Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-10 16:41

Spelrekommendation: The Long Dark (Sandbox preview)

Dags för något så udda som en datorspelrekommendation, som säkert kan stjäla massor med tid från många av läsarna. Det handlar om överlevnadsspelet The Long Dark, som finns i en sandbox preview just nu hos t ex Steam för ungefär 100:- kronor, nedsatt 50% till den 12:e februari.

Spelet utspelar sig i norra Kanada, där du kraschat med ditt flygplan sedan en mystisk magnetisk storm verkar ha slagit ut civilisationen. Det är kall vinter och du är strandad i ödemarken. Treregeln gäller - tre veckor utan mat, tre dagar utan vatten, tre timmar utan skydd mot vädret och tre sekunder när en vargflock upptäcker att du är utmattad, döende och försvarslös utan facklor eller annat att skrämma bort dem med.

Dock verkar det där med att svälta ihjäl på tre veckor hanteras lite liberalt. Tänk mer tre dagar, men det kan man nog skylla på att det är -20 grader ute och snöstorm.

Spelet är helt oförlåtande, enda gången det sparas är när du tar in i resterna av en mänsklig boning och om du dör raderas ditt sparade spel, så det går inte att gå tillbaka. Jag har inte testat, men jag gissar att om man snabbt stänger spelet när man håller på att dö går det dock att komma undan. Fast ibland dör man i sömnen, the long dark. Och så var det de där vargarna som stryker runt i skogarna, och tydligen känner av när du är döende. Jag har dött en gång i sömnen och två gånger av vargattacker när jag desperat stapplat iväg för att hitta bränsle eller mat.

Några fiender finns inte, förutom varg och björn. Inga andra karaktärer heller, annat än uppenbarligen andra före detta överlevande från flygkraschen. Då och då kan man nämligen träffa på en ihjälfrusen kvarleva att söka igenom, och jag förmodar att det inte är normalt att det ligger enstaka kroppar i skogen ens i norra Kanada. (Kanadensiska staten har varit med och sponsrat spelet, liksom ett kickstarterprojekt).
Fyra dagar, yay me!
Just nu har jag överlevt i fyra dygn, men fått spendera senaste dygnet inomhus för att återhämta mig från förfrysning. Tack och lov hade jag lagt upp ett ordentligt lager med ved, men det är nu förbrukat och jag måste ut för att leta pinnar och grenar i skogen. Den lilla yxa jag hittade i en fiskehydda duger inte till att hugga ner träd, men väl finfördela fallna stammar.

Förfrysningen fick jag efter att ha pimplat utan att ha lagt på tillräckligt med ved på kaminen i fiskestugan i det fiskeläger som finns vid Mystic Lake, som den terräng jag valt att spela i kallas. Den fisk jag fick upp efter att ha tillverkat egen krok (den första kroken och linan gick förlorad när jag somnade av utmattning vid första fiskeförsöket) gick åt under dygnet jag återhämtade mig från förfrysning, och nu håller jag på att svälta ihjäl.
Yay! Go Canada!
Snart blir det natt och jag hinner inte ut till fiskehyddorna för att fiska igen. Får se om jag omsluts av the long dark när jag lägger mig för natten...

Ljudproduktionen är i särklass och helt nödvändig att lyssna på. T ex lär du höra morrandet från vargar när de smyger på sig dig bakifrån (ja, Hinterland Games är medvetna att vargar inte normalt angriper (friska) människor och förespråkar inte tjuvjakt) eller den subtila ledtråden att det låter av kluckande vatten när du kånkar omkring på sex liter vatten och lämpligen lägger av dig en del. Plus vindstyrka och annat. Spelet är så realistiskt att du tjänar mycket på att förflytta dig i lä och helst sätter dig på huk när du ska ta en paus för att göra något, så de isande kanadensiska vintervindarna inte kyler ner dig så mycket.

Stark rekommendation. Preview sandbox-spelet utvecklas och förbättras hela tiden och det kommer även ett story mode senare i vår. Förutom Mystery Lake, varav jag lyckats utforska 7% än så länge, finns Coastal Highway, Pleasant Valley, Desolation Point och Timberwolf Mountain att utforska. Man ska även kunna flytta sig mellan platserna om man hittar "utgången".

The Long Dark finns till XBox och PC eller Mac OSX via Steam. Hemsidan hittar ni härVarning för mycket förspilld tid!

Sandbox Preview trailer nedan. Ser ut likadant på min Mac som på nedanstående XBox tycker jag.
Och Storymode-trailer, som avslöjar mer om handlingen där tydligen den här elektromagnetiska stormen kastat in hela världen i en djup vinter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Har också startat i Mystery Lake men är så rädd att jag spelar i pilgrim mode (=inga vargar som äter upp mig). Har överlevt i 29 dagar 8 timmar 34 minuter och utforskat 20%. Bra spel utan zombies! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, det underlättar ju lite. Men bara lite. Var vid ngt tillfälle jag var tvungen att övernatta i en av gäststugorna (utan kamin) pga vargar på isen.

   Radera
 2. Låter ganska mycket som Don't Starve. Ett sjukt roligt spel på samma tema, svårt att överleva. Kanske inte är lika bra på att vara helt verklighetstroget på hur ofta man måste äta.

  SvaraRadera
 3. har du provat att äta de överlevande du hittat?

  SvaraRadera
 4. Kan själv mycket varmt rekommendera spelet "Life is Strange". Du spelar en 18-årig tjej i Oregon USA som under en lektion har en dröm om att en supertromb totalförstör den mindre staden hon bor i. Trailer finns här https://www.youtube.com/watch?v=AURVxvIZrmU

  Enligt mig, det bästa spelet som kom under 2015. Även om trailern säger del 1 av 5 så är alla delarna släppta och spelet komplett. Det finns så många moment där man tänker "Fan. Jag gjorde det här, detta är konsekvenserna, men hur funkar min moraliska kompass?".

  Spelet baserar sig på en mekanik som huvudkaraktären upptäcker inom 15 min av spelets början (så det är ingen spoiler), att hon av någon anledning kan skruva tillbaka klockan någon eller några minuter, men fortfarande minnas vad som hände/kommer att hända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer, det är ett otroligt bra spel, ett av de bättre 2015. Ett av 2016 bästa spel kommer att bli, tycker jag redan nu, The Witness, fantastiskt bra och svårt. Det är dock ingen rea på det för tillfället.

   Radera
 5. Undrar vad som skulle krävas för att få SVENSKA staten att sponsra ett spel där folk blir uppätna av vargar! ;-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har ju hänt i verkligheten både i Sverige och Kanada de senaste åren.

   Radera
 6. Med Mac menar du MacBook Pro?

  De nyare ser vid första anblicken ut att ha tillräckliga specar för spelet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testade på MBP och det funkar bra, men blir lite varm att ha i knäet. Man bör ha strömsladden i också.

   Radera
 7. This War of mine, survival i en krigshärjad europeisk stad... Rekomenderas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tidigare rekommenderat om det, men det verkade inte bita! Vi får hoppas att det gör det den här gången.
   Själv har jag spelat i en till två timmar, överlevt första natten och byggt några sängar och en stol. Spännande och generar gott om nagelbitande!

   Radera
  2. Trailern till This War of Mine är sevärd även om man inte köper spelet. Otroligt bra.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Här har du en som också kör This War of Mine!
   Rekommenderas till många här som är intresserade av TSHTF scenarier.

   Kort beskrivit: Det utspelar sig i en fiktiv stad som belägras under ett krig, inspirerat från belägringen av Sarajevo under bosnienkriget.
   Sidovy, och klicka runt på vad karaktärerna ska göra. Man har sitt hus ("Shelter") där ett gäng civilpersoner håller ihop för att klara sig och på nätterna kan man göra räder till andra ställen. Väldigt dystopiskt.

   Nedsatt pris på Steam just nu:
   http://store.steampowered.com/app/282070/

   Radera
 8. Ett varningens ord från en utpräglad datorspelare (född på tidiga 90-talet). Strama early access är notoriskt opålitligt när det kommer till survival-spel. Allt som oftast skiter det sig. Enda spelet som jag tror blivit klart är Don't Starve.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Long Dark är värt 100kr i det stadie det är nu, all vidare utveckling är en bonus. Man slänger utan tvekan 100kr på andra typer av verklighetsflykter som t.ex. två stöl på puben som underhåller en i kanske 2h totalt.

   Radera
 9. Vill passa på att rekommendera The Forest. Är än så länge i Alpha-stadiet, men ändå riktigt underhållande. Och läskigt. Finns på Steam.

  SvaraRadera
 10. Hur tusan har du tid med allt. Som jag har förstått det är du småskalig bonde med djur och vedavverkning. Skriver böcker och blogg, håller dig uppdaterad i nyheter och börs. Dessutom har du blivit slösO. Och du menar att du har tid för datorspel? Seriöst, hur många timmar sover du per dygn? Hur gör du för att prioritera och få saker gjorda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Bondedelen går på sparlåga och handlar bara om förvaltning av fastighet nu.

   Annars jobbar jag ca 80 timmar i veckan, 16/7/52/365. Sover ca 8h per natt. Att spela ämnesrelevant datorspel för att recensera satte jag upp som arbetstid, gick några timmar arbetstid på det.

   Radera
  2. Vad gäller hur prioritera etc, så kan det vara ett uppslag för ett blogginlägg någon gång. Disciplin, styra sin egen tid och förstås tycka det man gör är stimulerande och roligt.

   Radera