Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-22 15:16

Att rapportera om Brysseldåden utan svensk gammelmedia

Min rapportering i förmiddags skedde avsiktligt utan annat stöd från gammelmedia än Public Service/SR:s extrasändningar på P1 och sedan P4. I övrigt använde jag till 100% sociala medier, specifikt Twitter och Reddit för hela omvärldsbevakningen. Detta för att poängtera att lördagens DDOS-attack mot gammelmedias sajter inte hotar nyhetsrapportering vid kris.

En läsare, FK, skrev följande besserwissrande kommentar till min liverapportering om Bryssel:
"Helt okej att ha tillgång till mainstream-medier i ett sådant här läge, eller? Häromdagen skrev du att det inte gjorde så mycket när stora delar av dem slogs ut av en hackerattack."
Pwned, FK. Jag använde inte gammelmedia. Jag använde SR:s FM-radio och Twitter, samt Reddit.

Ja, jag länkade till en artikel på SvD efter att SR sänt en intervju med Theresa Küchler. Och ja, jag länkade till SR:s sajt för de som ville lyssna på radion den vägen. Men i övrigt var det FM-radio, Twitter och Reddit som gällde för min omvärldsbevakning.

Naturligtvis hänvisade Twitter och Reddit till utländska mainstream media och nyhetsbyråer.

Poängen är dock att krisen gick alldeles utmärkt att följa och rapportera om utan att ens se på svensk TV, än mindre läsa en enda svensk nyhetssajts texter. Likt under Parisdåden är det förstås helt meningslöst att följa svensk media för internationell rapportering. 

SR hade dock snabbt en egen reporter på plats på flygplatsen och var alltså förhållandevis relevant.

Nu var det förstås en kris i ett annat land. Frågeställningen är då om man hade kunnat göra likadant om det var Sverige som var angripet och DDOS-attacker hade sänkt svenska mediasajter.

Svaret är ja! SR hade fortfarande sänt FM-radio även om deras Internetsajter sänkts. Utländska mediahus och nyhetsbyråer på plats i Sverige hade fortfarande rapporterat hem om situationen i Sverige, som hade kunnat följas via utlandet. Förhoppningsvis hade även svenska journalister inte bara gnällt över DDOS-attacker, utan rapporterat via Twitter och Facebook, alternativt via den föreslagna backuplösningen med att ha reservservrar redo utomlands för att använda vid DDOS-attacker. Då jag inte har TV kan jag dock inte använda SVT som källa om deras webtjänster och SVT Play sänkts, men jag använde inte heller SVT i förmiddags.

Min mediarapportering hade inte skiljt sig speciellt mycket. Vid en svensk händelse hade jag även fått in en hel del direktrapporter från läsare, vilket jag fick under det akut förhöjda terrorhotet i höstas, även om jag valde att inte rapportera speciellt mycket om detta för att inte röja myndigheternas agerande. Ungefär som när jag liverapporterade om Parisdåden. Rapportera gärna om fienden, men aldrig om den egna sidan.

Sammantaget visar min rapportering vad man med enkla medel kan åstakomma även utan svensk "gammelmedia". Sverige går vidare  även om gammelmedias webtjänster tillfälligt sänks av DDOS-attacker, vilket jag skrev en debattartikel om hos SVT Opinion igår. Kom ihåg att under kalla krigets hot om det totala kriget, så nöjde man sig med SR, SVT och tryckta tidningar dagen efter. Liverapportering på Internet fanns inte på 80-talet, utanför en mycket smal akademisk värld med Gopher, Usenet och andra gamla system, som knappast användes för nyheter på den tiden. Livet och Sverige går vidare även om gammelmedia inte tar Internetsäkerhet på allvar.

Sådana här situationer och Sveriges Radios FM-sändningar visar hur korrekt och viktigt det var att regeringen stoppade nedsläckningen av FM-nätet och att inte miljontals FM-radioapparater i nästan vartenda hushåll (om inte annat i bilen) skulle bli värdelösa. DAB-satsningen fyllde ingen funktion. Vid kris behövs de radioapparater alla har och inte skulle ersatt med DAB-radio om FM-nätet släcktes.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. Nu är väl iofs SR:s FM-utsändningar gammelmedia så det skriker, men jag förstår ju vad du menar.

  Kan du inte ratta in nåt på AM-bandet eller långvåg nästa gång bara för att bevisa poängen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höll på skriva något om vårdkasar och budkavlar men, FM-bandet är väl det äldsta som finns kvar sedan SR lagt ned sina analoga AM-sändningar.

   Radera
  2. Vårdkase
   Se Huddinge
   Till och med dess vapen.

   Varför inte optisk telegraf?
   Sista bevarade i Furusund.

   Radera
  3. Återstår signalflaggor...
   Smärtsamt minne.
   Hon som sydde flaggorna flydde mig.
   Klok flicka, dessvärre.

   Radera
  4. Du borde nog pestflaggas permanent ja.

   Radera
  5. Eftersom pestflaggan är gul så räcker det ju att han visar kalsongerna

   Vårdkasar har ju även den fördelen att de självantänds vid kärnvapenangrepp

   Radera
  6. @gbd
   Landkrabba!
   Signalflaggan Q är gul, ja.
   Men ser herrn(?) den betyder att mitt fartyg är smittfritt!
   Vad gäller kalsonger vill jag i all anspråkslöshet härmed förklara att jag ej än lider av inkontinens.

   Radera
  7. Hellre landkrabba än snuskhummer och bara för att du inte lider av din inkontinens betyder inte att de omkring dig inte gör det.

   Radera
  8. Förresten, pestflaggan, är det den svart-gul-rutiga?

   Radera
  9. Har jag avancerat till s-hummer? Skall jag vara stolt?
   Vad gäller i-tinens:
   Skulle tro att det vattnas i min dotters mun om jag hade det.
   Kanske skulle hon rentutav komma på tanken att hjälpa pappa sin.
   ( Öppet mål där för infama attacker...)

   Radera
  10. Vad gäller pestflagg: Ej varit aktuellt för mitt skepp.
   Se Pesten i Florens och den klassiska Decameron...
   Poetsjukan tycks sakna mekanisk/optisk möjlighet att signaleras.
   QL föreslås.
   Hoppas att du/vi alla slipper. Ja, riktiga pesten.
   Det andra vill man ju ej slippa undan. "Plågar och förnöjer" som den finsk/svenska skalden diktade.

   Radera
  11. @skepparn: Slå upp kombinationen MKF i ICS. ;)

   Radera
 2. Sedan har dom flesta mobiltelefoner möjlighet att ta emot radiosändningar,inget DAB tjafs där inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta (smarta?) mobiler har idag INTE möjlighet att ta emot radio direkt. Det har försvunnit pga alla finesser i övrigt. Min Xperia Z3 Compact är en av de sista. De använder sig av webradio.

   Det är fortfarande en traditionell klockradio, eller i värsta fall bilstereon. Bilen skyddar också hyfsat mot EMP om det är aktuellt och kan om du har en äldre bil även möjliggöra en snabb transport från det område som drabbas av nedfall. Om du drabbas av direkt nedfall spelar det ingen roll om du sitter i bil eller ej...
   Bilen i sig ger såklart ett visst skydd mot kontaminering.

   Radera
  2. I Bryssel var mobilnätet överbelastat och det gick bara att skicka SMS, så glöm fnitter och webbradio när det smäller.

   Radera
  3. Jag lärde mig det år 2000 på Pearl Jam konserten. Mobilnätet var inte framkomligt på flera timmar.

   Radera
  4. Compacten har väl radio,även den nyaste Z5 har radio,"hörlursantenn" krävs dock.

   Radera
  5. Compacten har väl radio,även den nyaste Z5 har radio,"hörlursantenn" krävs dock.

   Radera
  6. Jag har också en modern smartphone med FM-radio men det blir svårare att ha det för varje år.

   Radera
  7. Där ser man. Jag har också en Xperia Z3, men hade ingen aning om att den har FM-radio, har kört web-radio när jag velat lyssna på något.

   Radera
  8. Enligt prisjakt finns det 125 mobilmodelle med Android. 82 av dessa har FM-radio. Apple hade det fram t o m Iphone 5. Gillar man Windows phone har nästan samtliga (även om de är få) FM-radio

   Radera
  9. 125 som lanserats 2015 eller 2016 ska det vara

   Radera
 3. Lite off topic var Statsministern bättre än väntat inför pressuppbådet på TV. Lite svajig kring ordval, men inte katastrofalt. Lät som en ganska klok granne, lämnade tyckande och expertis till myndigheter, med förståelse för oro men klar över värdet av demokrati. Bättre än väntat. Bär mig reflexmässigt emot att erkänna något positivt om Stefan, men det hade kunnat vara betydligt värre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänta till Flåmson öppnat munnen :)

   Radera
  2. Hon ligger nog bakbunden med munkavle på regeringskansliet. Mumlar nåt ohörbart om vikten av skatt på plastpåsar...

   Radera
 4. Det jag tycker saknas är en podradio när sånt här händer där är SR fortfarande överlägset tex när man sitter och kör.

  Om någon kunde sända live vore det mycket uppskattat !

  SvaraRadera
 5. Två kärnkraftverk med sju reaktorer har evakuerats och ägarna begär hjälp med kraftfull bevakning. Från Daily Express: "Armed police and the Belgian military have been on site since the weekend following growing calls from the energy industry to beef up security at the potentially vulnerable plants."

  I Sverige anses beväpnad vakt för de svenska kärnkraftverken helt onödig eftersom det finns höga stängsel.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och att ha kärnkraftverk på svensk mark anses av vissa som i princip ofarligt.

   Radera
  2. Beväpnade vakter till kärnkraften är på gång även om det tar lite tid till.
   http://www.unt.se/omvarld/bevapnade-vakter-vid-karnkraftverk-4097525.aspx

   Radera
  3. Ja Martin jag har velat ha en grupp med stark beväpning i åratal. Nu när beväpnade (elpistol eller ak?) väktare med hund införs en bit in på nästa år blir det bättre men det är stora ytor att ha kontroll över.

   Trevligt att ansvarig för reklam och PR vid Oskarshamns kärnkraftverk lite yrvaket håller med:

   "Vi delar givetvis myndighetens bedömning att omvärlden ser annorlunda ut i dag än vad den gjorde för bara några år sedan. Vi har givetvis också varit delaktiga i arbetet med att utforma de här nya villkoren och kraven, säger Anders Österberg, informationschef på kärnkraftsverket OKG i Oskarshamn."

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Vrede säger Ygeman just i extrasändningen på 2an och det har han rätt i.

   Nödbemanning finns kvar och bilder på nätet visar beväpnad militär med rykande reaktor bakom. Allt under kontroll när det gäller kärnkraften nära Bryssel.

   Om någon extra bevakning införts temporärt i Sverige är okänt - hotet anses kanske inte högt nog än utan stängsel och lås räcker. Men en bit in på nästa år är det dags - permanent beväpnad vakt med hund - trots det filter som ska hindra all tänkbart läckage.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 6. "Vi sörjer med de döda". De döda sörjer alltså, men försökte i alla fall inte fly den här gången. Så bra också att Belgien ska få all hjälp de begär, precis som Frankrike.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, belgien är ju alltid snara att hjälpa svenskar...
   Hört talas om Astr*d B och Dag Hammarsköld?

   Radera
  2. Damn straight skepparn.

   Radera
  3. Du glömde kommatecknet efter "straight"!
   Apropå grammatik, lärare o.dyl.
   Vår fransklärare var från Trollhättan.
   Ja, en snarstucken djävul...
   Nils Fischerström.
   Och så förbannat dum!
   Den f-n höll på att ge mig A i franska.
   Lärarna helt inkompetenta redan på min tid.
   Menade du eventuellt "strait"?
   Mer anpassad efter min signatur...

   Radera
  4. Jag skriver på mobiltelefonen. Då kan man inte lägga ribban för högt. Särskilt inte om man har dasslocksnävar.

   Radera
 7. Observera att enligt myndigheten för samhällsskydd och beredskap är det P4 som är beredskapskanal och alltså är den tjänst för allmänheten man längst kommer att garantera funktion hos.

  SvaraRadera
 8. OT

  Det är fruktansvärt det som hänt och nu hoppas verkligen att Löven och AKB inser sitt fulla ansvar för det inträffade och gör allt i sin makt för att den överlevande treroristen ska få en skyddad fristad i vårt vackra land. Allt annat vore inhumant och direkt leda till tankar om sveriges daltande med nazitserna under andra världskriget.

  Tillbaks på banan

  När Benazir Bhutto blev mördad så var en engelskspråkig pakistansk tidning tidigt ute med full rapportering. Så jag slapp svensk media.

  Likaså när Breivik terroriserade Norge så fanns det norsk media att tillgå.

  Enda anledningen att ge sig in på de svenska tidningarna är väl egentligen för att det är skönt å bli förbannad ibland, Lena Mellin har tydligen kläckt ur sig något obegripligt idag igen.

  SvaraRadera
 9. Etablerad media reagerar som alla andra med ett yrke som blivit konkurrensutsatt...

  Det ska vara bidrag, förbud mot konkurrens och naturligtvis så ser man sig själv som långt viktigare än man egentligen är.

  SvaraRadera
 10. Bra jobbat! Själv har jag klarat mig utan svensk kommersiell media sedan 2011 ungefär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räknades Farbror Sven och hans barnens brevlåda till det kommersiella?

   Radera
 11. Bra! Jag längtar tills polleten trillar ned angående att aggregerad konsensus* från decentraliserade regionsfria** parter inte ett fenomen som har med just _media_ att göra; media är bara tvingade bort från antikens regionsbundna centralisering lite snabbare än andra eftersom social media inte krävt några direkta nymodigheter.

  * Detta är det twitterflöde du faktiskt ser

  ** Kallas ofta "globalisering" och dylikt, men det är missvisande i den här kontexten; regionsbegreppet luckras inte upp när vi blir digitala - begreppet existerar inte.

  SvaraRadera