Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2016-02-18 16:03

ÖB: Inga planer på luftvärn med lång räckvidd

En stor brist i svenska försvaret är frånvaron av modernt luftvärn med räckvidd att slå mot dagens moderna bomb- och attackflyg. På en studentafton har dock Sverige ÖB Micael Bydén sagt att det inte finns några planer på att bygga bort denna lucka i svenskt försvar.
Överbefälhavare Micael Bydén.

Jag har flera gånger tidigare skrivit om Sveriges luftvärnsförmåga, eller frånvaro av dito. Kärnan i svenskt luftvärn är medeldistansroboten Rb 97 HAWK, som ursprungligen anskaffades som Rb 67, sedermera uppgraderad till Rb 77 och nu Rb 97. Det handlar alltså om en snart 50 år gammal robot, som piffats till på olika sätt. 

Samtidigt har utvecklingen kring attack- och bombflyg rusat förbi det svenska luftvärnet. Idag kan man fälla glidbomber över 100 km från målet, eller för den delen skjuta kryssningsrobotar på ännu längre avstånd. 

Svenskt luftvärn saknar förmåga att slå mot flygföretagen på detta avstånd och motståndaren kan alltså utan risk bomba svenska installationer.

Enlig Carl Steen (på Twitter) ska ÖB på en direkt fråga sagt att det inte finns några planer på att anskaffa långräckviddigt luftvärn.
Citatet utbrutet nedan.
"Har ni några planer på luftvärn med lång räckvidd, undrar en i publiken.Nej, svarar ÖB, men vi bygger säkerhet med andra."
Sverige tänker sig alltså att luftförsvaret ska lösas tillsammans med andra, vilket kanske är fullt möjligt. Det handlar i så fall om att andra länders luftvärn ska skydda Sverige. För samtidigt ska det införskaffas en ersättare för Rb 67 någon gång efter 2020, om försvarets ekonomi får realistiska anslag.

Annars kommer Sverige sitta med världens äldsta luftvärn.

Ja, vi har jaktflyg i form av JAS, idag och i morgon, som förhoppningsvis kan möta och slå en fiende, men samtidigt är inte verkliga siffror och förmågor i närheten av vad de är på pappret. Uppgifterna är förstås hemliga, men Sverige kan knappast i praktiken sätta in mer än ett antal bråkdelar av det svenska stridsflyget i skarpt läge.

JAS-plan kan dock inte skydda mot semiballistiska robotar som Iskander, som alltså fritt kan slå mot mål i södra Sverige. Modernt långräckvidigt luftvärn kan ha anti-ballistisk förmåga, även om man måste gruppera ganska nära målet, och är det enda försvaret mot Iskander.

Samtidigt är det möjligt att ÖB menar något annat med långräckviddigt luftvärn. Kanske skulle 150 km anses som medelräckvidd idag, mot de 40 km som var medelräckvidd på 70-talet?

Tidigare inlägg i ämnet hittas t ex här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

46 kommentarer:

 1. Jag har, for what it's worth, hört av en person på Twitter som arbetar inom armén (om man ska tro hans Twitter bio, vilket jag gör) att det ska tillkomma en ny LV-robot 2018 "med en räckvidd längre än något vi har nu" alltså han pratade inte om LV varianten av IRIS-T.

  MBDA har sagt att dom kan leverera Aster-30 inom 18 månader från kontrakt så det skulle vara teoretiskt möjligt. Men ingen upphandling har dragit igång så vitt jag vet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dubbelkollade; han kallar sig "Grönklädd ingenjör". Inte armén alltså, men kanske FMV?

   Radera
  2. Inte en chans att det kommer ske. Det finns inga pengar och även om regeringen idag deklarerade att en oändlig summa finns tillgänglig för anskaffning av kvalificerat långräckviddigt luftvärn skulle det ta avsevärt längre tid än två år att genomföra upphandlingen. Långräckviddigt luftvärn ställer helt andra krav på gränssnitt och integration med en hel rad befintliga och kommande system inom både armén och flygvapnet vilket gör det till ett mycket komplicerat materielprojekt. Vilket givetvis talar för att det borde dra igång så snart som möjligt.

   Angående att bygga luftförsvar/missilförsvar med andra är kan det vara intressant att jämföra hur det fungerar inom försvarsalliansen NATO. När Turkiet 2013 uttryckte "allvarlig oro" över att syriska robotar, ev utrustade med kemiska stridsspetsar, skulle kunna komma att avfyras mot turkiskt territorium tog det ca två månader innan USA var på plats med patriotsystem, Nederländerna och Tyskland anslöt strax därefter. Trots att den turkiska oron fanns kvar och turkarna bad sina allierade att bibehålla systemen i Turkiet påbörjades en tillbakadragning under hösten 2015. I det sammanhangen kan man fundera på hur en icke-alliansmedlem kommer att behandlas..

   Radera
  3. Men ryssarna grupperade luftvärn i Syrien på några dagar, tar det verkligen år?

   Radera
  4. Det är skillnad på att flytta ett system från en plats till ett annan jämfört med att köpa in, modifiera och därefter integrera ett helt nytt system i ett luftförsvar. Förövrigt hade ryssarna garanterat förberett sig på hemmaplan i mer än några enstaka dagar innan de påbörjade omgruppering till Syrien. Men det är det som är fördelen med att bygga sin säkerhet endast med sig själv. Det krävs betydligt färre möten, prat och överenskommelser. Det är bara att ge order så händer det saker.

   Radera
  5. S400 systemet kom väl från krim.
   Gissningsvis tog dom ett redan grupperat förband som bara körde iväg till flygplatsen och flögs ned.

   I så fall behövde dom inte förbereda sig eftersomförbandet bara behövde byta presumtiv finde från Ukraina till Turkiet

   Radera
 2. Det var jag som ställde frågan i Lund med anledning av hotet från Iskander-M. Jag nämnde också att långräckviddigt luftvärn är nödvändigt om vi ska skeppa över materiel och manskap till Gotland i ett skymningsläge.

  @Kristian; Menar MBDA den modifierade Aster-30 kallad SAMP/T?

  SvaraRadera
  Svar
  1. MBDA kallar den för Aster oavsett om det är för land eller sjöbruk. Det är samma robot. SAMP/T är franska arméns namn på Aster-30. Jag gissar det handlar om den senaste verisionen av roboten som finns just nu, dvs inte den vidarutveckling Block 1 New Technology (B1NT) som Frankrike beställt. Se http://www.janes.com/article/57248/france-launches-upgrade-of-aster-30-missile-s-bmd-capabilities

   Men det är inget som hindrar att vi köper den när den är färdig.

   Radera
  2. ÖB Micael Byde'n utgick från att jag menade PATRIOT. Jag sade ingenting om Patriot. Jag hade Aster-30 SAMP/T i tankarna när jag sade att vi behöver långräckviddigt luftvärn vid överskeppning av tung materiel och manskap till Gotland. Jag sade dock aldrig att jag hade tänkt mig ett permanent luftvärnsregemente på Gotland. Moderatorn var snabb med att ta tillbaka micken. Jag tror därför inte att ÖB har tänkt igenom det här.

   Radera
  3. http://www.defensenews.com/story/defense/international/europe/2015/12/29/critical-decisions-in-european-missile-defense-expected-in-2016/77880760/

   "The US consortium commits to deliver the Patriot system within 40 months and the European group commits to deliver the SAMP/T (Aster 30) system in 18 months."

   Radera
  4. SAMP/T är det landbaserade luftvärnssystem där Aster 30 är verkansdel, dvs eldenheter med Aster 30 i lastbilsburna moduler och en eldledningsenhet med egen radar som kan kommunicera med eldenheterna trådlöst.

   Här tror jag också att man får skilja på leveranstiden av ett komplett system till befintlig kund med leveranstiden, inkl. integrering av systemet till en ny kund.

   Radera
  5. @Edis;

   Kan man tänkas kunna utnyttja Unde23 som radar, är UndE23 kompatibel med SAMP/T? Eller kan UndE23 rimligen göras kompatibel med SAMP/T? EldE23 har förvisso ett höjdtak på 10 000 m har jag för mig. Men vad jag förstår ska UndE23 vara eller kunna bli kompatibel med flera typer av luftvärnsrobotar.

   Radera
  6. Kanske skulle jag istället fråga om Giraffe AMB kan fungera som navet till IFF?

   Radera
  7. @Roger Klang Unde23 skulle bli en dålig sensor för ett system som innehåller Aster. Sensorn är helt enkel inte tillräckligt kraftfull.

   Giraffe 8A däremot hade givit oss en av de vassaste sensorerna som finns för luftvärn. Dock så har allting sitt pris och frågan är om det inte skull kosta mycket mer än det smakar att byta ut radarn från Arabel som redan är integrerad med SAMP/T systemet.

   Givetvis kan man tänka sig att vi gör det som industristöd till Saab, men då är det inte det mest kostnadseffektiva vi går efter.

   Radera
 3. Ska vi satsa pengar på att det nya luftvärnet blir NASAMS som återanvänder nu överblivna RB99 från flygvapnet !

  SvaraRadera
 4. En fördel med HAWK är att set är ett så gammalt system att allt vi köper in som ersättning blir bättre!

  SvaraRadera
 5. Eller så truppsätter man bara Rbs23 och kallar det NYTT!

  SvaraRadera
 6. Att vi inte kommer att ha råd att satsa på något kvalificerat LV med modern räckvidd var väl ingen kioskvältare?
  Däremot kan jag dessvärre se och höra att ÖB verkar ha gått samma krishanteringskurs som de före detta nya moderata försvarspolitikerna med tillhörande floskelsvar:-(

  Svaret "vi bygger säkerhet tillsammans med andra" dyker upp då och då när inget annat finns till hands.
  Vilka andra? Inga av dessa "andra" är medvetna om sin roll i det svenska försvaret!

  Så när ni hör svaret "tillsamman med andra" ska ni utläsa det som "det har jag ingen aning om". Dessvärre tycks ingen bry sig speciellt mycket om fakta i ärendet heller.
  Man ägnar sig hellre åt hur fantastiskt det är med landets fyra fungerande artpjäser och några ej modifierade stridsvagnar i ett garage på Gotland.
  Personalen har ju aldrig någonsin varit bättre än så här och allt går enligt plan.
  Order kommer inom kort om att inte längre lämna ut kängor till ny personal inom HV eller personal på tillfälliga kurser (gummistövlar, om dessa finns i rätt storlek får ersätta tills vidare). Ni kanske förstår att i detta sammanhang börja tala om LV och annat känns lite malplacerat:-)

  Kanske dags att låta "de andra" lösa problemet med kängorna också?

  F.d. Teaterdirektören.

  P.S. Enligt en gammal erfaren luftvärnare kommer förmodligen en del SSRB att skjuta ut sig själva direkt ur mobförråden runt om i Europa när man tänder belysningsradarn till HAWK-systemet. Allt beroende på överbelastning i spårsystemen och genuin glädje:-))
  Spår av ironi kan återfinnas i kommentaren!

  P.S.2 Just nu är det väldigt mycket som de där "andra" ska ta hand om åt landet Sveriges försvar. Det tråkiga är att de inte ens vet om det än:-((

  P.S.3 Till er som tänker påbörja en karriär inom FM. Tag med bra,kraftiga skodon och gärna lite extra stumpor, dessa börjar också bli en bristvara inom FM och tilldelningen minskas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min uppfattning är att ÖB är lika mycket politiker som militär, efter att ha lyssnat på föreläsningen på studentafton i Lund. Han har en politisk rådgivare, det framgick tydligt eftersom Byden sade det ordagrant. Vart än Byden går följer denna politruk honom. Han är hårt hållen och jag misstänker att han bara kan hoppas på mer pengar till försvaret så länge han strör floskler kring sig, som han gjorde på studentafton. PK-floskler. Jag tror förvisso att han har partibok. Men det hade Sverker Göransson också, fast till höger. Men Sverker hade ingen politisk rådgivare med sig. Frihet är en utopi. Så ser tyvärr verkligheten ut.

   Radera
  2. Min uppfattning är att ÖB är lika mycket politiker som militär, efter att ha lyssnat på föreläsningen på studentafton i Lund. Han har en politisk rådgivare, det framgick tydligt eftersom Byden sade det ordagrant. Vart än Byden går följer denna politruk honom. Han är hårt hållen och jag misstänker att han bara kan hoppas på mer pengar till försvaret så länge han strör floskler kring sig, som han gjorde på studentafton. PK-floskler. Jag tror förvisso att han har partibok. Men det hade Sverker Göransson också, fast till höger. Men Sverker hade ingen politisk rådgivare med sig. Frihet är en utopi. Så ser tyvärr verkligheten ut.

   Radera
  3. Det är klart att han är politiker också. Man når inte den högsta positionen i någon organisation genom att bara vara en god anställd och en bra administratör.

   Radera
  4. Man hör aldrig svenska politiker i försvarssammanhang säga att "detta system har vi valt att köpa in i så pass stort antal att det inte bara täcker vårt eget behov, utan också räcker för att hjälpa andra länder". Av någon anledning så utgår samma politiker alltid ifrån att andra länder alltid gör så när de gör sina inköp.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Att bygga "med andra" är typisk landstingsmetodik. Det innebär att de försöker skjuta kostnader och ansvar på andra och ledningen söker med ljus och lykta efter möjligheter att berika sig.

   Radera
 7. Vi skulle kunna bygga en gigantisk atombomb av rester från de nedlagda kärnkraftverken. Sedan hotar vapenvägraren Putin med att om han kliver över linjen så spränger vi den, typ en själmordsjihadist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, fel typ av kärnreaktorer.

   Radera
  2. Kanske kan köpa från Putin då. Ryssarna har rätt prylar iaf. Typ som med oljan därifrån, business..

   Radera
  3. ....eller ta hem det vapenplutonium som vi tydligen har liggandes i Sellafield.

   Radera
 8. Så, med andra ord, vi diskuterar att i ett skymningsläge transportera material som vi typ inte riktigt har med en transportkapacitet som är ansträngd som skall skyddas av något vi inte heller har?

  SvaraRadera
 9. Svårt att bygga ett försvar när man inte vet hur ett krig med två I-länder skulle se ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland är inte ett i-land. Har du sett deras medelålder för män ? De är en ledande Aids-nation. Kanske man kan jämföra med Nigeria, Egypten eller Kenya.

   Radera
  2. Inte långt från Sverige då. Det är många somalier, afghaner, eritianer, irakier.... här. Ett par omgångar/år med 150k så är vi där. Spännande...

   Radera
 10. Om inte ledningen gör sitt bästa för att ta fram relevant utrustning så kan de nog inte kräva att soldaterna eller medborgarna gör sitt yttersta när det gäller. Ett billigt leksaksförsvar är till för att ge väljarna vad de vill ha, känslan av att vara trygga. Sen om det blir ofred - ja det är ett annat läge. Självklart skall Sverige inhandla ett 100-tal Patriot av senaste modell och räckvidd.

  SvaraRadera
 11. Jag förstår inte utifrån en rationell ståndpunkt varför man inte fortsatte med det svenskutvecklade luftvärnssystemet BAMSE, som hade kunnat svara mot många framtida luftvärnsbehov.

  Däremot med vetskapen att det var de nya moderaterna som ansvarade för försvarspolitiken på den tiden, så förklaras en hel del sinnessjuka försvarsbeslut, såsom avvecklandet av RBS70 och BAMSE samt inköpet av det tyska, icke färdigutvecklade IRIS-T.

  Sedan får jag inte ihop ÖB:s påstående, att det militärt allianslösa konungariket Sverige tillika det nordeuropeiska säkerhetsvakuumet, kan förvänta sig att andra länder ställer upp och försvara oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enkel anledning:
   Pris-prestanda

   Bofors överdrev prestandan enormt och priset skenade. Rbs70 är inte avvecklat, däremot skall systemet ersättas med iris-t till luftvärnets enorma glädje då man kan minska bemanningen enormt och slipper vara beroende av värnpliktigas tummar i -20 grader.

   Vad som är avvecklat är rb90, vilket är ett system som utvecklades till norrlandsbrigaderna men blev för tungt. (Tre bandvagnar, om jag minns rätt ca 30 min eller mer, mycket personalintensivt minns inte om en tropp var 18 man eller något sådant)

   Iris-t (framförallt -SL versionen) går troligen att gruppera var som helst pga vertikal start, den grupperas antagligen på ett fåtal minuter (stanna mät vart du är rapportera eldberedd typ) borde inte behöva mer än 3-6 man gruppstorlek om byggt rätt osv. För ett system med räckvidd motsvarande BAMSE eller mer så är det ganska bra.

   Bamse å sin sida behövde en stor lastbil och grupperingsplatser lämpliga för parabelskjutning (mycket öppnare), hantering av en radar osv.
   Mycket mer komplicerat. Möjligen lämplig för relativt fast basering runt marin eller flygbaser. Dock är det talande att inget annat västsystem bygger på CLOS utan alla moderna låter roboten själv styra minst i terminalfasen.

   Radera
 12. Det finns stort intresse för Aster i Sverige, dock så önskar jag att fler tittat på Israels nya Stunner missiler.

  Dessa kostar mindre än vad det franska systemet gör och detta med väldigt imponerande egenskaper. I tillägg så har den en sökare som är överlägsen allt annat på marknaden för luftvärn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iron dome vore även det perfekt att ha till permanent skydd för fredsgrupperingarna till låg kostnad

   Radera
  2. Får nog byta regering/utrikesminister först om vi ska ingå nya avtal med Israel.. Även om Israel skulle vara med på noterna och sälja till oss skulle Maggan röra upp himmel och helvete är jag rädd.

   Radera
  3. Kanske går med Saudi som proxy? Dom är snälla tycker Maggan.

   Radera
  4. Jo tyvärr är det nog så, Israelrelationen är körde helt i botten. Dock så är ju Raytheon med i projektet så det kanske skulle gå att köpa via USA? Nu tror jag ju i och för sig inte att vi får något nytt luftvärn namnet, men en tanka bara..

   Radera
  5. Nej Stunner är optimerad för ballistiska mål och högtflygande mål. Vi behöver någonting som har lite mer flexibilitet.

   Radera
  6. Nej Stunner är optimerad för ballistiska mål och högtflygande mål. Vi behöver någonting som har lite mer flexibilitet.

   Radera
 13. Öb är flygare.
  Varje gång en flygare är öb läggs luftvärn ner. Självklart vill han inte satsa på luftvärn då hans prio är och kommer alltid vara flyget.

  SvaraRadera