Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-17 12:24

Finland förbereder mobilisering av 25 000 värnpliktiga med anledning av hybridkriget

Med anledning av hybridkrigshotet från Ryssland förbereder nu Finland mobilisering av 25 000 värnpliktiga ("reservister" med finsk nomenklatur), vilket ska kunna ske på finska motsvarigheten till ÖB:s eget initiativ utan inblandning från presidenten eller regeringen. Lagstiftningen ska snabbrevideras för detta.

Finska statliga TV-kanalen Yle skriver:
"Niinistö vill därför ändra lagen så att reservister ska kunna inkallas snabbare om syftet uttryckligen är att höja försvarets beredskap. Han hoppas att regeringen ska kunna lägga fram ett färdigt lagförslag för riksdagen under våren."
Rent formellt handlar det om att Finlands motsvarighet till svenska ÖB, kommendören för finska försvarsmakten, kan kalla in 25 000 man till "repetitionsutbildning" skriver Itlalehti.
"Kommendören för försvarsmakten kan i framtiden besluta att omedelbart inkalla 25 000 reservister till "repetitionsövning som avser att flexibelt höja den militära beredskapen"."
Annars skulle detta ta minst tre månader och kräva beslut av president eller regering. Formellt sett är presidenten som statschef överbefälhavare i Finland.

Redan i Finlands Fältregemente från 2008 uppmärksammas hybridkriget (se sidan 76 i PDF:en)

Listade aggressioner som hybridkriget kan innefatta är bland annat

 • diplomatiska påtryckningar
 • försvårande av utrikeshandel
 • försvårande av handel & ekonomin i stort
 • kränkningar av territoriet
 • icke-väpnad indirekt informationskrigsföring
 • hot om användning av massförstörelsevapen
 • organisering av olaglig invandring
 • iståndsättande av extraordinära militärövningar
 • väpnade militära specialoperationer
 • terrorism
Jag har fetstilat punkter som absolut pågår just nu från Putinregimen.

Rysk statlig inblandning i terrorism har inte ännu bevisats. Vad gäller olaglig invandring, så har Putins egna FSB börjat skjutsa flyktingar tvärs över Ryssland för att skicka in i Finland och även Norge. Obekräftade uppgifter talar om att FSB ska ha logistik för att på kort tid kunna transportera en miljon flyktingar till finska gränsen.

YLE uppmärksammar också att ryska ägare har börjat köpa fastigheter i anslutning till finska totalförsvarsobjekt, vilket nu har listats av Finlands Säkerhetskommitté som ytterligare en insats i hybridkriget.
"Hybridkrigets nya fenomen är flyktingströmmar, informationskrig och markanskaffning nära strategiskt viktiga ställen, säger kommitténs sekreterare Tatu Mikkola.
Utlänningars mark- och fastighetsköp under 2000-talet i närheten av platser som är av betydelse för Finlands säkerhet har kartlagts av en arbetsgrupp vid Försvarsministeriet. Arbetsgruppens promemoria färdigställdes i somras och bland annat den här informationen har legat till grund för Säkerhetskommitténs arbete."
Frågan är hur vanligt det är med denna typ av markanskaffningar i Sverige och om någon kartläggning av detta fenomen sker? 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. Ryssarna mobiliserar, jänkarna inför "International Martial Law". Vart är vi på väg?
  https://www.youtube.com/watch?v=A1dIOR8-ryg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putins knähund Medvedev sade på Münchenkonferensen att Ryssland nu befinner sig i ett nytt kallt krig. Förutom hotet med världskrig, som dock verkar varit en felöversättning.

   Radera
  2. Ja vi är där igen. Och helt utan försvar.

   Radera
  3. Det finns ingen anledning till oro ! (????). Man måste fråga sig vad andra vet som inte våra politiker vet eller låtsas om att de inte vet.

   Radera
 2. I Sverige handlar vi upp kryssningsfartyg för att inhysa flyktingar i.. Här verkar man inte dragit samma slutsats utan jobbar febrilt med att hitta boenden.
  Enda positiva med fartyg som förläggning är väl att man snabbt kan frakta tillbaka alla.. Till Ryssland kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Estonia?
   Vasa?
   Titanic?
   Lusitania?
   Fattar inte att jag kommer att tänka på dylikt...

   Radera
  2. Bottenplugg ur! ;)

   Radera
  3. Eller buttplug i...

   Radera
  4. Dyvika, mina herrar, om vi skall hålla oss till skeppstekniska begrepp...

   Radera
 3. Och Miljöpartisterna dansar regndans för Öland http://www.dn.se/nyheter/sverige/mp-politiker-fick-kommunfullmaktige-att-dansa-regndans/ Man häpnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det inte MP som hånade guvernör Rick Perry när han organiserade "mass prayers" mot den långvariga torkan i Texas? Vi kanske kan exportera några miljöpartister dit om de nu har hittat en bättre lösning! :-P

   Radera
 4. Om Ryssar tror på anfall så hade de knappast behövt köpa fastigheter i alla fall inte de som ligger intill skyddsobjekt.

  BTW: UN fördömde Turkiets anfall in i Syrien, på Ryskt initiativ i säkerhetsrådet.
  bubb.la har en nyhet om Saudimanöver som är modell större.
  http://www.ibtimes.co.uk/saudi-arabia-embarks-massive-military-drill-2500-warplanes-20000-tanks-1543841

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det finns ju ingen taktisk fördel av att kunna utgå från en egen säker byggnad när man ska angripa skyddsobjekten?

   Radera
  2. siffran 20.000 strv är nog milt sagt överdriven. Saudierna har ca 1000 strv, och kanske lika många IFV till. Vilka ska stå för de andra 19.000 stridsvagnarna kan man ju undra? Logistiken för att flytta 20.000 stridsvagnar, ca 1,3 miljoner ton, borde vara rätt imponerande.

   Radera
  3. Borde rimligtvis vara 20.000 militära fordon det handlar om. Varav 15.000 säkert är pickups med en kulspruta på flaket.

   Tycker hela artikeln var uppenbart partisk åt det Saudiska hållet, känns som propaganda för att försöka visa att man klarar sig utan hjälp från USA/NATO. Speciellt med tanke på att USA säkerligen kommer börja isolera sig allt mer efter det kommande valet och Iran växa sig starkare nu när sanktioner hävts. Potentialen i Iran är enorm och det är Saudi fullt medvetna om.

   Spännande tid vi lever i minst sagt :)

   Radera
 5. Med 25000 man så kan man ta över Sverige, genom att besätta alla viktiga knutpunkter, besätta mob-förråd så det inte går att komma åt de vapen som finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det kvar några mob-förråd? Vapnen finns ju på regementena sedan länge. Det har ju buset sett till genom att spränga tillräckligt många vapenkasuner..

   Radera
  2. Nej det finns inga mob-förråd kvar vilket tyvärr är okänt även för en majoritet på svenska HKV. Ordet mob-förråd innebär att materielen som förvaras i förrådet är mobiliseringsbar, dvs är hyfsat komplett, underhållen och kan tas i bruk med relativt kort varsel. Dock finns förråd kvar i skogen där viss materiel, vilket ej inkluderar finkalibrig vapenmateriel, är fredsmässigt uppställd för förvaring. Dessa förråd var ofta mob-förråd under invasionsförsvarsepoken.

   Radera
 6. Ryssen kommer!! Igen... 4 gången denna vecka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör dom? Det jag kan utläsa är att Finland ändrar lite småsaker för att anpassa sig till dagens miljö. Vart ser du att ryssen kommer? Något internt dokument som du har som ingen av oss andra har?

   Radera
  2. Ryssen kommer inte just nu men han jävlas som någon jävla gråtmobbare som tjuter i högan sky så fort någon sätter sig emot

   Radera
  3. Det är inte bara ryssen som kommer utan jättemånga afghaner också. En del av dom kommer rent av i den lokala simbassängen har jag hört.

   Radera
 7. Finland är helt rätt ute, medan svenska politiker dansar regndans. Kanske får de börja öva på lite krigsdans också?
  Undrar förresten om "elfelet" i teknikhuset i Olskroken är något litet test av främmande makt? Den som har kunskap och tillträde kan ganska lätt ordna ett passande elfel, enligt en elektriker jag känner. Har blivit ganska misstänksam av mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. MSB borde köpa in ett antal diesellok för att kunna hålla göra en del kritiska järnvägstransporter när elen försvinner till lok och signalsystem. Bra att ha i både fred som krig.

   Förr hade vi pensionerade ånglok i förråd över hela landet, med de försvann med resten av invasionsförsvaret...

   Radera
  2. Driftvärnet lades ner 2005 av HSB. En del av det skulle skydda järnvägen. Det kostade pengar och det var (2004) tydligen inte så viktigt att skydda järnvägen.

   http://www.trafikverket.se/jarnvagsmuseum/samlingar-kunskap/jarnvagssamlingar/foremal/Manadens-foremal/2011/November/

   Radera
  3. I samma veva som branden läste jag en blog av Jägarchefen där det talades om järnvägstransporter av NATO-materiel från Gbg till svenska östkusten för vidare transport till Baltikum över Östersjön norr om Gotland, och hur ryssarna skulle ha intresse av att slå ut järnvägsförbindelserna i "korridoren till Baltikum". Hmmm...

   Radera
  4. Ja, dieselloken kan vi köra på all den olja vi köper från Ryssland, det går ju kanske inte om vi Putin säger njet. Men vi kan väl hyckla vidare som vanligt...

   Radera
  5. Oljemarknaden är förmodligen världens bäst fungerande råvarumarknad. Det är absolut noll problem att köpa och få leverans från en uppsjö av leverantörer. Att vi idag köper en del olja från Ryssland, och till stor del sedan exporterar raffinerade produkter till bl a USA, betyder inte att vi är beroende av deras goda vilja. Om Putin vägrar sälja så finns det 10, 20, 100 andra säljare som väntar.

   Det handlar bara om affärer.

   Vilket också var skälet till att vi (vi = svenska företag. Inte svenska staten.) nyligen köpte av Saudi för första gången på åratal. Dom erbjöd bäst pris.

   Radera
 8. Vad är problemet med alla flyktingar som ryssarna ska transportera till Finland? De kommer förmodligen inte vilja stanna där som många andra som vill tillbaka till sina hemländer. Har vi tur så kommer de till Sverige och hjälper den fina mångkulturen till oanade nivåer. De kommer gynna vår ekonomi och höja vår status som humanitär stormakt så i det fallet gör Putin oss skattestinna medborgare en tjänst.

  SvaraRadera
 9. Även militära specialoperationer pågår.
  Kidnappningen i estland var väl en sådan

  SvaraRadera
 10. Det är alltid ett val mellan pest eller kolera. Ska jag hinta grabben om att plugga ryska eller arabiska? Någon måste han hålla på bra humör...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sätt honom i jobb så tidigt som möjligt så att han drar i skattepengar till alla som väljer Sverige. Då håller han humöret uppe hos flest. Se även till att han inte tar plats på bostadsmarknaden så att någon nyare svensk kan få bo. Se även till att han borstar tänderna ordentligt så de som inte har får vård för en skattesubventionerad 50-lapp. Men... Att plugga Koranen är aldrig fel... Mina 2cent...

   Radera
 11. Det är alltid ett val mellan pest eller kolera. Ska jag hinta grabben om att plugga ryska eller arabiska? Någon måste han hålla på bra humör...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du funderat på att skicka honom till Canada ? Eller Nya Zeeland. Ryssland kommer att bli blockerat från alla affärer.

   Radera
 12. Finnarna tar inget för givet. De har relativt nyligen sett hur girig ryssen kan vara. Hyvää Suomi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näe, de litar inte på svensk hjälp heller. Med få undantag fick de ingen hjälp av Sverige sist det brann till. Vi har ju Åsa och Steffe och en vapenvägrare till försvarsminister.... Vad kan gå fel...?

   Radera
  2. Ryssen är deras granne - bättre "Safe" iställer för "Sorry"...

   Radera
  3. Haha, grannen i väster mera sorry än safe

   Radera
  4. Lite hjälp gav "vi" ju faktiskt.
   Läs "Svenska vinterkriget".
   Nog ställde Sverige upp.
   Att de 8-9000 frivilliga just var frivilliga kanske med facit i hand var tur för hela Norden.

   Radera
 13. Är det inte ovanligt få rysstroll bland kommentarerna jämfört med andra rysslandsrelaterade inlägg. Kanske har Cornucopia stött på något känsligt när han nämner ryska markinköp. Om försvarsmakten inte gör någon sådan kartläggning så kanske man borde börja med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min tanke också - denna post vill man inte skall synas så mycket av ngn anledning.

   Radera
 14. Om dessa aggressioner ingår i hybridkriget så är Sverige indraget i ett hybridkrig:

  1. diplomatiska påtryckningar
  2. försvårande av utrikeshandel
  3. försvårande av handel & ekonomin i stort
  4. kränkningar av territoriet
  5. icke-väpnad indirekt informationskrigsföring
  6. hot om användning av massförstörelsevapen
  7. organisering av olaglig invandring
  8. iståndsättande av extraordinära militärövningar
  9. väpnade militära specialoperationer
  10. terrorism

  1. Bland annat f.d. utrikesminister Carl Bildt demoniserade från sin blogg och i EU-sammanhang Putin och hans allierade i Levanten.
  2. UD blandade sig i folkomröstningen i Schweiz, vilket resulterade i en förlorad Gripenaffär.
  3. De i Sverige implementerade sanktionerna mot Ryssland har slagit ut många svenska mjölkbönder (av de som jordbrukskolchosen EU inte redan har slagit ut).
  4. Värdlandsavtalet med Nato/USA 2016.
  5. Natos psyops och dess svans av nyttiga idioter inom Sjuklövern säljer ut den lilla strimma av suveränitet som det militärt allianslösa konungariket Sverige fortfarande har, genom att propagera för ett svenskt medlemskap i den globalt verkande polisstyrkan – Globocop.
  6. Personer knutna nära till Nato/USA utmålar överdrivet Ryssland som hotfullt kärnvapenskramlande mot Sverige.
  7. Sjuklöverns MÖ sänker rättstaten, genom att ge nästan gratis tand- och sjukvård till de som av migrationsdomstolen har klassats som illegala invandrare (förskönande benämnda papperslösa), samtidigt som Sjuklövern har lagt munkavle på dessa berörda vårdinrättningar för att försvåra verkställandet av utvisningsbesluten för de rättsvårdande myndigheterna.
  8. Nästan varhelst någonstans som Nato övar ska Sverige tvunget vara med med sin Natoanpassade IO-14.
  9. ISAF, som har resulterat i kraftigt ökad areal av opiumodling i Afghanistan, gynnat korruption samt ökad afghansk flykting- och tolkinvandring till Sverige. OUP, som förstörde grundligt ett relativt välorganiserat land - Libyen.
  10. Sjuklövern har gjort Sverige till ett ”safe haven” för sunnimuslimska jihadister, vilka efter sina terrorattacker ute i fält kan komma till Sverige med sina krigstrauman och få bli ompysslade. Den genom Guds försorg misslyckade Julrushbomben 2010-12-11 i Stockholms city.

  Målet med detta hybridkrig är uppenbarligen en förintad svensk nationalstat under kontroll av utländsk makt. Hybridkriget är därmed ett förintelsekrig.

  SvaraRadera