Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-24 11:12

Byggindustrin: Bostadsbyggandet stannar upp

Branschorganisationen Sveriges Byggindustrier meddelar i sin prognos att byggkonjunkturen avmattas, i mycket beroende på att bostadsbyggandet stannar upp. Sammantaget handlar det som alltid om att man slår i kapacitetstaket under en högkonjunktur och de obalanser det innebär sår också fröerna till den kommande lågkonjunkturen.

Sveriges Byggindustrier skriver i sitt pressmeddealnde:
"För de närmaste två åren är konjunkturläget gynnsamt, men trots det avstannar expansionen av bostadsbyggandet, vilket ger en avkylande effekt på bygginvesteringarna. [...]En ökande osäkerhet kring den internationella konjunkturutvecklingen dämpar tillväxten i svensk ekonomi de kommande två åren. Trots det är BNP-tillväxten relativt stark, men den förklaras i hög grad av den kraftiga befolkningstillväxten samt en extremt expansiv penningpolitik. "
Man menar att mycket av Sveriges ekonomiska tillväxt de senaste åren har berott just på byggandet, men nu väntas hushållen inte kunna driva bostadsbyggandet framåt längre. Allmänheten har helt enkelt slagit i sitt kapacitetstak finansiellt. Johan Deremar, nationalekonom hos branschorganisationen:
"Bostadsbyggandet har ökat kraftigt de senaste åren men ligger alltjämt långt under den nivå som skulle behövas för att motsvara de politiska målen. Framöver ser vi dessutom att den underliggande drivkraften, i form av ökad efterfrågan från finansiellt allt starkare hushåll, avtar"
Naturligtvis väntar man sig som alltid att konjunkturen kommer mjuklanda. Alltså den så kallade Guldlockekonomin, där det inte är för varmt, och inte för kallt, utan alldeles lagom.

Bostadsbyggandet väntas öka 8% i år, men sedan endast 1% år 2017.

Vad som egentligen på detaljnivå väntas ske är att de KPI-justerade investeringarna i nyproduktion av bostäder väntas öka 0.69% år 2017, men vi vet alla att byggpriserna stiger snabbare än KPI så i praktiken innebär detta en minskning av bostadsbyggandet.

Prognosen sträcker sig inte till lågkonjunkturåret 2018, men då kan vi rimligtvis förvänta oss minskat byggande.

Naturligtvis handlar prognosen delvis om en beställd partsinlaga, där man i hela rapporten (PDF) hittar formuleringar som den som följer:
"För att kunna nå en hög och uthållig nivå på bostadsproduktionen behövs en bostadspolitik som beaktar efterfrågesidan och de finansieringssvårigheter som det nuvarande systemet medför. Ett reformarbete som fokuserar på att undanröja de hinder som det numera finns gott om på svensk bostadsmarknad är av avgörande betydelse för Sveriges fortsatta tillväxt och välfärd."
Kort sagt, politikerna behöver nu rädda byggbranschen från den kommande lågkonjunkturen. Tycker Sveriges Byggindustrier i alla fall.

Efter högkonjunktur kommer alltid lågkonjunktur. Kapacitetsbrist, inklusive finansiell kapacitet som kapitalbrist leder, till obalanser, som får tillväxten att stoppa upp och man kastas in i lågkonjunkturen igen. Detta har ingen politik någonsin kunnat ändra på och kommer inte kunna ändra på den här gången heller. Det finns ingen evig "superkonjunktur".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. LOL. 8% -> 1% är väl ingen mjuklandning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1% är tillväxt så riktningen är åt fel håll för att landa -eller hur tänker du med ditt leende?

   Radera
  2. Det är fortfarande en avmattning, men,jag är låbgifrån säker att kalla det mjuklandning. Linjär backcastingprognos skulle ge -6% jämfört med referensåret då, skulle vara rätt stort fall väl?
   Ett mjukare fall skulle väl vara såklart fortfarande över plus men typ 8-5-3%?

   Radera
  3. Du får nog tala med Newton om fall!
   Äpplet faller nedåt!

   Radera
  4. Det är när derivatan är på minus som den exponentiellt beroende får panik, medan det i realiteten förstås inte med nödvändighet är en minskad ekonomi man ser.

   Radera
  5. @Dager: Ja, helt rätt, men det är nog många som är exponerade mot derivatan.

   Radera
 2. Jodå, nu verkar vi ha nått taket för hur mycket branschen orkar bygga i Sverige.

  Notera också att Maggan är på väg att ta bort räntan på skattekontot. Man verkar orolig för att vi sparar för mycket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enklare om hon nollställer saldot på kontot istället.....

   Radera
 3. 80 Mdr för 48 000 nya lgh-eller 1,67 M per st.
  Husen byter ägare för ca 6% avkastning per år så hyran bör bli 100 000 eller 8333 kr per månad.
  Driftkostnaden är ca 30-50% av hyran.
  Pay off tid blir då ca 33 år.
  Rimligt för en ickevinstdrivande stiftelse-kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter inte dåligt iaf. Finns det 80MDR för det?

   Radera
  2. Fast på bostadsrätt så fås pengarna direkt och föreningen får stå för risken/payoffen eller med andra ord, pengarna i handen i dag eller om 33 år?
   Svårt att konkurrera med det

   Radera
 4. Kommentar angående SEB nya policy?
  Enligt SVD ger inte SEB längre lån vare sig till den som vill köpa en bo rätt eller till bostadsrätts föreningen.
  Intressant utveckling...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller förening med under tio bo rätter, tydligen.

   Radera
  2. Helt klart ett tecken..

   Radera
 5. Tolkar det som att byggindustrin säger att politikerna måste slanta upp om det skall bli något byggande för finansiellt svaga.

  Förmodligen finns det inte finns några pengar att tjäna på att sälja eller hyra ut till finansiellt svaga. Och då saknas förstås helt incitament för privat byggindustri och fastighetsbolag.

  Återstår då att höja kommunalskatter och låta allmännyttan bygga, vilket förstås inte heller är populärt bland kommunalpolitiker och kommunernas invånare (negativt incitament). Så alla spjärnar emot, och det är förstås därför som riksdagspolitiker talar om tvångsåtgärder mot kommunerna.

  Så nu gäller ögontjäneri för kommunerna, låta det se ut som att de gör något, förhala och försvåra. Vilka kommuner är då bäst på det?

  SvaraRadera
 6. Vill man snabbt ha ut bostäder till finansiellt svaga så kanske man borde göra kostnaden för att bygga ett Attefallshus för uthyrning avdragsgillt och hyran subventionerad? Det skulle ju kunna ge massor av bostäder med låga hyror i icke-segregerade områden.

  Kanske ett integrationbidrag till fastighetsägare som hyr ut sitt attefallshus till nyanlända?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har betalt dyra pengar för att bostadsegregerat mig, om grannen börjar hyra ut sitt Attefallshus till "pöblen" kommer jag "lösa" problemet.

   Radera
  2. Uppstairs down stairs har fått en ny dimension!
   Jag äger du hyr av mig!

   Radera
  3. Detta är det första riktigt, riktigt, effektiva förslaget jag hittills hört. Kombinerar du det dessutom med en ordentlig fastighetskatt löser det sannolikt bostadsproblemen. Snabbt. Och sannolikt självfinansierande!!!

   Förslaget är så fantastiskt effektivt att det finns absolut noll chans att det genomförs. För egentligen vill inte Svenskarna att problemet löses. I alla fall inte till detta pris.


   Radera
 7. Sveriges byggindustrier skriver:

  "Trots det är BNP-tillväxten relativt stark, men den förklaras i hög grad av den kraftiga befolkningstillväxten samt en extremt expansiv penningpolitik."

  Din tolkning är

  "Man menar att mycket av Sveriges ekonomiska tillväxt de senaste åren har berott just på byggandet, men nu väntas hushållen inte kunna driva bostadsbyggandet framåt längre."

  Men det är bara halva sanningen. Den andra halvan är befolkningstillväxten som också nämns. Dvs att asylmottagningen bidragit till konsumtion och jobb. Dock bör man tänka på att det finansierats genom att offentlig sektor som tvingats omfördela medel från andra områden.

  SvaraRadera
 8. Men det löser sig när statens ökenomi kollapsar, skulderna växer ohejdar pga alla löften till höger o vänster (som bara delvis finansieras med politiskt svåra skattehöjningar) och kronan går åt helvete och svensken har inte råd längre att konsumera importskit. Då kommer resterna av vår exportindustri tillbaka som ledande och drivande för ekonomin och ordningen är återställd.

  Ungeför som tillväxtåren efter 90-talskrisen.

  Fast först behövs en bostadsprisnrasch.

  SvaraRadera
 9. Nu har ju svetsarn gett Kommunist Ylva fullt mandat att ratta integrationen av ensamkommande skäggbarn och med det kommer kravet att växla upp byggandet för att snabbt förvandla blomstrande områden till nya getton med byggbaracker och miljonbyggen..
  Blir bra det här.....

  SvaraRadera