Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-29 13:14

Hög BNP-tillväxt bekräftar att det är dags att gå ur börsen

Idag rapporterades Sveriges BNP-siffror för fjärde kvartalet och därmed helåret 2015 in. Siffrorna visar tydligt att Sverige är i en högkonjunktur, finansierad av privat och statlig skuldsättning samt export via billig valuta, och bekräftar alltså bilden att man ska gå ur börsen.

"Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 1,3 procent fjärde kvartalet, säsongrensat och jämfört med tredje kvartalet. Det är det femte kvartalet i rad med en stabil ökning omkring 1 procent. Uppgången var bred men exporten bidrog mest. Sedan fjärde kvartalet 2014 var ökningen kalenderkorrigerat 4,5 procent. BNP för helåret 2015 var 4,1 procent högre än år 2014."
Nu blir inte mina egna siffror exakt som SCB enligt ovan. Säsongsrensat och med fasta priser får jag BNP-tillväxten 2015 till 3.84%.
Tolv månaders rullande real BNP-tillväxt 1982 - 2015, mätt i procent. Säsongsrensat och fasta priser.
Ser man historiskt kan konjunkturen hålla i sig på den här nivån i 1 - 3 år. 

Med de allt fler och större obalanserna i ekonomin, med räntedopning, obligationsbubblan, bostadsbubblan, skuldbubblan mm, så kan vi knappast vänta oss att denna konjunktur håller på särskilt länge.

Prognoserna tror förstås alltid på en superkonjunktur på åtminstone 3% i ärlig BNP-tillväxt för all framtid, men de saknar som bekant all koppling till verkligheten.

Tvärt om bekräftar konjunkturläget att det är dags att gå ur börsen långsiktigt, om man nu inte redan gjort det. Efter goda år kommer alltid dåliga.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Precis, jag brukar alltid ta med mig mitt paraply när det varit soligt för många dagar i rad, efter sol kommer regn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det har varit soligt 100 dagar i sträck gör inte att det är mer sannolikt med regn i morgon än för 99 dagar sedan.

   Radera
  2. Detta är tyvärr inte korrekt! Ditt påstående hade varit korrekt om alla dagars "relativahögkonjunktur" varit OBEROENDE av varandra. Vilket tyvärr inte alls är fallet i detta sammanhang.

   Radera
  3. Gällande just solsken är det möjligt att påståendet stämmer (är dock ej metrolog så jag kan inte bekräfta)

   Radera
  4. Brasklapp: det är tänkbart jämförels på något sätt gällande börsvärdets derivata är korrekt. Men hypoteser om hur börsutvecklingen "verkligen" fungerar bör nog bifogas i så fall. Möjligen kan derivatan på en deterministiskt icke-stationär process med oändlig varians ha skumpmässig derivata dag från dag. Men det krävs en hel del argumentation och empiri.. För övrigt är det nog bättre att använda "den symmetriska tärningen" som illustration..

   Radera
 2. Cornu - du som är duktig med datorer och sånt där - kan du inte smacka på t ex OMX30 över det där diagrammet med samma tidsaxel. Vore intressant att se hur bra det stämt hittills.


  SvaraRadera
 3. Om orsaken till hög BNP tillväxt beror å flyktingarna -så finns det fler rutor att krossa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka flyktingar? Det finns ju knappt några riktiga flyktingar alls i landet. Migranter utan flyktingstatus däremot....
   Kalla en spade en spade!

   Radera
  2. Ja Oppti, Di har idag en artikel som mer eller mindre "stolt" presenterar att tillväxten Q4 mest beror på flykting-utgifter. Med det synsättet är det bara att tredubbla socialbidragen och hoppas att klienterna blir produktiva medborgare kommande år.

   Det finns en förljugenhet kring invandringens kostnader och makroekonomiska resultat på kort och medelfristig tid.

   Jag är absolut inte emot asyl-rätten för behövande men EU måste ta tag i detta annars fortsätter det att urarta.

   Radera
  3. Ett stort problem med asylrätten är att vi tills dag har släppt in en mängd människor utan riktiga asylskäl. Bara för att plötsligt stänga dörren för riktiga flyktingar med hänvisning till att det nu är fullt.

   Det är tragiskt att man varit så slapphänt i över 20 år och iom det fyllt landet med vem som helst som vill bosätta sig här. Vi skulle givetvis endast ha släppt in dem med riktiga och bevisbara flyktingskäl enligt diverse konventioner så att vi långsiktigt hade kunnat upprätthålla asylrätten. Det går inte längre idag, tråkigt för de som faktiskt är utsatta men de som redan kommit in kan skratta hela vägen till socialkontoret på bekostnad av de riktiga flyktingarna.

   Radera
  4. Ja precis ! Kriget i Syrien är ett enormt problem och ett stort sår i världen, här bör vi i Sverige hjälpa till. ( Obs - Många problem / krig i Mellanöstern är orsakade av USAs omotiverade anfall på Irak... )

   Men fattar inte varför Politikerna plötsligt släpper in 30K tonåringar från Afganistan, (eller från Afrika), som bara är ute efter socialbidrag och en bostad ?

   Själv vill jag att mina skatte-bidrag skall gå till Svenskar som behöver sjukvård eller har det svårt.

   Radera
 4. Problemet när man lämnat börsen är att hitta något som ger mer avkastning än noll procent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går börsen ner är 0% rätt så mycket bättre.

   Radera
 5. Det som ökade mest var exporten och inom exporten var det tjänsteexporten som växte mest. Ericson hade vad jag förstått särskilt god tjänsteexport där fjärrstyrning av nät och licensintäkter var betydande.

  Offentliga sidan och hushåll bidrog till tillväxten av bnp men betydligt mindre.

  Visst kan de goda tiderna snart upphöra för Sverige men än ser det i 08 ut som extrem högkonjunktur. Jag gissar att det håller i sig ett tag till och behåller aktier. Denna gissning kan omprövas på mycket kort tid.

  Vänliga hälsningar


  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter klokt.

   Vissa vill alltid måla fan på väggen.

   Radera
 6. Vad skall den äga som vill säkra sitt kapital med något som ger samma möjligheter som kontanter? Om svenska staten går först med att försöka påtvinga sin befolkning det kontantlösa samhället så kommer kanske utländsk valuta användas, men om fler länder också tar bort kontanterna så återstår förstås ädelmetaller och kanske allra enklast erkända guld och silvermynt? Vad finns för alternativ? Bitcoin?
  Blir guld ett alternativ kommer kanske priset på guld att stiga till skyarna? Vad tror ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krugerrand kanske är framtiden.
   Verkar svårt att avyttra idag och svårt att veta att man inte blir lurad om man inte har referensmynt att tillgå

   Radera
  2. Det kan du nog glömma. Jag skulle gissa att 99/100 inte vet vad en krugerrand är, än mindre sett en, ens på bild. Motsvarande gäller för bitcoin skulle jag gissa.

   Så att görvänta sig att man plötsligt skulle kunna använda dessa som pengar är lite önsketänkande, eller rent av fantasier.

   Radera
 7. Önskar att jag kunde köpa några xx, och sen vara säker på att mina xx skulle vara värda mer än idag om yy år... Enda xx som jag kommer på är utbildning och förmåga, eller kanske tomter och bensin ??

  SvaraRadera
 8. Nu springer jag till banken och lånar mer pengar så att jag kan höja min bruttoindividprodukt och sedan gör jag som DI -- påstår att det är tack vare "flyktingarna" jag är rik... Löfven är bäst (herregud håller jag på att bli lika tokig som svetsloppan?) :-)

  SvaraRadera
 9. Volymerna inom vissa varusegment har ju gått åt helvete, framförallt de företag som exporterar till gruvindustrin och energisektorn, där kan vi i princip prata om en global råvarukris, medans andra går starkt, t ex transportfordon.

  Angående börsen, så har t ex index som OMXS 30 varit grinig i snart ett år(express elevator to hell since maj 2015, ner 20%), det är antagligen inte helt fel att försöka bottenfiska en del prisvärda aktier nu om man har likvider, då nergångar oftast inte brukar vara så mycket längre än ett år. Dock så är ju omvärldsläget som det är, men på lång sikt kan detta visa sig vara ett fint köpläge.

  Själv är jag trygg i de innehav jag har.

  SvaraRadera
 10. Volvo Cars framstår, om man skall vara ärlig, som ett fantastiskt turnaround case, minus 12 bn SEK för ett par år sedan, 6,6 bn SEK i vinst 2015, det blir intressant att se hur de nya modellerna tas i mot av marknaden, SUVEN är ju av allt att döma inget annat än en sinnessjuk succé, stark försäljning och stark orderbok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att slippa Ford är den bästa idén. Om dom nu bara kunde införa möjlighet till garantiförlängning som VW och Mercedes så kanske dom hade sålt ännu bättre.

   Radera