Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-16 09:48

Inget kommer hända inom bostadspolitiken

"Regeringens" två partier klarar inte av att komma överens om bostadspolitiken. Finansminister Margareta Andersson (s) förklarar öppet att "bostadsminister" Mehmet Kaplan (mp) inte uttalar sig å regeringens vägnar. Det är uppenbart att praktikanterna inom "regeringen" inte kommer kunna prestera något alls inom bostadspolitiken under en mandatperiod där halva tiden snart gått.

Regeringen har inte klarat av att göra något som spelar någon som helst roll inom bostadspolitiken. 

Detta kommer fortgå hela mandatperioden. Man ska också komma ihåg att eventuella beslut som tas inte kommer ge någon påverkan på bostadsmarknaden förrän om ett antal år, och man kan nu efter ett och ett halvt år med dagens inkompetenta regering konstatera att eventuella beslut först kommer ge effekt efter 2018.

Kort sagt har ytterligare fyra år kastats bort när det gäller den svenska bostadssituationen.

Man kan inte snacka fram bostäder. Speciellt när man inte ens är överens om enkla saker utan uttalar sig kors och tvärs inom "regeringen".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. Det är väl som vanligt att man ska hålla sig till devisen "man är sig själv närmast" och lösa de problem man har efter bästa förmåga helt själv utan att sätta hopp eller tilltro till någon annan.

  Det är dock synd och tråkigt att man ska behöva betala 50% i skatt för ingenting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räcker det med 50% iom alla punktskatter?

   Radera
 2. Ja, jag tror inte regeringsarbete går till så som vissa ministrar tror att regeringsarbete går till. Vi har en utrikesminister som tror hon också är försvarsminister, en bostadsminister som tror han är finansminister - när det väl passar honom att vara minister över huvud taget. En utbildningsminister som är oppositionspartiledare, en inrikesminister som är statsminister, en statsminister som är i Mumbai i Kina, men annars frånvarande, en vice statsminister som egentligen inte är vice statsminister, en miljöminister som är miljöbov..
  Det känns som regeringen behöver en ny ledare och ledaren en ny regering..

  Men nej, Putin är fortfarande inte bättre än vad vi har nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ErikG, det var så bra skrivet att jag snor det!

   Radera
  2. Tack ErikG, det var en bra sammanfattning!

   Radera
  3. Bästa sammanfattningen av sakernas tillstånd jag någonsin sett.

   Radera
  4. Tillåt mig att instämma i berömmet!
   Att det är en sann beskrivning är ju det bedrövliga för gamla Sverige.

   Radera
  5. En statsminister har naturligtvis viktigare saker att tänka på än vilket litet pluttland han råkar befinna sig i. Kina eller Indien, same same but... Föreslår att han forsättningsvis bara benämner de andra länderna för "utlandet" så blir det enklare.

   Radera
  6. Utmärkt sammanfattning!

   Radera
  7. +1 bra skrivet :-)

   Radera
  8. Det förklarar ju varför svetsloppan lyser med sin frånvaro. Han sitter väl i schweiz och försöker diskutera politik...

   Radera
  9. Det som är mest tragiskt är väl att den vi nu har som Statsminister är det minst dåliga alternativet?

   Radera
  10. Om man inte kan hitta (bland, vad är det nu? 5miljoner?) någon bättre kandidat än svetsloppan så är det verkligen illa.

   Radera
 3. Man kan visst "snacka" bort bostadskrisen.
  Se hur man snackade ihop den!

  SvaraRadera
 4. För att verka tjatig, det är stora politiska reformer och visioner som behövs. Så länge man håller på med att smådutta så kommer inget hända för det är näst intill omöjligt att genomföra en förändring då en sådan automatiskt går emot tusentals lagar, förordningar, direktiv, särintressen och fastnar i utrednings och remissträsket.
  Ett exempel från ett annat område på detta
  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article22272525.ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä vad som behövs är att man inte lägger sig i allting. Det skulle visserligen vara en väldigt stor reform för Sverige där staten vant sig vid att peta på precis allting.

   Radera
 5. Även om viljan fanns så har Sverige inte råd med ett nytt miljonprogram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men några slumkvarter har vi nog råd med om man skär ner lite på skolan och försvaret.

   Radera
  2. Om man anammade lite rationella produktionsmetoder för att hålla ner kostnaderna skulle det nog gå. Ungefär som, förra gången, massproducerade prefabricerade byggelement som bara lyfts på plats. Tyvärr finns få eller inga incitament för den typen av produktion idag. Med dagens bättre och mer avancerasde metoder skulle man förmodligen även kunna göra husen snygga också. Om Kineserna kan resa ett prefabricerat höghus (57 våningar på 19 dagar) på någon vecka borde vi också kunna göra det. Alternativt hyra in den Kinesiska firman.

   Radera
  3. https://www.youtube.com/watch?v=Qu6NZmMhgNQ

   Radera
  4. Vaddå Sverige? De som vill bo någonstans får väl hosta upp fiolerna, det verkar ju inte precis vara brist på pengar som fått priserna på begagnade bostäder att stiga mot skyn.

   Radera
  5. 2010 hade cirka 20 procent av de kommunala bolagens fastighetsbestånd i miljonprogrammet rustats upp, men cirka 80 procent väntar på en genomgripande renovering. Det gäller bland annat byte av avloppsstammar, fasadrenovering, uppsnyggning av den yttre miljön och inte minst energieffektivisering, eftersom husen är dåligt isolerade. Sveriges tre största byggföretag Skanska, NCC och Peab blev stora bostadsproducenter i och med miljonprogrammet. Idag har de alla koncept för renoveringen. Skanska var först ut med det så kallade "Miljonhemmet", som är en kunskapsbank för att exempelvis åtgärda betongskador, minska energianvändningen och starta en dialog med de boende.
   En del pilotprojekt har visat att kostnaderna för en renovering ligger på runt en miljon kronor per lägenhet, samtidigt som många hyresgäster i de berörda områdena saknar möjligheter att bära en hyreshöjning. Med ungefär 650 000 lägenheter i behov av renovering det närmaste decenniet innebär detta ett totalt investeringsbehov på mer än 650 miljarder kronor. Källa wiki

   Radera
 6. Eftersom det inte blir ngt så beror det på att viljan hos de kära folkvalda saknas, kan ha att göra med att ett större bostadsutbud sänker priserna, då torskar de som köpt för dyra pengar(bla politiker, journalister och diverse inflytelserika väljare) dit.

  Vidare så vill ingen kommun ha in folk som bara kan ta billiga lägenheter så de blir inte heller byggda pga det.

  SvaraRadera
 7. Lol 113000/kvm, köpt för 40000/kvm. When will the madness stop?

  SvaraRadera
 8. Hej Cornu,

  Det tycks som att du kommenterar på ett specifikt uttalande från finansminister Andersson. Vill du dela med dig av exakta formuleringar så att man kan hitta källa, även om det skulle vara i "en tidning"?

  Bästa hälsningar,
  Civilekonom, men inte övertygad

  SvaraRadera
 9. Bostadsbristen kan lätt lösas genom att använda följande byggteknik:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Plattenbau , dessa oerhört inspirerande områden finns att beskåda runtom i Östeuropa.

  Kanske nåt för vår käre Mehmet att fundera på, när han inte är på tjänsteresor i Turkiet dvs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns i Sverige också, kallas ofta miljonprogramsarkitektur eller skivhus.

   Radera
 10. Själv har jag varit på Skansen idag. Där finns denna trevliga, flyttbara, monteringsfärdiga paviljong http://www.skansen.se/sv/artikel/djurgardspaviljongen. Varför kan inte IKEA tillverka dessa? Så när folk (omsider) har fått sitt PUT, får de även en kartong och en insexnyckel. Kan de bygga huset visar de samtidigt att de funkar på arbetsmarknaden och huset blir deras första svenska merit. Det är ju problematiskt med äganderätten, men eftersom de flesta tycker att det är ok att ta andras egendom, så är det väl bara att köra på.
  (Man kan ju ändra lite på designen. Göra taket av solceller t.ex. Det BEHÖVER inte bli kåkstäder. Bara 100,000-tals människor som lever off the grid och är preppers! Och så cykel in till stadskärnan. Bra för miljön, bra för dig.)

  SvaraRadera