Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-10 16:02

I vilken av Sveriges sex nya regioner bor du?

Logiken bakom de sex nya blivande regionerna i Sverige verkar vara att de alla ska vara någorlunda lika stora. Visserligen är en del större än andra, t ex Region Almedalen, dvs Stockholm + Gotland, men då är frågan hur fördelningen av bloggläsarna ser ut enligt den nya regionsindelningen?

Regionsindelningen är som följer:

Region Syd = Skåne län + Blekinge län
Region Väst = Västra Götalandsregionen + Hallands län + Värmlands län
Region Öst = Kalmar län + Kronobergs län + Jönköpings län + Östergötlands län
Region Almedalen (Stockholm-Gotland) = Stockholms län + Gotlands län
Region Mitt = Södermanlands län, Örebro län, Västmanlands län, Uppsala län, Dalarnas län, Gävleborgs län
Region Norr = Norrbottens län, Västerbottens län, Jämtlands län och Västernorrlands län

Då återstår att se om bloggläsarna nu blir jämnare fördelade över landet? Svara i enkäten till höger.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. Taskigt mot oss svenskar som bor mesta tiden utomlands!
  Kanske bara en ren lapsus från er sida, herr bloggare?

  SvaraRadera
 2. När jag skulle räkna ut min (öst) regions folkmängd upptäckte jag något intressant: Småland har trots sin folkmängd få större städer, bara 40% bor i de 10 största orterna. Någon som vågar sig på en förklaring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Småland är fullt av bonnläppar på landet. Det är därför det är trevligare där än på en surdegsbar på Södermalm, SoFo.

   Radera
  2. Skogen var bondeägd vilket förhindrade en utveckling som i Norrland där exteran träpatroner stod för exploateringen. Järnburken var småskaliga och baserade på myrmalm och träkol vilket förhindrade extern exploatering. Så Småland var i medieskugga vid industrialismens genombrott. Sedan utvecklades näringslivet från de små bruken av lokala små exploatörer, och det har funkat utmärkt . Nu finns en farlig tendens att småföretagens familjeägande avslutas och investmentbolag tar över.

   Radera
  3. @ Livs Farfar

   Glöm inte att svältande smålänningar även var överrepresenterade under utvandringen till Amerika på 1800-talet. Det var så många som drog iväg "over there" att befolkningen i området totalt sett minskade och regionen blev lite efterbliven både kvantitativt och kvalitativt.

   Radera
 3. Örebro län, vilken region hör det till? Finns inte med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utgår ur Sverige. Region mitt ska det vara.

   Radera
  2. Puh!Trodde nästan Putin vann budgivningen.

   Radera
 4. Hmm Kopparbergs län i Region Öst... antar att du menar Kronobergs län?

  SvaraRadera
 5. Kan det vara så att region almedalen är till för att göra ett ryskt maktövertagande mer smidigt? Gotland och stockholm verkar ju vara det man är som mest intresserad av att införliva i stor-ryssland. Även vissa av mina ryska bekanta/kollegor anser att gotland borde tillhöra ryssland vilket känns lite märkligt helt klart. Vet inte hur jag ska förhålla mig till den åsikten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore väl lika bra att ruåyssen tog det framtida konkursboet...

   Radera
 6. Vet inte hur "ny" region Almedalen blir...
  Stockholm oförändrat och sjukvården är redan sammanslagen. Kanske vi kan få resa till Gotland på SL kortet??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Region Almedalen! :-)

   Dubbelpluss för den!

   Stockholm + Politrukernas sommarkollo!

   Radera
 7. Almedalen, ganska pinsamt om det är offentliga förslaget till den nya regionens namn.

  SvaraRadera
 8. Tillhör Östersund sexregionen?

  SvaraRadera
 9. Men vad innebär det hela för en stackars medborgare ?

  Nästa gång jag behöver byta knä, öga, hjärta eller höftled så vill jag kolla in på internet var i Sverige dom erbjuder denna behandling, hur lång kö är det, vad är överlevnads-procenten på den kliniken, kund-recensioner och patient-kommentarer, ev extra kostnader för titanium/kolfiber/guld implantat, osv, och sen boka en tid / eller ställa mig i kö.
  När jag tänker efter så borde hela EU vara anslutet till samma system... Thailand också kanske. Inte bara den Regionen där man bor. Har dom tänkt på det --- ??

  SvaraRadera
 10. Ett bakslag för demokratin?

  När färre människor får mer makt och inflytande. Men den röda tråden är redan utstakad. Demokratins fall pågår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur då? Att byta ut 21 marionetter mot 6 torde väl inte vara mycket till bakslag?

   Radera
 11. Region Skåne, som inte kommer byta namn.

  SvaraRadera
 12. Ska vi ha någon jävla indelning i det här landet så ska det vara landskapsbundet.

  Det finns ingen som helst anledning att införa storregioner ska någonting göras så ska regelverket/lagstiftningen anpassas så att det är enklare att samarbeta mellan olika områden.
  Dessutom vill Riksdagen att något ska vara likvärdigt över hela landet så får dom göra det själva, dom ska inte förstöra decentralicerade regioner för något sådant.

  Sverige lider fortfarande av kommunsammanslagningarna !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man borde lägga mycket i statlig regi. För vissa verksamheter är det praktiskt att sköta saker mer lokalt. För olika områden är det olika behov av detta.

   Med en statlig organisation så skulle det kanske bli mer rätt fram med samarbete mellan regioner på bekostnad av att det kanske blir lite mer organisatoriskt omständigheter mellan olika verksamhetsområden (men handen på hjärtat vad har landstingets verksamhetsområden för gemensamt mer än att de råkar vara organiserade så?).


   Så vad har då indelningen för nytta? Kanske för att få någon slags konsekvent uppdelning. Så att alla verk och myndigheter talar samma "språk" när det gäller geografiska områden. Jag ser nog viss vits i att alla delar i uppdelningen på samma nivå är likstora i någon bemärkelse vilket varken gäller för kommun, län eller landskapsindelningen.

   Radera
 13. Knasigt att Halland skulle höra till Västsverige. Skånelandskapen hör naturligtvis ihop.

  SvaraRadera
 14. Allt detta är uppenbart en del i planen för det "nya" och mer "spännande" Sverige.
  Ta bort allt gammalt, ersätt med nytt i snabb takt så inget finns att känna gemenskap med.
  "Ursvenskt är rena barbariet"....

  SvaraRadera
 15. Cui bono? Vad tjänar staten på detta? Maktsamlingen på regional nivå är väl smarrigt för regionala småpåvar, förstås. Men vad tjänar "Stockholm" på detta?

  SvaraRadera
 16. Att göra sex lika stora regioner kan ställa till det. Bättre med en större som kan svara för internationell och nationell samordning.
  Jag misstror centralmakt styrd från EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menat alltså att man skulle gå ett steg längre och slå ihop alla län till en enda region? För annars verkar din kommentar mysko.

   Radera
 17. Region Almedalen. Jag som redan bor i ett område med avancerad sjukvård berörs alltså inte nämnvärt av förslaget. Men jag har noterat hur besvärligt det verkar vara för vänner och släktingar när de råkar ut för sina lokala klåpare som till exempel Region Gävleborg. Canceroperationer av läkare som ser fyra fall per år och knappt vet vad som är bak och fram på en skalpell. Men de har ju iallafall nära från sjukhuset till begravningsplatsen!

  SvaraRadera