Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2016-03-07 10:39

Angående Arbetsförmedlingens hemsideflopp

Sveriges kanske minst ansedda myndighet, Arbetsförmedlingen, har jobbat på sitt anseende och lade 100 miljoner kronor på en ny hemsida. Ett projekt som nu lagts ner och istället ska ersättas med ett nytt 20-miljonersprojekt.
Foto: Lennart Perlenhem
Som bekant är jag numera på deltid några timmar i veckan Skattebetalarnas förenings Slöseriombudsman. Detta är något jag håller separat från bloggen, och kan följas i Slöseriombudsmannens kanaler på Facebook och Twitter, eller för den delen YouTube. Det som sker där uppmärksammar jag normalt inte på bloggen. Den här bloggen är inte Slöseriombudsmannen.

Däremot tänker jag länka till lite längre artiklar jag publicerar hos Skattebetalarna, vilket jag gjorde nu på morgonen. Denna gång angående Arbetsförmedlingens misslyckade 100 miljoner på en ny hemsida. Texten är väl i närmaste att jämföra med någon av mina normala blogginlägg.

Man kan nog sammanfatta det hela med att Arbetsförmedlingen inte direkt lyckats med att förbättra sitt anseende på den här historian.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Men man lyckades ju sysselsätta ett gäng webbutvecklingskonsulter, så du kan ju inte komma och säga att de inte höll sig till sin kärnverksamhet. Kostnadseffektiviteten är en annan historia. Det kanske finns konsulter inom sådant också som de kan hyra in?

  SvaraRadera
 2. 1: Starta projekt som ger jobb till X konsulter.
  2: Åtgärda fel i tidigare projekt, Y konsulter till får då jobb.
  3: Sätt några på granska projektet ur ett genusperspektiv, några till får jobb
  4: Anställ några för att hitta upprepningar.
  5: Certifiera alltihop enligt någon HBTQ-mall. Tio personer till.
  6: Översätt allt till tio olika invandrarspråk, ett hundra svindyra översättare.
  7: Tillgänglighetsanpassa alltihop, men använde översättningen till urdu som mall.
  8: Rätta till det som blev fel i 7.
  9: Börja om från början.
  10: Se på Youtube när Wilderäng slänger hundralappar i slöserikassaqn.
  12: Ansvariga chefer "levlar upp" ett snäpp i maktpyramiden.
  13: Anställ dubbelt så många chefer.
  11: Börja om på 1.

  Efter tre varv når systemet kritisk massa och behöver ingen input utifrån. Allt staten gör är att mata den "svarta lådan" med skattepengar i evighet, amen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, detta är klockrent nära sanningen i det moderna Sverige.
   'Ett väl skött konsultjobb räcker länge....'

   Radera
 3. Nåväl! Var nu inte så neggig. 100 mille = 100 anställda. Arbetsförmedlingen har helt enkelt minskat antalet arbetslösa (deras uppgift) med 100 personer. Varje dag blir det lite bättre.

  (Och nu blir det 20 pers till som får jobb ett år.)

  SvaraRadera
 4. Du missade att länka till din artikel http://www.skattebetalarna.se/nyheter/arbetsformedlingen-misslyckas-med-ny-hemsida-efter-100-miljoner-kronor-tvingas-lagga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Länkade fel ser jag. Tack. Korrigerat.

   Radera
 5. Någon förvånad?
  Inte ens en piss i Mississippi. Kanske är meningen. Nu kommer man kanske att vidta några åtgärder och belöna de skyldiga med bättre lön någon annan stans, så slipper vi tala om AFs mångmiljardslöseri i sin övriga verksamhet.

  SvaraRadera
 6. Arbetsförmedlingen borde ha en eloge, 100 miljoner var mycket billigare än regeringens satsning på trainee-jobb och ungdomskontrakt. Där pratar vi miljardrullning och det finns 44 trainee-jobb och 50 ungdomskontrakt.

  SvaraRadera
 7. http://www.svt.se/nyheter/inrikes/af-la-100-miljoner-pa-ny-sajt-som-inte-blev-av

  SvaraRadera
 8. Varför skall man arbeta och betala skatt i Sverige?

  Känner väldigt starkt för att bara lägga ner verksamheten skicka pengarna till ett skatteparadis, skriva över fasta tillgångar på en bulvan och sedan inkassera bidrag varje månad. Kommer visserligen inbringa mindre nya pengar varje månad men samvetet och sinnesron över att inte bidra till vansinnet borde vara värt en del!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma tankar har slagit mig ett antal ggr.

   Radera
 9. Vilken tur att jag kodade en egen förbättrad version av arbetsförmedlingens "Lediga jobb" sektion. http://statsskuld.se/jobb/lediga-jobb
  Kanske lite vass i kanterna fortfarande men den har en riktigt bra funktion där du kan se meddellönen för lediga jobb och eventuell konkurrens.

  Nu hoppas jag såklart att alla kommer till Statsskuld.se som kostat skattebetalarna 0kr i utvecklingskostnad :)

  Kodat på fritiden så, be gentle.

  Som utvecklare så skickar jag en tanke till alla dessa utvecklare som nu troligen går omkring med en sten i magen.

  SvaraRadera
 10. Lägg ned skiten, fyller ingen som helst funktion.

  SvaraRadera
 11. Ärligt talat, hade det inte varit BÄTTRE att lägga dessa 100+ mille på en SERÖS UNDERSÖKNING angående MEDBORGARLÖN ?!

  Spontatnt känns det som är mycket bättre satsning är att "kolossen-på-lerfötter" ska får en ny hemsida.. och seriöst, över 100 mille i sjön, på ett hemsideprojekt känns så förbannat sjukt..

  Det går säker att SPARA in en jädrans massa miljoner på att integrera/avveckla vissa bidrag och ersätta allt med ett enda.. Det har ju nämnts på denna blogg innan.. Medborgarlön-undersökning, något för SlösO att propagera för?

  SvaraRadera
 12. Projektet handlade inte enbart om en ny hemsida, scoopet var mycket större än så.
  Det handlade om att ersätta befintligt internt förmedlingssystem + ny hemsida.
  Riksgälden/regeringen beviljade 500 Mkr för att kunna genomföra denna satsning.
  I nuläget finns varken nytt förmedlingssystem eller ny hemsida implementerad.
  Alla kostnader har gått åt till tjusiga Power-Points och div små appar. Det finns ingen plan eller ens en vision över vad som ska göras i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Internt förmedlingssystem? Är tanken på att man skall börja satsa på internrekryterring på AF istället för att försöka förmedla jobb från (andra) arbetsgivare till arbetssökande (utanför AF)?

   Radera