Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2016-02-01 10:57

Widegren (m) vs Widegren (m)

"Ryssland drar sig österut. Europa säkrare än på länge." - Cecilia Widegren (m), 18:e oktober 2012 
"Omvärldsläget är oroligare än på länge. Rysslands agerande har ökat osäkerheten i vårt närområde." - Cecilia Widegren (m) mfl, 26 jan 2016
Moderaterna Karin Enström, Hans Wallmark och Cecilia Widegren har publicerat en debattartikel där de säger att omvärldsläget är oroligare än på länge och att "förutsättningarna för svensk försvars- och säkerhetspolitik har ändrats dramatiskt på kort tid".
Skaraborgare ute och kör lite grann.
Nej, Enström, Wallmark och Widegren. Förutsättningarna har inte ändrats på kort tid.

Vad som har hänt är att verkligheten kom ikapp er. Ni skulle lyssnat på dragningarna MUST, FOI, FRA och Säpo gjort för er i försvarsutskottet, försvarsberedningen och som försvarsminister. Nej, Anders Borg (m) och finansdepartementet var inte rätt rådgivare när det gäller försvars- och säkerhetspolitik. 

Verkligheten slog till redan med Georgienkriget 2008 (egentligen tidigare än så) och det enda som verkar fått er att få upp huvudet i sanden var att ni åkte ur regeringställning och inte längre behövde oroa er över hur uttalanden ska finansieras. Inte ens den sk ryska påskens ryska övade kärnvapenanfall mot Sverige 2013 fick er att vakna. Inte heller Rysslands invasion och olagliga annektering av Krim, eller Rysslands krig i Sydöstra Ukraina.

Nej, det enda som fått er att vakna är att ni sitter i opposition och slipper genomföra det ni säger. Och att Anders Borg har lämnat.

Men det är åtminstone positivt att ni inte är sämre än att ni kan ändra er. Så länge kan ni här läsa om vad Moderaterna i regeringsställning gjorde med svenskt försvar även efter såväl Georgienkriget 2008 och det "kaukasiska lackmustestet", även efter Zapad 2009, även efter de massiva beredskapsövningarna 2013 eller 2014 och även efter ryska påsken.

Jag säger bara som Widegren brukar göra angående att ni med läpparnas bekännelse har ändrat er: Bra för Skaraborg, bra för Sverige!

Att ni bara lyckas få er debattartikel publicerad i Västgötabladet säger det mesta om huruvida någon tar er på allvar i försvarspolitiken längre. Hade jag inte länkat till er debattartikeln blir antagligen det här blogginlägget läst av fler än debattartiklen. Även då, gissningsvis.

Tillägg: Fredrik Reinfeldt (m) sade som statsminister i augusti 2014 följande:

"Försvara mot vadå?"
Det enda som ändrats dramatiskt på kort tid är Moderaternas politik. Men omvärldsläget, nej.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Det är väl vi som dragit österut och inte ryssen som dragit västerut.
  Vi har väl en bra mängd både afganer och arabiska soldater?!

  SvaraRadera
 2. Politikerförakt, varför då?

  SvaraRadera
 3. Västgötabladet - måste erkänna att jag aldrig hört talas om det - ösjötakorren ja, men vgb...
  Man kan oja sig över 'politikerna' (dvs 'dom'), naturligtvis, men främst om de inte håller vallöften, anser jag. Var fanns det folkliga raseriet, massdemonstrationerna till stöd för Odenberg vid hans symbolladdade avgång? under sossarnas nedmontering innan? Om det är några som varit out of touch med omvärldsläget så är det svenska folket, som i sin illusion om att tråkigheter sker 'ute i världen' på TV, så att man kan skicka mer FN bidrag på skattesedeln, mm osv, röstat fram just politiker som bekräftar att så är fallet. Strutsväljare har röstat fram strutsar som man sedan får se på TV i 4 år, som förmedlar att det är OK att ha huvudet i sanden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Västgötabladet. Det är väl den tidning som i folkmun går under benämningen "Gôbbabôxa" - för det står aldrig något i den...

   Radera
 4. I dylika situationer brukar jag fråga mig om politikerna i fråga ändrat uppfattning för att de sent om sider faktiskt kommit till insikt eller för att de tror att de vinner politiska poäng på att ändra uppfattning. Och vilket är egentligen värst? Politiker som inte har förmågan att ta till sig rudimentära orsakssamband inom en rimlig tidsperiod eller politiker som kan ha vilken åsikt som helst så länge de uppfattar att de har något att vinna på det.

  SvaraRadera
 5. "Att ni bara lyckas få er debattartikel publicerad i Västgötabladet säger det mesta om huruvida någon tar er på allvar i försvarspolitiken längre."

  Spot-on. Västgötabladet når väl knappast utanför Tidaholm där tidningen lever en tynande tillvaro med en, gissar jag, upplaga på några tusen ex.

  SvaraRadera
 6. Haha. Cornu är bitter. Tycker du ska tänka på att försvaret är ett särintresse.

  SvaraRadera
 7. Efter ryska påsken 2013, var dåvarande försvarsminister, och tillika f d marktenteriförestånderskan på Berga, endast intresserad av vem som lämnat ut uppgifterna till SvD. Att svenska incidentberedskapen var hemma och firade påsk eller låg och sov betydde inget. Försvar mot vad? frågade statsministern, ni vet han som smet ut genom en bakdörr tillsammans med finansministern som kanske också var den riktiga försvarsministern.

  SvaraRadera
 8. Ha ha! Vilket bett! Tack! Jag ska INTE läsa Västgötabladet.

  SvaraRadera
 9. "Who's the more foolish, the fool, or the fool who follows him?"

  Obi-Wan Kenobi

  "Folket får den regering folket röstar fram"

  Jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Folket röstar som media säger till dem att rösta, och politikerna anpassar sig efter detta. Den stora majoriteten av folket läser inte politiska bloggar, och letar inte upp annan omvärldsinformation på internet.

   De kollar på tv-nyheterna och vänstermänniskorna i morgonsofforna i tv, läser Aftonbladet och/eller Expressen, och får hela sin världsbild formad av detta.

   Radera
  3. Ok. Lite konstigt att SD i så fall gått från ingenting 2006 till att idag vara tredje största parti. Det påminner lite otäckt mycket om när NSDAP i Tyskland snabbt gick från ingenting 1928 till att bli näst största parti 1930 och största parti 1932. 1933 blev det det plötsligt det enda partiet.

   2007-2008 var det en finanskris i världen som inte drabbade Sverige så hårt som finanskrisen 1928-1933. Problemen sköts på framtiden. Tysklands finanskrasch var 1931 och gjorde framgångarna för NSDAP ännu större då medelklassen på nytt förlorade alla sina tillgångar. Men SD lyckades ändå ta sig in i riksdagen (likt Ny Demokrati under 90-tales krisen). Skillnaden mellan Ny Demokrati och SD är dock att SD växte sig ännu större eftersom Alliansen vann även 2010 och inte blev ett oppositionsparti till höger om Socialdemokraterna som på 90-talet.

   Vad tror du händer om Sveriges finansbubbla spricker före 2022? Varken Socialdemokrater eller Moderater kommer att ha en chans. Men Sverigedemokraterna kommer istället att få världens chans. Med eller utan medias hjälp.

   Hitler sågs som en clown på 1920-talet. Åkesson ses också av många fortfarande som en clown. På 2020-talet efter en bostadskrasch och spräckt finansbubbla med stor arbetslöshet och kraschad aktiemarknad kan det vara helt annorlunda.

   Radera
  4. Krisen startade 1929 och bottnade 1933... Inte 1928. Såg felet nu när jag läste igenom vad jag skrivit.

   Radera
 10. Det är slående hur sällan de etablerade partierna lyckas gå före eller jämsides med folket och verkligheten. Snarare tycks det vara en regel att de ligger steget efter och korrigerar sin politik allt eftersom trycket från folket växer i en viss fråga. Kanske beror det på att de vet att så länge de inte tar egna svåra beslut så sitter de säkert. De vet väl kanske också att väljarnas minne är så kort att det inom kort är glömt vad t ex det moderata partiet tyckte i den specifika frågan för några år sen. Men skrämmande är det att partier som uppenbart saknar förmågan att leda trots allt kommer att leda när nästa svåra kris kommer.

  SvaraRadera
 11. Reinfeldt måste vara den störste smitaren det här landet har haft. Hej o hå, ta pengarna.. och stick, vem trodde nåt annat.

  Men han är väl "vänstermänniska" han också kan jag tro..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han hade den mest utsatta politiska positionen i Sverige i 8 år. Hur länge hade du själv klarar samma tryck? 5 minuter?

   Radera
 12. Vi inom vänstern (Socialdemokratin) får väl skulden för allt - nu t.om även för moderaten Reinfeldts uttalanden och handling. Hultqvist är väl den vettigaste försvarsminister som någon har tillsatt på år och dar. Och det var ju inte vi Socialdemokrater som avskaffade värnplikten. Dessutom höjs ju nu anslagen åt försvaret.

  För övrigt att nämna så var det en mycket bra bloggartikel.

  SvaraRadera
 13. Vi var många som sade redan 2004 att "eftersom det tar ca 10 år att lägga ned försvaret så kommer vi med all sannolikhet behöva det igen 2014"....och..."det enda som krävs för Ryssland att hamna i samma revanschpolitik som Nazityskland på 30-talet är att oljepriset faller". Det kunde vi räkna ut som lekmän pålästa på historia år 2004. Varför kunde inte regeringskansliet göra samma sak med sina 4500 anställda. Är de amatörer och drömmare hela bunten, eller får de som har en konkret åsikt låta sig bli nedtystade för vissa åsikter får man bara inte ha ? Känner faktiskt igen det från debatten i landet just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 14. Haha ... Vad säger man moderaterna .., owned? :D

  SvaraRadera