Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-15 16:32

Läkare utan gränsen: "Medveten attack på sjukvårdsinrättning"

Läkare utan gränser (MSF) har nu gått ut med mer information om morgonens sannolikt ryska bombning av ett av deras sjukhus i Syrien. Man kallar det en medveten attack, som dessutom skedde två gånger. Åtta i personalen saknas fortfarande och kan förmodas vara döda.

Swishat.
Minst sju personer dödades, varav fem patienter, och åtta rapporteras fortfarande som saknade efter att MSF:s sjukhus anfölls i två flyganfall inom några minuter från varandra. Ytterligare femton hus i området träffades, inklusive ett annat sjukhus som inte drivs av MSF.

MSF:s insatschef i Syrien, Massimiliano Rebaudengo säger följande:
"Angreppet mot den MSF-stödda anläggningen verkar vara en medveten attack på en sjukvårdsinrättning."
Två andra sjukhus i Syrien bombades i morse i staden Azaz, varav ett av dem var ett kvinnosjukhus ("BB"), men dessa sjukhus drevs inte av MSF.

MSF:s sjukhus hade 30 vårdplatser, 54 anställda, två operationssalar och behandlade 2 600 patienter per månad.

Man kan läsa MSF:s hela pressmeddelande här.

Nej, man bombar inte ett sjukhus två gånger av misstag. Detta var avsiktligt. Enligt Sveriges Radio riktas misstankarna mot ryskt stridsflyg. Fem av MSF:s sjukhus har bombats sedan årsskiftet säger MSF till Al Jazeera enligt SR.

Information om hur du kan stöda Läkare utan gränser hittar du här. Plusgiro är 900603-2, bankgiro är 900-6032 och Swish är 9006032. Jag har själv satt in 150:- SEK via Swish. Föreslår att du gör motsvarande. 

1.8% av gåvorna går till administrativa kostnader och 9.2% till insamlingskostnader. 89% går till den faktiska ändamålet.

Video från resterna av MSF:s sjukhus i Idlib nedan.


Relaterat har vi nedan en film på ryskt stridsflyg över bostadsområden, som bombas med bombkapslar ("klusterbomber").
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. För den som inte ids klicka vidare till pressmeddelandet så står där mycket riktigt att MSF anser att det var en medveten attack – men däremot säger de inte det Cornu med sin formulering vill påskina att de säger, nämligen att det skulle vara just ryssarna som ligger bakom. Visst ligger det nära till hands att tro att så är fallet, men när den sida som vill anföra detta (här representerad av Cornu) använder sig av medvetna lögner blir man ju genast lite mindre övertygad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vem var det då, i dina ögon? Marsianer? Usa? Turkiet? Norge? Om någon bevisligen bombat ett större område (man träffar två sjukhus och en större mängd hus) med två bombfällningar med dumma bomber, vem är då den mest sannolike förövaren? Är det kanske Ryssland som bevisligen har och fortfarande använder dumma bomber? Sluta försöka vrida diskussionen bort från fakta.

   Radera
  2. Möte nu i Brussel där de inblandade skall ta fram vem eller vilka som ligger bakom.
   De läser inte bloggen gissar jag!

   Radera
  3. @Martin Sjöquist

   MÅNGA som bombar i Syrien så det finns att välja bland

   Radera
  4. Snacka inte skit, Martin. Cornu påstår att MSF pekar ut Ryssland. Det gör de inte alls. Det var det mitt inlägg handlade om. Vem det egentligen var (personligen tror jag det var ryssarna) är vid sidan av ämnet, som är att Cornu far med osanning. (Och inte behöver väl "missiles" nödvändigt betyda just bomber, gör det det? Kan väl lika gärna vara artillerigranater eller vad som helst?)

   Radera
  5. Var påstår Cornu att MSF pekar ut Ryssland?

   Radera
  6. Han har smugit in en ändring i texten efter mitt påpekande. Det står nu "morgonens sannolikt ryska bombning", stod tidigare "morgonens ryska bombning".

   Radera
 2. Med tanke på hur den här "nyheten" kablats ut så följer den ett specifikt mönster och när det mönstret dyker upp kan man få en hel del misstankar

  Mönstret är. Något inträffar och snabbt (misstänkt snabbt) kablas nyheten ut med nästan samma text på mängder av ställen där man ofta vet exakt vem boven är

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på att boven i detta fall är en känd hänsynslös återfallsförbrytare.

   Radera
  2. Det vore mycket välkommet om "vår" sida kunde börja med lite psyop's som Ryssland redan gör. Jag har inget mot mailkedjor där man sprider ut nyheter av det här slaget.

   Radera
  3. Avviker rapporteringen i hastighet och format från den som skedde när MSFs sjukhus i Afganistan bombades?

   Radera
  4. @Kristian, google is you friend

   Att något rapporteras snabbt är inte en signal om att det är något skumt. Om det däremot är så att rapporteringen kommer nästan samtidigt från flera media där varje artikel är näst intill en karbonkopia av varandra och någon pekas ut. Då är det läge att vara misstänksam.

   Radera
  5. Problemet är att alla sidor citerar varandra.

   Radera
  6. @dopad

   Har du hört talas som nyhetsbyråer (ja du vet TT och sånt)? Det är väl ingen nyhet att tidningarnas raportering är karbonkopior av det som kommer via TT.

   Frågan är varför du förväntar dig att det helt plötsligt skall röra sig om unika alster när det gäller raportering av rysslands härjningar?

   Radera
 3. OT: Roligare än "i fablernas värld" och bättre tecknare:

  http://jeanders-bilder.blogspot.se/

  SvaraRadera
 4. Inget om detta i kvällstidningarna. De har full upp med det svenska inbördeskriget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför låtsas du vara en kvinna? Sådana som du hatar väl kvinnor?

   Radera
  2. Du har faktiskt rätt. Jag hatar kvinnor:-) Nej, men lånade faktiskt sign från en kvinna som använder samma dator, orkade inte regga. Sorry om du blev helt förvirrad.
   //Kurt

   Radera
 5. Ja, vad ska man säga, det är förjävligt. Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att läkare utan gränser på nåt vis även bäddat för detta själva.

  När USA av misstag bombade ett av deras sjukhus gick protestvågorna höga och fördömanden haglade som spön i backen. Resultatet ser vi litegrann nu, USA drog sig tillbaka, och ryssarna tog över. Man ska vara väldigt försiktig med vad man önskar sig, och att alltför hårt gå ut och kritisera de makter som ändå faktiskt lyssnar på vad man säger kan bita tillbaka hårt i slutändan... som här...

  SvaraRadera
 6. Att bomba Sjukhus är ganska lågt !

  SvaraRadera