Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-11 16:17

Ungdomsarbetslösheten ett totalt misslyckande för regeringen.

Praktikantministern Ylva Johansson slår sig för regeringens bröst över att ungdomsarbetslösheten minskat. Men dels är det på alliansens politik och dels har det enbart med den demografiska utvecklingen att göra. Istället för arbetslösa ungdomar har vi fått arbetslösa 25-åringar och regeringen har totalt misslyckats med arbetslösheten bland ungdomar under omständigheterna.
Sveriges riksdagshus.
Jag skrev redan 2013 att den regering som vinner valet 2014 kommer "lyckas" minska ungdomsarbetslösheten, helt enkelt därför att svenskarna inte kopulerade tillräckligt under senare delen av 90-talet, eller använde preventivmedel (och färre var i åldern där man gärna vill rekombinera varandras DNA). 

Kort sagt har antalet ungdomar minskat och kommer fortsätta minska ett tag till - då faller förstås även arbetslösheten bland ungdomar.

"Den som vinner valet 2014 kommer kunna slå sig för bröstet att de fick bort ungdomsarbetslösheten. Helt utan att lyfta ett finger. Dock kommer man förstås låtsas ta några åtgärder så man kan påstå att det var politiken som ordnade det hela."
Media är inte dummare än Ylva Johansson utan BLT uppmärksammar att det handlar om statistisk skönmålning:
"2015 fanns 19 000 färre 15-24-åringar än året dessförinnan. Antalet ungdomar i arbetskraften hade minskat med 15 000, antalet ej i arbetskraften med 4 000. De arbetslösa hade under detta tidsintervall blivit 21 000 färre, men i den gruppen ingår förvirrande nog även heltidsstuderande - som även de hade blivit 8 000 färre.
Det är helt enkelt inte så mycket jobben som har blivit fler som antalet ungdomar som har minskat. De sysselsatta ungdomarna har förvisso blivit fler, 5 000 närmare bestämt. Men av dem är det bara 1 000 som är i arbete. Resterande 4 000 tillhör kategorin "frånvarande hela veckan"."
Så var det med den saken.

Trots överhettad ekonomi och högkonjunktur har man bara lyckats få 1 000 ungdomar till i arbete. Det är en bedrift att lyckats så uselt i detta konjunkturklimat, men så sitter det nästan bara praktikanter i regeringen. Ännu ett totalt misslyckande från regeringen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. Tidigare år kunde man ju ta hyra ( ombord).
  Idag ej lysande utsikter.
  Enligt Bloomberg idag Baltic Dry Index 290!

  SvaraRadera
 2. Gick förbi en bil från ett mindre byggföretag nyss. På bilen var tryckt:

  Vi behöver fler snickare, murare, golvläggare, målare och några fler yrkeskategorier. + telefonnummer och nätadress.

  Min tolkning är att det finns gott om jobb just nu, men de kräver utbildning.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lägger ingen värdering i det men det tycks som samtliga byggarbetare nu för tiden är östeuropéer som gästarbetar. Vill inte svenskar och andra jobba i denna branch?
   RUT tjänster tycks domineras av spansktalande kvinnor, inte något för svenska ungdomar?

   Radera
  2. Det polska inslaget bland byggnadsarbetare tycker jag också är stort i 08. Gäller det städtjänster verkar det vara mer spridning men än större dominans för kvinnliga invandrare. Inom sjukvården är det också stort inslag av kvinnliga invandrare.

   Årets Nobelpris i fysik blev förövrigt också klart nyss och inte så många svenskar inblandade där heller. Fast jag är glad för bedriften förutsedd av Einstein för 100 år sedan, fast han trodde aldrig vår teknologi skulle utvecklas så långt att vi skulle lyckas detektera gravitationsvågor.

   Men Max Martin vann Polarpriset i morse och drar in miljarder till sina svenska bolag. Tackar kommunala musikskolan för det.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Tillägg: En ung svensk inblandad i upptäckten. Enligt DN för en liten stund sedan:

   "Från och med nu kan vi titta på svarta hål direkt och göra tester av relativitetsteorin som aldrig vara möjliga på jorden, säger Carl-Johan Haster, doktorand i astrofysik vid universitet i Birmingham i Storbritannien och en av mycket få svenskar som är medlemmar i Ligo."

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. @Sjunkbomben
   Att så många östersjövänner jobbar i byggbranschen beror nu för tiden nästan enkom på den brist av arbetskraft inom sektorn som finns. Gästarbetare kan man knappt kalla dem längre, de flesta bor och jobbar i Sverige sedan många år, så det är snarare att tala om arbetskraftsinvandring.

   Jag har för mig att det utbildas något mindre i Sverige nu för tiden medan behovet gått spikrakt uppåt. Detta trots att en snickare antagligen kan plocka ut uppåt 50% mer än jämförbara "arbetaryrken" så som butiksbiträde eller usk. Exempelvis NCC ledsnade på segdragna förhandlingar med Byggnads om lönesystemet (inte nivåerna) förra året vilket de tyckte påverkade produktionen så de satte håll käften-lönen 35kkr/mån för sina hantverkare.

   Radera
  5. Vi har ju lurat i våra egna ungdomar att alla måste ha en högskoleutbildning och att vanliga kneg är något fult. Redan på min tid utgjordes både bygg,fordon och industriprogrammen av pojkar vars betyg var för dåliga för att gå nåt 'riktigt' gymnasieprogram. Tror snittbetygen från nian i min IP-klass låg runt 1.5 eller nåt sånt. Jag låg iaf bland toppen med mina 2.8.

   Radera
  6. @ Nanotec
   Dessutom var det väl som man hävdade att man hade bevis för att 2spooky actions at a distance" som Einstein förnekade hade bevisats.
   Quantum entanglement.
   Det rör sig hela tiden.
   Lite ensidigt med allt tjafsande och taffsande ,liksom...

   Radera
  7. Jo skepparn Quantum entanglement är ett område där det pågår mycket verksamhet idag. Självklart kunde inte Einstein ha rätt i allt. Man har visat fenomenet från elektroner till så stora ting som buckyballs och små diamanter. Det är inom kommunikation och datorer som man hoppas på framtida tillämpningar. Kul om man enkelt kan samtala med robotar som sysslar med gruvbrytning på andra sidan en asteroid långt från jorden.

   Fast i år är det gravitationsvågornas bevisande som ska ha Nobelpris. Såg någon som liknade det vid att med vågorna blir det som man plötsligt får ljud till den stumfilm som vi sett universum som med vanliga teleskop. Vi når det som idag skyms av materia som ligger framför och kommer nog att kunna se längre bak i tiden än när ljuset tändes i vårt universum.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Angående genier så är det väl värt att nämna att Einstein var socialist.

   Radera
  9. Det var förvisso en anekdotisk observation, Nanotec, men mina egna anekdotiska observationer instämmer i bilden att det dräller av jobb om man bara är beredd att jobba.

   Problemet är att varendaste människa idag ska "självförverkliga" sigsjälv och då duger det inte med vilket svennebanan-jobb som helst, utan här är det varierande former av kändisskap, advokater och ingenjörsjobb som gäller - och det är arbetsförmedlingen som ska leverera jobbet till en.

   Minns själv när jag var arbetslös en släng efter rädda-världen-studierna direkt efter gymnasiet. Jag levde jättegött på de 14.000kr (inkl. 4000kr i hyra) som socialen gav mig - hade definitivt råd med både speldator, PS3 och ny mobil. När jag levde så bekvämt fanns det ingen som helst anledning att ta ett "skitjobb" som metall-arbetare, snickare, receptionist, lokalvårdare eller liknande.

   Det enda som fick mig att ta mig i kragen var att det kändes pinsamt inför föräldrarna.

   Radera
 3. Vänta bara. Traineejobben kommer att lösa allt!

  SvaraRadera
 4. Vilket av regeringens beslut har inte varit misslyckat?

  SvaraRadera
 5. "Misslyckande". Skrev du inte just att det är fråga om Allians-politik? Doh!

  Doh! även till Ylva som också spelar dum.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. SERIÖS FRÅGA: Vad har Regeringern INTE misslyckats med? Någon som kan ge tips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De dj-arna sitter ju kvar!
   Antar de inte ens vet hur hoppa av.

   Radera
  2. Vad lyckades Alliansen (från 2010 med stöd av vågmästarna Sverigedemokraterna) under 2006-2014 bättre än den nuvarande regering med? Blev försvaret starkare? Nej, snarare tvärtom när värnplikten lades på is. Blev skolan bättre? Nej, snarare tvärtom enligt internationella undersökningar. Ökade bostadsbyggandet? Nej, bristen blev större än någonsin. Ökade klyftorna? Ja. Ökade segregationen? Ja. Ökad arbetslösheten? Ja, enligt SCB så gjorde den ju faktiskt det under dessa 8 år. Ökade sjukskrivningarna? Ja, de började faktiskt att öka igen under slutet av mandatperioden efter att ha sjunkit ända sedan 2003. Ökade BNP? Nej, den ökade inte den heller.

   Tack och lov så var ladorna redan överfulla 2006 när Anders och Fredrik tog över.

   Vi fick med borgarna en försvarsminister som vapenvägrat, en kulturminister som inte betalade tv-licens, en tidigare misslyckad statsminister som utrikesminister och en hårdför arbetsmarknadsminister som krävde att alla sjukskrivna skulle ut och jobba - men Littorin avgick ju 2010 och blev själv sjukskriven för depression.. (vilket även ÅKESSON blev efter lite valturnérande - sån tur att han inte blev statsminister efter valet då..). Och vi hade en statsminister som stack och gömde sig redan under valnatten när han såg sig besegrad. Inte ens partikollegorna lyckades ju få han att sluta tjura tills avgången som partiledare. Nu sitter han väl hemma på kammaren och bläddrar bittert bland i sina memoarer.

   Men jag kan väl rada upp fler exempel för alla med dåligt minne.

   Radera
  3. Killen som stack, 32:an kallad, solkade ju ner Finland med sitt tryne för lite sedan.
   Bra för Finland att ha Sverige.
   Som avskräckande exempel.

   Radera
 8. Att många föräldrar misslyckats med att förbereda sina egna barn och ungdomar inför vuxenlivet är det väl ingen som vill kännas vid. Att vuxna på många arbetsplatser är för stressade och misslyckas med praktikplatser och introduktion av de unga är det ingen som vill kännas vid. Och att skolsystemet med det fria skolvalet har misslyckats år efter år ända sedan början av 90-talet är det förstås inte heller någon som vill prata om. Speciellt inte de som tjänat miljarder på misslyckandet.

  Allt är förstås den nuvarande regeringens fel.

  SvaraRadera
 9. Skönt, inte så många dryga ungdomar att störa sig på då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare är det väl så att ungdomarna slipper alla dryga och störande s.k. "vuxna" med smeknamn som Mr Muffins.

   Radera
 10. Media med rysshataragenda, Trumphat och invandringsvurm fortsätter att förtiga, tillägga och förändra sanningen. Politiskt korrupt och politiskt korrekt.

  SvaraRadera
 11. Minskningen av totala antalet ungdomar (15 – 24 år) var mellan 2014 och 2015 19100 personer. Inrikesfödda minskade med 23900 personer. Utrikesfödda ökade med 4800 personer.

  Bortsett från att andelen utrikesfödda ökar, var det annars positiva trender. Den totala ungdomsarbetslösheten minskade från 22,9 % till 20,3 %, och sysselsättningsgraden ökade från 42,6 % till 43,7 %.

  Fördelat på inrikesfödda och utrikesfödda blev det enligt följande:

  Ungdomsarbetslösheten för inrikesfödda minskade från 20,7 % till 18,1 %, och sysselsättningsgraden ökade från 44,9 % till 46,2 %.

  Ungdomsarbetslösheten för utrikesfödda minskade från 40,1 % till 37,3 %, och sysselsättningsgraden ökade från 28,2 % till 28,6 %.

  Sedan förstår jag inte betydelsen av och relevansen i ”frånvarande hela veckan” enligt nedan:

  ”Men av dem är det bara 1 000 som är i arbete. Resterande 4 000 tillhör kategorin "frånvarande hela veckan"."

  SvaraRadera
 12. 24 åringarna är ca 140 000 och 15 åringarna ca 100 000 vill jag minnas.
  15-24 år innehåller väl ca 10 ggr 130 000 eller 1300 000.
  40/1300 är 3%
  Arbetslösheten minskade med (22,9-20,3) 2,6 %

  Politiker hylla kunskap! Jag skulle hylla politiker med kunskap!

  SvaraRadera
 13. Ylva Johanson är en riktig betongsosse som har just det som är typiskt för sossar, falskhet, hyckleri och noll trovärdighet..

  Sossarna har förövrigt alltid ljugit om arbetslösheten genom att dölja den i olika åtgärder..

  SvaraRadera
 14. Stackare. Men tänk på många andra stackare som har det ännu värre. För hellre en falsk, hycklande betongsosse utan trovärdighet än en sanningsenlig diktator som stolt och uppriktigt vågar visa upp åtgärder mot kritiken.

  SvaraRadera