Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-19 16:17

Fredagsmys: Dags för en Persedelstiftelse?

Dags för lite härligt fredagsmüs igen. Och kanske en Persedelstiftelse?
En uppgraderad HMS Sverige under andra världskriget.
1915 sjösattes pansarskeppet HMS Sverige, som i sin ursprungliga version hade finansierats genom en frivillig insamling av pengar från försvarsvänlig allmänhet. 

Kanske är det dags att man i Sverige startar en frivillig insamlingsstiftelse åt personalen inom Försvarsmakten, inklusive Hemvärnet? Detta för att råda bot på brister inom den sk basplattan.

Det är knappast så att man kan eller ens bör köpa in vapensystem och fordon, som också ingår i basplattan, men medan man saknar kängor inom Försvarsmakten och det ryktas om att inte dela ut kängor tillhemvärn eller GSS/T vid övningar. Samtidigt finns det gott om M/90-kängor på överskottslagren. Det saknas även kroppsskydd, uniformer, mörkerutrustning, mm.

En hemvärnsman jag kommunicerat med säger att man lätt kan lägga 50 000 kronor på sin personliga utrustning för att få upp den till den nivå den borde vara på.

Mitt förslag är helt enkelt att någon (inte jag - har inte tid) engagerad startar en Persedelstiftelse ur vilket Försvarsmaktens personal kan söka pengar till inköp av den personliga utrustning som saknas. Lämpligen främst kronmärkt eller M-numrerad godkänd utrustning.

I Ukraina utrustar redan civilsamhället frivilligt de soldater som roteras till fronten i det fortsatt pågående försvarskriget mot Rysslands invasion av landets sydöstra delar. Ja, kriget pågår fortfarande och Kremlsidan anfaller den ukrainska dagligen med tillhörande förluster för Ukraina. Bara för att migrationskrisen effektivt tagit bort Ukrainakriget från media, så har det inte upphört utan är nu snart inne på sitt andra år.

Det pågår ett krig i Europa idag och har pågått i snart två år.
Vid skarpt läge kommer även svensk personal ha akuta brister, och Persedelstiftelsen kan förebygga dessa brister och sedan i skarpt läge ha en färdig plattform för insamlingar. Rent av möjligt att man på sikt kan kvalificera sig som en sk frivillig försvarsorganisation...

Nåja, det var några tankar för fredagseftermiddagen, som ni kan mysa till där i soffan.

Slänger ut en enkät kring hur mycket du personligen skulle vara beredd att donera till den icke existerande Persedelstiftelsen.

Trevligt fredagsmys på er och ta hand om er.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Tog ett tag innan det gick upp för mig varför de anställda befälen inte frös på övningarna. De använde förstås inte uteslutande försvarets kläder utan hade riktiga underställ och förstås sovsäckar också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Soldatens självbevarelsedrift leder snart till inköp av ullunderställ och Lundhagskängor.

   Radera
 2. Jag tror det är lite för trubbigt då det känns väldigt splittrat mer sockor här och kängor där!

  Bättra att samla till något större tex ett Kustrobotbatteri upprustning av samtliga Göteborgskorvetter etc och få politikerna att skämmas och faktiskt till fixa basplattan den vägen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politiker - skämmas? Kommer inte att ske. Dröm vidare.

   Radera
 3. Jag har sett uppgifter om att kläder, kängor, hjämldok, stridsselar, etc faktiskt är på gång men att det är ett satans problem att dels få leverans (kvalitétsproblem, tillverkningsproblem, etc) och dels att faktiskt få ut grejerna till de som behöver dom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din beskrivning av verkligheten är till stora delar korrekt, om bara leverantörerna skött sitt hade vi inte suttit med de stora problem vi har idag. Under 2016 är det bla planerat leverans av 50 000 känga 90, nu hänger det på leverantören!

   Radera
  2. Din beskrivning av verkligheten är till stora delar korrekt, om bara leverantörerna skött sitt hade vi inte suttit med de stora problem vi har idag. Under 2016 är det bla planerat leverans av 50 000 känga 90, nu hänger det på leverantören!

   Radera
  3. Osäkra källor bekräftar att det är 48000 vänsterkängor...

   Radera
  4. @H Vem är kängleverantören?

   Utan att veta, känns det som ännu ett i nyliberal anda misslyckat utsorkningsförfarande utanför Sverige, som har blivit betydligt kostsammare än vad som medelmåttigt begåvade inköpare/kravställare trodde sig ha tilförsäkrats sig om.

   Radera
  5. Kan man gissa att lagen om offentlig upphandling visar sin ineffektivitet igen"

   Radera
 4. Kanon, jätte bra idé, verkligen, på riktigt alltså. Borde implementeras på alla områden som det "gemensamma" sörjer för. Givetvis med en justering av skattetrycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller förresten, vänta lite nu?

   Radera
  2. hah.. Påminner mig om den där studien av vänstern som ju alltid vill ge allt till alla, när det väl kom till kritan så visade sig att just vänsterfolket var de som var de allra snålaste. Det går bra att ge när det handlar om att ge bort andras resurser men sina egna.. då jädrars..!

   Radera
 5. Det är bara att ge beväringarna en pinne med krok så dom kan konkurrera med EU- migranterna vid klädinsamlingarna. Sköna soldater med avlagda Burberryjackor, Adidasbrallor och en Jofahjälm rätt storlek En armbindel på det och saken e biff. Varför ge pengar och betala skatt när vi kan återvinna..?

  SvaraRadera
 6. 50 % skatt, ev sjukvård fås genom privat försäkring, ev pension via privat försäkring och nu försvar via privat finansiering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är väl lätt att följa skattepengarnas väg in i stora bolags fickor? Kan man inte visa en topplista vart de stora strömmarna går? Man = någon journalist eller bloggare.

   Radera
 7. Hur var det nu tänkt här?
  Påstår vår sergeant att man skulle hava sekiner till övers i livet när man tvingats betala 102% i skatt?
  Hur skall man kunna försvara( sit venia verbo) att man har något kvar?
  Själv var jag tvungen att anlita en aktuarie och hans revisor för att kunna åla mig över till fast mark på det minerade skattefältet.
  Men jag ställer gärna upp med det lilla kunnande jag har i min bransch om ni crewfundar vad jag i dagsläget sakna: en digital Wurzburgare!
  Skål, höll jag på att skriva.

  SvaraRadera
 8. Naturligtvis bör vi sätta vår tillit till våra medkännande kulturarbetare.

  Efter lyckade projekt som gala för:

  Svältande
  Hemlösa
  Grekland
  Cancer
  Flyktingar
  HBTQ
  etc.

  Så behöver vi nu en rejäl folksamlande TV-gala för att samla in pengar till försvaret, där vår kulturelit solidariskt ställer upp, medan en rörd ÖB intar scenen och tackar sin mamma, sin fru och alla barnen för att utan dem skulle det inte varit möjligt. Och släng gärna in par gråtande stridspiloter eller veteraner också bara för lite extra medkänsla. De är ju faktiskt människor de med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa, sedan basunerar vi stolt ut att vi minsann fått ihop 40 miljooooner. Aftonbladet och TV4 stolta som tuppar. Att det sedan räcker till driften av en JAS i en månad...

   Radera
  2. Varför inte samtidigt få amnesti att lämna in olagliga vapen, ammo och sprängmedel. Att ringa till galan och skänka några handgranater och guns medan TV publiken och programledare applåderar.

   Radera
  3. ...till en kör av ärrade svenska IS-soldater.

   Radera
  4. Alternativt skulle man kunna införa något liknande såssarnas eget A-lotteri. Försvarslotteriet. Den som vinner slipper kriget och får en egen ö i utlandet.

   Fast då måste ju även försvaret få spelmonopol, precis som såssarna. Och det kan vara svårt att försvara att flera intressenter än staten och såssarna skall ha spelmonopol.

   Att såssarna fortfarande har spelmonopol tyder på att vi ännu går i deras ledband. Vi är fortfarande DDR-Sverige...

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Det kanske kommer att fungera som skogsbranden i Västmanland 2014. Brandmän och hemvärn fick hjälp med mat och utrustning av privatpersoner för att kunna släcka branden. Bara att bygga ut detta med vapen, jaktkläder, transportmedel, tält, sovsäckar och allt vad som kan tänkas de som försvarar Sverige behöver. Det är nog mer att hoppas på än som det ser ut idag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märk väl att det var en insats av vita medelålders män som fick branden släckt. Det är därför brandförsvaret Södertörn rekryterar med nya kriterier som poeter och arabisktalande personal framför brandmän. Nästa gång har vi äkta HBTQ-certifierad personal i Skogen. Framförallt 50% kvinnor som absolut inte behöver ha styrka och uthållighet då det är så 1900-tal.

   Radera
 11. Jag återinvesterar hemvärnspengen (ca 8000) i utrustning årligen.
  Jag tänker inte lida för att jag tjurade angående bristen på utrustning istället för att göra någonting åt det vid ett skarpt läge.
  Tyvärr är det sådana som jag som gör att försvarsmakten kan slarva med basplattan utan att det straffar sig för mycket.

  SvaraRadera
 12. Visst är det helt sjukt att det saknas uniformer/kängor i Hemvärnet Tänk bara de som skall gå introduktion och får ut gummistövel istället för kängor...
  Men Cornus ide om insamling är missriktad när jämförelse görs med forntiden då Sverige hade mycket låg skatt. Kanske bara något tiotal procent skattetryck. Nu när Sverige har världens högsta och ökande skattetryck, så borde förstås ingen brist råda. Men de med våld inhöstade skatterna går i allt högre utsträckning till saker som inte gynnar det svenska skattebetalande folket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "X" säger att di är det bästa partiet!
   Sen snyter di halva lönen i skatt och köper en massa skit !

   Radera
 13. Som jag fattat det så har försvaret enorma problem med sin organisation, och det beror inte bara på politikernas ovilja att skjuta till pengar. Det går väl ca 3 överstar på varje menig? Ärligt talat vill jag inte betala särskilt mycket till en organisation som fungerar på det sättet, oavsett hur mycket jag stödjer organisationens grundsyfte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland så måste man riva ner och starta från grunden.

   Radera
  2. Vid den insamlingen var det Sveriges markägare som skänkte pengar. Arbetarna skänkte inget, de fick ju arbeta oberoende vilken som hade makten.

   Radera