Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-02-03 08:49

Median vs medel - civilekonomer har

Medan facket Civilekonomerna igår gick ut med att civilekonomer minsann har över 50 000 i medellön, så var medianen som gissat lägre. I median har man "bara" 47 500 i lön.
På det här muntra stället jobbar det säkert någon civilekonom. Kanske en kreditchef med medianlön på 66 757:- kronor?
Detta baserat på 7 167 respondenter, inte tidigare angivna 13 000. 13 000 var tillfrågade, 7 167 svarade. 

Tionde percentilen, dvs gränsen för de 10% lägst avlönade civilekonomerna var 30 150:- SEK; första kvartilen, dvs gränsen de 25% lägst avlönade var 37 500:- SEK; medianen, dvs där 50% (minus en person pga udda antal respondenter) har lägre lön, var 47 500:- SEK; tredje kvartilen var 61 729:- och 90:e percentilen var 80 400:- SEK.

Medellönen var 53 144:- SEK.

Så var det med den saken.

Högst medianlöner har gruppen VD/kommunchef där 176 svarande hade en medianlön på  90 075:- SEK och en meddellön på 100 489:-. Andra höga löner är CFO, chief financial officer, som tydligen har högre lön (78 000:- i median) än finanschef (median 68 500:-) eller ekonomichef (58 286:- i median).

Slutsatsen är att det är viktigt att jobba hos en arbetsgivare som slänger sig med coola utrikiska titelförkortningar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Men median-ekonomen har ju inte svarat. I snitt svarade de kanske skappt en halv gång, men medianen svarade ingen gång...

  SvaraRadera
 2. Många civilekonomer är ju chefer och jobbar inte med ekonomi överhuvudtaget. Såklart ett antal VDs och höga chefer som drar upp medelvärdet.

  SvaraRadera
 3. Utan att försöka ta rätt på ungefärlig lönefördelning hos ett slumpmässigt urval av de 5833 som inte svarade är värdet hos undersökningen mest underhållning.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Vad är egentligen poängen med denna diskussion?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att du skall sälja ditt neodym innehav till Stena?

   Radera
 5. Finanschef är vanligtvis treasury-ansvarig. Ekonomichefen är vanligtvis den som är ansvarig för ekonomisk rapportering och uppföljning. CFO, Chief Financial Officer, är vanligtvis den som är chef över båda dessa personer.

  Sen kan man konstatera att de som tillfrågades i denna enkät rimligen var de som var med i facket. Min gissning är att det inte är de högs avlönade inom kategorin civilekonomer som är med i facket.

  SvaraRadera
 6. Hur många ekonomer utbildas det jämfört med behov i arbetslivet? Kvalificerade jobb alltså inte sitta i kassan på lokala bankkontoret eller sitta med dubbel bokföring resten av livet.

  SvaraRadera