Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-19 20:00

Earth Hour!

Så var det dags igen. Tydligen bryr sig folk om Earth Hour fortfarande, och allt mer polariserat. Känns så 2000-talet, nu är det 2016.
Stämningsbelysning med scenen "Söderhavet" i huset.
Så slår ni på allt, kör torktumlare, tvättmaskin etc. Eller släcker ni ner för att tända fossila paraffinljus istället för vattenkraftsel? Eller bryr ni er helt enkelt inte?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Släcker för barnen då det är pedagogiskt, struntar i det i övrigt då det handlar om att bli fossilfri vilket vår elförbrukning inte påverkar.

  SvaraRadera
 2. Släcker ofta i rummet jag går ut ur så jag vet inte... orkar nog inte dra igång nån större grej av detta idag. Möjligen undviker jag hushållsapparaterna?

  Får datorn vara igång??

  SvaraRadera
 3. Sedan vi således i det anförde hafve skärskådat naturens undersamma ordning,och bevist, att ingen ting är förgäfves, eller för sin egen skull, utan det ena alltid måste räcka det andra handen till inbördes understöd, etc.
  Skulle herr arkiatern Carl Linne´ hava svarat.
  Tror jag.
  Det där med elektricitet hade ju inte precis slagit igenom på hans tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja redan...grekerna... statisk... elektricitet... bärnsten... Fast först med batteri som Volta räknas som uppfinnare av år 1800 just imorgon 20/3 tog kunskapen om el fart. Möjligen uppfanns batteri ca 1000 år tidigare i Bagdad för vid arkeologiska utgrävningar 1932 hittades en kruka som innehöll en järnstav som var inlagd i en kopparcylinder. Denna anordning kunde ha använts till att “lagra elektricitet”, men möjligen till något annat som vi inte känner till.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 4. Bryr mig inte. I början så roade jag mig med att läsa de bloggare som skrev om hur mysigt det tyckte det vara att släcka ned och tänka på jorden och klimatet. Sedan såg jag ofta på tidigare inlägg hur de hade lagt upp semesterbilder från Thailand och andra länder man bara når med flyg.
  Förra året var det ett antal som skrev tweets med bilder hur grannarna hade släckt ned på andra sidan gatan när de själva satt med paraffinljus. Mest från Södermalm skall väl tilläggas.

  SvaraRadera
 5. Jag ska försöka slå på så mycket som möjligt för att det inte ska bli för stora svängningar i belastningen på elnätet, sen ska jag stänga av när de är slut. Jag har effektvakter som går in och skyddar huvudsäkringarna om jag skulle dra på för mycket. Blir en extra varm och skön stund hemma. God Afton!

  SvaraRadera
 6. Patetiskt spektakel, detta är något man bör tänka/agera för var dag.

  SvaraRadera
 7. Säg i stället åt alla tjockisar att låta bli att äta 3 x fler kalorier än de behöver, så sparar vi energi och miljön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog inte några som gör det (inte många iaf).

   Radera
 8. Alltså, vem bryr sig.

  SvaraRadera
 9. Jag undrar om tidningarna på nätet också sparar energi ikväll. Går inte att komma in på Aftonbladet, Expressen, DI. Kanske fler?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja egendomligt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Förmodligen den miljömedvetne Putin som ger en rak höger med sin overksamma högerarm.

   (enligt neurologiska experter är det "the gunslinger gait" från KGB, men även copy cats som underling Medvedev anammar bossens hållning).

   Radera
  3. Jag vet inte om detta är ett meddelande från dom som eventuellt ligger bakom nedsläckningen.

   https://twitter.com/_notJ

   Radera
  4. Fortfarande dött hos di och Aftonbladet fast SvD och DN fungerar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Japp. Nu har övriga nyhetssajter (som inte verkar ha varit målet för en eventuell attack) rapporterat om det:
   http://www.svt.se/nyheter/inrikes/stora-nyhetssajter-har-kraschat
   http://www.svd.se/stora-nyhetssajter-har-kraschat/i/senaste
   http://www.metro.se/nyheter/samordnad-attack-mot-nyhetssajter/Hdzpcs!JlqHI0UvIjyd7cMN3pM4ZA/

   Radera
 10. I mitt mer invandrarbetonade kvarter är allt tänt som vanligt.

  SvaraRadera
 11. Har själv nästan till 100% ledlampor och är ganska noggrann med att släcka ändå så det fick vara.
  Undrar hur det är i hela riket vad gäller övergång till LED? Hur stor del av glödlampor som kan bytas mot LED har bytts och hur mycket har elförbrukningen sjunkit pga av LED? Är det en betydelsefull minskning?

  SvaraRadera
 12. Vi släckte utomhusbelysningen.. mest för att det inte ska sticka någon i ögonen. För övrigt sket vi fullständigt i att släcka något inomhus

  SvaraRadera
 13. Vem bryr sig. Miljömedvetenhet uppnås inte med billiga men effektivt synliga pr knep en gång om året. Nej, det krävs rätt andra ändringar, och sånt är svårare och får tyvärr inte plats i en enkel, kort floskel på nätet. Dessutom...sitter och folk umgås i halvmörkret/mörkret och spelar typ brädspel eller så, eller sitter alla och glor på mobilerna ändå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mobiler och smarta enheter har ju i många fall helt eller delvis externaliserat kravet på datakraft. Så man undrar lite om det kanske tom innebär att serverhallar går för fullt i en sorts peak under earth hour när alla skall titta på varandras aktiviteter och gilla varandra. Tänkt om det drar mer energi sammantaget än att bara köra på som vanligt eller släcka ner lite och inte kolla mobilen?

   Radera
 14. Brydde mig förut, när miljöfrågan var i ropet 2008-2009 och det fanns en chans att få till förändring. Nu är det för sent, ingen vill utveckla samhället, mänskligheten kommer sluta som Påskön.

  SvaraRadera
 15. Det verkar meningslöst att stänga av lågenergilamporna. Ska det ha nån effekt på medvetandet är det huvudströmbrytaren som ska angripas. Låt den gärna var avstängd några dagar så att man får lite känsla för framtidsvisionen om intermittent elförsörjning från Sol och Vind .... :-)

  SvaraRadera
 16. Earth Hour är genuint fjantigt. Aldrig att jag skulle låna mig till dylika jippon. Nej, att uggla i mörker är ingen lösning på någonting. Även om samtliga Sveriges innevånare upphörde att existera idag, skulle det inte ha någon effekt på jordens miljöproblem eller energiförsörjning. Sverige vore dessutom ypperligt ur geologisk synvinkel att förlägga kärnkraftverk. Vi borde vara elexportörer av kärnkraftsel, inte importörer av kolkraftsel. Då skulle vi göra en skillnad.

  SvaraRadera