Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-05 09:55

Demoskop: Moderaterna snart lika stora som regeringen

Demoskop har presenterat sin nya opinionsundersökning och raset för regeringen, i synnerhet Socialdemokraterna fortsätter. Moderaterna är snart lika stora som (s)va(mp)regeringen tillsammans i opinionen.
Demoskop februari 2016
Moderaterna får nu 27.2% i opinionen mot 28.5% för regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans.

Samtidigt finns det inte så mycket till allians. Centerpartiet försöker locka över Miljöpartiets väljare genom att vara om möjligt extremare än Miljöpartiet i migrationspolitiken och Kristdemokraterna befinner sig solitt under 4%-strecket. Kvar av alliansen finns egentligen bara Folkpartiet och Moderaterna.

Samtidigt får fortfarande en S&M-regering över 50% av opinionen och ytterligare lite till av mandaten, eftersom varken KD eller FI skulle komma in i riksdagen. 

Den pågående politiska omvälvningen och blockpolitikens förestående död kan ge upphov till intressanta allianser framöver. Eller svaga regeringar, som likt i utlandet söker hoppande majoriteter och stöd i enskilda frågor istället för att leva kvar i DDR-Sveriges blockpolitik. Oavsett krävs det lite politiskt mod för att verka i det nya politiska landskapet, något som förstås saknas över hela brädet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. FP heter förstås inte FP längre..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, jag kallar förstås dem vad jag vill. Det där andra namnet är de ju inte, så det vägrar jag använda. Såg för övrigt att en av FP:s EU-parlamentariker fortfarande kallar partiet FP på Twitter...

   Radera
  2. Ja, herr Lars går som vi vet i mammans fotspår.
   Gulligt.
   Prägling?
   Dessutom har han ju rätt till Licenza Poetica.

   Radera
  3. Så vad skall du kalla resten av partierna? För övrigt vad skall du kalla de så kallade liberalerna - med 5% väljarstöd kan de väl knappast kallas folkparti...

   Tacka vet jag danmark med ett högerparti som kallar sig venstre...

   Radera
  4. Fp är verkligen inte "liberalerna" - nej tvärt om.
   Men innan Liberalerna var de ju inte Fp heller. De borde bytt till AFP AntisvenskaFolkPartiet eller möjligtvis Antifolkpartiet. Men det det skulle ju innebära att det 100%iga stödet för zionismen blir ifrågasatt varför Antisvenskafolkpartiet blir bäst.

   Radera
  5. som andra sagt.. FP är inte liberaler alls.. Att ens komma på tanken att kalla sig det för det där partiet är som bara.. meh

   Radera
 2. "Oavsett krävs det lite politiskt mod för att verka i det nya politiska landskapet, något som förstås saknas över hela brädet."

  Och i vad specifikt skulle det politiska modet bestå anser herr bloggredaktörn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mod är inte specifikt, antingen har man det eller så har man det inte. Modet skall även kombineras med intelligens, annars kallas det dumdristighet.

   Radera
  2. Kanske att våga ha en egen politik och stå för den? Bara som förslag alltså.

   Radera
  3. Så det är väl V som är de modiga antar jag.

   Radera
  4. Får man spekulera så syftas det på den starka koalitionen m+s där man genomföra väldigt förankrade politiska reformer utan att ta hänsyn till krav och gnäll från partier på kanten. Alltså försvar, miljö, bostäder, skola o dyl, några år utan käbbel. Direkt när marginalpartierna ska in och ha åsikter i dessa ämnen blir det ofta pannkaka.

   Radera
 3. Moderaterna knäcker sossarna, vilket väl var Reinfeldts syfte med den förda politiken. Extremt hög prislapp för svenska folket dock. Sverige behöver Ekosocialliberaldemokratiska Arbetar- och Medborgarpartiet EkoSoLiD/EAM.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror fortfarande på konspirationsteorin att Reinfelts mål var att krossa välfärdsstaten/extremskattesamhället. Det borgerligheten misslyckades med under i princip hela 1900-talet håller nu på att hända. Hur länge tror ni det dröjer innan hela välfärdssystmet bryter ihop helt under invandringstrycket?

   När svenskarna drivits bort från offentliga platser som t.ex. bibliotek och badhus av härjande "ungdomsgäng", och när välfärdstjänsterna blir allt sämre då alla resurser går till massinvandringen kommer till slut även det vänsterindoktrinerade svenska fårket allt mer att börja ifrågasätta den extrema skattenivån, om man inte längre får någon valuta för pengarna. Och detta som ett direkt resultat av Reinfelts "öppna era hjärtan"-politik.

   Radera
  2. Instämmer. Dessutom ser man hur privata alternativ kring hälsa, utbildning, säkerhet och boende blir allt mer utbrett.

   När välfärdssystemen är överbelastade blir det allt viktigare att säkra tryggheterna på egen hand, vilket innebär att segregationen kommer att fortsätta öka då de fattiga får nöja sig med allmänvården med årslånga kötider, allmännyttans 50 år gamla bostäder, polisen som inte har resurser att rycka ut på pågående brott, ett rättsväsende som inte har resurser att göra riktiga förutredningar, skolor som inte utbildar etc, etc.
   Allt detta bidrar till en nedåtgående spiral för de fattiga samtidigt som de rikas incitament att betala skatt minskar iom att de inte har någon nytta av det.

   Radera
  3. Och sen då, när det är krossat, finns det inget mål ingen mening med det då? Förklara Reinfeldts dröm.

   Radera
 4. En sak som jag inte förstår i samband när man gjorde upp i D.Ö. Att största part vid valet skulle få regera. Varför då blanda in MP i regeringssamarbetet? Om sossarna själv skulle regerat utan MP hade det väl både sätt bättre ut för Sverige i dag och att de även borde legat bättre till i opinionsundersökningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske för att ordningen var följande:
   Val - Där alla var överens om att största block exkl SD skulle regera.
   Regeringsbildning S+MP
   Sd stödde oppositionen budget.
   DÖ - som sa att största block exkl SD utom att regera också skulle få igenom som budget.

   Mp måste få vara med i regeringen därför att de till skillnad från V annars kan börja rösta med alliansen. Mp är förvissa världsfrånvända drömmare. Men för den skulle inte nödvändigtvis och alltid vänster.

   Radera
 5. C verkar vara dubbelt så bra (eller dåliga) som de andra.

  SvaraRadera
 6. Spelar ingen roll hur opinionen ser ut, det är ändå försent att förhindra välfärdsstatens kollaps. Gott så. Var och en för sig, se till att vara införstådda med att det går snabbt nu.

  Det här blir spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis,har ännu inte riktigt lurat ut har det kommer att te sig.Sparbetingen inom vård och räddnigstjänst är ju en bra kollapsmarkör i sig.
   Spännande!

   Radera
 7. Väl snart läge för AKB att klippa till!
  Hur mycket vill hon ha?

  Svetsarn behöver entledigas..

  SvaraRadera
  Svar
  1. C tvärvägrar och även FP är tveksamma, så någon Alliansregering blir det nog inte.

   Däremot kanske det blir en ren S-regering när migrantströmmarna ökar igen?

   Radera
  2. det är ju ingen vits för M att ta över nu alls.. det kan framstå som så men så är det inte alls..

   skulle M ta över nu och börja försöka räta ut alla kurvor så skulle det bara sluta med elände, det går liksom inte att säga det som behövs sägas.

   sen så kikar man på finland och ser vad deras president sade bara häromdagen.. är det inte så det borde vara, egentligen?

   Radera
 8. Ja man kan ju välja de OI som passar bäst för dagen......

  SvaraRadera