Cornucopia?

2016-02-03 10:01

Nej, amerikansk intern partipolitik saknar nyhetsvärde i Sverige

Ja, jag lade ut en enkät i söndags om de amerikanska presidentvalskandidat-kandidaterna. Jag skäms. Fast i verkligheten saknar intern partipolitik i amerikanska partier helt nyhetsvärde i Sverige.

Tänk om svenska journalister kunde lägga lika mycket tid på att bevaka politiken i våra grannländer, som Norge, Danmark, Finland eller för den delen Island, som man lägger på att skildra hur man internt inom två amerikanska partier bestämmer vem man ska visa upp som partiets officiella presidentkandidat. Dessutom en position vars betydelse för amerikansk politik lätt blir överdriven, då den amerikanska maktdelningen är mycket stark.
'murica f**k yeah!
Eller vad sägs om att uppmärksamma inrikespolitiken hos Sveriges näst största handelspartner, näst Norge, nämligen Storbritannien? Ett land som där man nu överväger ett utträde ur den handelsunion, EU, som Sverige ingår i?

Eller varför inte uppmärksamma den interna politiken inom EU, EU-komissionen, EU-parlamentet och EU:s huvudstad Bryssel? EU är faktiskt något vi är med i.

Nej, intern partipolitik i USA är av noll nyhetsvärde för svensk del då det helt saknar relevans. Först när kandidaterna är utsedda kan det vara intressant, då faktiskt val av någon av de två kandidaterna kan påverka Sverige.

Men innan dess har vi bara ännu ett utfall av allt mindre relevant media som bara bevakar USA för att journalister, hjälpligt, kan förstå engelska och är hjärntvättade på amerikansk populärkultur som House of Cards, West Wing eller Veep. I sig lysande TV-serier, men det gör inte att det är relevant för svenskar vad man pysslar med internt inom amerikanska partier.

Inte ens arbetet med tillsättningen av nya svenska partiledare får så mycket medial uppmärksamhet som tillsättningen av amerikanska presidentkandidater. Skärpning, media.

Fast kanske vore det lite roligt om svenska partier tog till sig det amerikanska upplägget och gjorde tillsättningen av en ny partiledare till en mediashow, intern partipolitik som sport, istället för att hålla det inom familjen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

46 kommentarer:

 1. Kan detta fenomen bero på att Sverige är totalt USA-fixerat?

  SvaraRadera
 2. Japp, bara att hålla med. Hoppas dock att Trump blir president för då får nog svenska journalister fullständigt spel. Haha. Kolla t.ex. in Janerik Larsson på SVDs ledarsida. Han skriver tamigfan om Trump i 99% av sina texter. Det finns ingen ände på hur hemsk Trump är och hur jävligt det kommer bli om han blir president.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, jag hoppas på Trump, på samma sätt som jag hoppas på SD i nästa val här i Sverige. Inte för att jag gillar deras politik speciellt mycket, utan för den pungspark deras framgångar är mot de etablerade pajaspolitikerna och alla vänsteridioter i media.

   Radera
  2. Bägge partierna ligger till höger om svenska moderaterna. Inom de republikanska kandidaterna har vi Trump och hans show kontra religiösa fanatiker som styr sin politik efter bibeln. (16 min in)

   http://www.svtplay.se/video/6183045/rapport/rapport-01-02-19-30

   Radera
 3. Kul för journalisterna att bo i USA.
  "Alla" vill tydligen vara där ett tag...
  Även kommunistledaren Sjöstedt...
  Kanske inte som dräng, som en annan, gjorde för länge sedan. För då kan man kanske förstå hur vanligt folk har det....

  SvaraRadera
 4. USA är och har varit den tongivande kulturen ett tag nu. Precis Frankrike var en gång i tiden, och kanske Kina eller Indien kommer vara i framtiden. Därför är det inte så konstigt att många är intresserade av detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömmer det för svensk del det mycket viktiga Tyskland.

   Radera
  2. Nä. UK och Norge är avsevärt viktigare för Sverige än Tyskland.

   Radera
  3. Är UK viktigare än Tyskland? Vad baserar du det på?
   Ser man på handel så importerar vi nästan tre gånger så mycket från Tyskland och exporten ligger på nästan 50% mer.
   USA ligger på totalt en delad 6:e plats, så jag håller med dig helt att USA:s presidentval har löjligt stor uppmärksamhet.

   Radera
  4. Cornu, DE är utan tvekan Sveriges viktigaste handelspartner sett i import/exportvärde.

   Uk ligger en bra bit ner och kommer försvinna iom UK snara frånfälle ur EU.

   Men helt rätt att amerikaniseringen gått för långt i trlgmedia.

   Men den man älskar, agar man.

   Radera
  5. @Ohin
   "Uk ligger en bra bit ner och kommer försvinna iom UK snara frånfälle ur EU. "

   Tror du på det själv?

   Radera
  6. De verkar inte så sugna, blir det exit i folkomröstningen har Cammy lovat att följa utfallet.

   Han kan såklart avgå, utlösa nyval men det blir ju samma sak som en ny folkonröstning.

   Det väger rätt lika i opinionen.
   Nu kan man inte lita på den, men vi får väl se.

   Vågar du satsa på att UK kvarstår?

   Radera
  7. De verkar inte så sugna, blir det exit i folkomröstningen har Cammy lovat att följa utfallet.

   Han kan såklart avgå, utlösa nyval men det blir ju samma sak som en ny folkonröstning.

   Det väger rätt lika i opinionen.
   Nu kan man inte lita på den, men vi får väl se.

   Vågar du satsa på att UK kvarstår?

   Radera
  8. Hur kan Cornu skriva att GB är större handelspartner än Tyskland. Förvånansvärt okunnigt. Tyskland är väl kanske dubbelt så stor handelspartner lite beroende på hur man räknar. Lägger man till de tyskspråkiga länderna Österrike och Schweiz så blir slagsidan förstå ännu större.

   Radera
  9. Då kan man ju fråga sig om det är bra att de svenska språkkunskaperna i tyska är rätt begränsade...
   Bra kanske att man inte alltid kan göra sin uppfattning gällande.
   fast just idag skulle jag kunna tacka Erich Rudorffer för hans insats med FW190.

   Radera
  10. Ohlin: frågan var kanske varför sverige skulle sluta att handla med UK för att de lämnar EU? Brukar du avstå från att handla kinesiska produkter för att Kina inte är med i EU?

   Radera
  11. Tyskland har alltid varit en viktig handelspartner för Sverige, inte ens under den nazistiska perioden upphörde utbytet.

   Radera
  12. Jösses vilket snack. Är UK eller DE viktigast för Sverige? Kulturellt och ideologiskt UK. Många svenskar tror ju på allvar att de är britter. Helfestligt. Skär genom alla samhällsklasser. Från fotbollshuliganer, nyinvandrade muslimer, vanliga svennar ("ja vi svenskar uppskattar verkligen engelsk humor - ja som i Monty Python") till överklassen som inte bara klär ut sig till brittiska godsägare när de är hemma på Östermalm utan tom själva köper slott i Hampshire och fjäskar för de lokala markägarna utan att förstå hånet bakom ryggen. Mest patetiska är våra politiker som i avsaknad av ngn som helst språkkunskap förutom en smula skolengelska charmas bokstavligen ihjäl av sina brittiska kollegor och gärna glömmer det större perspektivet (Carl Bildt är undantaget).

   Man hajar hur det gick till på 1700-talet och fjäskandet för allt franskt (Mon cher cousin, c'est tres amustant mais överstelöjtnant Fasanswärd talar inte ens begriplig franska" "Ah mon vieux jag skrattar ihjäl mig – så utomordentligt embarrassant").

   I allt annat väsentligt är givetvis DE viktigare. Speciellt politiskt då DE för tillfället är den enda stormakten i EU.

   Nulli secundus

   Radera
 5. Sweden is the most americanaized country in the World.
  With America as number two.

  SvaraRadera
 6. Är det verkligen någon som tror att den amerikanska film och TV-produktionen är irrelevant för världspolitiken? Bygg motsvarande Europeiska kulturproduktion så blir det annat fokus. Har för övrigt länge varit ett sätt för Sverige att attrahera våra grannars intresse.

  SvaraRadera
 7. Hur mycket Iowa tål Sverige?

  SvaraRadera
 8. Jag tror du missar poängen, Cornu. Många av oss politiskt intresserade ser delvis politik som underhållning. Om man jämför med en annan underhållningsform, ishockey, så framträder det tydligare: även om man är mer känslomässigt engagerad i ett lag i Sverige så vet man ju var de bästa spelarna hamnar och var de största matcherna och bästa prestationerna finns. I Nordamerika.

  Den här jämförelsen fungerar åt båda hållen. Sport kan man, med samma goda argument, hävda inte hör hemma i nyhetsprogram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker med din sista mening där. Sport hör inte hemma i nyhetsprogram. Lägg det separat.

   Radera
  2. Precis så!
   Håller helt med om att denna cirkus är överdrivet bevakat i media. Men man kan bli engagerad via medias överdrivna bevakning.

   Radera
  3. Men har inte engelsk politik också ett underhållsvärde? Även till vardags?

   Radera
  4. Håller inte med. Sportjournalistiken håller fortfarande hög klass.

   Radera
 9. Fast om presidenten har stor betydelse för oss, så blir väl urvalsprocessen automatiskt intressant?
  Nyhetsmedier sysslar ju för övrigt inte med det material som är "viktigast" utan det som är säljande. Om folk hade varit rationella i sitt politiska intresse skulle de slaviskt följa det som hände i hemkommunen, eller varför inte engagera sig själva, och skita i både isländsk inrikespolitik och vem som tar över Liberalerna.

  SvaraRadera
 10. Tycker jämförelsen med sport är bra. Där kan man inför mästerskap mycket väl ha intervjuer med landslagsläkaren, materialförvaltaren och teamet som klipper matchgräset. En skönt orimlig nivå på rapportering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte ta försässongen och bevakning av träningarna för att utröna vilka startelvor laget kan tänkas ta ut...

   Radera
 11. Håller med Cornu.
  Den antisvenska/nordiska nyhetsrapporteringen är dock helt i linje med kulturmarxisternas mål att utplåna den svenska/nordiska kulturen. Man vill utplåna den nordiska etniska och kulturella samhörigheten då det är emot den globalistiska och monoetniska kulturmarxistska drömmen. Det påverkar all media. Zappar genom de 17 kanaler jag har och får endast uppleva nordisk kultur på NRK1. Det är helt sjukt. Zappar jag på kanal 1,2,3,4,5,6,7,8,9. är det samma sak. Ytterst få inslag med svensk/nordisk kultur/människor. Discovery sänder en hel del program med nordiska människors liv och leverne - dock oftast i form av udda personligheter i Alaska och på andra avlägsna ställen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att titta på TV är en typiskt osvensk och tillika osund aktivitet. Tittade vikingarna på TV kanske? Gå ut och njut av den svenska naturen och dess frukter istället. Det kommer du må bättre av. Eller ta upp någon form av handarbete. En riktig svensk älskar skogspromenader och slöjd.

   Radera
  2. Kul att du orkade svara.

   Radera
  3. Men seriöst, det är bara skit på TV ändå. Skaffa dig en hobby så slipper du eländet.

   Radera
  4. Räknas kantarell till frukt?
   Plockar dem ändå!
   Fast handarbete
   Har ju en stor del av mitt liv ägnat mig åt dylikt.
   Fast inte i Guds fria natur direkt.

   Radera
  5. Kantarell räknas väl som guld sist jag kollade... Är du en sån där doomsday-prepper som hoardar guld i din BOL?

   Radera
  6. Bara i en!
   Liten mängd, dock.
   Fast en del silver även...
   Har ju 4 (5) ställen att bo på men rätt spridda geografiskt och ovan mark!
   En med naturlig "vattengrav".
   Vad nu det hjälper om det smäller.

   Radera
  7. Alltså, det här tjafsandet om den kulturmarxistiska sammansvärjningen är ju, som alla givetvis vet, maskerad antisemitism. Patetiskt.

   Nulli secundus

   Radera
 12. SVT och SR är i princip borta från min nyhetsbevakning. Slår återigen ett slag för den alldeles utmärkta gratistjänsten FilmOn (filmon.com). Finns även som app för mobila enheter. En rejäl mix av bl.a. nyhetskanaler.

  SvaraRadera
 13. Jag håller inte med... "Jo, amerikansk intern partipolitik är viktig för Sverige!"
  http://flutetankar.blogspot.se/2016/02/jo-amerikansk-intern-partipolitik-ar.html
  "Eftersom USA är världens mäktigaste imperium och upprätthåller denna världsmaktordning genom världens utan konkurrens största militär samt innehavet av den globala reservvalutan US-dollar. Därför är det även för oss i Sverige högst intressant vilken politisk fraktion som kommer att styra detta land."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din Kina uppdatering.
   Nog så viktigt land...

   Radera
 14. Att USA har stort inflytande över världsmaktsordningen kan jag hålla med om. Men frågan är hur stor makt presidenten har? Ägarna till de Amerikanska bankerna har nog väldigt stort inflytande på vilken president som väljs och hens politik. Obama hade ju detta stöd, till viss del för att han inte skulle förstatliga bankerna under finanskrisen. Nej, jag tror inte Trump har detta stöd, snarare Ted Cruz och Clinton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ted Cruz gör frukost:
   https://www.youtube.com/watch?v=EaZGaJrd3x8

   Radera
 15. Man kunde önska att media belyser detta i stället för att ojja sig över kandidaternas mer eller mindre stolliga uttalanden. Proteströrelsen i USA som växer, hur fler ledsnat på politiker som i praktiken bara följer order från dem som styr i bakgrunden.

  Hur bankerna och det militärindustriella kamplexet tagit över landet och därmed stora delar av Världspolitiken. Sätta spotlight på dem som verkligen styr vore medias uppgift i stället. Problemet är att de styrande äger media också....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja inte att undra på att de styrande i Polen tagit makten över media.

   Radera
 16. Dessutom kan svenskar själva läsa amerikanska tidningar som naturligtvis är mycket duktigare på att bevaka valet, vilket gör USA-fixeringen än mer onödig. Det är som om svenska medier anstränger så mycket de kan för att vara irrelevanta.

  SvaraRadera
 17. "Nej, amerikansk intern partipolitik saknar nyhetsvärde i Sverige"

  Instämmer!

  USA är en tvåpartidiktatur. Vilket av de två partierna som innehar presidentmakten, har liten betydelse i de stora frågorna. Både "Wall Street" och AIPAC (de krökta chuckarnas lobbygrupp) stöder de bägge partiernas presidentvalskampanjer i utbyte mot inflytande över den kommande politiken.

  USA som årligen har mycket stora negativa exportnetton kommer (anspelande på örnen i emblemet) med näbbar och klor försvara dollarn som reservvaluta. I och med att det bara är Federal Reserve i USA som får trycka ut nya dollar, så kan det amerikansk folket fortsätta att leva över sina tillgångar.

  Med försvaret av dollarn som reservvaluta och global handelsvaluta för olja, kommer också behovet för det oljeberoende USA att starta krig. Och då spelar det mycket liten roll om det sitter en republikansk eller demokratisk president.

  En anledning till att svenska journalister bevakar USA:s presidentval är bekvämlighetsskäl. Det är billigt, lättillgängligt, engelsktspråkigt och i enlighet med västerländsk MSM:s åsiktskorridor. Mycket av bakgrundsmaterialet och analyser är redan serverat av amerikanska nyhetsbevakare, varför det bara är att kopiera för våra svenska nyhetsredaktioner.

  Svenska journalister är allmänt sett urusla på att bevaka EU och okunniga om EU, trots att vi betalar ca 45 GSEK årligen till denna dysfunktionella överstatliga organisation. Varför denna beröringsskräck hos svenska journalister? Är man rädd att svenska folket vill ha en folkomröstning om EU-medlemskapet.

  SvaraRadera