Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-25 09:02

Högsta domstolen: Falska bud på bostäder är bedrägeri

Högsta domstolen har nu fällt sitt avgörande kring falska bud vid budgivningar på bostäder. Det är kort och gott bedrägeri att lägga bud för att trissa upp priset.

Hovrätten har tidigare friat i fallet, men nu har alltså HD fällt en vägledande dom.

Därmed öppnar det upp för köpare att granska alla budgivare, vilka ska redovisas av mäklaren efter avslutad affär. Hittar man något misstänkt kan det finnas 100 000-tals kronor att få tillbaka.

"Högsta domstolen konstaterar att de falska bud som lämnades i syfte att driva upp priset i budgivningsprocessen har utgjort ett vilseledande i bedrägeribestämmelsens mening. Genom dotterns handlande rubbades förutsättningarna för en korrekt budgivning. Det innebar en ekonomisk skada för köparna och en däremot svarande vinning för säljarna. Förutsättningarna för bedrägeri var därmed uppfyllda. Frågan vilket marknadsvärde som bostadsrätten kan ha haft saknar enligt domstolen betydelse för bedömningen av om ekonomisk skada har uppkommit."
HD fortsätter sedan med att skadan ska vara den prisskillnad som hade blivit om de falska buden inte lagts. Att falska bud drivit upp priset till "korrekt" marknadsvärde är irrelevant.
"När det gäller frågan om skadestånd framhåller domstolen att skadan i en situation som denna ska beräknas som skillnaden mellan det pris som köparna betalade och det pris som de skulle ha fått köpa bostadsrätten för om inte de falska buden hade lämnats. Oklarheter i den senare delen bör enligt domstolen gå ut över den som lagt de falska buden."
Hela domen finns att läsa som PDF här.

Mörkertalet är förstås enormt och falska budgivningar kommer fortsätta, om inte annat eftersom de flesta kommer missa att det är bedrägeri.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Inte illa.
  Undrar hur stor del av det uppkomna "marknadsvärdet" av en del brf-bestånd ackumulerat kan bero på upptrissning. De pengarna måste ju ändå tas någonstans ifrån i ekonomin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pengar går runt. Med en viss skatteavbräck.

   I dag kommer kunskapen om bobubblan att öka. I alla fall för den som tittar på kunskapskanalen!
   För oss som såg UG så har kunskapen om svarta affärer ökat. Varför det heter svarta affärer kan man ju fundera över.
   Vi fick en inblick hur desperat nya Svenskar söker efter boende och hur lönsamt detta kan vara för mindre nogräknade individer. Fast de som utnyttjas har ju betalt hela vägen hit också! De investerar i en framtid i Sverige.

   Radera
 2. Ett väldigt vettigt och logiskt resonemang som antagligen faller inom gemene mans rättsuppfattning. Nu har jag inte satt mig in i tidigare friande domar men det känns som de föll på rena formaliteter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hovrätten friade tydligen för att åklagaren inte kunde bevisa vad "rätt" marknadsvärde var och att man därmed inte kunde avgöra om köparen lidit någon skada. Högsta domstolens princip är betydligt mer logisk.

   Radera
  2. Hovrättens argument är ungefär som att någon slår någon så många gånger i ansiktet att man tappar räkningen och skulle frias pga man inte riktigt vet hur många söag offret fick...

   Radera
 3. Det verkar fortfarande vara lagligt att lägga falska bud om det sker "pro bono".

  "1 § Den som medelst vilseledande förmår någon till handling eller underlåtenhet, som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den vilseledde eller någon i vars ställe denne är, dömes för bedrägeri till fängelse i högst två år."

  Så länge den som lägger buden inte vinner på det så är det lagligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nehepp - vinning för gärningsmannen verkar även inkludera vinning för annan - iaf om det rör sig om så närma släktband.

   Det intressanta är att säljarna trots att de i tillsammans och i samförstånd genomfört bedrägeriet frias helt.

   Frågan är hur noga mäklarna är med att ta reda på korrekt identitet. Om de tar ett namn och telefonnummer så blir det ju väldigt svårt för köparen att kolla upp om det gått rätt till om han bara sitter med ett påhittat namn och telefonnummret till ett nu avstängt kontantkort.

   Radera
  2. Njaa...det är nog mer komplicerat än så. När man rett ut tillvägagångssättet efter en budgivning och vilka olika uppsåt som funnits så får man ta en djupare titt i brottskatalogen. Det finns ju t.ex. regler om medhjälp.

   Radera
  3. Wofser: nej det hjälps inte att du inte vinner på det. Visserligen faller det under annan brottsrubricering. Jag har för mig att det heter oredligt förfarande eller något sådant.

   Motsvarande finns i endel brott där man avhänder någon egendom utan att tillskansa sig den. Det är ju ganska givet att det skall vara brottsligt att avhända folk egendom även om man själv inte vinner på det. Därför finns brotty som egenmäktigt förfarande som täcker upp på den punkten.

   Radera