Cornucopia?

2016-02-02 10:48

Kommunikationssystemet Rakel nere i Västsverige

Krishanteringskommunikationssystemet Rakel ligger nere i Västsverige. Västra Götaland och Halland ska vara drabbat, vilket också påverkar kollektivtrafiken och inte bara blåljusmyndigheterna och övriga myndigheters kriskommunikation. Lite som hämtat ur Stjärnklart dock...
Polisbil med rakelkoden 1 61-9140. Poliserna i bilen heter 9141 och 9142.
Rakel är ett frivilligt system att ansluta sig till för olika kommuner och myndigheter, men de flesta blåljusmyndigheter använder Rakel, inklusive polisen, kriminalvården, kustbevakningen och många räddningstjänster. Försvarsmakten har också Rakel för att kunna samverka med civila myndigheters enheter. I princip handlar det om hela krishanteringssystemet. Även företag med samhällskritisk verksamhet, främst inom infrastruktur, kan ha tillgång till Rakel.

Även kollektivtrafiken i Göteborgsområdet använder Rakel och drabbas därmed av störningar.

Kanske inte så bra.

Problemen ska inte ha någon påverkan på allmänheten, utan åtminstone räddningstjänst och polis ska använda andra kommunikationsmetoder. Gissningsvis mobiltelefoner...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Gissningsvis mobiltelefoner ;-))
  Varför inte Internet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. OT Iowa har valt Clinton framför Bernie Sanders. Men det var på håret.
   700 mot 695 röster.
   Världens största demokrati-men kanske inte världens bästa.
   http://www.nbcnews.com/politics/2016-election/primaries/IA

   Radera
  2. Tydligen är det bara en president, Georg W Bush, som vunnit valet efter en Iowa-seger. Trump därför fortfarande en ledande kandidat på rep. sidan.

   Radera
  3. SVT/SRljugsuperpartiskvänstermedia är överlyckligt över att Trump inte vann. Det är beklämmande att titta på SvT, Tv4 och lyssna till SR. Det är mycket värre än på 70-talet då man ändå hade en debatt om hur vänstervridet public service hade blivit. Nu mycket värre och ingen debatt - annat om deras lögner vad gäller invandrarkriminalitet och andra invandringsproblem.

   Radera
 2. Jan det där är lite hm..beklämmande. Undrar vad som gick snett i detalj. Står uppdatering, men uppdatering är rätt bred sak.

  SvaraRadera
 3. Ur https://www.msb.se/Upload/Produkter_tjanster/Rakel/vara-kunder/dokument/Energibranchen_och_Rakel_1306.pdf

  "På vilket sätt behöver vi Rakel för att samverka? Vi har ju våra mobiltelefoner.

  Ja, men det är inte lika robust, säkert och effektivt som Rakel. Rakel har överlägsen robusthet och redundans jämfört med andra system."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppenbarligen inte så robust denna dag. Även mobiltelefonin är väldigt känslig för störningar.

   Radera
  2. Helt riktigt att kommunikations-systemet är mer säkert. För övrigt kan man med Rakel koppla upp sig till ordinarie telefon/mobilnät(full-duplex). Rakel använder olika talgrupper för att kommunicera "internt". T.ex så kan man skapa en särskild talgrupp för en operation, t.ex ett räddnings-uppdrag. I sådana fall är det bra att kunna kommunicera med halv duplex, dvs i en riktning i taget.Det finns t.ex inom sjöräddning 3 fasta talgrupper. Polis, ambulans etc har egna grupper. Man kan mao när situationen så kräver koppla upp sig till andra huvudgrupper.

   Radera
 4. Tydligen går det inte heller att köra buss utan Rakel - Värsttrafik ställde in så många linjer i morse att jag först trodde det var fel på själva monitorerna vid hållplatserna. Räknade sedan till ett drygt 60-tal helt inställda linjer i reseplaneraren...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var tydligen två av Västtrafiks underleverantörer som vägrade köra utan trafikledning. Vet inte varför - kanske trodde dom att bussen skulle explodera om dom bara körde sin tur som vanligt.

   Radera
 5. Skall man försöka se något positivt så kanske man kan slipa lite på robustheten när man gör sig några erfarenheter nu.
  För jag hoppas ju att det inte är klantskallar som jobbar med detta system så det är vanlig "otur". Har tyvärr sett mycket sån kompetens på stora företag.

  SvaraRadera
 6. Om Rakel bara har kraftreserv för fyra timmar (rykten) är det inte ett skit bättre än mobilnätet (som inte har mer).
  För ni kan ju inte tro att ett elverk får stå ostulet vid en mobilmast mitt ute i skogen någon längre tid.

  Förr i tiden hade koppartelenätet 48 timmar batteribackup i varenda telehydda.

  SvaraRadera
 7. Ta´t lugnt!
  Ni har ju finnarna...
  Fast visst inte i bandy.

  SvaraRadera
 8. OT;

  Långa räntan(UST 10 år) ser ut att kunna sjunka en halv %-enhet baserat på huvud-skuldra-formation där genombrott nu skett av "nack-linjen". Vidare finns en större likadan formation som pekar mot ett räntefall motsvarande 1,4%-enheter. Vi landar då på 2,0./.1,4=0,6%. Den svenska SOBL 10 år kan då tänkas nå ner till åtminstone 0,3% ATL(nu 0,83%).

  Det är sannolikt att USA går mot recession(är där redan). Japan lär fortsätta att sänka sin negativa ränta vilket kan/bör stärka både dollar och UST.

  SvaraRadera
 9. "Även kollektivtrafiken i Göteborgsområdet använder Rakel och drabbas därmed av störningar."

  Kausaliteten är väl lite tveksam där och även korrelationen för den delen. När rakel fungerar är väl inte kollektivtrafiken fri från störningar?

  SvaraRadera
 10. Ur GP:

  "– [Bristen på] Rakel gjorde vår utalarmering problematisk. Men det har inte försämrat vår insats. Vi har varit här i tid och när vi väl kom hit på plats så kommunicerar våra styrkor sinsemellan utan problem. På plats är alltså Rakel inte så värst betydelsefullt utan det är i utalarmeringen som vi har märkt av problemen, säger Ingemar Waldenby.
  Blev ni sinkade i utalarmeringen då?
  – Det blev mer problematiskt och det har krävt mer resurser på larmcentralen att få ut alla bilarna. Vi har fått sköta kommunikationen via mobiltelefoner.
  - See more at: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2977468-radiohaveriet-gav-problem-vid-majorna-brand#sthash.v4jOCC0y.dpuf"

  Någon gammal 79 MHz radio finns kanske inte längre som backup. Och personsökarna kanske också försvunnit i effektivitetens tidevarv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. P-sökarna används fortfarande på "landet" och S70 (79mhz) används inte längre. Jag tror inte ens utrustningen finns kvar på stationen.

   Radera