Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-21 08:50

Med makt följer ansvar, SvD

I veckan har Schibsted/SvD publicerat "scoopet" att försvarsminister Hultqvist helt enligt reglerna fått en enkel hyreslägenhet via en stiftelse. Hultqvist har skrivit en utmärkt replik, som SvD:s chefredaktör publicerat och replikerat.
Peter Hultqvist.
Länsstyrelsen har bland annat sagt följande.
”Länsstyrelsen har inget att erinra mot att stiftelsen, i enlighet med begäran från stiftelsens ordförande och de grunder som angetts i skrivelsen, i undantagsfall och för begränsad tid får hyra ut lägenheter som stiftelsen förhyrt för längre tid, och som inte efterfrågas av stiftelsens destinatärskrets, till anställda i regeringskansliet, Försvarshögskolans lärare eller andra statsanställda.”
Att försvarsminister Hultqvists yrkesutövning skulle påverkas av att han helt enligt reglerna får en tillfällig bostad via en stiftelse är helt främmande för alla som har minsta personkännedom om försvarsministern. Speciellt som man blandar äpplen och päron här.

Det har inte ens inletts någon förundersökning om brott mot Hultqvist, vilket skedde mot Wallström.

Man kan inte på något vis jämföra att få en lägenhet i strid med regelverk av en lobbyorganisation när man är minister, likt Margot Wallström, eller att enligt reglerna få en lägenhet från en stiftelse med statligt ursprung. Att det alls är en stiftelse beror på att när dåvarande förvaret på tidigt 70-tal insåg ett behov av att kunna ordna tillfälliga bostäder åt anställda på vidareutbildning så fick man inte göra det inom myndigheten, och det fick bli en oberoende stiftelse istället.

Mest allvarligt är dock att SvD exponerat försvarsminister Hultqvists bostadsadress och därmed allvarligt förändrat hotbilden mot Hultqvist. Man ska i sammanhanget också komma ihåg att det konstanta Säposkydd som våra ministrar lever under, även på fritiden, ingår i lösningen av boendesituationen. I Hultqvist fall har med tanke på hybridkrigets utövningsformer också direkta konsekvenser för svensk försvarsförmåga.

Eftersom SvD har fel angående lägenheten, så kan den saken kvitta. Men att man exponerat adressen kan inte göras ogjort.

Resumé uppmärksammade 2008 hur Jonas Gummesson, då nyhetschef på TV4,  ska ha lånat ett hus privat för semesterbruk. Gummesson är den reporter som skrivit artiklarna om Hultqvist lägenhet.
"I tisdags stoppade Jonas Gummesson, nyhetschef och ansvarig utgivare på TV4 Nyheterna ett kritiskt nyhetsinslag om Liza Marklund. [...] Gummesson har två gånger semestrat i Marklunds hus, i Puerto Banus i Spanien. Sommaren 2007 fick Gummesson och barnen låna ett av hennes hus, "under åtta, nio dagar". Några somrar tidigare delade familjerna Marklund och Gummesson hus."
Jag tycker det är helt okej att man lånar bostad av sina vänner. Så länge det inte påverkar ens yrkesroll som makthavare, inklusive i tredje statsmakten. Med makt följer ansvar.

SvD har inte gjort något fel i att publicera detta "scoop" - det är inte förbjudet att vara dåligt påläst eller publicera saker som inte innebär någon skandal. Däremot är det ett allvarligt fel att exponera bostadsadressen för en person under Säposkydd. Dåligt omdöme och fullständigt onödigt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Oväntat att svenska journalister är nyttiga idioter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som om politiker och politiska tjänstemän tog ansvar... Det finns inga konsekvenser för tjänstefel. I bästa fall en fallskärm eller livstids pension.

   Radera
 2. Hultqvist försvarade sig med att tillsättningen av militären skedde efter en lång process som påbörjades långt före hans lägenhetsaffär.
  Därmed ger han SVD rätt i princip men fel i sak!
  Löfvens höga tonläge visar också på problemets betydelse.
  Skaffa fram bostäder till politiker via ett oberoende organ som tex bostadsförmedlingen.

  SvaraRadera
 3. De har en lön som ska räcka till så de själva kan lösa problemet. Eller varför inte bygga ett litet hotell för ministrarna och ledamöterna? Fungerar det i Frankrike (trots allvarligare hotbild) så torde det väl gå även i Sverige, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS ja jag vet att riksdagen håller med lägenheter utspridda i främst gamla stan

   Radera
  2. Sverigehatande landsförrädare är vad stora delar av landets journalister är.

   Radera
  3. Ganska många i riksdagen som inte gillar Sverige...

   Radera
 4. SVD hävdar att de inte har publicerat adressen. Däremot tog det mig ca 5 minuter att hitta huset genom bilden de använde. Google maps ftw.

  SvaraRadera
 5. Det finns massor men lägenheter för Vapenvägraren att köpa i Stockholm. Han garanterat en lön som räcker till det.

  SvaraRadera
 6. En stiftelse är väl en ganska bra lösning. Och de andra politikerna kunde göra något liknande och starta en egen statsoberoende intresseförening som ombesörjer förmedling av lämpliga objekt. Och de som vill ta del av tjänsten får naturligtvis betala för det.

  Men att våra handlingskraftiga folkvalda inte redan har löst problemet tyder på att det inte är ett problem för de allra flesta, bortsett för ett fåtal gnällspikar.

  SvaraRadera
 7. tänkte direkt på exponeringen när jag läste det där - jävligt ogenomtänkt (får man hoppas)...

  SvaraRadera
 8. Hela det här konceptet med förtur i diverse köer är ganska äckligt. Samma med att riksdagsledamöter ska få ett bidrag á 12500kr per månad. Hur många andra som knegar och behöver flytta dit jobbet finns får ett bidrag på 12500kr och förtur i köer? Inga - det är svaret.

  SvaraRadera
 9. Hela det här konceptet med förtur i diverse köer är ganska äckligt. Samma med att riksdagsledamöter ska få ett bidrag á 12500kr per månad. Hur många andra som knegar och behöver flytta dit jobbet finns får ett bidrag på 12500kr och förtur i köer? Inga - det är svaret.

  SvaraRadera
 10. Att utan kötid få hyra en lägenhet från en stiftelse för 10kkr i månaden, en lägenhet som hade kostat det dubbla på andrahandsmarknaden, där stiftelsens styrelsemedlemmar är direkt påverkade av de beslut du fattar är måhända inte brottsligt men det är jävligt olämpligt.

  Ni som försvarar detta med floskler som "han är så ärlig", hur hade ni ställt er om han istället för en lägenhet hade fått 10 000 kr i handen varje månad? Hade det fortfarande varit ok (han är ju trots allt ärlig)? För rent praktiskt så är det i princip samma sak.

  Jag kan förstå att Försvarsmakten har ett behov av att ordna lägenheter åt studenter på Försvarshögskolan och andra anställda som inte kostar några 20kkr i månaden, men detta behov finns knappast för en minister som tjänar långt över 100kkr i månaden och dessutom får ersättning på över 10kkr för dubbelt boende.

  Kan bara konstatera att det som vanligt är skillnad på folk och folk, och att den svenska bostadsmarknaden är sjuk.

  SvaraRadera
 11. Jaha. Har vi inte större problem i Sverige så torde vi leva i ett lyckorike.

  SvaraRadera
 12. Men varför har man inte ordnat det som en del av rikets styrelse. Det är väl inte så att det är stor förändring av antal bostäder som behövs. Det är 349 riksdagsledamöter och kanske någon enstaka minister utöver det. Antalet som kommer utifrån landet torde vara tämligen konstant.

  Sen kan man ju fråga sig om nödvändigheten av att riksdagsledamöterna skall alla sitta i stockholm. Skulle det inte kunna funka att sköta uppdraget från sin hemort?

  SvaraRadera