Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-01 17:30

Försvarsmakten: Fem miljarder kronor saknas till 2020

Försvarsmakten presenterade idag sitt budgetunderlag för 2017 - 2019. Man konstaterar att det saknas pengar för att genomföra det riksdagen beslutade om i den försvarspolitiska inriktningsbeslutet från förra året. Minst fem miljarder kronor saknas till 2020 och ytterligare minst 4 miljarder efter 2020.

Att det saknas pengar är inget överraskande alls. Försvarsmakten lade svart på vitt fram hur mycket pengar man behövde, men framför allt regeringspartierna ville inte ge dessa begärda anslag och ökningen av försvarsbudgeten totalt under perioden blev 10.2 miljarder kronor, mot begärda 18 miljarder.

Försvarsmakten kräver nu att man dels får spara in på de åtgärder som riksdagen ålagt myndigheten och dels att man får ökade anslag till framför allt nya JAS och nya ubåtar.


"I det korta perspektivet försvåras förutsättningarna för materielanskaffning genom prisökningar och begränsningar i produktionskapacitet som är helt eller delvis utom Försvarsmaktens kontroll. Härtill kommer index- och valutaberoenden i avtal förhandlade av Försvarets materielverk som inte överensstämmer med uppräkningen av anslag till Försvarsmakten. Detta kan till del hanteras genom att använda reserver och göra omprioriteringar, men det kan inte uteslutas att förmågeuppbyggnaden i några krigsförband påverkas."
Konkret vill man dra ner förbands- och övningsverksamheten med 3%, liksom forskning och teknikutveckling. Anskaffningen och avvecklingen av materiel behöver dras ner med 10%, att man dessutom får dra över sina utgifter, plus att JAS 39 E/F och nya ubåtar ska få kosta vad det kosta vill och att beslut tas om att tillföra de medel som behövs för dessa vapensystem (industristöd till Saab som levererar både ubåtarna och JAS).

Kort sagt: Politikerna lovar runt, men håller tunt. Man vill rusta upp i enlighet med den försvarspolitiska inriktningspropositionen, men är inte beredda att betala vad det kostar. Men det går inte både att äta kakan och ha den kvar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. Men det lobbas friskt från "Sverigeförhandlarna" om att bygga höghastighetståg för 320nånting MILJARDER ..

  Ääääntlien! som Fylking brukar ropa ut.. vem behöhev fiender när man har vänner som Sverigeförhandlarna, borde ju nomineras till Fredspriset :/

  SvaraRadera
 2. Pengar behövs på annat håll och detta är bara början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malmö "får" som en händelse 5 miljarder i bidrag fram till 2020 av svenska skattepengar. Trots tillgång till alla nya svenskar med utbildningar som ingenjörer, läkare och diverse akademiker.

   Radera
  2. Oj, blev lite fel där, 5 eller var det 7 per år ... Så 20-30 sköna skattemiljarder fram till 2020.

   Radera
  3. Och du känner att bästa sättet att ordna korrekta anslag till försvaret är att ställa det mot invandringsfrågan, för att på så sätt få försvarsvänner att framstå som sansade individer, med en god människosyn och inte SD-väljare?

   Kan du försöka att hålla två olika tankar i huvudet samtidigt?

   Radera
  4. Det är ju två tankar på populär politikersvenska. Grupper ställs mot varandra när pengar och resurser inte räcker till. Att inte förstå det är att inte kunna ha två tankar... Det har ingenting med SD eller rasism att göra. Anslagen du nämner består som du säkert listat ut av skattebetalarnas pengar och de verkar vara på upphällningen nu.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Att både äta kakan och ha den kvar, att under pågående budgetår dubbla anslagen funkar ju utmärkt på andra områden än försvaret.

  SvaraRadera
 5. Krigare bli vid din läst när häcklarna skrattar som mest.
  Böj dig ej för hån eller för spe.
  Svik ej dig själv och din tro, låt hatet och skratten bero.
  Du ser vad andra icket vilja se.

  Fåren hatar herdehunden ty han påminner fåren om en best.
  Man vill ha honom gömd och bunden, hatad, hånad, skydd som pest.

  Med huvudet långt ner i sanden, i tron att faran inte finns.
  Får väktaren blott kalla handen, alla blundar, ingen minns.

  Lejonhjärtat slår när björnen står vid grinden.
  Spring dit ej andra rår, låt oss spränga fram.
  Känner du hjärtats slag?
  Känn den kalla vinden.
  Än skall det gry en dag.
  Förutan skuld och skam.

  När tiden har kommit för strid blir häcklaren blygsam och blid.
  Och söker skydd i skuggan av din sköld.
  Låt honom göra sin bikt, gör sedan endast din plikt.
  Imorgon väntar hungersnöd och köld.

  Ja, fåren hatar herdehunden för han minner dem ständigt om varg.
  Men när vargen kommer vandrar hunden dit där vintern väntar karg.

  Pöbeln har ej insett vikten att slå vakt om vad dom har.
  Dom häcklar den som axlar plikten och hatar den som klingan drar.

  Lejonhjärtat slår när björnen står vid grinden.
  Spring dit ej andra rår, låt oss spränga fram.
  Känner du hjärtats slag?
  Känn den kalla vinden.
  Än skall det gry en dag.
  Förutan skuld och skam.

  Herdehund håll fast ditt vapen med skorpionens grepp av järn.
  Men trots emot vidundergapen ställer vi oss till motvärn.
  Ett lejon dväljs i varje hjärta som av frihetslängtan slå.
  Som tyngt av sorger, ve och smärta ändock emot striden gå.

  Lejonhjärtat slår när björnen står vid grinden.
  spring dit ej andra rår, kämpa eller dö.
  Känner du hjärtats slag?
  Känn den kalla vinden.
  Än skall det gry en dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller mer kort och kärnfullt av Francis Quarles (vem som översatt vet jag inte):

   Gud och soldaten vörda vi
   när i tider av fara de stå oss bi;
   men när faran är över och fyllda stå faten,
   då glömma vi Gud och förakta soldaten.

   Radera
  2. Alf Henriksson http://wisemanswisdoms.blogspot.se/2012/01/att-overbevisa-alf-henriksson.html?m=1

   Radera
 6. Kan inte försvaret bara ta sig an några ensamkommande barn, då kommer pengarna fullkomligt regna över dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kanske så de skall rekrytera framtidens soldater. den vanliga rekryteringen går ju minst sagt sådär...

   Radera
  2. Eller så slutar man dra upp invandring och migration i debatter som inte handlar om det.

   Radera
  3. Snart dags att du inser faktum, Cornu: Alla debatter handlar om det. Så fort det är något det inte finns pengar till i statskassan - vård, skola, äldrevård, pensioner, polisen, försvaret - så beror det på att den alldeles för stora invandringen slukar alla resurser. Det är inte att vara enkelspårig utan bara så det är. Att försöka förneka problemet gör inte att det försvinner.

   Sedan finns det naturligtvis också en diskussion värd att föra om hur fel politikerna fördelar de resurser som ändå blir över när gökungen fått sitt.

   Radera
  4. Nej. För dig handlar allt om invandring. Finns ett namn på det.

   Radera
  5. Förnekelsefasen...? S, MP och framförallt M har börjat anpassa sig till verkligheten.

   Radera
  6. Med tanke på att försvarsanslagen har legat på ca 40 miljarder per år sedan 90-talet, oavsett invandring, så är det svårt att se hur dessa skulle korrelera.

   Radera
  7. Det mesta hänger ihop. Ryssland rustar upp och kommer vara hyfsat klara med det kring 2022. Då kan vapenmakt vara ett bra utrikespolitiskt verktyg för dem. Under tiden kan det ju vara lämpligt för dem att störa EU och väst med deras upprustning, tex genom att försöka få dem att använda resurser till annat. Många ryska bomber i bostadområden i Syrien leder till massa nya flyktingar. Massa flyktingar till Europa leder till vissa nya till Sverige. Det leder till att att de binder massa ekonomiska resurser, resurser som vi om några år kanske önskat vi satsat på försvar och civilförsvar istället (och gett de flesta flyktingarna enkla läger typ Jordanien och enbart gett familjer riktiga lägenheter). Det hänger ihop, och man behöver inte vara SD för att se kopplingen, tänka tanken och känna oron. Oroligt för Svensk säkerhetspolitik hänger ihop med flyktingströmmen. http://www.bbc.com/news/world-europe-35706238?#_=_ (PS - för 2000 år sedan var det vandaler och Goter som flydde från Hunnerna som "sänkte" Västrom. Det är en historisk iakktagelse.

   Radera
  8. gbd crvx: Ingen i den här kommentarstråden (definitivt inte jag i alla fall!) har påstått att försvarets styvmoderliga behandling de senaste minst 25 åren skulle bero på invandringen. Däremot är det invandringen som gör att pengarna inte räcker till försvaret (eller övriga offentliga kärnverksamheter) nu och inte kommer att göra det framöver. Senast i dag rapporteras det ju att Migrationsverket begär 28 miljarder extra för i år och 32 miljarder extra för 2017! Och detta är bara för det första mottagandet - sedan tillkommer kommunernas alla extrakostnader. (Men att konstatera denna rena självklarhet bemöts förstås på sedvanligt maner med personpåhopp och näthat från Cornu.)

   Radera
 7. Sedan försvarsbeslut 68 har politikerna i det här landet konstant underfinansierat försvaret, resultatet syns väldigt tydligt nu.

  Försvarsbeslut 68 togs av S och kommunisterna och var Palmes första, något att tänka på när hyllningarna till denne man haglar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börjar vara lite väl magstarkt att hänföra dagens situation till försvarsbeslut 68. Kamma dig nu.

   Radera
  2. Knappast, ända sedan 68 har politikerna konstant underfinansierat försvaret jämfört med vad man ålagt det att uträtta. Detta har lett till en organisation som totalt ruttnat inifrån. Problemet var att man från militärt håll i början vägrade att dra ner på storleken i hopp om att anslagen skulle öka i framtiden. Detta skedde inte och när sedan neddragningarna väl kom blev det i form av nästan total avveckling. Politikerna har sedan vant sig vid att bara bevilja en del av de anslag försvarsmakten behövt och man har fått trolla med knäna genom att ta bort övningar, inte omsätta materiel och numera även personal och personlig utrustning. Stora fina teknik-projekt som politikerna beslutat om som förtäckt industristöd har man dock hela tiden haft pengar till.

   Radera
 8. Micael Bydén är väl försvarets svar på Dan Eliasson. En politruck som ska skära ner på vår försvarsförmåga till förmån för annat. *vad annat är lämnas som en övning åt läsaren* men samtidigt framstå som en riktig karlakarl. No shit Sherlock.

  SvaraRadera
 9. Försvaret var ett särintresse enligt stridsåsnan.
  Vad som suger ut sverige vet jag med, men som sagt skall detta ej diskuteras här.
  Lösningen är också något som ej då skall diskuteras här,i sann svenskdemokratisk stil.

  SvaraRadera
 10. Det saknas bara 1250 miljoner per år? Är det så bra borde framåt partier kunna höja ambitionsnivån och stå för detta.

  SvaraRadera
 11. 4155155 miljoner kronor var vår BNP 2015 enligt SCB och den hade med en överraskande spurt på slutet ökat 4,1% under året. Betyder att skatteinkomsten borde öka i år. Drygt 1 promille av BNP behövs för att få till de 5 miljarderna.

  Borde gå att nå en överenskommelse i riksdagen.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 12. Om jag minns rätt så begärde Migrationsverket 48 Miljarder utöver beslutade anslag åren 2016-2020. Detta gjordes i august 2015. Efter den dramatiska hösten var det väl 20 Miljarder ytterligare som eskades.
  Jag vet inte vad som hänt efter det men Maggan har väl trollat fram dessa gigantiska belopp.
  Bara att ta fram trollstaven igen och ge försvaret det som behövs.

  //Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blir det en smula tradigt att dra upp invandringens kostnader varje gång en annan utgiftspost diskuteras, men allt annat blir ju löjligt med tanke på de absoluta beloppen och närmast exponentiella tillväxten hos denna utgiftspost. Allt annat förbleknar.

   Vi satsar mer på hanteringen av sk ensamkommande varje år än vad vi gör försvaret av vårt land. Hur kunde det bli så? Det kan bara inträffa i Sverige, inget annat land skulle tillåta det.

   Radera
  2. Det är ju SDs fel och alla sverigevänner och alla folkhemsfundementalister och alla dödsknarkarnazister. För att inte tala om alla LO-medlemmar som inte är tillräckligt utbildade för att förstå att det är en vinst och bra på låång sikt. När lång sikt är på plats så kommer det att bli kanon. Pensioner, skola, vård och omsorg får massor med resurser och pengar när "på sikt" kommer. Sedan blir det nirvana... tills dess får vi leva med utmaningarna.

   Radera
  3. Styrbord

   Problemet är just det att väldigt många har målat in sig i ett hörn genom att hävda det som du ironiskt nämner. Och därifrån blir det svårt att komma loss med trovärdigheten i behåll. Sverige står inför stora nedskärningar 2017 och framåt, när de som anlände 14-15 ska slussa ut i samhället, vilket även kommer att drabba försvaret. Detta är bara början.

   Radera
 13. Svårt att hålla kostnader samtidigt som material importeras och Riksbanken gör sitt bästa för att sänka valutan.

  Anslaget tycker iof jag är för lågt, men man kan fråga sig om en land med areal och kust stor som Sveriges med ett invånarantal litet som Sveriges försvaras bäst med ett litet och spetsigt försvar.

  Men våra kära politiker i åttaklövern har säkert tänkt på allt och har en röd tråd på 30 års sikt i försvarstänket.

  God natt!

  SvaraRadera
 14. Taktiken från stormakten har avsedd effekt. Genom att hålla igång konflikten i Syrien och trycka flyktingströmmen mot EU och Sverige försvagas sammanhållningen. Eftersom effektmålen överträffas så lär vi se mycket mer av detta i närtid. Putin har gjort sitt drag, vilket blir vårt?

  SvaraRadera
 15. Polisen behöver extra tillskott på 3.9 miljarder 2017 och sedan årligen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, konstigt. Sverige är så tryggt och brottsligheten på väg ned.

   Radera
 16. Fem miljarder är vad 2000-3000 ensamkommande skäggiga "barn" kostar per år.
  Istället för att prioritera försvaret o polisen lägger man resurser på potentiella terrorister och våldtäktsmän...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ca 30,000-40,000 ensamkommande i Sverige idag och de som blir officiellt vuxna kommer vara bigragsberoende i många år.. Inte konstigt det fattas pengar

   Radera
 17. De flesta kommentarer till inlägget är rätt så OT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. On topic eller Off topic?

   Radera
  2. Är det off topic när man berättar VARFÖR det saknas pengar? Migrationspolitiken är ett svart hål som slukar pengar från resten av offentliga sektorn.

   Radera
 18. Det saknas pengar eftersom det saknas förmåga att planera!
  Det köps för mycket pangare för pengara!

  SvaraRadera
 19. Oavsett vad man har för politiska preferenser så ska en budget räcka till alla utgifter. Att välkomna hundratusentals människor till välfärden utan incitament till integration är en reell kostnad. Den kostnaden kommer självklart att påverka anslagen till andra sektorer. Att blunda för detta trodde jag de flesta svenskar vara klara med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis ! Oavsett vad man röstar på. Den politik som ALLA partier nu bedrivit i flyktingfrågan tycker jag är totalt ansvarslös och kommer skapa stora problem för Sverige i framtiden - på många områden och under lång tid. Allt från ökat våld, ökat antal våldtäkter, ökad segregation, minskad jämställdhet, minskad sammanhållning, ökad social oro, mindre resurser till äldrevård, sjukvård och försvar. Och det har vi alltså valt själva. Nu är de här och beslutet är irreversibelt.

   Radera
  2. Snart säger någon att jag inte har forskningsunderlag för att säga att våldtäkterna kommer att öka.. vänta bara.

   Radera
 20. Men se där, nu behöver Migrationsverket 60 Miljarder ytterligare..
  Maggan, dags att trolla igen!

  //Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sossar kan bara trolla bort pengar - inte fram!

   Radera
  2. Samt att kommunerna bedöms behöva 47 miljarder extra fram till 2029 så summan är just nu 107 miljarder. När det ändå ska lånas så kan man ta 112 miljarder så får försvaret sina 5 som kan betraktas som kaffepengar i sammanhanget.

   Radera
  3. 47 miljarder till 2019 ska det vara.

   Radera
 21. Hur mycket blir 5 miljarder SEK när man i framtiden skall räkna om det i rubel ?

  SvaraRadera