Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2016-02-14 17:36

Guldet upp 16.65% i år

Börsen har som bekant gått ner lite grann i år än så länge. Under tiden har guldet gått åt andra hållet, vilket visar att guldet som alltid agerar som hedge vid större börsoro.
Guld i svenska kronor. Källa: Bullionstar. Återpublicerad med tillstånd.

Guldpriset i svenska kronor är nu +16.65% sedan årsskiftet, medan Stockholmsbörsens storbolagsindex har gått -11.07%, inklusive de så älskade utdelningarna som alltid förs fram som argument av de som benhårt håller fast vid ett enda tillgångsslag i sin förvaltning. Guld ger som bekant inte någon utdelning.
Guldprisets utveckling mätt i OMX Stockholm. Man kan se att guldet följt börsen någorlunda, till oroligheterna tagit fart, då guldet börjar fungera som hedge. Källa: Bullionstar. Återpublicerad med tillstånd.
Priset på guld är nu mycket nära helårshögsta mätt i SEK per gram och ligger just nu över 334:- SEK. All time high ligger på drygt 395:- SEK per gram och nåddes i början av augusti 2011, i samband med börskraschen den sommaren.

Utvecklingen för silver är dock helt annan då råvarucykeln nu är inne i sin negativa fas, och silver är främst en industriell metall. Även om priset lär stiga igen när cykeln vänder, eller rent av innan dess, så är det guld som agerar hedge mot börsen, inte silvret.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

 1. Silver har stigit 13-14 % sedan årsskiftet. Slump?

  SvaraRadera
 2. https://m.youtube.com/watch?v=rb16P_nTUpw
  Torgny Persson är underhållande i denna
  video,skön presentation.
  Silver nämns i förbifarten..

  SvaraRadera