Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2016-02-14 17:36

Guldet upp 16.65% i år

Börsen har som bekant gått ner lite grann i år än så länge. Under tiden har guldet gått åt andra hållet, vilket visar att guldet som alltid agerar som hedge vid större börsoro.
Guld i svenska kronor. Källa: Bullionstar. Återpublicerad med tillstånd.

Guldpriset i svenska kronor är nu +16.65% sedan årsskiftet, medan Stockholmsbörsens storbolagsindex har gått -11.07%, inklusive de så älskade utdelningarna som alltid förs fram som argument av de som benhårt håller fast vid ett enda tillgångsslag i sin förvaltning. Guld ger som bekant inte någon utdelning.
Guldprisets utveckling mätt i OMX Stockholm. Man kan se att guldet följt börsen någorlunda, till oroligheterna tagit fart, då guldet börjar fungera som hedge. Källa: Bullionstar. Återpublicerad med tillstånd.
Priset på guld är nu mycket nära helårshögsta mätt i SEK per gram och ligger just nu över 334:- SEK. All time high ligger på drygt 395:- SEK per gram och nåddes i början av augusti 2011, i samband med börskraschen den sommaren.

Utvecklingen för silver är dock helt annan då råvarucykeln nu är inne i sin negativa fas, och silver är främst en industriell metall. Även om priset lär stiga igen när cykeln vänder, eller rent av innan dess, så är det guld som agerar hedge mot börsen, inte silvret.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

 1. Silver har stigit 13-14 % sedan årsskiftet. Slump?

  SvaraRadera
 2. https://m.youtube.com/watch?v=rb16P_nTUpw
  Torgny Persson är underhållande i denna
  video,skön presentation.
  Silver nämns i förbifarten..

  SvaraRadera