Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-23 14:44

Prata med en Faktumförsäljare (Situation Stockholm etc)

Om ni är intresserade av privatekonomisk sårbarhet och fallhöjden i samhället tycker jag ni ska stoppa upp en stund och prata med en hemlös Faktumförsäljare (eller Situation Stockholm etc på andra orter). Det handlar om livsöden, som kan vara värda att lyssna på och de har ofta mycket att säga i ämnet. Så köp en Faktum idag och prata lite med försäljaren också. Även de är människor.

Jag får då och då kommunikation kring ämnet ekonomisk utslagning. Kommer inte lämna ut några namn, men det finns fd svenska näringslivshöjdare och rent av fd kändisar som idag är hemlösa och i bästa fall återfinns som Faktumförsäljare.

Pratade härom dagen med en Faktumförsäljare med många års erfarenhet i branschen, och berättelsen är "den vanliga". Det handlar förstås om skuldsättning ofta kombinerat med skilsmässa. Att gå från att ha allt till inget kan ta 6 - 12 månader om man står ensam. 

Ibland kan det vara kombinerat med sk "fungerande alkoholism" som i samband med t ex en separation eller företagskonkurs gått över i att bli ett problem. Man inte vara orolig för att prata med säljarna av Faktum, då dessa genomgår drogkontroller om jag uppfattat det rätt.

Det finns Faktumförsäljare som varit företagsledare med hundratals anställda. De kanske dock inte står och säljer på den ort de tidigare var verksamma på av förklarliga skäl. Det finns minst sagt ett socialt stigma i att gå från samhällets toppskikt till botten. Som jag skrev ovan finns det även en del personer som varit kända som hamnat där på botten, rent av kan ha dött på botten glömda och övergivna av alla. Eller som inte klarat av att släppa prestigen och be om hjälp. Alla kan inte bli Faktumförsäljare och klarar inte kraven för det.

Att sälja faktum är ett jobb. Det handlar inte om välgörenhet. Tidningen är välskriven och har intressanta välskrivna reportage. Se till att köpa varje månad. Det kommer behövande personer i lokalsamhället till godo. Kom ihåg att köpa av en säljare med Faktumlegitimation. De står på anvisade platser.

Köp och läs, och byt några ord med säljaren. Är du intresserad av privatekonomi och riskerna med skuldsättning kan det dock bli ett långt samtal.

Tidningen är väl värd 50:- SEK och några minuters samtal med en säljare kan vara nyttigt för många. Resan till botten kan gå på mindre än ett år. Ibland betydligt snabbare.


Ingen form av ersättning har utgått för detta blogginlägg och jag har köpt den fotograferade tidningen själv för mina egna skattade pengar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Kom ihåg att bara köpa av försäljare som står på sina tillförordnade försäljningsplatser och som verkar opåverkade av droger eller alkohol.

  Om någon försöker att sälja Faktum/Situation Stockholm på perrongen eller i tåg/spårvagnar/bussar eller kommer fram till dig på gatan och säger "köp!", då är med största sannolikhet tidningen stulen av en riktig försäljare. Det är ett vanligt problem att försäljare får tidningar stulna av personer som jagar pengar till knark. Den ekonomiska smällen för stölden står den riktiga försäljaren som blev bestulen för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, korrekt påpekande.

   Radera
 2. Jag hörde en berättelse från Paris i början av 90-talet.
  Journalisten hade just prtat med en man som sov under "broarna i Paris"...
  Han hade haft en framgångsrik liten firma, målerifirma. Men så blev hela måleribranschen svart...
  Och han kunde inte konkurrera med de priserna. Och att säga upp folk i den hastighet som krävdes lyckades han inte med...
  Så hustrun tog huset, barnen och kastade ut honom....
  Och firman gick överstyr.
  Och han flyttade in "under broarna i Paris"....
  Så det gäller att se upp.... När stormen kommer måste man vara för eredd.

  SvaraRadera
 3. Att bryta upp ett förhållande när man satsat tungt på boende ochbfamilj är aldrig bra för privatekomin.

  Förr i tiden var det ekonomiska faktorer som höll nere skilsmässostatistiken, inte kyrkans makt. Vi är där igen fast det begriper inte folk.

  Så köp lite blommor på vägen hem och sätt dig ner och prata lite.

  SvaraRadera
 4. "Ingen form av ersättning har utgått för detta blogginlägg och jag har köpt den fotograferade tidningen själv för mina egna skattade pengar." - Heder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I min bok är det inte hedersamt att handla för skattade pengar, det är en självklarhet.

   Radera
  2. Nej nej. Det är rentav "häftigt"! (För den som inte begriper referensen: googla Sahlin + häftigt)

   Radera
 5. Att bryta upp ett förhållande när man satsat tungt på boende ochbfamilj är aldrig bra för privatekomin.

  Förr i tiden var det ekonomiska faktorer som höll nere skilsmässostatistiken, inte kyrkans makt. Vi är där igen fast det begriper inte folk.

  Så köp lite blommor på vägen hem och sätt dig ner och prata lite.

  SvaraRadera
 6. I Göteborg är det mest ekonomiska migranter från Rumänien som säljer Faktum nuförtiden och de svenska hemlösa förefaller ha gått upp i rök, alternativt inte klara konkurrensen från de försigkomna ekonomiska migranterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, det har jag inte sett en enda av.

   Radera
  2. Säljer inte de en annan blaska? Även i Stockholm sålde zigenarna (har ingen aning vilken kast de tillhör) från Rumänien nån blaska. Verkar dock ha upphört med det.

   Radera
  3. Faktum i Göteborg delar ut försäljningstillstånd till dessa romer trots att de i egentlig mening inte är hemlösa (har sitt hem i Rumänien). Göteborg kryllar av såna falska Faktum försäljare. Stöter jag på en riktig hemlös kan jag sticka till honom en sedel men vänsterblaskan får denne behålla själv!

   Radera
  4. @Gustav. Korrekt. Mejlade Faktum för några år sen angående detta, och fick till svar "mellan raderna" att de började dela ut tillstånd till romerna för att göra deras tidigare "svarta försäljning" vit. Vänsterblaska eller inte, jag tycker om den för den ger mig trots allt perspektiv i min så annars homogena myspysliberala white flight-medelklassbubbla. #safespace är bara för identitetsvänsterveklingar :)

   Radera
 7. Och vi är världens mest ensamma folk sägs det(inkl mesta singlar(s.k jämställdhet)).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det är ju bara att slutleda kring Herr Ohlins tankegångar om varför, i första rummet. Snart måste i börja avla på något sätt som inte är bestialiskt, dvs, vi har samlag och chansar på slutprodukten.

   Radera
 8. Mycket bra, att köpa en faktum regelbundet är något de flesta borde göra för att hjälpa våra stackars hemlösa.

  När jag flyttade tillbaka till Sverige för ett halvår sedan blev jag chockad över mängden uteliggare och allmänt slitna människor som syns i stadsbilden. Det förekom inte alls i samma utsträckning i det västeuropeiska land jag bott i i 10 år. Hur kan Sverige med så höga skatter tillåta att ha uteliggare på detta sättet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt

   Med våra höga skatter borde vi ha råd med vakter som motar bort dem!

   Radera
  2. Därför att det är de lägsta inkomsterna som betalar mest skatt i Sverige, i förhållande till samma inkomstgrupper i andra västeuropeiska länder....
   Det innebär naturligtvis att gatan är närmare....
   För att betala skatt är viktigare än att leva, enligt skattefantomen Mona Sahlin.

   Radera
  3. Ja, väldigt trist. Politikerna föredrar istället att lägga sina bidrags-miljarder till ekonomiska flyktingar, tonåringar från Afganistan och kriminella från 3e världen istället för att hjälpa Svenskar som har det svårt.
   Jag tycker det är helt fel prioriteringar, först när man tagit hand om Swe medborgare på ett bra sätt så borde man hjälpa medborgare från andra länder.

   Radera
 9. Man hamnar inte på gatan genom otur, det hamnar man genom att idogt välja droger över hjälp från:

  1. Familj
  2. Vänner
  3. Sociala myndigheter

  Jag har absolut noll empati för människor som bränner bro på bro på bro på bro för att hellre droga ner sig. Det är ett aktivt val man gör, det är inget tvång.

  Jag har ännu mindre empati för människor, framför allt just denna typ av knarkare och alkisar, som fokuserar en otrolig mängd av sin tid att skylla dessa problem på:

  1. Jobb
  2. Frugan
  3. Uppväxten
  4. Regeringen
  5. M.m.

  Med detta i bakgrund skulle jag aldrig i hela mitt liv få för mig att köpa en Faktum eller motsvarigheten här, Situation Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt at ha mindre empati än noll, no? Det blir väl närmast apathy?

   Radera
  2. För det första är det långt ifrån bara missbrukare och/eller psykiskt sjuka som blir hemlösa i Sverige. Plötslig arbetslöshet kan idag vara en ganska snabb väg dit. Alla har inte släkt eller nära vänner de kan flytta hem till hur som helst.

   För det andra tycker jag du ska hyffsa till din inställning till missbrukare och psykiskt sjuka. Missbruk har oftast bakomliggande problem som sällan är självvalda.

   Radera
  3. Snacka om att vissa har fördomar. Jag blev hemlös över en natt och har inte knarkat en dag i mitt liv.

   Radera
  4. Tim: vad baserar du det påståendet på?

   Visst kan man säga att det är självförvållat (i vissa fall), men poängen är att det är pga att man tar ekonomiska risker med en undermålig buffert. Det är ett mått av otur som gör att man torskar dit på det.

   Det finns andra orsaker än de som cornu nämner också. Det kan röra sig om att man blir skuldsatt i unga år, antingen på eget bevåg eller som effekt av att man begåvats med föräldrar som dumpar p-botar på en. Men det är kanske så att man skall skylla sig själv ifall man får dålig start av sina föräldrar.

   I andra fall kan det röra sig om psykisk ohälsa av olika slag, men enligt sig så skall man kanske få skyla sig själv ifall man råkar vara handikappad?

   Radera
 10. För ett par veckor sedan gick jag förbi en i närheten av Domkyrkan i Göteborg, tror jag det var, som lät som en auktionsförrättare och annonserade ut att han också hade Swish. Ovanligt med så drivna försäljare.

  SvaraRadera
 11. De investerar även egna pengar i produkten, 25 spänn per ex, de tar med andra ord en ekonomisk risk genom att köpa in varan, man kan med rätta kalla dom egenföretagare.

  SvaraRadera
 12. Traditionella relationer med kvinnor i en tid som denna, är för vollatilt och inget annat enl. mitt tycke.
  Börjar saker gå snett, har man kvinnors biologi(briffaults lag) emot sig. Som grädde på moset har män även sin egen biologi emot sig, i motgångarna.
  Alla bias talar emot män som ej "lyckas", även i Sverige som är så jämställt.

  Går man sin egen väg, vet man exakt vad man har när underlaget knakar.

  SvaraRadera