Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-23 10:27

Lägst andel singelhushåll i storstädernas kranskommuner

Andelen singelhushåll i Sverige är generellt högst i mindre kommuner på landsorten, undantaget Stockholms och Göteborgs kommuner, som sticker ut. I kontrast mot detta hittar man lägst andel singelhushåll i storstädernas kranskommuner, specifikt de som domineras av villor.
Andel hushåll med singlar (med eller utan barn). Mörkt avser Stor-Stockholm, något ljusare Stor-Göteborg och ljusast nyans är Stor-Malmö.

Våra storstäder drar till sig singlar, eller åtminstone singelhushåll, sannolikt på grund av inflyttning från andra delar av landet. Istället hittar man högst andel singelhushåll i diverse småkommuner med få undantag, som Borlänge eller Storstockholms Solna. Singehlhushåll avser om inget annat sägs i detta inlägg hushåll med en vuxen, med eller utan barn.

Någon procentandel av singlarna i Stockholm och Göteborg kan förklaras av högre andel ensamstående med barn hittas där, men det förklarar inte mer än någon enstaka procentandel. Stockholm har 28.20% singelhushåll, Göteborg 28.01% och Malmö 27.22%. Notera att studentstäder inte lyckas ta sig in på top 30. De ligger dock högt, t ex Lund med 26.15% eller Uppsala med 24.60%.

Om man skulle öka andelen sammanboende går det alltså att rejält öka antalet boende i Göteborg och Stockholm. Kom ihåg att andel singelhushåll inte är samma som andel singlar, då övriga hushåll alltså är två vuxna sängpartners (eller fler i vissa konstruktioner - jag dömer inte vad vuxna människor frivilligt och till ömsesidig glädje och utan skada för annan part ägnar sig åt här).

Kontrasten mot de villadominerade kranskommunerna till storstäderna är stor. Här kan andelen singelhushåll vara halverad mot storstaden. Andelen ensamstående med barn minskar dock inte alls lika mycket. Tittar man t ex på Ekerö kommuns 15.63% singelhushåll mot Stockholms 28.20%, så är andelen ensamstående med barn 8.99% i Stockholm och i Ekerö 7.57%.

Även om det pratas om att minskat antal singlar skulle minska bostadsbristen, så kan man förmoda att högre andel singlar helt enkelt tillhör dynamiska inflyttningsregioner som våra storstäder. Dessa har också en högre andel lägenheter, vilket är mer lämpade för singlar och det ter sig rätt naturligt att man därmed har fler singlelhushåll i stora staden och färre ute i villamattorna.

Det hade förstås varit intressant att jämföra svenska siffror för t ex Stockholm med internationella dito.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Vid en promenad häromdagen såg jag en man som sopade utanför ett garage ombyggt till bostad. Frågade och fick veta att hans fru fått tanken att förrådet med skräp kunde bli en inkomst. En liten annons gav mängder av svar och samma eftermiddag skulle en kvinna flytta in.

  Jag förmodade att det skulle vara en student och frågade om ålder men fick det förvånande svaret att hon var över 50 och fått jobb i 08. Hennes man bodde kvar i södra Sverige, så det skulle bli en del helgpendling. Gissar att hon skriver sig här och därmed får lägre skatt samt blir singel i statistiken.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Har iom min erfarenhet som nyseparerad fått uppfattningen att det faktistk är svårare att hitta en ny partner i storstäderna än på landsbygden och på mindre orter.
  Jag har lite olika teorier, men den mest troliga är att det stora utbudet gör att man delst får svårt att sålla och då sållar för snävt och därmed missar tänkbara lyckokast och dessutom är det nog svårare att "sluta leta", det kan ju finnas någon bättre runt hörnet.

  Det skulle ju kunna vara en förklaring till singelhushållen.

  På landsorten är det ju inte lika många singlar - eftersom det inte är så många människor, där kanske man inte dissar lika många utan att ge dem en ärlig chans. Och då kan man hitta en riktig jackpott! Själv hittade jag en som var lite äldre än jag önskat och i grannkommunen, men i övrigt den bästa match man kan tänka sig! Glad att jag inte sållade bort honom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som dejtinsajt tänkande. Testar en men nästa kan ju vara bättre. Som på smörgåsbordet där man vill testa runt bland läckerheterna. Konsumtion av människor och känslor.

   Radera
 3. Jag tolkar statistiken som att en del regionala center utan riktig närhet till storstäder (Karlstad, Borlänge, Östersund) också lockar till sig singlar. Delvis borde det väl handla om att man där utlokaliserat sin villabebyggelse till grannkommuner som Gagnef och Hammarö?

  SvaraRadera