Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2016-03-31 10:55

Forskare rekommenderar - minst 21 ejakulationer i månaden

"For science! For the betterment of mankind!"
Det har precis (igår) publicerats en uppföljande studie kring hur motion av prostatan signifikant minskar risken för prostatacancer. Forskningen rekommenderar minst 21 ejakulationer i månaden, och det är viktigare att upprätthålla denna frekvens i åldersintervallet 40 - 49 år än 20 - 29 år.
Min bildbank av illustrerande foton har dessvärre brister i lämpliga bilder till denna artikel, men varför inte lite bubbel?
Om man skakar en flaska bubbel fram och tillbaka upprepade gånger kan ejakuleringsliknande effekter uppstå.
Vi avbryter alltså Tesla Model 3-rapporteringen för ett viktigt folkhälsobudskap.

Mellan 90 och 95% av bloggens läsare är män, och prostatacancer kan leda till dålig stämning och sänkt livskvalitet, med många spännande biverkningar även om man överlever. Det finns nu gott vetenskapligt bevisat stöd för en profylaktisk behandling för att undvika prostatacancer, och det är att låta det manliga underlivets växellåda prostatan få arbeta frekvent, dvs koppla om till ejakulation.

Även kvinnliga läsare, med en partner de vill se i livet med full livskvalitet och full funktion, kan förstås vara intresserade av dessa, då de kan bistå med profylaxbehandlingen.

Beskedet är att minst 21 ejakulationer per månad signifikant minskar risken för prostatacancer i jämförelse med 4 - 7 ejakulationer i månaden.

För män som inte idag uppnår 21 ejakulationer per månad - ni vet vad ni ska göra. Det handlar om er framtida hälsa, livslängd och välbefinnande. Det kan vara ett hårt jobb, men om ingen annan gör det får ni ta saken i egna händer.

Hos European Eurology ("Forward faster. Together." - en annonsör kör bylinenen "Putting research into practice") hittar ni nu abstract för den senaste studien. Notera för övrigt att fem av sex författare till studien är kvinnor, så det här är inte något som enbart engagerar män.

Förklaringen finner ni i nedanstående citat. Jag fetstilar det väsentliga.
"During 480 831 person-years, 3839 men were diagnosed with PCa. Ejaculation frequency at age 40–49 yr was positively associated with age-standardized body mass index, physical activity, divorce, history of sexually transmitted infections, and consumption of total calories and alcohol. Prostate-specific antigen (PSA) test utilization by 2008, number of PSA tests, and frequency of prostate biopsy were similar across frequency categories. In multivariable analyses, the hazard ratio for PCa incidence for ≥21 compared to 4–7 ejaculations per month was 0.81 (95% confidence interval [CI] 0.72–0.92; p < 0.0001 for trend) for frequency at age 20–29 yr and 0.78 (95% CI 0.69–0.89; p < 0.0001 for trend) for frequency at age 40–49 yr. Associations were driven by low-risk disease, were similar when restricted to a PSA-screened cohort, and were unlikely to be explained by competing causes of death."
Den första fetstilen visar på olika förhållanden som påverkar ejakuleringsfrekvensen på ett positivt sätt. Kan vara något att ta till sig av folkhälsoskäl.

Vill man läsa på om hazard ratio så kan man läsa artikeln hos Wikipedia. En hazard ratio på under 1 betyder att risken att drabbas minskar om jag förstått det hela rätt. Som man ser ovan är effekten större om man som t ex 70-talist i åldern 40 - 49 år upprätthåller minst 21 ejakulationer per månad än det samma i åldern 20 - 29 år.

Samtidigt är nog detta inte en exakt vetenskap. Ökad frekvens ger antagligen hälsoeffekter, så man sammanfattar också lite mer populärvetenskapligt det hela under take home message, budskapet att ta med sig hem:
"In a large prospective study with long-term follow-up, men who reported more frequent ejaculation in adulthood had a lower risk of total incidence of prostate cancer. Ejaculation frequency represents a potentially modifiable risk factor for prostate cancer."
Ejakuleringsfrekvens representerar en potentiellt modifierbar riskfaktor för prostatacancer. 

Så nu vet ni det.
"Vill du att jag ska få cancer och dö, eller?"
Lämpligen tar man upp detta med sin partner. Och kvinnor bör ha respekt för att en manlig partner kan komplettera det gemensamma umgänget på egen hand - det handlar helt enkelt om cancerförebyggande arbete.

När går Socialstyrelsen och/eller Folkhälsoinstitutet ut med en rekommendation. "Socialstyrelsen rekommenderar 21 - 31 ejakulationer per månad!" Kommer myndigheterna erbjuda assistans med profylax - antingen rent praktiskt, eller genom särskilda statligt sponsrade TV-program, appar eller websajter? Det finns miljardbelopp att spara genom förebyggande cancervård, för att inte tala om minskat mänskligt lidande. Vissa branscher kan och bör ses i ett helt nytt ljus - man bidrar helt enkelt till folkhälsan.

Och vad gör arbetsgivaren? 40 - 49-åringar spenderar en stor del av sin vakna tid på jobbet eller i resor till och från jobbet. Det kan handla om nio timmars arbetsdag, inklusive lunch, plus 1-2 timmar pendling för totalt kanske 11 av 16 vakna timmar upptaget pga arbete. Lämpligen tar arbetsgivarna cancerhotet på allvar här och erbjuder profylaxstimulerande åtgärder. Det kan inkludera att öppna upp webfiltren mot Internet lite grann. En frisk medarbetare är en billig medarbetare.

Vad gör folkhälsominister Gabriel Wikström (s)? Jag har sökt honom via hans presstjänst.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Bloggens kvinnliga läsare får huvudvärk av ditt inlägg. Bildligt och bokstavligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående ditt nick: Stop or you'll go blind.

   Nja, jag öppnar ju upp för att man ska respektera om mannen söker lösningar på egen hand, så det behövs inte någon huvudvärk.

   Radera
  2. Vi får då hoppas att berörda kvinnor inte tar de där (ut)lösningarna som personliga misslyckanden. Hon kanske är intresserad av att veta vem han tänker på när han handhar sig själv?

   Radera
  3. "Jag tänker bara på dig älskling, lovar"

   Radera
  4. Usch så normativa ni är som förutsätter att man tänker på en person när man tillfredsställer sig. Man kanske tänker på Berlinmuren eller en haubits?

   Radera
  5. Det ena utesluter inte det andra. Man kan penetrera Berlinmuren med en haubits. Manliga heterosexuella dirigenter fantiserar säkert att de styr in sin taktpinne i orkesterdiket på de kvinnliga musikerna.

   Radera
 2. Vissa yrken är inte för alla, och det finns mycket skit i branschen. Dock finns det goda skäl för respekt i de fall då det faktiskt fungerar bra.

  SvaraRadera
 3. Svårt att backa tiden, men när jag var i den ålder som nämns i artikeln så uppnådde man nog målet, utan att veta om dess positiva effekter. Nu på ålderns höst kan det vara svårt att uppnå målet.

  SvaraRadera
 4. AI-utvecklingen kanske har en (ut-)lösning på problemet i form av sex-robotar:
  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2883378/Would-sleep-robot-Artist-creates-creepily-realistic-CGI-image-droids-sex-look-like.html
  http://www.huffingtonpost.com/2015/06/11/sex-doll-talks-back-real-doll_n_7563764.html

  Sexindustrin och militären kommer som vanligt att ligga i framkant när det gäller ny teknik som AI. Med tanke på den plötsliga ökningen av manligt kön i landet så borde det "satsas" skattekronor på projektet. Det kan rädda liv:
  http://www.designboom.com/design/sex-doll-rafting/
  Min hustru har inte haft huvudvärk sedan hon delgavs dessa länkar...

  SvaraRadera
 5. När vi väl fått till de där självstyrande bilarna kommer alltså tillbehörsmarknaden explodera. När man slipper hålla händerna på ratten i bilkön kommer alltså medelåldersmän att köpa toapappershållare, HD-skärmar och (rejält) tonade rutor till sina bilar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte behöver vi väl tonade rutor?

   Radera
  2. Tonade på utsidan så de får en spegeleffekt från insidan då?

   Radera
  3. Tonade på insidan så man inte råkar kolla på den svettiga direktörskroppen i bilen i grannfilen kanske?

   Radera
 6. Alltid samma sak när liknande undersökningar görs.

  Hur vet man att många utlösningar minskar risken för cancer eller att cancer minskar risken för att få många utlösningar?

  Om någon har lust med 0-5 utlösningar i månaden tror jag inte risken minskar så mycket bara för att man tvångsrunkar sig själv 21 gånger i månaden. Man ska ha lust med 21 utlösningar i månaden - och det beror på mycket annat som sagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet vad vetenskap är, va? Eller tydligen inte.

   Radera
  2. I konceptet ingår att kompensera för tänkbara störande faktorer.

   Radera
  3. Wofser kanske är genusforskare?

   Radera
  4. Nej, men ibland blir det kvällsblaske-rubriker av forskningsrapporter där fel slutsatser dras.

   Du skriver ju själv i artikeln olika saker som påverkar ejakuleringsfrekvensen - "age-standardized body mass index, physical activity, divorce, history of sexually transmitted infections, and consumption of total calories and alcohol.".

   Om man tar tag i de andra sakerna så kanske man får LUST att ejakulera mer än 21 gånger i månaden och på så sätt åtnjuta den minskade risken för cancer. Det måste vara mer effektivt än att skita i alla de sakerna och tvinga sig till minst 21 ejakulationer.

   Radera
  5. Tvärt om, ejukalationsfrekvensen var positivt förknippad med de nämnda faktorerna (age-standardized body mass index, physical activity, divorce, history of sexually transmitted infections, and consumption of total calories and alcohol) vilka alla verkar vara ohälsosamma. Trots det fann man en negativ korrelation mellan ejekulationsfrekvens och risk för prostatacancer.

   Nu ska vi dock inte dra allt för stora växlar. Detta är bara ett mötesabstract (resultatet har presenterats i form av en poster / eller presentation inför auditorium) och är inte direkt detaljerat. Skulle exempelvis vara intressant att veta antalet som fått prostatacancer i de olika grupperna och inte bara hazard ratios.

   Radera
 7. Man ska nog inte läsa in mer i studien än vad den säger. Studien pekar snarare i riktning att personer med bättre allmänhälsa onanerar mer också löper mindre risk att utveckla PCa. Enligt min ödmjuka tolkning. Det har alltså inte gjort något kontrollerat försök där man kan uttala sig om att det går att göra en förebyggande behandling mot PCa genom att tvinga fram någon given ejakulations nivå.

  Därmed inte sagt att det inte är bättre att ligga och pumpa bakom en KSP-58 än frugan. Studien verkar inte justera för dylika miljöfaktorer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis.

   http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=606

   Riskfaktorer och skyddande faktorer

   Säkra riskfaktorer är hög ålder och familjär förekomst av prostatacancer.

   Misstänkta riskfaktorer är högt intag av mättat animaliskt fett och mejeriprodukter samt fysisk inaktivitet.

   Förmodade skyddande faktorer är fysisk aktivitet samt en kost med högt intag av tomater, kål- och lökväxter, sojaprodukter och grönt te. I de senare finns ämnen med östrogenliknande effekter (fytoöstrogener).

   Se till att du har lust att ejakulera mer än 21 gånger per månad istället för att tvinga dig till att ejakulera mer än 21 gånger per månad.

   Radera
  2. Jag skulle nog självdiagnostisera mig som gravt deprimerad om min lust att ejakulera understeg 210 ggr/månad faktiskt.

   Radera
  3. @stridspitt
   Korrekt studien är behäftad med flera s.k. Confounding factors man inte tar hänsyn till och den främsta av dessa är korrelationen allmänhälsa (dvs inte diabetes, inte CVD, god näringsststus, god zinkstatus och god d-vitaminstatus) och erektionsmöjlighet såsom påpekas.

   Radera
 8. I dagens Metro Student står det förutom detta att sex även minskar risken för kvinnor att få bröstcancer.

  Det nya numret har dock inte lagts ut på http://metrostudent.se/ än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rensat för p-pilleranvändning? P-piller har jo som stor fördel att de minskar bröstcancerrisken...

   Radera
  2. Ingen aning, det stod inga som helst referenser i tidningen.

   Kan man väl inte vänta sig heller med tips som detta, gällande hur man ska pimpa sitt CV så att man sticker ut och eventuellt får en livstid på en arbetsfabrik:

   Ungefär: Lär dig ryska! Det sticker ut. Och om Putin tar över världen är det bra att ha.

   Radera
 9. Runkar man så mycket kommer man ganska säkert bli slö och letargisk.
  Försöker hålla ner utlösandet till 3 ggr i månaden så det finns energi till annat.
  Ett tips är att lära sig få orgasm utan utlösning. Sen blir du poppis hos frun.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du blir trött av att runda mer än 3 ggr/månad? Sök läkare.

   Radera
  2. Håller med Ben. Finns det inte ork till mer än tre gånger i månaden så är något fel. Om det inte redan är en, för dig, känd åkomma så är det läge att uppsöka läkare.

   Petter Nicklas och Lena Handén umgås i princip varje dag och jag sover ändå bara runt 6,5 timmar per dygn. Det innefattar dessutom över en mils sammanlagd cykeltur till och från jobb varje (var)dag.

   Radera
 10. Kom just på att det bara är 7h kvar av den här månaden, och jag har nog en 4-5 gånger kvar för att nå upp till snittet. Det blir en tuff kväll... !

  SvaraRadera
 11. Vad är den underliggande fysiologiska förklaringen? Blir spermierna som inte släpps ut frustrerade och ger sig på den egna organismen...arga unga män...
  "Ont krut förgås inte lätt"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl kranen som släpper på säd eller urin som behöver motioneras. Den rostar väl fast som ett gammalt bromsok annars.

   Radera
 12. Jag tänker här att det s.k friskvårdsbidraget till anställda nu bör utökas till att gälla mer än gymkort och liknande, minns inte vad summan är (600kr/år?) men lämpligt är väl att man får lämna in kvitto på att man är medlem på någon långsiktigt prostatavänligt sajt och få kostnaden betald av arbetsgivaren. Anställda inom svensk sjukvård skall ju t.ex arbeta för att bejaka vetenskapliga metoder och beprövad erfarenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2k ligger det på där jag jobbar men det kan kanske skilja mellan olika avtal.

   Radera
 13. Frikyrkan håller inte med: självbefläckelse leder till evig fördömelse! Omvänd er innan det är för sent!

  SvaraRadera
 14. Den tuffa uppgiften är inte att klara 21 tömningar i månaden på egen hand men att övertyga sin kvinnliga partner om att det är en lämplig min nivå att motionera paketet kan bli svårare kanske..

  SvaraRadera
 15. Sådärja! Nu har man nåt att göra den lilla tid man är vaken på jobbet. Dragning av handtralla 8h får det bli i tidrapporten.

  SvaraRadera
 16. Lika bra att ta allt under ett dygn så det blir gjort eller är det bättre att dela upp under månadens gång undrar sambon.

  SvaraRadera
 17. Kanske läge att köpa en begagnad mjölkmaskin från någon kånkande bondgård?

  SvaraRadera
 18. Svar
  1. Med tanke på att detta publicerades igår, så, nej.

   Radera
 19. Enda sättet att säkra denna kunskap är att göra en randomiserad dubbel blind studie dvs halva gruppen lottas till ejakulation ofta, resten till att endast göra det 4-7 ggr/ mån. Obs viktigt att inte försökspersonerna får veta vilken grupp de tillhör, därför bör ejakulationerna ombesörjas av ngn annan när man sover:)

  SvaraRadera