Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-18 20:18

Fredagsmys: Kvotering av VAB

Dags för lite härligt fredagsmys. Nu är det nämligen dags att kvotera vård av sjukt barn, VAB.

Annika Strandhäll
Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet
Återigen löper en minister i regeringen amok, nämligen Annika Strandhäll, som nu vill se kvotering av krisåtgärden vård av sjukt barn. Detta är en krisåtgärd som föräldrar kan få ersättning för om ett barn blir sjukt. Sjuka barn klarar sig nämligen generellt inte själva, åtminstone inte upp till en individuell ålder.
"Man kan fundera på om man ska ha någon form av fördelning även av vab-dagar."
Ja, det kan man fundera över.

Det har Stefan Löfven gjort och tar Strandhäll i örat.
"Det inkräktar för mycket i människors vardag."
Pratar inte regeringen med varandra, inte ens inom samma parti?

Samtidigt hade det varit roande att se tillämpningen av en kvotering. Ska polisen komma och hämta den förälder som inte kan vara hemma och VAB:a, eller hur är det tänkt? Antagligen blir det väl som för kvoteringen av föräldraledigheten - ena parten stannar hemma utan ersättning och andra parten tar inte ut sin kvoterade "ledighet" vilket försämrar jämställdheten ännu mer, speciellt ekonomiskt.

Nåja, trevligt fredagsmys på er alla föräldrar. Se till att era barn växer upp snabbt innan staten får fatt på dem. Tänk på kvoteringen och att det talas om att barn ska tvingas in i uppfostringsanstalt ("dagis") mm.

Mys. Fredagsmys. Och ni som ännu inte har skaffat barn - glöm inte kondom till fredagsmyset.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Svar
  1. Det är dags för fredagsmuuuuuus!

   Radera
  2. Får jag rekommendera herrskapet en liten skrift av en smålänning?
   Den är författad 1729 och heter Praeludia Sponsaliorum Plantarum.
   Visst, gäller förspel till växternas bröllop.
   För mig dock en utmärkt handledning i konsten att skaffa egna barn.
   En del visdom står(!) sig genom seklen.
   God natt I allen.

   Radera
 2. Cornu sluta skriva om föräldraskap, jag blir bara upprörd och ledsen då...

  Som vanligt genant att de pratar om föräldrar i allmänhet då vårdnadshavare har full bestämmanderätt. Om jag fick vabba så bara en endaste dag så skulle det göra mig så lycklig men det får jag så klart inte för det har mamman bestämt att jag inte får och då är det så det är. Allt jävla gnäll om jämställdhet i föräldraskapet kan de köra upp någonstans där solen inte skiner så länge pappor värderas på det sätt som de gör idag när det kommer till föräldraskapet.

  Samma värdelösa hållning i varenda en av de frågor som rör föräldraskap och fördelning av resurser inom ramen för föräldraskapet. Man pratar om föräldrar men menar vårdnadshavare.

  Ja jag är bitter när det kommer till mammors vetorätt kring barn och hur barn så lätt kan förlora sina barn utan en chans att göra någonting åt det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "barn så lätt kan förlora sina barn" ska givetvis vara ..barn så lätt kan förlora sina pappor.

   Radera
  2. Min poäng är att man genom alla dessa kvoteringsförslag coh annat bara ställer till det för de föräldrar som redan är överens och för de föräldrar där man inte kommer överens så är det slag i luften.

   De behöver ta tag i rot-problemen kring föräldraskapet och jämställa föräldrarna i grunden det är bara då man kommer se en förändring i det här. Allt annat är ren social ingenjörskonst där man vill lagstifta fram en imginär jämställdhet.

   Radera
  3. En riktig hen accepterar sina tveksamma attribut och gör något positivt av dem. Ditt misslyckande och gnäll är bara tråkigt. Som ringar på vattnet sprider du dem. Du har nog inte mer än max fjortontusen dagar kvar att rätta till det hela. Så jag föreslår att du börjar nu, om du är nykter, annars det första du gör i morgon.

   Radera
  4. En man är inget offer!
   Det är bara kvinnor som kan vara "offer", kom ihåg det!

   Radera
 3. Tydligen så tas bara 65% av VAB-dagarna ut av kvinnorna medan det är tydligen 75% av föräldraledigheten och 90% av föräldraförsäkringen (vad nu det innebär). Då gäller det väl främst att fokusera på de 65% för att få det mer "jämlikt"?!

  Själv tycker jag att 65% låter helt klart inom "felmarginalen". Ansvaret för att vabba verkar fördelas tämligen jämnt mellan föräldrarna...

  Sen kan man fråga sig hur man tänkt att ordna detta, till skillnad från föräldraledigheten rör det sig ju om ett okänt antal dagar som det rör sig om. Det går ju inte som med föräldraledigheten att säga att pappan får tre månader och mamman tre månader och sen har man sex månader som man får fördela som man vill.

  Och skulle man nu få för sig att kvotera det lika hårt som föräldraledigheten (så skulle det innebära att pappan "tvingades" vabba i minst 25% av behövlig tid) så skulle det ju vara lite att slå in öppna dörrar då papporna tydligen vabbar 35% av behövlig tid.

  SvaraRadera
 4. Ändra VAB-ersättningen så att det blir lika dyrt oavsett vilken förälder som är hemma. Då jämnas det nog ut en del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återinför även sambeskattning vid gemensam ekonomi !
   Det skulle underlätta markant i vardagspusslet !

   Radera
 5. Så klart riktar sig inlägget till aktiva föräldrar med barn i en viss ålder. Föräldrar vars barn är för stora, eller som inte har barn, bryr sig naturligtvis inte alls, utan tar en förväntansfull åskådarposition med popcornskålen i den kramgoa familjefamnens högsta hugg.

  Alltså vad är det med popcorn...

  SvaraRadera
 6. "Löfven tar Strandhäll i örat..." Hmmm, hen Löfven har bytt fot förr, skulle inte förvåna mig om hen gör det även i denna fråga. En annan viktig nyhet idag var att Greider och andra kräver att staten hjälper dem att banta genom sockerskatt, eftersom de inte klarar att hålla fingrarna från kakburken själva. En gammal goding inte att förglöma är intervjun med Lina Thomsgård för några månader sedan, där hen ville att staten skulle tvinga hen att flytta från Söder till en invandrarförort för arr bryta segregationen. Svenska folket har förvandlats till en grupp dagisbarn som skriker på fröken att byta deras blöja. Lär bli mycket popcorn framöver...

  SvaraRadera
 7. Annika har alltid gett mej spykänslor,inte blev det bättre nu.
  Styr svenska slavarna till 100%,bra jobbat.

  SvaraRadera
 8. "Uppfostringsanstalt ('dagis')". Spot on :) "Tacka" makarna Myrdal för det. "Det inkräktar för mycket i människors vardag." Ha! Müüüs...

  SvaraRadera
 9. Hos oss med våra 3 kids har vi alltid gjort så att den som är fast anställd har tagit VAB i första hand, är man på en tillfällig/vik/provis är det bättre om den andre kan ta det. Dvs vi har alltid sett rent praktiskt på det och i vårt fall har det för det mesta inneburit VAB för mig, inga konstigheter.

  Varför staten ska in och bry sig i sådant har jag svårt att förstå men den där sossekvinnan är ju rätt galen så..

  SvaraRadera
 10. Undrar förresten om man har räknat med alla tusentals ensamstående till ensamma mammor som tar VAB..

  SvaraRadera
 11. Om båda föräldrarna hävdar sig ha ett tredje kön så kan vi lägga ner hela genuskulturmarxistgalenskapen - bra va?

  SvaraRadera
 12. Har ni märkt att sådan här statistik alltid handlar om riksnivå och inte kommun- eller länsnivå? Det finns en anledning till det.

  Denna minister var tidigare högsta hönset inom fackförbundet Vision som numera har en gräddfil för chefsmedlemmar samt i största allmänhet på stockholmsnivå har omvandlats till en stödtrupp för FI snarare än S. Medlemmarnas avgifter från ute i landet går till en stockholmsagenda i stor utsträckning.

  Om man istället tog fram VAB-statistik på kommunnivå så att rubrikerna t.ex löd "så lite vabbar männen i Bollebygd" - då skulle man ju från facket bli tvungna att relokalisera sina resurser från Stockholm till landsbygden istället. Och så vill givetvis inte den lukrativa konsultmarknaden i 08-området ha det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad skulle den anledningen vara? Bara Att det finns en anledning är ju inte något nämnvärt förhållande...

   Radera
 13. Är det någon som tror att Christina Stenbäck eller Annika Falkengren VABbar? Nähä inte det... Då var kanske inte problemet "jämnlikhet"..

  SvaraRadera
 14. Varför måste man över huvudtaget få pengar av staten när man tar hand om sin familj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju egentligen den enda relevanta frågan, eftersom planeten redan är gravt överbefolkad så är det ju miljömässigt idiotiskt att ekonomiskt uppmuntra folk att skaffa barn eller att sedan ta pengar från de som inte skaffar barn och ge till dem som gjort det för att de skall kunna vara hemma istället för på jobbet - men svaret är förstås att eftersom +80% av alla medborgare skaffar barn så har alla partier ett stor incitament att köpa röster av denna grupp.

   Radera
 15. Är det inte dags att kvotera VAB mellan barn också, det finns ju ungar som knappt är sjuka och andra som är sjuka nästan hela tiden. Det kan inte vara rättvist, barn som är för friska borde bäddas ner få febertermometern uppkörd i gumpen och sedan ligga och ha tråkigt några dagar, det är sann solidaritet med de sjuka det!
  Allt måste naturligtvis noga övervakas av en nyinrättad myndighet med egen generaldirektör, speciellt framtagen logga och hemsida för 100 miljoner. Resurserna finns det är bara att omfördela dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant tanke - du är uppenbarligen före din tid, men vänta bara, det kommer. Prejudikat finns på sätt och vis i.o.m vänsterpartiets förslag om förbud för läxor. Eftersom vissa barn inte klarar att läsa läxor på egen hand och/eller med hjälp av föräldrar så vill man ju förbjuda läxor för alla. Förbud mot för många friskdagar känns som en logisk påbyggnad av det tankesättet.

   Sedan bör man givetvis kvotera bokstavsdiagnoser också...

   Radera
  2. Alla (bokstäver) skall med;)

   Radera
 16. Vad sker med alla ensamkommande barn när de blir sjuka när föräldrarna inte finns i landet? Surrogatmammor/pappor som kan hoppa in och vaba? Det har de inte tänkt på; utredning bör tillsättas, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom bor ju redan på fullserviceanläggningar med mat, städ, tvätt ordnat av anställda. Lite som ett gammalt ungkarlshotell.. Varför tror du BNP ser så fantastisk ut?

   Radera
  2. @ Qvintus

   Räkna med att du kommer att bli värvad till socialdepartementet och/eller Mp redan på måndag för den idéen! VAB för vård av ensamkommande flyktingbarn - lysande!

   Radera
 17. Det vore bättre att anordna stora sport-turneringar oftare istället, så ska ni se att vabbande bland papporna blir mer frekvent.

  SvaraRadera