Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2016-03-16 11:01

Inga tecken på fallande bostadspriser i Stockholm

Tidigare i veckan släppte Mäklarstatistik och med det även Valueguard sin bostadsprisstatistik för februari. Likt tidigare finns det inga tecken på att bostadsbubblan är på väg att spricka i Stockholm, utan priserna fortsätter uppåt.
Kvalitetsjusterat lägenhetsprisindex Stockholms kommun. Källa: Valueguard

Kvalitetsjusterat villaprisindex Stockholms kommun. Källa: Valueguard
De kvalitetsjusterade villapriserna fortsatte uppåt 0.78% i Stockholms kommun. Lägenhetspriserna steg +1.02%.

Inga indikatorer (MACD är det som fungerar bäst) pekar på en trendvändning, vilket oavsett tar några månader. Inte ens höstens tillfälliga paus i uppgången innebar någon trendvändning, vilket jag hela tiden var tydlig med.

Min bedömning är också att amorteringskraven kommer ha högst marginell påverkan på bostadspriserna. Dock kan det förstås slå hårt på marginalen ändå, och i synnerhet mot förstagångsköpare. Fast jag tror att det är lätt att överdriva effekterna. Mer avgörande är konjunktur och arbetslöshet, samt förstås ränteläget och den tillhörande obligationsbubblan.

En riktig trendvändning, som 2007 eller 2011 kommer märkas tydligt och vi är inte där idag. Dock är förstås den svenska bostadsmarknaden i en bubbla, åtminstone inom lägenheter och i storstadsområdena, men en bubbla kan alltid bli värre innan den spricker.

Med det sagt kan förstås bubblan toppat i februari. Att inte se någon trendvändning än motsäger inte det. Att något toppat kan man bara se i efterhand, duh!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

4 kommentarer:

 1. Jag tror att så länge som arbetslösheten inte ökar i hipsterkvarteren, så kommer vi inte att få en bubbla som spricker. Snarare kommer vi att se att prisökningarna stagnerar, baserat på att köpkraften (lånepotentialen) inte ökar i samma takt som priserna. Möjligen blir det inlåsningseffekter för den sista bolånetorsken, som inte kan räkna med att få in mer vid försäljning än vid köptillfället.

  Bara mina två korvören.

  /S

  SvaraRadera
 2. En eventuell trendvändning kommer naturligtvis inte komma förrän kredittillväxten stryps alternativt i samband med en allmän konjunkturnedgång och börsnedgång som gör att lånekraften minskar.

  //M

  SvaraRadera
 3. Det föreligger tendens till volymdivergens(MACD)för hus. För lgh är volym MACD kraftigt fallande till skillnad mot priserna. Kan bero på att högsäsongen ännu är i sin linda. Pris MACD är utplanad och förmodligen beredd att stiga uppåt efter priserna.

  "Stability breads instability" (Minski).

  SvaraRadera
 4. Utbrottet över priskanalen(genom kanalmotståndet) brukar innebära en kraftig och kortvarig prisstegring. Det anses tyda på att slutfasen av HELA priscykeln inleds. Det kallas fas-transition och leder som sagt till en parabolisk prisrörelse. Man tycker synd om förstagångs-köpare. De får hoppas på fortsatt extremt låga räntor vilket t.o.m är tänkbart om inte inflationsspöket återvänder med hygglig kraft. Skuldkrisen i Europa är å andra sidan det som om inte annat kommer att höja t.ex långräntor.

  SvaraRadera