Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2016-02-15 13:44

Tjänstepension för att undvika den höjda statliga skatten

Att reducera beskattningen nu när regeringen höjt skatterna handlar inte om att göra något olagligt. Ett sätt att skjuta upp beskattningen är att avsätta mer tjänstepension istället för att ta ut högbeskattad lön. Detta är främst intressant för den som tjänar mer än ca 40 000:- SEK i månaden.
Vill du betala mer skatt än nödvändigt till detta?
På inkomster över ca 40 000:- SEK får man inte ökad statlig pension och vill man öka sin pension maximalt bör man istället styra om lön till tjänstepension på belopp över 40 000:- SEK. Avsättningar till tjänstepension sänker även de sociala avgifterna ovanpå lönen.

Framför allt gör detta att man inte behöver betala den socialistiska regeringens statliga marginalskatt på inkomsterna, och är alltså ett helt lagligt sätt att slippa dessa och helt enligt Lafferkurveteorin minska statens skatteintäkter när skatten höjs.

Istället skjuter man alltså upp skatten. Är man egen företagare är detta relativt enkelt att ordna och man får sätta av tjänstepension upp till cirka tio basbelopp (drygt 400 000:- SEK om året) om lönen är tillräckligt hög. Kontrollera reglerna själv.

Är man istället anställd måste man förstås komma överens med arbetsgivaren om detta, men som tjänsteman brukar detta sällan vara något problem.

Extra intressant är det om man snart fyller 55 eller redan fyllt 55 och alltså i praktiken kan ta ut den där tjänstepensionen (lite beroende på villkor) närhelst man har lust. Därmed kan man med lätthet skjuta upp beskattningen till exempelvis efter valet 2018.

Att skjuta upp inkomsterna på detta vis är förstås inte helt riskfritt. Framtida regeringar kan förstås minska folks statliga pension om de har hög tjänstepension, men framför allt kommer kommunalskatterna höjas ett antal procentenheter framöver, vilket gör att det är bättre att betala kommunalsskatt idag än om några år. Men den överhängande skuggan med de statliga marginalskatterna slår dock hårdare.

Så om du tjänar över 40 000:- SEK i månaden, vilket många 40+ tjänstemän gör på grund av arbetslivserfarenhet, så kan du absolut titta på att skjuta upp din beskattning via tjänstepensionen. Det finns ingen som helst anledning att betala mer skatt än nödvändigt till nuvarande amatörer i regeringen.

Kom dock ihåg att inte spela bort pengarna på börsen under tiden. Förvisso kan man få mycket god avkastning på tjänstepensionen, men konjunkturcykelmässigt bör tjänstepensionen ligga likvid just nu. Gå in på börsen igen när kraschen i ekonomin väl är här framåt 2018.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Ja, löneväxling är att rekommendera. Notera också att tex privatanställda tjänstemän har en rätt schysst avsättning till tjänstepension över ett visst belopp via ITP1-planen -- 4,5% upp till 37 063 kr, 30% på belopp ovan detta. Som egenföretagare ska man _minst_ se till att göra något liknande.

  SvaraRadera
 2. Om man öht får tjänstepension. Finns inga garantier och systemet bygger på tillväxt. Både befolkningsmässigt och ekonomiskt.

  Istället kan man gå ner i arbetstid och umgås med sina barn, om man har det alternativet. Kostar inte så mycket eftersom marginalskatten är så hög.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, några garantier finns förstås inte.

   Dock är det tveksamt ifall de är sant att det bygger på tillväxt. Det är bara en fråga om hur man förvaltar kapitalet.

   Radera
 3. Skulle väl tro att dessa tips, lite är av typ "sparka in den öppna dörren". De flesta företagare gör väl så här. Även många tjänstemän, som du rekommenderar. Ytterligare metoder, som de som har möjlighet, är att sätta av engångsbelopp under särskilt goda år samt bygga upp reserver i Bolaget. Bra att ha när man vill trappa ned eller som buffert för sämre år. "En sparad slant är en sparad slant"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut.

   Som företagare finns det ju fler sätt att periodisera, men även den anställde kan löneväxla om arbetsgivaren samarbeta.

   Radera
  2. Särskilt bra är att lägga sina avsättningar i skilda försäkringar. Detta ger ökad flexibilitet när man väl vill börja ta ut. Dvs, man börjar ta ut vid skilda starter och med olika perioder.

   Radera
  3. Är ngn som känner till anledningen till att det blev förbjudet att ha kontanter i bankfacket?

   Radera
  4. Den verkliga eller den påstådda? Den påstådda är tydligen att bankfacken hela tiden utsätts för rån, och alltså inte får ha något värdefullt i sig.

   Den verkliga är för att motarbeta det för kunderna och företagen billigare kontantsamhället på alla sätt man kan.

   Radera
  5. Den verkliga anledningen kan man förstås inte veta säkert, men den påstådda har väl med penningtvätt att göra?

   Radera
  6. Många företagare det går bra för satsar på en laglig exit vid pensionen...

   Radera
  7. Cornu: jag har iofs inte sett det argumentet, men i den mån man ser den så får det ju en att undra ifall man vågar ha andra viktiga tillhörigheter? Det låter ju som att de har problem med inbrott stup i kvarten.

   Radera
  8. Cornu: den förklaringen har jag inte hört (har du källa på det). Men det låter ju isf som att de har problme med inbrott stup i kvarten - mot den bakgrunden så borde man fråga sig ifall man vågar ha något viktigt alls i bankfacken (men det kanske är ett syfte också).

   Radera
 4. Vilka tillgångsslag bör man satsa på om man avser följa "..tjänstepensionen ligga likvid just nu"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns väl bara penningsmarknadsfonder att välja mellan och de går marginellt back just nu.

   Radera
 5. Visst, kan du säkra upp pensionspengarna utom räckhåll för statens långa och klåfingriga händer så varför inte ....

  SvaraRadera
 6. Detta förutsätter att tjänstepensionen inte blir konfiskerad "för att vi måste alla solidariskt dela bördan"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Signatur "Farliga tankar" skrattar åt ryska bombningar av sjukhus och civila i Syrien och ska ignoreras i sin helhet.

   Radera
  2. Precis!
   Vi blir rö........e än mer,till sista kronan.
   Skatter och döden är oundvikliga.
   Laffer!
   :-P
   Själv betalar jag mycket mindre skatt,varför jobba när man kan vara ledig?

   Radera
  3. HJÄLP!!! RYSSEN KOMMER!! LOL!

   Radera
 7. Jo lön upp till 37 000 får man ut rätt OK på och man får rätt mycket från samhället - max VAB och max pension om det nu går så väl. Sjukpenning är ju meningslöst som egenföretagare då du själv betalar de två första veckornas sjukpenning.

  Sen tar man utdelning så mycket det går därefter.

  Men jag är lite skeptisk till att stoppa in pengar i fondbolagen även om sociala avgiften bara är 24%. Politikerna kan ändra reglerna med ett pennstreck när de behöver pengar.

  Jag vet pensionärer som både betalar marginalskatt och värnskatt för att de var tvungna att pensionsspara undan kapitalet. Visserligen ett lyxproblem men en dålig skatteplanering.

  Så om man inte är compulsive gambler så är cash king - som alltid. Då är du inte beroende av politikerna på ålderns höst.

  Politikerna kanske kommer på att de vill kvotera pensionerna eller att alla skall "dela lika" eller halva pensionen skall gå till bistånd till diktaturer så vi blir det godaste landet i världen. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror, som alltid, att man inte ska lägga alla ägg i samma korg. En av korgarna är tjänstepensionen, men alla alternativ kan staten också lägga sig i på ett eller annat sätt.

   Radera
 8. Nu är det väl så att det i te ens är all lön upp till gränsen för statlig skatt som ger rätt till pension och andra socialförsäkringar?

  På så sätt blir systemet progressivt redan innan statliga skatten sätter in. Bortsett från jobbskatteavdraget så har man ju pensionsavgifter och andra "avgifter" som går till kreti och pleti.

  Skall man maxa nyttan map pension så har kag för mig att det hamnar på 28tkr/mån eller något liknande.

  SvaraRadera
 9. Dessa pengar kommer garanterat ha försvunnit när det är dags,smart att växla?
  Kanske,men troligen ett nedköp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför tror du att fonderade tjänstepensionspengar skulle försvinna? Tänker du att aktemarknaden och obligationsmarknaden båda går ner 100% innan pensionen?

   Radera
  2. Politiker är klåfingriga,när sverige kollapsat än mer får alla betala solidariskt.
   Eller tror du inte det?
   Den som har får ge..

   Radera
  3. Jag tror inte att Sverige kollapsar. Visst, jag kan ha fel, men om det går så långt så hjälper det inte vad du än äger för något (som fastigheter, guld eller kontanter).

   Radera
  4. Kapitalförsäkring istället då?

   Radera
 10. Allt registrerat är såklart alltid lätt att omfördela.
  Kunnande och kunskap är makt.
  Visst har vi semikollapsat,hände redan runt jul.
  Men visst,alla har egna åsikter och tur är väl det.

  SvaraRadera
 11. Privat pensionssparande är för idioter och bör ses som en extra frivillig skatt, i alla fall för de som har långt kvar till pensionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väl ingen som kör IPS nu längre. Däremot att spara i KF eller ISK har ju varit ganska gynnsamt senaste åren.

   Radera