Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-11 07:31

Räntebesked idag - vad tror du händer med reporäntan?

Idag 09:30 ska Riksbanken lämna ett nytt räntebesked. Vad tror du själv händer med räntan?
Ingen negativ ränta på kontanter. Foto: Riksbanken
Det finns prognoser om att Riksbanken kommer sänka ytterligare, vilket är direkt kontraproduktivt. Å andra sidan utmärker kontraproduktivitet hela den svenska centralbankens räntepolitik.

Det kommer t ex inte antagligen leda till lägre bolåneräntor (som om det är något som behövs, tvärt om), eftersom bankerna måste kompensera för att de får betala för sitt överskott av inlåning, som lånas ut till Riksbanken över natten. Bland annat kan detta ske genom högre räntor på bolånen.

I övrigt är svensk ekonomi nu överhettad enligt Konjunkturinstitutet, men det skiter förstås Riksbanken i. De styr ju endast och enbart på den godtyckligt definierade KPI-inflationen och det godtyckligt definierade 2%-målet för denna.

Men vad tror du själv? Svara ute till höger, så får vi facit 09:30.

Vore för övrigt intressant om bankerna överger policyn att inte sätta negativ ränta på bankkonton. Begränsningarna på tillgången till kontanter blir då tacksam för att undvika att man tar ut pengar för att smita från att betala för att spara.

I övrigt skulle sänkta bolåneräntor sänka KPI-inflationen ytterligare och alltså göra att Riksbanken inte når sina mål om högre KPI-inflation.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Ungdomsarbetslösheten har ju sjunkit i alla fall! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den verkar även sjunka procentuellt - inte bara i absoluta tal. Något som inte bara kan förklaras med att gruppen minskar i antal.

   Nu går det ju att trixa och påverka på andra sätt också..

   Radera
  2. Man kan ju tänka sig att antalet "ungdomsjobb", typ flippa burgare på donken inte ändrats nämnvärt på några år och därför sväljer en större andel av en minskande ungdom skull.

   Radera
  3. Var precis det jag tänkte på! Nu kan man läsa att arbetslösheten stigit men dock har ungdomsarbetslösheten sjunkit. Ingen har (ännu) gjort den koppling som du gjorde, Cornu.

   Radera
  4. @Wofser: På vilka andra sätt kan man trixa menar du?

   Radera
 2. Så hur man än vänder sig kommer ändan vara bak och därför bäst sitta still i båten så inte kon går genom isen?

  SvaraRadera
 3. Det är väl som vädret. Om man inte vet så är bästa gissningen att det blir som igår, eller förra gången när det gäller räntan.

  SvaraRadera