Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-17 16:37

Med sådana vänner behöver medborgarlön inga fiender

En person, som inte orkar gå upp på morgonen, har skrivit en debattartikel hos Metro om medborgarlön, eller om man så vill negativ skatt. Vederbörande tycker därför att man ska få 10 000:- kronor i månaden så man slipper jobba.
"Livet är så mycket mer än att arbeta 8 timmar per dag! Hur mycket tid och ork finns det kvar efter arbete, hushållsarbete och sömn? Var finns tid för allt gott som livet erbjuder? Var finns tid för att leva?"
Tja, dels så skulle medborgarlönen landa på runt 7 000 kronor i månaden om alla andra socialförsäkringar dras in, och dels så kan vederbörande gå ner till 10 000:- SEK i månaden redan idag genom att helt enkelt inte jobba heltid.

Man kan säga att med sådana vänner behöver medborgarlön inga fiender och all övrig argumentation faller platt. Vem vill betala skatt för att någon ska få sovmorgon? Destruktivt och omoget formulerat hos Metro, även om tanken säkert var god.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

64 kommentarer:

 1. 10.000 kr var blygsamt, ge mig 40.000 kr i handen så lovar jag att inte arbeta mera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 40K okej då, men då ska det jävlar vara inflationsskyddat.

   Radera
  2. Ett basbelopp för 2016 är 44300, så lönen i förslaget ovan skulle kunna låsas till "0,9 Basbelopp" eller "X stycken produkt Y".

   Radera
  3. Inte arbeta mer?
   SÅ väl vill jag ej mina medmänniskor!
   Lite lajbans vill man ju ha...

   Radera
  4. Kan det vara så svårt att trycka fler nollor på RB och ge 100 000 i månaden till alla som vill ha? Självklart ska bankerna distribuera pengarna så de kan skära emellan. Haha, tänk vad snopna Steffe och Åsa skulle bli när Leffe och Mustafa får ut lika mycket i månaden. Det skapar förmodligen en riktigt skön inflation också. All is well in wonderland.

   Radera
 2. Ja, det var ingen strålande argumentering. 40 timmar i veckan är knappast kollosalt betungande och tar hon bara en kopp kaffe till frukost får hon skylla sig själv om hon inte mår bra. Och så behöver någon förstås arbeta ihop till livets nödtorft.

  Missade du att Schweizarna skall folkomrösta om medborgarlön i höst och att regeringen föreslår 22000 kr i månaden?! Och 5000 kr i månaden för barn. Schweizarna måste vara bra mycket rikare än vi är!? Men även om de är gjorda av pengar så kan man undra hur många som vill arbeta om man får så mycket pengar for nothing.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.mirror.co.uk/news/world-news/switzerland-government-plans-give-adults-7265879?ICID=ref_fark

   Radera
  2. Här för övrigt en artikel i DI om helikopterpengar: http://www.di.se/artiklar/2016/2/16/helikopterpengar-kan-vara-losningen/

   Radera
  3. Kuckeliku: som jag påpekar i den tråden är den pressreleasen de baserar artikeln på från 2014. Obegripligt att de inte hittar något vettigare. Det finns ingen brist på uppslag...

   Radera
  4. Finns god chans att onödiga jobb försvinner med en väl tilltagen medborgarlön. Onödiga jobb är alltså sådana som finns till mest för att fördela resurserna från de som jobbar på fabriker, byggen och jordbruk, till andra. Främst finns dessa jobb inom: handel, marknadsföring, ekonomi och administration.

   Och nej, bara för att det går att tjäna pengar på telefonförsäljning till konsumenter så är det ändå inte ett jobb som behövs.

   Radera
 3. Funderar på att köpa en Husvagn och flytta in, (man kan kanske fråga Zxxxxx - Sorry - EU-migranterna), om råd hur man gör, dom verkar ha koll på det här....

  Eller ev ett torp i Norrland. Torp är kanske bättre, då kan man värma upp med ved som man sågar till i skogen. Vatten från närmaste sjö/flod/bäck. Om man bara äter potatis, indiska bönor, Roadkill och tjuvskjutna renar så kanske man klarar sig på några K per månad, anta 3K, dvs ca 40k per år.
  Ungefär samma som fackpamparna i Kommunal betalar i hyra för 2 månader för en lgh som dom fått via sina Sosse-kompisar. Nackdelen är att det kan bli lite tråkigt...

  Så jag är för Medborgarlön !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pssst, du kan åka en tur till Tyskland och komma hem igen utan ID som ensamkommande om du är under 35 eller som ÄFS-pensionär om du är över. Livstidsförsörjd med "äkta" svensk skattebetalarlön.

   Radera
 4. I Schweiz folkomröstade man ner förslaget om 2500 CHF/mån om jag inte minns fel (nu 21.500 SEK).

  SvaraRadera
 5. Enda ? stället som det förekommer medborgarlön eller negativ skatt är i Alaska, det är tydligen överskottet från oljeutvinningen som går direkt till medborgarna.
  Hur mycket eller om det är till alla vet jag inte. Kanske något för Norrlänningarna att tänka på när vinsterna från naturtillgångarna försvinner till Stockholm och in i statskassan.

  SvaraRadera
 6. Vilken tanke var god?
  Kanske skrivet som ett skämt.
  Kul, säkert, att få bli publicerad.
  Ja, varför skriver man bloggar
  Och minst lika förunderligt: varför kommenterar man...

  SvaraRadera
 7. Tro inte att det behöver vara nollor som skriver och tänker så....
  En redaktör, som jag känner, jobbade på en av landets tyngre ekonomitidningar och funderade på Grundavdraget....
  Och gick till chefen för att ventilera detta...
  "Glöm det, för om folk finge ett vettigt grundavdrag så skulle de sätta sig ner och sluta jobba...."
  Hmm... Det är ju en stor skillnad mellan ett Vettigt Grundavdrag och en Medborgarlön!
  En medborgarlön är mer att jämföra med lån till 0% ränta.... Som man inte behöver amortera.
  Ett Vettigt Grundavdrag är att kunna jobba ihop till sin överlevnad innan man börjar betala skatt.
  Skillnaden är enorm. Om alla vet att medborgarlönen är 6000kr per månad så får man inget köpa under 6000kr.... För allt kommer ju att kosta så mycket. Då alla har så mycket att röra sig med....
  Det borde väl de som pratar om "marknaden" fatta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du? "Alla" i Sverige har väl åtminstone typ 5000kr/månad oavsett om de jobbar eller inte? Finns ändå massa saker som kostar mindre.

   Radera
  2. Alla har inte det....
   Kolla ordentligt!

   Radera
  3. Ok, låt oss säga att 99% av befolkningen har det. Det leder oavsett inte till att NÅGOT belopp är värdelöst.

   Radera
 8. Problemet med medborgarlön är snarare att pedagogiskt förklara för pensionärer, sjuka och arbetslösa att deras ersättning kommer sjunka med 25-50% för att finansiera de som vill gå ner i arbetstid / gå i pension tidigt med sparade pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För pensionärer är det bara att börja jobba igen...
   Sjuka och arbetslösa gäller naturligtvis detsamma...

   Radera
  2. Det måste till en övergångsperiod på typ 40-år så att dom som känner för att jobba o 'inte supa upp pengarna' o få medborgarlön i pension, hinner få medborgarlön att sätta undan, så att det motsvarar pensionen.

   Radera
 9. 28 år. Studerar beteendevetenskap.
  Med sådana medborgare behöver Sverige inga fiender.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ju poeter som blir brandmän istället för riktiga brandmän. Samällsmagasinet på Tuben har en riktigt bra sammanfattning på tillståndet i Sverige.

   Radera
 10. Men kom igen nu, hon är ju bara barnet. Hon har levt hela "vuxenlivet" i en liten ungdomsbubbla. Så fort hon får ett riktigt jobb och har barn att försörja ska ni se att det blir ordning på torpet.

  SvaraRadera
 11. Fick rycka ut på brandsläckning i bekantskapskretsen pga. den krönikan. Övertala allihopa om medborgarlönens förträfflighet igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det ett flyktingboende?

   Radera
 12. Den här f.d EU-parlamentarikern är kanske bättre på matematik än många andra:

  https://christianengstrom.wordpress.com/2016/02/17/forslag-till-basinkomst-8-333-kronor-i-manaden-skattefritt/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad förvånad jag blir att gratisätarnas favoritparti, PP, är för basinkomst.

   Inga arbetslösa eller arbetsskygga ska alltså få mer än minimibeloppet, och den här "basinkomsten" dras bort om man har andra inkomster (!). Det är egentligen bara en tillplattning av försörjningsstödet och CSN, som dessutom finansieras med dyrare mat (så att basinkomsten räcker till ännu mindre för de arbetslösa/socialbidragstagarna). Det enda positiva är väl att det blir färre arbetsförmedlare, men huvudsumman av arbetsförmedlingens utgifter är kontant stöd till arbetslösa.

   Radera
  2. Dyrare mat... Varför skall någon fixa maten till någon..
   Det får man väl fixa själv!

   Radera
  3. Pengar till mat är ok!
   Knivigare att laga ätbar mat själv.
   Höll på att skriva "ärbar".
   Freudiansk felskrivning, månne.
   Gäller mig i alla fall...
   Men jag tröstar mig de trenne veckor man kan klara sig utan mat.
   Om ni är intresserade kan jag ju rapportera efter den tiden.
   Eller ej, förstås!

   Radera
  4. Ytterligare en som lämnar över sig till "utfodraren"...
   "Pengar till mat är ok!"
   Då är man pantad totalt.
   Vilket släkte...
   Jag betvivlar att svenskarna är annat än "omhändertagna"...

   Radera
 13. 47 000:- inflationsskyddat från arbetsgivaren,så stannar jag hemma. Det blir en winwin.

  SvaraRadera
 14. 47 000:- inflationsskyddat från arbetsgivaren,så stannar jag hemma. Det blir en winwin.

  SvaraRadera
 15. 100 000 jämt i månaden efter skatt från EU-kommissionen så slutar jag att ställa till problem för de som försöker fuska, stannar hemma och lär mig spela dataspel och lär mig fotografera.

  SvaraRadera
 16. Ryck upp er nu - artikeln är ju en konstnärlig installation av flickebarnet - hon är ganska slipad trots allt !

  SvaraRadera
 17. Att folk skulle reagera på annat sätt är naivt.

  SvaraRadera
 18. Handlar väl mest om att skapa en bastrygghet hos folk, och att slippa upphandlingskostnader för alla de sjuttioåttatusen olika bidragen det finns att söka i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla kan inte söka alla bidragen. Någon måste jobba också...
   Det kommer att gälla även efter införandet av medborgarlön!
   Sätt Er inte i socialbidragsrollen självmant för det är precis vad en medborgarlön är!

   Radera
 19. Handlar väl mest om att skapa en bastrygghet hos folk, och att slippa upphandlingskostnader för alla de sjuttioåttatusen olika bidragen det finns att söka i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den besparingen räcker inte långt dock. Tex försäkringskassans administration ligger på ungefär 5% av bidragen som delas ut. Kan säkert effektiviseras något men det finansierar inte direkt mycket av en "medborgarlön".

   Radera
  2. Som jämförelse med en grupp företagare så är stödet till svenskt yrkesfiske 60 miljoner årligen från Bryssel.
   35 miljoner går åt till administrationen....
   Denna farsot, med stöd kombinerat med kontroll, sprider sig i samhället.
   Hur tror ni att detta slutar om man dessutom inför medborgarlön...
   Frivilligt slaveri blir det!
   Nu är det åtminstone ofrivilligt.......

   Radera
 20. Gör ersättningen för att inte jobba flexibel.
  Ju fler som väljer lättja desto lägre ersättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar för övrigt vara det som cornu förespråkar.

   Radera
 21. Hörrenini vad pratar ni om?!

  Medborgarlön utan att jobba: Vad är skillnaden från vanlig borgarlön - förutom att den är mycket lägre? Det är väl redan idag många borgare som får lön utan att arbeta (sitta på kontor och analysera, drömma om målsättningar, sitta i möten och göra dåliga beslut för alla oss arbetare kan inte kallas jobb). Jag skulle förstås nöja mig med att få en vanlig borgar-lön även om jag fortsatte med ett riktigt arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det svenska damhället har 50% större administration än vanligt i västvärlden...
   Att vi kunnat utveckla det så här måste bero på att vi haft en råvarubas till en exportindustri, skogen, malmen och vattenkraften, som utgjort grunden flr ett miniDDR.
   Och efter att vi kom med i EU så slutade byråkratin helt att ha någon funktion utan "lever sitt eget liv"....
   Vid anslutningen 1995 var uppgiften att anpassa svensk lag till Bryssel. Detta har inte skett utan den styrning av samhället som svensk byråkrati skött sedan Oxenstijernas tid blev nu "underställd" Bryssel och därefter slutade byråkratin att vara målinriktad utan blev självcentrerad. Dessutom accepterade politiken denna utveckling genom att välja avgiftvägen för byråkratins ekonomiska försörjning, istället för statsfinansiering. Det frigjorde byråkratin från staten så den fick "eget liv".....

   Radera
  2. Det är trist att sådana här grundläggande systemfel, av kulturell karaktär inte diskuteras mer för det kommer att bli avgörande för det svenska samhällets utveckling på både kort sikt och lång sikt.
   Sköter vi inte detta på kort sikt blir Sverige en koloni styrd av externa krafter och på lång sikt upplöses och försvinner både som ekonomisk enhet och som politisk.
   För den enskilde har den nog ingen betydelse men det kan ju vara av intresse att diskutera frågan för ibland så tycks ordet "Vi" betyda så mycket och så bakvänt för många....
   Vilka är Vi, kunde man börja med...
   Men det blir kanske för filosofiskt, men det är egentligen bara ren politik!

   Radera
  3. Thomas för mig och nästan alla andra varierar betydelsen av ordet "Vi" helt beroende på sammanhanget. Tycker Frihet ovan visar lite av det.

   Anser att framväxten av det svenska industriundret, dvs när Sverige snabbt förändrades från ett nästan helt primitivt samhälle där större delen levde i bondesamhället inledningsvis till stor del berodde på järnvägen i de mer utvecklade delarna av Europa och att därmed exporten av bränsle växte explosivt.

   Ja bränslet behövdes för den sista korta transporten till och från järnvägen. Klyftiga bönder slutade odla allt de behövde under 1850-talet och den ökade inkomsten räckte mer än väl för "allt" de därmed behövde köpa in och för många blev det kapital över. Detta bondekapital hamnade i sågverk och annan förädling. Aktiebolag föddes och mer kapital drev fram pappersmassa, papper osv.

   Fast som min brorson skrev i sin uppsats om vikingatidens export. Vikingarna exporterade tjära, bärnsten och blondiner. Tjära var länge en viktig export som krävdes för ökande skeppsbygge på kontinenten och slavhandeln av "blondiner" har transformerats till ettor och nollor som tex bär den analoga sången och musiken från blondiner.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Det är ett brott mot mänskligheten att inte förespråka medborgarlön. Ni sossar är extrema arselhål som försöker inbilla oss att ni kan skapa meningsfulla jobb åt (nästan) alla. Naturresurserna sinar och robotarna tar över, men det är ni sosse-zombiesar för dumma för att fatta.

   Radera
  5. Menar att vi idag mest är beroende av ett expanderande tjänstesamhälle där allt färre behövs för enklare arbetsuppgifter. Ett viktigt exempel är Ericsons utveckling där inkomster från fjärrstyrning av telenät och licensavgifter från patent betyder allt mer.

   Vårt ekonomiska beroende av nätet växer ständigt liksom nätet själv. Läste just i The Economist att Marvin Minsky dött. Hans betydelse för utvecklingen av AI har varit enorm. Och nu bör vi som jag ser det forska mer på hur inget riktigt allvarligt ska gå snett med den vidare expansionen efter den enorma samhällsförändringen de självstyrande bilarna strax ger.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Kuckeliku du vinner inget på att angripa Frihet på det sättet. Du har en del bra med din argumentation för medborgarlön och håller helt med dig om att vi inte kan fortsätta vara beroende av fossil energi.

   Den förändring robotar ger nu alldeles strax omvandlar det mesta i samhället. Vi måste säkert pröva fler vägar än bara medborgarlön.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Tillhör man ett parti som kallar sig själv "Arbetarepartiet" så måste man väl vara inställd på att göra flertalet till arbetare, även om det är en ytterst dålig vision av drivas av. Själv förespråkar jag som bekant Ekosocialliberaldemokratiska Arbetar- och Medborgarpartiet. Vi kan få röster så länge det finns medborgare.

   Radera
  8. Kuckeliku: jag har redan dragit upp automatisering/robotiseringens fördelar (ja, det finns även hot med det..) i tidigare inlägg (Löfvén har också uttalat sig om industrins robotisering). Det kan även innebära hot på samma sätt som industrialiserigen innebar både hot och möjligheter. Industrialiseringen gjorde att vi kunde införa bl.a. semester, föräldrapenning och folkpension - till borgarnas stora förtret. Det var sossarna som fick se till att genomdriva alla välfärdsreformer under 1900-talet som högern ständigt sa nej till. Vad digitalisering och automatisering kan innebära är vad vi bestämmer oss och röstar för att det ska innebära.

   Det är ju mestadels borgarna som främjar framtidens utdöende enkla jobb inom t.ex. hamburgare-branschen, läx-läsning, arbets-coachning, gräsklippning, presentinslagning, städning, mm som det redan idag finns alltfler robotar som övertar arbetsuppgifter för. Gå t.ex. in på MAX och beställ hamburgare på en skärm. Snart är det väl robotar göra hamburgaren. Varför då försöka med skatteavdrag och sänkt restaurangmoms få fler ungdomar att jobba åt t.ex. MAX? Sen kommer de väl hemkörandes med en robot-tillverkad hamburgare i en självstyrande el-bil. Det finns många fler exempel. Men även här hemma använder vi smarta-hemmet med automatiska LED-lampor som spar energi, har en extremt låg energiförbrukning i övrigt samtidigt som det rullar robotdammsugare och robotgräsklippare för att underlätta det privata jämställdhetsarbetet.

   Vi har väl inget emot ett fossilfritt samhälle? Jag har väl själv hela tiden förespråkat övergången mot ett sådant och vår familj försöker själva att efterleva det så gott vi kan.

   Ekosocialliberaldemokratiska arbetar- och medborgarpartiet? Är det årets benämning av det "nya arbetarpartiet" må tro?

   Radera
  9. Sossarna kunde säkert gå mot en ny vår om de anammade en dylik inriktning, inklusive en öppenhet för medborgarlön. Även en låg EU-medborgarlön. Jag skulle inte kräkas om man svalde hela paketet, men jag är inte särskilt optimistisk om det.

   Radera
  10. När det gäller hamburgarebranschen kommer robotar snabbt, men de gör inte allt direkt. Robotar kommer att samarbeta med människor en tid ännu när det gäller hamburgare. Steka och sätta samman snabbt ok - men städning efter slarviga gäster är svårare. Läxor kan robotar bara något hjälpa till med - än. Gräsklippning och dammsugning ja, men tex trädbeskärning och övrig städning är svårare.

   Transporter av lättare ting som enstaka hamburgare passar drönare nog bättre till än hela självstyrande bilar. (För mig verkar det självklart att autonoma bilar har eldrift i städer men inledningsvis kanske annat bränsle för långfärd.)

   Håller med om att sossarna gjort en hel del tidigare liksom borgarna fixade folkskola. Fornstora dagar- hurra.

   Men nu idag och framåt är utmaningen. Hur ska riskerna med uppvärmningen, Putin, allt hastigare obsoleta yrken, bostadsbrist, överbelånade bostäder, integrering, skräcken för främlingar och ??? hanteras?

   Bra att du förespråkar ett fossilfritt samhälle och försöker nå dit. Det är inte lätt, men vi får arbeta för det, för våra politikerna är långsamma.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  11. Den enda utmaning som jag kan se är att Socialdemokraterna behöver hitta tillbaka till gammaldags socialdemokratisk politik. Återinför allmän värnplikt för alla ungdomar och rusta upp markförbanden till fornstora socialdemokratiska Olof Palme dagar och utan att ge värnpliktiga någon större ersättning (jag fick runt 42 kronor per dag och det var alldeles lagom) så har man löst Putin, integrering och en stor del av ungdomsarbetslösheten till ett billigt pris. Dessutom lär de sig nåt i praktiken som kan användas till praktiska yrken. Misslyckas föräldrar och skola med ungdomen så blir militären en sista chans innan vuxenlivet. Överbelånade bostäder löses med statligt subventionerade enkla men fungerande bostadsmoduler med låga driftskostnader på fria markområden (folk vill ju kunna bo billigt för att kunna spara ihop pengar och bygga ett riktigt hus för) och successiv nedmontering av ränteavdragen. Uppvärmningdproblematiken löser man genom att folk kan köpa billiga solceller, små vindkraftverk och elbilar/bränslecellsbilar på samma sätt som Göran Persson fick oss att köpa datorer på 90-talet och bli en av de världsledande IT-nationerna. Vi kan bli världsledande inom fossilfria transporter. Och dessutom kan man införa enbart vegetariska måltider i skolorna eftersom vegetariskt är mer hälsosamt, billigare och en bra lärdom inför vuxenlivet. Dessutom nåt som alla religioner kan trycka i sig. Och nåt ungarna skulle kunna odla själva på sina rastgårdar. Så slipper mat-tanterna sjukskriva sig för att alla ska ha olika maträtter varenda dag.

   Och sätter EU några käppar i hjulen så folkomröstar vi om EU precis som britterna kommer att göra.

   Det är väl inte svårare än att återupprepa gammal socialdemokratisk politik?

   Radera
  12. Med tanke på att statliga uppfostringsanstalter misslyckats två gånger att få dem att veta hut så borde man inte sätta så stort hopp till att de skall lyckas en tredje gång...

   Radera
  13. Frihet jag ger dig rätt om hem pc subventionen 98. Betydde kanske en liten del för mina barns nuvarande arbeten. Fast blygsamt uttryckt var barnens föräldrar och deras bruk och syn på datorer mer avgörande. Barnen fick äldre enklare datorer tidigare och sedan dyraste variant när Telia erbjöd hem pc. Blev mycket förvånad när jag hörde sonens dator säga: Högt ärade xxx vad vill du göra. Han hade, som ung tonåring, kopplat ihop en Speak and Spell med sin åldriga dator.

   Tänk om medborgarlön funnits i början av 90-talet när många blev arbetslösa direkt efter utbildning? Några 10.000-tal till som blivit duktiga med datorer. Och hade hem pc reformen kommit då istället för sent 90-tal kanske 100.000.

   Just nu är större vindkraftverk mest ekonomiskt att bygga och driva för Sverige. För att minska CO2 för hela EU behövs mest nya kraftledningar för export (och import). Solel faller kraftigt i pris och är det som växer snabbast i världen och är enklare att satsa på som privatpersoner.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  14. Nanotec: Jojo, visst det där om kraftledningarna håller jag med om. Men nu varken vill och kan alla inte jobba med datorer och skeptismen var mycket större på 90-talet. Dessutom var datorerna krångligare och nätet dyrare. Men det gav en rejäl pusch in i samhället som skulle komma. Samma sak med solenergi och robotar. Skeptismen är fortfarande ganska stor, tekniken inte fullt utvecklad och fortfarande ses det som något rätt dyrt. Alla vill inte ha en robot i sitt hem. Men staten kan ge folk och samhälle samma pusch nu som då. Det är det som skapar framtidens jobb.

   Jag har inget större emot medborgarlön. MEN och ett stort MEN - man bör samtidigt driva igenom nya samhällsförändringar som minskar sjukskrivningar, minskar arbetslösheten och överbelastning av arbetsuppgifter för dom som har jobb. Och ökar fritiden. Bl.a. det jag påpekat om robotar som kan och kommer komplettera anställda. Hamburgerkedjorna anställer inte en enda kotte i onödan oavsett om de får statliga bidrag för det eller inte. Men de lobbar gärna för bidragen för att kunna öka sina vinster. Så är det inom alla branscher och det är därför sådana åtgärder aldrig ger extra jobb. Så reformer staten bör satsa på är istället - medborgarlön (?) men främst 6-timmars arbetsdag, större möjligheter för alla att ta del av automatiseringsvågen, energieffektiviseringen och solcellsbyggandet. Glöm inte heller att trycka in en extra semestervecka för alla under 40. Det sänker tröskeln för ungdomar och sjukskrivna. Pensionärer som VILL jobba längre kan få jobba längre. Det minskar stressen - och sjukskrivningar och det minskar arbetslösheten. Färre behöver jobba deltid. Alla blir vinnare - utom möjligtvis moderater och hamburgarägare (folk hinner kanske laga egen mat).

   Radera
 22. Medborgarlön kan vara en vettig ide för länder med mycket stora 'gratisinkomster' från ex olja eller metaller. Det blir en slags månatlig utdelning från gemensamma/statliga tillgångar. T.ex. Alaska har haft ett sådant upplägg vad jag förstår.

  Å andra sidan är det i så fall bättre att sänka skatterna och införa generösa välfärdstjänster, ex gratis skola, sjukvård, etc. (vilket är precis vad vi redan har i Sverige).

  SvaraRadera
 23. "​Caroline Erica Åström, 28, Karlshamn
  Författare.
  Studerar beteendevetenskap."

  Säger allt man behöver veta.

  SvaraRadera
 24. Jag tycker man ska prova det. I en kommun till exempel. Tänk om kan lägga ner flera myndigheter. Blir en enorm besparing. Själv hade jag slutat mitt på mitt jobb. Vips ett jobb till någon annan. Jag hade nämligen startat eget om det fanns medborgarlön. jag tror det kan finns många plus med medborgarlön. Alternativet är att rotera jobb. Säg att du har ett statligt jobb, då får du varje arbetslös tre månader varje år med endast a-kassa. Så får någon annan som är arbetslös jobba i ditt ställe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stora problemet på arbetsmarknaden är matchningen mellan lediga tjänster och de arbetslösa kompetens. Arbetslös är inte samma som arbetssökande.

   Tänker du dig att starta eget inom samma område som du är verksam inom nu och tanken är att jobba för samma arbetsgivare fast som konsult istället? Då blir det inga nya jobb men arbetsgivaren slipper risken med anställd såsom semesterlön, sjuklön, pension, lokal, verktyg, lång uppsägningstid m.m.

   Radera