Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2016-02-09 08:27

Swedbanks VD sparkas

Swedbank meddelar att man sparkar VD:n Michael Wolf med vad som verkar vara omedelbar verkan.
Foto: Swedbank

Eller snarare heter det följande:
"[Styrelsen] har träffat en överenskommelse om att Michael Wolf lämnar sin befattning som VD och koncernchef per dagens datum. Styrelsen har tagit initiativ till förändringen."
Hoppla. Tillförordnad VD till man lyckats rekrytera en ny är chefen för den svenska bankverksamheten Birgitte Bonnesen.

Att Michael Wolf får sparken och får gå "per dagens datum" motiveras med
"Styrelsens bedömning är dock att det är dags för ett nytt ledarskap och en ny VD som kan ta Swedbank till nästa nivå."
Vad som egentligen pågår bakom kulisserna lämnas som en övning.

Wolf får förstås fallskärm i 12 + 12 månader med 75% av lönen, eller som det heter på finspråk, "avgångsvederlag". Han har tidigare rankats som en av världens bästa VD:ar enligt Harvard Business Review.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. I hans närhet i Swedbank har det pågått fastighetsaffärer utanför bankens kontroll.
  Två fd chefer har fått gå redan.
  Så het är fastighetsbranschen tydligen!

  SvaraRadera
 2. Ja, lite oväntat. Spännande.

  SvaraRadera
 3. Hur tänker de som fortfarande är kvar som kunder i Swedbank? Det här är liksom inte första gången Swedbank har fått stå med dumstrut, det var likadant under senaste finanskrisen (tänker i synnerhet på Baltikumaffärerna) och under bankkrisen på 90-talet. Och nej, alla banker är inte lika goda kålsupare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en bank för djupt troende socialdemokrater, sådana som har försäkringarna i Folksam, skickar telningarna på Unga Örnar, handlar mat på Coop och köper A-lotter, går på ABF och PRO och slutligen begravs av Fonus. Ett helt liv i rörelsen, inga hemska privata alternativ här inte!

   Radera
  2. Ja, där ligger nog förklaringen. Skönt att den sortens människa, i hög grad bokstavligt, är utdöende.

   Radera
  3. Men som kund, spelar det nån roll om vinsten går till utdelningar, svarta eller vita? Om räntan/villkoren är jämförbara, som de väl är, mellan de "olika" bankerna?

   Radera
  4. @Mnils

   På landsbygden är Swedbank = Sparbanken. Det vill säga tradionellt böndernas och småföretagarnas banker, skötta av hederliga lokala människor. Frågan är dock om det är ett slags stureplanscenterfiering som pågår på stockholmsnivå? Det gäller ju iofs de flesta gamla folkrörelser och dito folkrörelseföretag numera verkar det som.

   Radera
  5. Swedbank ägdes av en stiftelse som blev bortkollrad när Folksam satte in pengar i en NE då läget var svajigt i Baltikum.
   Gissar att Folksam försäkrade sig om att banken inte skulle falla.
   Smart av rörelsen!

   Radera
  6. Så vilken bank/banker föreslår ni istället?

   Radera
  7. Sundström var ju vd för Folksam tidigare och "lurade" av de gamla Sparbanksstiftelserna alla Swedbank aktier de hade i efterdyningarna av bank krisen.

   Stiftelserna hade ju delat ut all avkastning till lokala projekt och kunde egentligen inte gå in i den NE som krävdes efter Swedbanks vidlyftiga affärer. Men Sundström lånade villigt ut kapitalet med stiftelsernas aktier som säkerhet, när kursen sjönk ytterligare tog han helt enkelt alla aktierna. En lysande affär för Folksam och så var vi av med de lokala stiftelserna och hade säkrat pengarna åt rörelsen.

   Radera
 4. Från Di nyss:

  "FI har begärt ut information från Swedbank för att utreda om banken följt externa och interna regler kring intressekonflikter.

  Michael Wolf vidhöll i mitten av december att intressekonflikter kopplade till toppchefernas fastighetsaffärer har ”identifierats och hanterats”, genom både interna och externa granskningar samt att ”inga fel begåtts i sak”.

  Vid samma tidpunkt medgav han dock för Di att fastighetsaffärerna aldrig borde ha genomförts, och att han inte borde ha godkänt dem."

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl fullt möjligt, men om det inte påverkar hans jobb så spelar det väl ingen roll? Han är ju bank-VD, inte militär.

   Radera
  2. Feministisk styrelse? 😊

   Radera
  3. Totalt ointressant. Vi har faktiskt gått så långt i Sverige att vem man umgås med på det viset, om det nu är så och det inte bara handlar om fullt normala affärsmöten - det finns många kvinnor i näringslivet och bland kunder på en nivå som motiverar möte med bankens VD.

   Radera
  4. ... är totalt irrelevant skulle jag avslutat med.

   Ingen bryr sig vem du umgås med socialt och det samma gäller en bank-VD. ÄVen en bank-VD har privatliv och jag kommer nu radera kommentaren baserat på att det handlar om personuppgifter.

   Radera
  5. @Cornu
   Ingen bryr sig nog om vem jag umgås med privat - och det har ju inte heller betydelse. Men vem inflytelserika personer (speciellt politiker) umgås med privat har ju stor betydelse och något som måste fram, speciellt om det är kontroversiella personer med hänsyn till vilken politik eller bild som vederbörande arbetar för.

   Radera
 6. Han har väl varit för negativ till boprisutvecklingen

  SvaraRadera
 7. Kan det vara så att Sundström skyddar sin egen rygg?

  SvaraRadera
 8. OT,jajemen,men så är det ju ändock de mest viktiga nyheterna...
  😀
  http://themostimportantnews.com/archives/a-run-on-the-banks-begins-in-italy-as-italian-banking-stocks-collapse

  SvaraRadera
 9. http://www.di.se/artiklar/2016/2/12/michael-wolf-polisanmald-av-swedbank/

  SvaraRadera