Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2016-02-10 18:04

ÖB: Sverige utsatt för attacker av Ryssland

Överbefälhavaren Micael Bydén säger nu uttryckligen att Sverige är utsatt för den sjätte generationens krigföring i form av hybridangrepp från Ryssland via cyberattacker mot svenska försvaret, myndigheter och näringsliv. Kan själv bekräfta detta sedan tidigare från ett flertal olika källor inom myndigheter och näringsliv, men har legat lågt med det i skrift.
Överbefälhavare Micael Bydén på Sälenkonferensen.
Överbefälhavaren säger följande till Sydsvenskan:
"Man försöker tränga in i våra tekniska system. Försvarets och näringslivets. Det är desinformation med strategisk kommunikation. Det är tydligt att man vill skapa osäkerhet för oss och för samhället i stort."
Detta bekräftar uppgifter jag fått från källor inom myndigheter och näringsliv. Ett antal av de störningar av IT-system som vi har drabbats av i Sverige det senaste halvåret har i själva verket varit cyberangrepp från Ryssland, även om man inte utåt sett medger detta. Så ni som sett oroväckande mönster i angrepp, ni har inte varit helt inbillat paranoida. Beklagar att jag inte bekräftat era misstankar tidigare, men alla IT-störningar är inte ryska angrepp, men några. Av respekt för källor kommer jag inte peka ut vilka störningar jag fått bekräftat som ryska angrepp.

När dock ÖB går ut och bekräftar finns det ingen anledning att hålla på detta längre.
Arméchefen Anders Brännström.
ÖB förtydligar att det inte idag föreligger risk för ett militärt angrepp, ett angrepp med vapenmakt. Därmed inte sagt att det inte kan föreligga inom några år, likt det arméchefen Anders Brännström säger. ÖB igen:
"Det finns i dag inget överhängande militärt angreppshot mot vårt land. Det vi ser är en komplex hybridkrigföring där man försöker utnyttja våra svagheter, där man försöker ge sig på oss inte bara med militära medel, utan med andra verktyg."
Det finns ingen egentlig motsägelse mellan Bydén och Brännström här. Läs bloggrannen Wisemans analys av Brännströms uttalande, uttalanden som Brännström upprepat och bekräftat. Det handlar förenklat om att konkret formulera den försvarspolitik som klubbats i riksdagen, och som gått från i princip noll risk för militärt angrepp (p=0) till existerande risk för militärt angrepp (p>0).

Dock för att upprepa - varenda IT-störning är inte ett angrepp från Ryssland. Men det händer och det ger konkreta och handgripliga konsekvenser på svenskars vardag. Förutom att på marginalen störa och irritera handlar det om att systematiskt kartlägga konsekvenserna om man angriper specifika system, så man kan upprätta handlingsplaner om man synkroniserat vill sänka stora delar av svenska samhället samtidigt. Det är krigsplanläggning och enligt sjätte generationens krigföring, hybridkriget, faktiskt fientliga angrepp mot Sverige. Sverige befinner sig i ett hybridkrigstillstånd just nu. Dock är ligger det i cyberangreppens natur att det är omöjligt att knuta dem till staten Ryssland, även om det går att knyta dem geografiskt till Ryssland, men målen kan samtidigt vara sådana att det ligger i den ryska militärens intresse och att man hittar målen inom det svenska totalförsvaret eller annan samhällskritisk verksamhet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

70 kommentarer:

 1. Kanske skulle köpa några konservburkar till. Och en bra sovsäck. Vattenfiltret kom förra veckan...

  SvaraRadera
 2. Om vi skulle ta och slå tillbaka på Putin nu när ekonomin där är försvagad. Självklart inte med annat än nålstick av typen kartlägga vad som inte bör exporteras dit och se till att fördröja sådan export samt sluta köpa olja från Putin och hans förbrytarkompisar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå vilka bensinpumpar ska man undvika då?

   Radera
  2. För att trycket ska bli störst helst alla. Ja jag vet att det är svårt - köp elbil eller cykla och gå mer. Den ryska oljan går till svenska raffinaderier så kan man påverka de ägarna så ger det mer. När Putin blivit avsatt bör vi hjälpa ryska folket att utvecklas mot mer demokrati igen och att på sikt klara sig utan fossil hjälp.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Nanotec, finns du på riktigt?

   Radera
  4. Beror väl på hur man ser det. Vad anser du zokrates76 att vi ska göra åt Putins agerande?

   Jag inser givetvis att det också finns andra åtgärder. Men menar att lite kan vi göra själva och oljan behöver vi av helt andra skäl än Putins agerande minska vårt beroende av. Den skärpning av säkerhet som säkert sker när säpo lite diskret informerar berörda företag betyder mycket.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Det är därför vi har FRA, det är deras uppgift att försvara oss mot cyberattacker. Och jag utgår ifrån att FRA "testar" Rysslands cyberförsvar på motsvarande sätt, allt annat vore tjänstefel.

   Radera
 3. GP: Dömd IS-terrorist jobbade för Telenor och hade tillgång till hemliga person och kontouppgifter. Då undrar vi hur många oidentifierade IS-terrorister som innehar liknande arbetsuppgifter i vårt avlånga land.
  Stoppa in rysk expansionsvilja och psyops, och sen en svensk totalitär vänstermedia och på detta sanningsförnekande ynkryggar i en regering som inte tjänar svenska folket - och voila, vad kan man få då?

  Nä nu pratar vi om något trevligt: Vart ska man emigrera?


  http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/1.2985620-gp-avslojar-domd-terrorist-jobbade-for-telenor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Emigrera till Polen eller Ungern. Övertala gärna resten av SD armen med så får vi vänsterextremister gå under med landet i lugn och ro.

   Radera
 4. I allt det negativa, är det ju ändå positivt att våra myndigheter (iaf FM) har så pass koll. Ett särskilt problem är nog att sprida lagom kunskap till andra myndigheter och näringslivet. Förr fanns ju SUA-företag, men det är väl försvunnet som mycket annat. Borde återinföras. Förr gjordes ju PK även på besökare och externa företag, som hade uppdrag åt ett SUA-företag.

  SvaraRadera
 5. Strömavbrottet på Gotland nyligen där om jag fattat rätt nästan hela ön blev utan ström i någon halvtimme käns väldigt suspekt. Den nyhetsrapportering jag läst sammanfattar det som "inget allvarligt fel", som sagt mycket suspekt.

  De Polska högerextremister som greps efter ett tips i Nynäshamn med sin bil full med "knivar yxor och järnrör" med uppsåt att attackera ett flyktingboende. Undrar om inte det tipset kom från de som beordrat operationen och som är de samma som tjänar på att polisresurser går åt till att vakta flyktingförläggningar istället för att förebygga och beivra brott begångna på annan plats, tex på och runt Sergels torg och centralen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, polackerna har inget med Ryssland att göra överhuvudtaget. Det är polska fotbollshuliganer som bor och jobbar i Sverige och umgås med svenska dito, just stockholmsklubbarnas huliganer har historisk starka kopplingar till rörelser som NSF senare SvP och SMR, precis som de flesta huliganer i Polen har högerextrema sympatier.

   Alltså den typen av högerextrema som man hittar i Azovbataljonen och han utveckla ett starkt rysshat (polacker hade det iofs sedan tidigare) innan Kreml började pumpa in pengar i nationalistiska rörelser i Sverige.

   Radera
  2. hmm undrar varför Polacker och Ukrainare skulle känna ett hat mot ryssar........

   Radera
  3. Skulle de ställa till med en mordmasaker då eller, kniv och yxa är väl svåra att bara ge en lagom mängd stryk med? Iofs media uppgifter, de kanske "bara" beväpnat sig med bollträn.

   Radera
  4. Polackerna påstås ha ha varit ned och vevat lite på Sergels torg i Stockholm (ni vet händelsen där ett 30tal -- det som pressen kallade 100tal -- personer yrat runt och som av en händelse filmats)

   Radera
  5. Dan W: Din fråga - om allvarligt menad - besvaras av ett redan ytligt studium av respektive länders/områdens nutidshistoria.

   Radera
  6. ja det måste vara Putin förståss. Läste för ett tag sen i Aftonbladet om Putinkylan. Informativt, tackar. Om han inte suttit i Kreml så hade det inte varit så kallt i Stockholm som det var för några veckor sen.

   Radera
 6. Hur skiljer man på statliga IT-angrepp från Ryssland mot Sverige jämfört med privata hackers och/eller hackergrupper som angriper svenska företag (och allt däremellan).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är som sagt mkt svårt. Det kan förstås handla om vad man angriper och hur det sker. Och vad ryska myndigheter eller nätleverantörer reagerar om drabbad myndighet eller företag anmäler till [email protected]ätoperator.ru

   Radera
  2. Svårt och svårt. Det finns ett antal parametrar som ger en fingervisning. Var servrarna är placerade, använda metoder och mjukvara, typen av mål, typen av attack (dvs vilka data läses, vad vill man orsaka), koordinering mm
   Dessutom är inte bara ryssar intresserade. Andra stora aktörer är USA, Israel och Kina. Icke att förglömma industrispionage. Och som påpekas senare i tråden så kan man inte bortse från inkompetens och brister i underhåll.

   Radera
 7. DN här om dagen med sin vilseledande artikel om asylsökandes brottslighet underbyggd med fullständigt irrelevant statistik, Tino S och en anonym polis har pockat isär den, och den efterföljande debatten på sociala media och kommentarsfält om lögnmedia osv. Vem är den nyttiga idioten? I det här fallet innan det flera, en stor och många små.

  SvaraRadera
 8. Ryska psyopen och rysstrollet wh* raderad. Du är inte välkommen hit och alla dina inlägg spammarkeras.

  SvaraRadera
 9. Hej

  "Fint" att kunna delta in en "svart-vit" blogg!
  The "good guys" och the "плохие парни" (översättning behövs väl inte).
  Allting är klart och färdigt, inga fler nyanser behövs...

  Även här (försöks att) etablera en åsiktskorridor...eller hur uttryckte en nybliven pizzabagare det för mig i Nepal för 35 år sedan?
  "Peoples is peopels"

  Lycka till Lars! :-;

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, wh*-s inlägg är ren rysk propaganda.

   Radera
  2. Finns ingen anledning att bereda plats till avlönad rysk psyops lögner.

   Radera
  3. Hej Lars

   kunde aldrig läsa wh*-s inlägg, och visst, inte allt behöver kanske beredas plats i din blogg...men "svart och vit"? lite mera än så kan väl vara på sin plats av någon som har polotröja i stället för slipps och dessutom "deformerade" öron...;-)
   Blåögd är du ju inte heller vad jag kunde se på bilden...

   Radera
  4. Du får ju härja fritt här. Vad är ditt problem?

   Jag har gröna ögon, dvs en gråare nyans av blå ögon.

   Radera
  5. Som du mycket väl vet har jag inga problem med avvikande åsikter. Däremot ska ren psyops och rena troll som förstör kommentarsfältet bort. Wh* är både psyops och troll.

   Radera
  6. Du ska dock fråga dig varför du använder de härskartekniker du gör i att på något vis försöka påverka mig i mitt ställningstagande. Det är lågt, Manfred. Håll dig till sakfrågan istället.

   Radera
  7. Hela din inlaga är metadebatt. Har du inget att komma med i sakfrågan, eller vad är ditt problem?

   Radera
  8. Hej gen Lars!

   Tack för att jag får "härja fritt"...mitt problem? Bra fråga, men kanske lite väl intim för att lägga ut det i din blogg...

   Radera
  9. Där ser du. Du har distans och humor och är inget troll.

   Radera
  10. Än en gång: Hej Lars

   Nej, jag vill inte "härska över dig".
   Jag är däremot mån om en fri åsikt och när någon så som du till exempel har skaffat sig möjligheten att kunna/vilja påverka opinionen, så krävs det minst sagt dubbla ansträngningar för att det skall leder någonvart.

   Du vet och kan så mycket mera om samhällets funktioner än jag...och med större kunnande och vetande, så följer in min värld även större ansvar.
   Då kan man inte skriva bara "svart och vit" längre, då förväntar jag mig mera nyanser helt enkelt.

   Nej Lars, det vet du, jag har inga ambitioner att "härska över dig"...det lär man sig antagligen bla i det militära...och där har jag aldrig deltagit i.
   Det lär man sig även ombord på ett fartyg...och där har jag deltagit i.
   Men jag tyckte aldrig om detta.
   Och som befälhavare kunde jag delge detta för besättningens "fromma".

   Som sagt tidigare: fortsätt bara, jag lär mig av dig!

   Tack

   Manfred

   Radera
  11. Manfred, Härskarteknik är inte ledarskap, tvärt om, det är ett tecken på dåligt ledarskap, så jag hoppas inte du körde med den stilen som kapten ombord på ett fartyg, för då lär du inte varit en speciellt duglig chef.

   Radera
 10. De IT störningar jag sett är helt klart självförvållade, typiskt är upphandlade driftkontrakt som är outsourcat i kombination av IT-förvaltningar som utför ett faktiskt arbete en gång i månaden samt skyller på processen. Få se om ryssen kan överträffa det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I de fall jag sett rörande mkt stor statlig organisation har det rört sig om omfattande cyberattacker, samt i några fall selektivt fysiskt sabotage mot infrastrukturen på plats.

   Radera
 11. Det har som sagt skett ett antalstörre elavbrott som inte kan kopplas till något oväder eller liknande. Även 3G och 4g har slagits ut under kortare perioder i relativt stor omfattning, listan kan göras lång. Kan inte vara någon slump..

  SvaraRadera
 12. Hesa Fredrik som går igång mitt i natten?

  SvaraRadera
 13. Det pågår psyops åt båda hållen.

  I det oljerika Arabvärlden pågår en mycket långvarig konflikt mellan shia och sunni. USA kallar detta för "The Long War". Det oljeberoende USA har sedan tidigare bedömt att sunnisidan sitter på de största oljetillgångarna, varför USA har av olika anledningar tagit aktivt parti för sunni. Detta är även i linje med USA:s försvar av petrodollarn och dollarn som världsvaluta.

  På sunnisidan finns bl.a. USA, Israel och Saudiarabien. Genom Sveriges täta band med USA är Sverige de facto på sunnisidan. Det märker man i svensk MSM:s sunnipositiva rapportering, samt att Sverige har blivit en tillflyktsort för främst sunnimuslimer och att nästan alla moskeer som byggs i Sverige är sunni.

  På shiasidan finns bl.a. Iran, Syrien (främst då president Bashar al-Assad) och Hisbollah. Dessutom kan Ryssland räknas till shia via sina allianser.

  Mycket av den negativa bild man får av Ryssland i svensk MSM bottnar således i alliansgrupperingarna i sunni-shia-konflikten.

  Jag tycker att man ska ha ovanstående klart för sig, speciellt när man läser geopolitiskt brännbara ämnen, t.ex. svensk Natoanslutning och värdlandsavtal.

  Exempel:
  När det för några år sedan kom fram att någon hade hackat in sig i dataprogrammet till en Siemens-apparat, som ingick i Irans kärnvapenprogram, så skrev Ny Teknik i Sverige att det rörde sig om vitryska datahackare från Minsk i Vitryssland. I själva verket var det hackare från Israel som gjorde dataintrånget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl skrivet. Sverige är ISsympatisörers himmelrike i Europa. Grattis

   Radera
  2. Väl skrivet. Sverige är ISsympatisörers himmelrike i Europa. Grattis

   Radera
 14. Alltså åter igen.

  EU rullade in en "vänskaplig" Turné in i Ukrainas huvudstad Kiev, delade ut pappersflaggor med EU-Stärnbanéret och gapade högt och brett om Demokrati och frihet genom otaliga mobila megafoner, samtidigt bjöd man på ett öppet mål för Ukrainas medlemskap i EU .

  Och ? Man har väckt den ryska björnen . Putin. Det är det enda resultatet som vår kära EU-Delegation i demokratiska affärer har åstadkommit.

  Idioterna i Bryssel ÄR ansvariga från början till slut. Nu får vi se vem som avgår med det kortaste strået. Men inte fan är Ryssland att skylla helt och hållet. Nu har EU-Eliten förpassat oss in i en kris med Putins Ryssland. Inte tvärtom.

  Sedan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ryska upprustningen började långt innan jan 2014. Även sin aggressiva utrikespolitik där man "skyddar sin zon" började innan 2014. var bara en tidsfråga innan det skulle bli konfrontation med EU och NATO. Alternativet hade varit att dra sig tillbaka och låtit Putin stärka greppet om forna sovjetstater och östblocket. Vilket egentligen bara hade fördröjt det, inte hindrat.

   Radera
 15. Total BS all denna hets mot Ryssland. Alla NATO kramare är bara avundsjuka för att Putin är mer populär på Internet än alla Europeiska ledare tillsammans. Han har visat var han står i världspolitiken och många, även Svenskar, gillar det han gör. Genom att börja bekämpa Daesh på riktigt så har han dessutom synat västpolitikernas bluff, och de är tagna på bar gärning! USA/Israel har aldrig velat bekämpa Daesh. De har hela tiden varit ute efter regimskifte i Syrien och Iran, för att stärka dollarimperiet. Putin är ett av få hopp som mänskligheten har mot den Zionistiska världsmaffian som hotar att ödelägga planeten i ett tredje världskrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Far Out... :-)

   Putin är alltså ett hopp genom att starta ett tredje världskrig mot den "Zionistiska världsmaffian" Innan samma maffia själva gör det ?

   Vilken planet kommer du ifrån ?

   Radera
  2. Dessutom är det jävla vansinne att kalla alla oss svenska Putin sympatisörer för "psyops" och "agenter". Vi är helt vanliga Svenskar som bor och arbetar i Sverige. Själv är jag programmerare och universitetsutbildad. Helt vanlig svensk med andra ord. Vi har bara studerat händelserna i världen och kommit fram till att västvärlden står för en jävla massa lögner och skit, och är genomkorrupt så det stinker. Gammelmedia har ingen koll alls, vare sig på vår historia eller vår nutid. Våra politiker är kompletta galningar. Det är därför som många söker sig till alternativmedia och även i viss grad ryska medier som faktiskt ger en mer trovärdig bild av vad som händer.

   Radera
  3. Sven: Jag sa aldrig att Putin ville starta tredje världskriget, men däremot kan han stoppa det genom att få zionisterna att ge upp innan de startat. Han har själv sagt att hans mål för 2016 är att "förhindra illuminati att starta tredje världskriget".

   Ni som läser vanliga tidningar och ser TV och sedan tror att ni vet något... ni är totalt grundlurade kan jag säga. Ni vet ingenting. Ni har ingen jävla aning om hur världen fungerar. Ni är precis lika ovetandes om världen som bönderna på medeltiden.

   I de moderna hybridkrigen måste alla aktivt själva söka information på nätet och bedöma trovärdigheten i alla källor själva. Det är jobbigare och tar längre tid, men det är enda sättet idag att veta vad som är sant och falskt.

   Alla ni som tror Ryssland är farligt, ni är totalt grundlurade. Krigspropagandan har fungerat bra på er! Eliten har fått er att hata det som de vill att ni ska hata. Eliten drar i trådarna och ni sprattlar. Så är det, och detta verkar även gälla Mr. Cornucopia.

   Radera
  4. Glädjer mig att det finns någon med öppna ögon. Tror knappt mina ögon när annars intelligenta/kunniga/intressanta kommentarer från exvis Nanotec ersätts med motsatsen.

   Radera
  5. Ja Robert, det är befriande att se fler få upp ögonen för verkligheten. Det finns där ute att läsa i dag, vi behöver inte längre svälja allt msm försöker få oss att tro.

   Jag slirade nyligen in på Lars Berns sida; http://anthropocene.live där han börjat en serie bloggposter om utvecklingen i Västvärlden under 1900-talet. Mycket läsvärt på lättförståelig svenska i lagom långa bitar för att alla skall förstå.

   Läs det, tar bara några minuter!

   Radera
  6. @gruelse/svens s/ robert w: LOL
   Avoiding the subject? Kapning av tråd? Jag tror att er strategi möjligen förleder ngn redan stenkastande 15-åring, men alla övriga läsare här skrattar sig fördärvade åt att ni vill kapa en tråd som handlar om att FM mfl myndigheter de facto är under hybridkrigsattacker från Ryska adresser. Dessvärre skrattar vi ännu högre när ni implicit försöker leda i bevis att det är legitimt med dessa ryska attacker, i ljuset av vår utrikespolitik - resonemanget bekräftar ju bara att det är ryska staten som ligger bakom, snarare än någon babushka som tagit en kaffepaus från potatisskalandet.

   Radera
  7. @Rufus.

   ok. Och det har ingenting med Ukraina´s vilja att bli medlem i EU att göra ? Det har heller inget med EU:s vilja att skapa ett frihandelsavtal med Ukraina ? (Därigenom får ryska intressen i Ukraina ekonomiska avbräck)
   EU spelar en stor roll i den politiska destabiliseringen i området.Och är medansvarig för att ha skapat en oroshärd, som kommer att sprida sig sakta.

   Men man glömmer fort. Nu står Rysslands aggressioner på agendan. Man har "glömt" bort alla orsakssammanhang i kronologisk ordning fram till Putins aggressioner. Det är dags att bestycka friheten med "demokratiska" bomber igen. Eller - Hur man lurar i vanligt folk att endast se verkligheten med 1 veckas fördröjning.

   Radera
  8. @Rufus 09:52

   Du antyder att jag "avoiding the subject" och att jag har kapat en kommentarstråd. Skulle du vilja utveckla det, för jag anser att jag inte har gjort det i det här fallet? Om du tycker att jag har sakfel i min kommentar så visa på det, istället för LOL.

   Jag tror du inte är tillräckligt intelligent eller tillräckligt geopolitiskt bevandrad för att fatta att detta blogginlägg egentligen inte handlar om att "FM mfl myndigheter de facto är under hybridkrigsattacker från Ryska adresser". Det inte finns tillstymmelse till belägg för detta i blogginlägget, även om jag inte utesluter att sådana finns.

   Inlägget handlar mer om att entusiasmera fler svenskar för en Natoanslutning och få en opinion för Värdlandsavtalet med Nato/USA hos folket. Instrumentet är det förment hotfulla Ryssland. Genom att utmåla Ryssland i alla möjliga sammanhang som hotfullt mot Sverige, ska man få det intrycket Sverige bara måste ansluta sig till Nato, speciellt när de tongivande fosterlandsälskande kalla krigs-militärerna på FM:s huvudkontor har bytts ut mot Natokramande diton.

   Radera
 16. ÅÅÅ Illumunati - zionistmaffia - Vilken episk tråd.

  SvaraRadera
 17. ÅÅÅ Illumunati - zionistmaffia - Vilken episk tråd.

  SvaraRadera
 18. What about Belgien!!!

  Åh.. "Alla NATO kramare är bara avundsjuka för att Putin är mer populär på Internet".. det var det mest skrattretande jag läst denna veckan tror jag.
  Anledning till att Putin är "poppis på internet" är för att en massa foliehattar sysslar med persondyrkan.
  Men det sätter fingret på vad som är styrkan och svagheten med just Putin. Putin ÄR Ryssland medan västvärldens länder, som t.ex Sverige fungerar utmärkt UTAN starka ledare. Kanske ibland till och med TROTS de ledare vi har. Den dagen Putin försvinner i Ryssland blir det kaos där. Den dagen Stefan Löfven försvinner så.. ja, var är karln egentligen? Någon som vet? Någon som bryr sig?

  Men jag förstår att det är lätt att ryckas med i hyllningskören, Putin har lyckats skapa bilden av en karismatisk (trots att snubben egentligen verkar ha karisma som en träbit) och stark ledare som vet vad han vill, till skillnad från väst som bara "käbblar". Människor har alltid flockats kring starka ledarskapsfigurer. Men så går det ju åt helvete varje gång därefter också..

  SvaraRadera
 19. Så Ryssland för ett "hybridkrig" på internet? Hu hu huu vad hemskt. Och vad sysslar FRA med då, sitter dom bara och fikar om dagarna tror ni?

  Det NATO-trollen kallar hybridkrigföring, ensidigt från Ryssland då naturligtvis, kan man lika gärna kalla förtroendeskapande åtgärder där länder testar varandras säkerhet och kapacitet, i cyberspejs lika väl som i luftrummet med spaningsflyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just som man trodde the båttom was nådd...
   Men då så, det finns inga krig, bara förtroendeskapande åtgärder. Kom inte å gnäll på USA och dess inblandning i mellanöstern sen då, för det är ju bara förtroendeskapande åtgärder.

   Radera
  2. Jomenvisst, att skicka ljuspulser i fiberkablar är precis lika förgripligt som att bomba sönder hela länder med hundratusentals dödsoffer som följd.

   som sagt, the bottom is nådd..

   Radera
  3. Ja, din kära ledare har ju sagt att ett cyberangrepp på Ryssland är likställt med ett angrepp med kärnvapen, och skall besvaras med ett sådant. Så du menar alltså at than har fel? Att vi borde hacka rysk infrastruktur för att bli mer kompisar med Ryssland?

   Hela ditt argument är ju helt upp åt väggarna tokigt. Ska vi vara TACKSAMMA för att vi blir angripna och måste försvara oss, för att det visar att vi måste kunna försvara oss? Har du ens spenderat en minut på att fundera på vad du egentligen säger? Vill jag få ett datorsystem testat mot angrepp BER jag ju om det, och ser till att angreppsförsöken görs under kontrollerade former. Jag kan ju knappast vara TACKSAM över att den jag vill skydda mig ifrån angriper mig? Att jag ska känna FÖRTROENDE för den som angriper mig är ju ett helt absurt tankesätt.
   Cyberangrepp är en fientlig handling, inte ett sätt att visa vänskap på. Den som angriper mig är min fiende, inte min vän.

   Vi kan ju talas vid igen den dagen någon dör för att ett hackerangrepp förstört viktig infrastruktur. Då kan vi ju tala om "förtroendeskapande".

   Radera
  4. Inte inledningsvis, men testa att släcka elförsörjning och kommunikation via välriktade attacker (fysiska kombinerade med IT) så ska du se att både sjuka och gamla börja falla från som flugor när UPS:erna lägger av.

   Radera
  5. Om det är så att vi är så sårbara att man kan släcka ned vitala delar av våra samhällsfunktioner med enbart cyberattacker då är det naturligtvis utmärkt om vi får reda på det så tidigt som möjligt så att vi kan åtgärda svagheterna. Då står vi bättre rustade i händelse av ofred.

   Radera
  6. Ni som skrattar åt att Ryssland hackar och rullar ut påverkansoperationer borde vara medvetna om att RYssland anser sig vara i krig med Väst. Krig. På riktigt.

   I Väst är krig ett binärt läge: antingen är det fred eller också krig. Det är därför vi skrattat bort Rysslands agerande online.

   Men Ryssland använder sig av en 9 gradig skala där öppna insatser med soldater kommer först i läge 8 (specialoperationer påbörjas i läge 6-7). Enligt ryssarna själva har kriget mot väst redan startat och bedöms befinna sig i läge 5-6. Du kan vara säker på att ryssarna tar detta på fullaste allvar.

   Ha det gärna i åtanke nästa gång du hånskrattar åt folk som varnar för det Ryska uppträdandet på Internet.

   Radera
  7. Jag är övertygad om att du har rätt, ungefär så är läget. Men, det är inte svart eller vitt, absolut gott eller absolut ont. En kamp mellan olika allianser och intressen pågår och har i mordern tid alltid så gjort, och vi som som enskilda medborgare i en liten menlös nation får helt enkelt välja sida, våra beslutsfattare är för fega, alternativt lider de av storhetsvansinne, för att begripa detta. Jag för min del väljer frihet demokatri och västlig livstil.

   Radera
  8. Problemet här är att frihet och demokrati blir allt mindre i Väst. När tillgången på energi blir mindre/vi inte längre har råd att betala för vår levnadsstandard pga det ekonomiska system som är rådande i det stora landet i Väst där 1% av befolkningen äger majoriteten av tillgångarna. Då kan några av oss avfällingar tycka att Ryssarna gör mänskligheten en tjänst som försöker hejda (tillsammans med bl a China och Indien Iran) utvecklingen mot en Världsstat som gör att ord som demokrati till slut bara förekommer i gamla lexikon....

   Radera
  9. För Kina, Ryssland och Iran är stora demokratiska förebilder?

   Radera
 20. Jag har inte märkt något. Det är lika trångt i tunnelbanan som vanligt. Kanske kommer snart en ansökan om vårdintyg enligt § 7. Hans uttalanden är allmänfarliga.

  SvaraRadera
 21. Västvärldens oresonliga och fientliga inställning till Ryssland har en mer än tusenårig historia. Detta borde man nog känna till i "debatten".
  Den gamla ursprungligare ortodoxa kristendomen spreds och frodades i det glest befolkade och vilda österlandet, man vägrade att underordna sig den katolska läran och påvemakten.

  Katolska kyrkan i väst var starkare än kungamakten och påven var guds ställföreträdare på jorden. Kyrkan var större än gud och garanterade kungamakten.
  I den verkligheten var ortodoxa Ryssland och andra oregerliga vildar något som ingav djup skräck och hat. Den gamla ömsesidiga misstänksamheten lever fortfarande kvar.
  Västmakten är inte ute efter vänskap/samarbete, utan efter att besegra/oskadliggöra, behärska och exploatera.
  Ryssland verkar vilja samarbete, men på sina egna villkor, med sin egen integritet i behåll.
  Man har sina egna intressen, ryska intressen, som innefattar fred givetvis.

  Tänker på den vitryska pro-västliga författaren som säger:
  Ryska folket hade tio år (90-talet) av frihet, sedan valde man "slaveriet".

  Ryska folket har valt sig själva och sina egna ledare, det är deras frihet.
  Tydligen upplever man ett behov av att försvara sig, fortfarande efter mer än tusen år.

  Och det är ju inte undra på, västmedias retorik, västpolitikers retorik...
  cornucopia?s retorik.... och den eviga propagandan mot Ryssland, förvrängd rapportering mm,
  innehåller inte något för att skapa förtroende.

  Om din granne är rädd för dig, kan du inte vara trygg...

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera