Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-23 13:08

FLASH/BREAKING: Sverige skickar ubåt till Mali för att stödja Belgien

Då den så kallade Islamiska Staten nu tagit på sig terrordåden i Bryssel igår är det nu öppet för Belgien att åberopa Lissabonfördraget 42.7 och begära hjälp med till alla buds stående medel från allierade länder inom EU, dvs inklusive Sverige. Enligt uppgifter till mig ligger regeringen denna gång redan händelserna i förväg och kommer skicka en svensk ubåt till Mali som stöd till Belgien.

Sverige är som bekant inte ett alliansfritt land sedan vi via Lissabonfördraget skriftligen förbundit oss att med alla till buds stående medel bistå andra EU-länder som utsätts för väpnade angrepp. Och nu har några som kallar sig för Islamiska Staten angripit ännu ett EU-land, vilket öppnar upp för Lissabonfördragets paragraf 42.7, likt i höstas för Parisdåden.

Regeringen har nu enligt uppgifter till mig varit proaktiva och står redan redo för snabba beslut. Den här gången ska det inte ta en månad att bestämma sig för att skicka två stabsofficerare till Mali och erbjuda transportflygplan. Denna gången blir det annorlunda.

Svenskt transportflyg är ju redan fullt uppbokat med att användas för Försvarsmaktens egna insatser, samt till stöd för Frankrike pga terrordåden i Paris i höstas.

Så denna gång är det alltså flottan som får ställa upp.

En svensk ubåt ska därför skickas till Mali för att avlasta Belgien. Visserligen har inte Mali någon kust och Belgien deltar inte i United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali1. (MINUSMA), men det är viktigt att vi visar vårt stöd med alla till buds stående medel. Och ubåtar har vi som bekant, rent av världsledande dito, särskilt i grunda vatten. Och vattnet är minst sagt grunt i Mali.

Dessutom är ubåtar feministisk utrikespolitik, eftersom havet omsluter ubåten i dess helhet och man kan därmed inte prata om penetration.

1. You can't make this shit up. Seriously.

Tillägg: Detta inlägg kan innehålla spår av satir.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Fast ubåten är ju som en stor fallos ur vilken små saker simmar.. dödsspermier..

  SvaraRadera
 2. En ubåt för att möta Daesh's enorma ubåtsflotta :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alternativt åker man runt med ubåten på en "stor" lastbil för att visa att man existerar.

   Radera
 3. Svar
  1. Skämta icke med oss sjöfarare!
   Om dylikt sker smittar vi mer än gärna Eder med vår nyfunna PC resistenta Gonnore´...
   Från Saudi, påstås det.

   Radera
 4. Fråga till Lars. När du skriver "den så kallade", vad menar du med det? Gör du anspråk på att veta vad det sanna islam är? Trodde bara Allah visste vad det är. Och tänk om Allah gillar vad han ser? Med tanke på att han satt oss i en gigantisk råttbur för att bestämma vilka som ska komma till paradiset och vilka som ska komma till helvetet, verkar han vara en förhållandevis (!) grym figur. (Fotnot: resonemanget är lånat av den tyvärr avlidne Christopher Hitchens).

  SvaraRadera
 5. Danmark skickade ju ubåten Sälen till ökenkriget i Irak som ju faktiskt har en liten kust, och det bräcker vi lätt genom att skicka en ubåt till Mali som inte har någon kust. Gissningsvis är planen att ubåten i skydd av vattnet inkognito skall segla upp för floden Niger och utföra ett avgörande centralt anfall på terroristernas högkvarter i hjärtat av Mali.

  SvaraRadera
 6. Hur i h-e kan du skriva sånt här trams? Inte ens dålig satir. Jag kan bara se en part i världspolitiken, som tjänar på sprida misstro mot vår regering och våra myndigheter.
  Tänk ett varv till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad annat än misstro haver dessa organismer gjort sig förtjänta av?

   Radera
 7. Kanske kommer Belgien be Sverige att hjälpa dem att anfalla ett land i Mellanöstern eller någon annan stans. Kanske kommer de be oss om att flyga till månen, vem vet.

  Självklart ska vi bistå dem med vadhelst de frågar om, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tintin et consortes har ju redan varit på månen!
   Glömt det?

   Radera
 8. Cornu, du tror att du skämtar men vänta bara ett par dagar tills riksgagen haft lite debatt så kommer du se hur HMS Uppland seglar av.

  SvaraRadera
 9. Coola förkortningar är det bästa i det "militära" framförallt när dem skrivs på ett språk förkortas på ett annat:
  Mission multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilisation au MAli, MINUSMA

  Vilket är rätt brukligt när det gäller FN.

  SvaraRadera
 10. Intressanta fakta om floden Niger är att den ibland faktiskt kan vara så torr att det inte går att segla ens en eka uppför den. Sommaren 1985 gick det till exempel tydligen att korsa den torrskodd i höjd med Niamey.

  SvaraRadera
 11. Bättre kan du Cornu, då ju verkligheten överträffar dikten : För något år sedan skickades från UD ett dussin genuspedagoger till Ukraina som hjälp för att ändra det ukrainska samhället i feministisk riktning. Feministerna brukar som bekant hävda att de vet bäst hur konflikter löses, men i just UKR-fallet har resultatet uteblivit - som alltid.

  SvaraRadera
 12. Skulle inte hela EU bara kunna bestämma sig för att erkänna IS, och sedan åka dit en masse och rensa upp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle man nu erkänna dem som stat skulle man snart komma på att låta dem leda FN:s människorättsråd, du vet utveckling...

   Radera
 13. Bättre dom stannar kvar hemma och försvarar modervattnet!

  SvaraRadera