstående mödrars uttag.

  555090 * 0,204 * 0,206 = 23327,1 timmar är ensamstående mäns uttagna timmar


  555 090 * 0,616 = 338855,44 totalt antal timmar uttagna av kvinnor.

  338855,44 - 89911,3(justerat för ensamma mödrar) = 248944,14

  Justerar 555090 för att inte innehålla ensamstående föräldrar
  555090 - 23327,1 - 89911,3 = 441851,6

  248944,14 / 441851,6 = 56,4% av vab timmarn är uttagna av kvinnor om man justerar för
  ensamstående föräldrar.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Mest intressant ät statsministerns kommentar: "det inkräktar för mycket i familjelivet" om att kvotera dagar mellan föräldrarna. Hallå? 2016 eller? Menar karln på allvar att män skulle ta ansvar för barn och hem frivilligt? Han kanske tror att beslut av denna typ ska kunna decentraliseras till den berörda familjen. Vilken dåre!

  Men han har ju rätt. Och det förvånar mer än något annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det som är det intressanta i mitt tycke är att sen när tyckte sossarna att folks frihet var något tungt vägande?

   Radera
 13. När jag vabbar så tar jag ut semester...

  SvaraRadera
 14. När jag vabbar så tar jag ut semester...

  SvaraRadera
 15. Det spelar väl ingen roll vad statistiken och beräkningar visar?
  Det är ju mer synd om kvinnor - alltid - punkt!

  SvaraRadera
 16. Är vät inte helt otänkbart att i de familjer där mamman tar ut lejonparten av föräldraledigheten tar pappan i utbyte på sig att vara lite flitigare med vabbandet. Enklare för mannen i karriären att vabba lite då och då än att ta ut långa perioder av pappaledighet. Bara en teori.

  SvaraRadera
 17. Det är inte fel att dra bort 12% av alla barn, och se till att samtliga bortdragna bodde med ensam mamma. Då har både kvinnor och män 4.2% ensamstående. Men man får då inte glömma att det inte längre handlar om pro cent (av hundra (barn)) utan om av 88 barn.

  Männen har då 38.4 av 88 = 38.4/88 = 43.6%
  Kvinnorna har 61.6-12 av 88 = 49.6/88 = 56.4%

  Samma resultat som Per fick.

  SvaraRadera
 18. Uttryckte mig lite otydligt, men ni fattar nog. Lurigt att konvertera mellan timmar och barn ;)

  Baserat på de siffror vi får ta del av här i bloggposten kan man bara göra uppskattningar, men minskar man urvalet måste man ta hänsyn till det. Det missade författaren.

  SvaraRadera
 19. Skilj på vårdnaden och boende för barnen. Vårdnaden ändras sällan vid separationer men boendet ändras i en hel del fall och där kan man gott och väl tänka sig att fadern där det går mycket väl skulle kunna ta ansvar för att barnet kan vara hos honom när det är sjukt.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera