Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-16 13:48

I fablernas land: LO tycker inte att man kan leva som student

Copyright (c) 2015 I fablernas land (TwitterFacebook). Återpublicerad med stöd av cc-licens.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. Någon får förklara...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om 15k i månaden är orimligt hur kommer det sig att studenter klarar sig på mindre än 10k i månaden?

   Radera
  2. ...och då lägger studenter, som ju alla vet, en ansenlig del av studiemedlet på vin, kvinnor/män och sång.

   Radera
  3. Nu finns det studentstäder och studentbostäder. I Uppsala och Lund finns fortfarande riktigt billiga stiftelsehem, SFV äger och förvaltar t.o.m. två studenthem i Lund (Thomanders och Studentskegården, ursprungligen donationer till universitetet. Endast män får bo på Thomanders, endast kvinnor på Studentskegården. Hyran är drygt 2000:- per månad på båda ställena). Bor man i klassiska studentstäder slipper man dessutom köpa månadskort till kollektivtrafiken (i Stockholm måste man ta tunnelbanan för att komma fram, en fast månadskostnad på 800:- eller vad det är). Därtill har flera av nationerna riktigt billiga korridorsrum och lägenheter (om man är två att dela på hyran), slitna i vissa fall kanske men ändå fyra väggar och gemensamma faciliteter som kan bygga gemensamhetsliv. På nationerna i Uppsala får man dessutom betalt om man jobbar i puben plus mat för kvällen. Därtill finns det förstås en hel del extraknäck som ger ett par hundringar per gång.
   Visst, utbudet täcker inte in alla studenter där, men i många fall handlar det ochså om boenden som alla inte känner till (p.g.a. man måste stå i separata bostadsköer och skicka in ansökningar till många olika ställen, plus att man inte känner till boendenas existens )

   Det är alltså inte alls märkligt, jämfört med många andra i samhället är det betydligt enklare att vara student (med studiekrav på boendet i hyreskontraktet följer en snabb omsättning av människor, att få en bostad centralt tar ofta inte mer än 1-1,5 år). Jag skulle därför rekommendera folk att sätta sig in i de klassiska studentstäderna. "Storstäderna" kan man alltid få jobb i sedan.

   Radera
  4. För att inte tala om den billiga spånken på kårhusen. Där super man sig inte fattig ens med studielån. Vill ni leka stekare för en kväll som vanlig knegare så se till att bli medbjuden till en studentpub. Vaska vin för hela slanten!

   Radera
 2. Någon får förklara...

  SvaraRadera
 3. Detta med löner är bara någon slags metadebatt där man går runt det huvudsakliga problemet på svensk arbetsmarknad.

  Man kan jobba för mycket låg lön, finns inga hinder för det mer än att man kommer förlora på det själv. Det räcker med att registrera en firma och fakturera så kan man tjäna hur lite som helst. Har någon svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden finns mängder av andra bidrag som gör att arbetsgivare knappt behöver betala en spänn.

  Förutom ovanstående så gäller det att konkurrera med alla flyktingar som "försvinner", de behöver pengar och kan gissningsvis tänka sig jobba stenhårt för nästan ingenting.

  Grundproblemet ligger i höga marginaleffekter. Marknader fungerar mycket dåligt. Politiker och näringsliv (de större bolagen) argumenterar för förslag som de vet inte fungerar för det man påstår utan poängen är att bibehålla makt och få ut högre skatt

  Att sänka våra höga marginaleffekter har man inte en tanke på eftersom det faktiskt fungerar

  SvaraRadera
 4. En fackpamp kan inte leva på 15 000/mån. Bara vinet på fackets krogar kostar ju 32 000 per flaska.

  Själv pluggade jag 5 år utan studielån. Men så är jag ju inte med i facket heller. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du läste inte ekonomi va? Man tar alltid fullt studielån och plöjer in i en indexfond under tiden. I alla fall om man är hyfsat ung. Med lite långsiktighet betalar det sig. I mitt fall ett halvt hus (andra halvan fick banken äga i början) och ett avbetalt CSN-lån samtidigt.

   Radera
  2. Inte du heller isåfall? Varför betala av csnlånet sålänge du har ett öre kvar på banklånet?

   Radera
  3. Inte du heller isåfall? Varför betala av csnlånet sålänge du har ett öre kvar på banklånet?

   Radera
  4. Hahaha! Helt riktigt. Civilingenjör. Men jag fick ett irrationellt ryck och knäckte CSN-lånet för att mentalt kunna klippa banden till den tiden i livet. Sedan är det ju "aldrig fel att ta hem en vinst". Men klart surt med den högre räntan som det då var. Nuvarande belåningsgrad, amortering och inkomst har dock krympt skillnaden till 20 kr/mån skattade slantar för mitt nu fiktiva CSN-lån. Men det är pengar det också, så rationell in i kaklet är jag inte!

   Radera
  5. Nope, inte ekonomi. Men startade ett Internetbolag när det begav sig och sålde när det gick bra. Hade jag varit ekonom hade jag säkert haft kvar bolaget.
   Att ha bolån är för ekonomer. ;)

   Radera
 5. Pensionärerna då? Hur klarar de sig. Med en garantipension som ligger på 7 - 8 000 kr/månad beroende på om du bor ensam eller ej.

  Om man vänder på frågan till LO och de som tycker som LO. Är det rätt att en ungdom utan utbildning eller en nyanländ utan utbildning och/eller kunskap ska ha samma lön som de som jobbar där sedan länge. Med kompetens och utbildning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okunskap värderas alldeles för lågt i Sverige. Vi behöver en Trump, eller en ny Bert Karlsson med drag under galoscherna för att stämma i bäcken.

   Radera
  2. Sverige har den sämsta lönespridningen i hela OECD = 33 länder.
   Den arbetslöse kan tacka LO för det. Dom tänker bara på sina medlemmar och skiter fullständigt på de som står utanför arbetsmarknaden. Ofta ungdomar och de som flyr till Sverige.

   Radera
  3. http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Loner/Loneskillnader-i-olika-lander/

   Radera
  4. Inte ens det, LO verkar ofta bara tänka på sig själva. Medlemmarna ser de ibland bara som boskap för att finansiera det hela.

   Radera
 6. Ingångslönen för en professor i nationalekonomi är 9 904 kronor, varav 7088 är lån.

  (Lånat från twitter)

  SvaraRadera
 7. Det handlar inte om summorna, det handlar att antingen välja Sovjetfemårsplansmodellen, som cornu tillsammans med centern och andra ibland tar till, dvs att politiker ska sätta lönerna, nu senast föreslagna 15k i mån, eller den frihetliga modellen, som oftast s och M under Reinfeldt M stod för, att låta parterna sluta avtal om löner och hålla politiskertassar långt borta från detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför får du för dig att cornu förespråkar det? Jag tycker det snarae låter som ett halmgubbeargument (jag gissar att de även gäller de övriga som påstås förespråka det).

   Radera
 8. Rejält sänkta ingångslöner skapar på sikt fler jobb med rejält sänkta heltidslöner. Fler får jobba 60+ timmar för samma ersättning som det tidigare räckte att jobba 40 timmar för att få ihop. För att låna en symboliskt liknelse från det kommunistiska misslyckandet: Arbetarna kommenderas ut för att knuffa/skaka på tågvagnen för att upprätthålla illusionen för passagerarna att tåget fortfarande rör på sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och det är precis vad landet behöver. Låglönejobb, som kan fungera som första jobb för ungdomar och invandrare. Då jobbar man, får erfarenhet, och kan gå vidare till bättre betalda jobb efter ett tag. Då kan nya ungdomar och andra som behöver skaffa arbetslivserfarenhet ta över jobbet, innan de sedan också går vidare till bättre betalda jobb, o.s.v.

   Med dagens system fastnar man i arbetslöshet istället, får leva på bidrag och kommer aldrig in på arbetsmarknaden.

   Radera
 9. Då jag själv en tid hamnade i en fullständigt icke-subventionerad tillvaro fick jag smärtsamt uppleva hur mycket det kostar att betala för andras subventioner när man inte får några själv. Allt ifrån CSN till bostadsbidrag bygger på en slags "medelsvensson ger si mycket så medelsvensson får så mycket". Det är ganska godtyckligt vilken av dessa medelsvensson man är mest medel av.

  Exempelvis skulle du kunna ha 38000:-/månad i tjänsteinkomst. Det är dock vid en plats där du måste betala 12000:-/månad för att kunna bo och arbeta, och du har inga kapitalinkomster.

  I ett vakuum når vi här vissa hyfsade konvergenser; tex att lönerna i området är naturligt höga. Kruxet är dock att CSN skiter blankt i vad du får ut efter skatten är dragen - än mindre vad du har kvar när hyran är dragen, vilken väl får anses lika obligatorisk som skatten.

  In träder subventioner. Någon har sin hyra synventionerad i samma område och betalar 6500:- istället. In träder marginalskatt - om ni betalar olika procent på era bruttolöner faller ju hela konceptet med att titta på bruttolönen.

  Lägger vi ihop en mängd instanser har vi plötsligt en situation där en "låginkomsttagare" med en helt okej disponibel inkomst via tvång subventioneras av en "höginkomsttagare" som lever på bristningsgränsen.

  Att 15 000:- skulle vara "för lågt" är därmed ett befängt påstående, då det är helt orimligt att dra den typen av generalisering i ett system som detta. Kan man hyra tak och väggar för 4000 och får ut 12000 är det inte som att man svälter.

  SvaraRadera
 10. @ Alliansen:

  Den rödgröna regeringen importerar just nu 500'000 nya väljare (med anhöriginvandring etc) inför nästa val.

  Ni vill införa socialgrupp 4.

  Lycka till med att vinna dessa 500'000 röster. :-P

  Man skulle nästan kunna tro att ni FÖREDRAR att sitta i opposition. Det är väl förstås lättare att lyfta lön för att bara prata jämfört med att verkligen behöva göra något.

  Men som sagt, lycka till med att få folk att rösta för införandet av socialgrupp 4...

  PS. Får man rekommendera ett studiebesök i Finland avseende det landets planer på att införa basinkomst/medborgarlön istället?

  SvaraRadera
 11. Som doktorander m stipendium hade vi 8300/mån 'skattat' år 2000. Täckte både räntan på BR samt uppehälle. Under studieåren hade jag gärna extraknäckt mer men det var en ihållande attityd från facken att studenter inte skulle ta jobb från 'riktiga arbetare' (deras medlemmar), så det var inte alla som hittade ngt.

  SvaraRadera
 12. Intressant är oxå att det är OK att människor lever på 4000 kr/månad. Det är ungefär vad en EU-medborgare drar in på att tigga I Sverige. Tydligen tillräckligt för att leva på och för att skicka hem till Rumänien och för att betala resan till Sverige.

  Men att jobba för under 20 000 kr är inte att tänka på. Hur ska vi kunna utbilda alla Rumäner så att de tjänar 20 000 kr I månaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stefan - hur skall Sverige lösa problemet med 70 miljoner flyktingar i Världen ? Få se nu - om vi alla vuxna 6 miljoner lånar 500 000 vardera av Grekland så har vi nästan 50 000 SEK per flykting att ge bort - då kan de leva ett år på det. Sen gör vi om det igen nästa år. :-) Hmm, kortsiktigt. Rumänernas situation löses bäst i Rumänien - inte utanför EUs köpcentran och torg.

   Radera